Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: HZZO mućka s delimitiranim rodiljnim naknadama

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno HZZO mućka s delimitiranim rodiljnim naknadama

Sorry ak ponavljam topic ali nisam upjela naći da je netko već otvorio ovu temu. Ao je, molim vas preusmjerite.
    Dakle, HZZO je našao načina da smanji delimitirane porodiljne naknade.
    Imam plaću veću od 4.500 kn a na porodiljnom sam od 11. mj.. U veljači sam končno dobila prvu pravu lovu koji je nalik plaći koju sam primala prije odlaska na porodiljni. Da bi se u ožujku razočarala - HZZO mi smanjio lovu za čak 730 kn!!! Zovem u pravnu službu područnog ureda gdje mi objašnjavaju da je u veljači boj radnih sati bio manji i da su mi zato smanjili lovu. Pitaju me za JMBG i fino mi najave da će mi i za ožujak dati 700 kn manje jer je broj radnih sati također bio manji?! Ja se pitam kojih crnih radnih sati kad ne radim i trebala bi svaki mjesec primati identičnu sumu - prosjek 6 mjeseci koje sam odradila, a ne nešto što im veze sa sadašnjim radnim satima. Zar to nije piz.... koju bi trebalo staviti u novine?

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MissQ,

O načinu obračuna rodiljne naknade smo već pisali. I znam da te pogađa (kao i sve), ali ne radi se o muljanju.

Takav je njihov pravilnik.

Uglavnom, na ER obrascu potvređenom u firmi, tvoja kadrovivka je navela sve isplate u 6 mjeseci koji su prethodili rodiljnom, uz satnicu u svakom mjesecu. Ukupna isplaćena neto plaća se podijelila sa pripadajućom satnicom i dobila se PROSJEČNA vrijednost radnog sata. (npr. 42,15 kuna).

Ta vrijednost radnog sata množi se sa radnim satima svakog mjeseca (npr. 164 sata * 42,15) i dobiva se naknada za taj mjesec (u našem slučaju = 6912,60 kuna).
    Neki mjesec ima manje radnih sati, neki mjesec više. Tako da će definitivno biti i situacija kad će mjesec imati i 182 sata (182 * 42,15 = 7671,30 kuna) pa čak i više.
    Ponekad će ta naknada plaće biti ispod tvoje redovne plaće, ponekad i iznad.

Razlika je u načinu obračun. Jer većina zaposlenih majki ugovorila je vrijednost svojeg rada na mjesečnom nivou /u brutu ili netu/ neovisno o broju radnih sati. A HZZO obračunava tu naknadu za plaću na nivou radnih sati. I to je to.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Kužim ali to je stvarno bezobraština. Radni dan računa se 8 sati. U siječnju je bilo 22 radna dana, a u veljači samo dan manje. Zar moj radni dan vrijedi 730 kn? da bar

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    Uglavnom, na ER obrascu potvređenom u firmi, tvoja kadrovivka je navela sve isplate u 6 mjeseci koji su prethodili rodiljnom, uz satnicu u svakom mjesecu. Ukupna isplaćena neto plaća se podijelila sa pripadajućom satnicom i dobila se PROSJEČNA vrijednost radnog sata. (npr. 42,15 kuna).
    .
    samo npr. meni plaća nije ugovorena po satu , nego mi je netto fiksan
    takav obračun u mom slučaju je pogrešan

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Koliko znam i moja plaća je fiksna. Da li se tu da išta učiniti??? 700 ćuna je puno...

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    MissQ,

O načinu obračuna rodiljne naknade smo već pisali. I znam da te pogađa (kao i sve), ali ne radi se o muljanju.

Takav je njihov pravilnik.

Ta vrijednost radnog sata množi se sa radnim satima svakog mjeseca (npr. 164 sata * 42,15) i dobiva se naknada za taj mjesec (u našem slučaju = 6912,60 kuna).
    Neki mjesec ima manje radnih sati, neki mjesec više. Tako da će definitivno biti i situacija kad će mjesec imati i 182 sata (182 * 42,15 = 7671,30 kuna) pa čak i više.
    Ponekad će ta naknada plaće biti ispod tvoje redovne plaće, ponekad i iznad.

Razlika je u načinu obračun. Jer većina zaposlenih majki ugovorila je vrijednost svojeg rada na mjesečnom nivou /u brutu ili netu/ neovisno o broju radnih sati. A HZZO obračunava tu naknadu za plaću na nivou radnih sati. I to je to
    .
    Da se ne ponavljam, boldala sam ono što sam već spomenula.

Niti moja plaća nije po satu. Ali ako već moram nešto reći, a moram...jednog dana ću bit presretna da mi varira na višem (delimitiranom) iznosu naknade, nego da svaki mjesec bude ista na 4250 kuna.

Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

U obracun ce mi ici 2 razlicite place pa sam si htjela otprilike viditi prosjek koji cu primati prvih 6 mjeseci, ali me buni ta prosjecna radna satnica!? Kako doci do nje?!

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

evo ovdje sve pise, da se ne ponavljam

ER-1 pbrazac

gore ti je opisan postupak kako se izracunava naknada kad imas prosjek placa tj satnicu.
    kad imas dva obrasca ili isplate kod 2 poslodavca onda se napise na jedan papir od jednog na drugi od drugog i to nosis u HZZO. a ti lijepo zbrojis sve netto place, sve radne sate i onda podijelis zbroj placa sa zbrojem radnih sati i dobivas svoju satnicu.

Ineska avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj MissQ prvotno napisa
    U siječnju je bilo 22 radna dana, a u veljači samo dan manje.
    u siječnju je bilo 23 radnih dana (računaju se svi dani osim subote i nedjelje dakle i praznik 1.1. se računao)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •