-
trazim recept za pcelinje kosnice
dakle, treba mi recept za kolac 'kosnice' ili 'pcelinje kosnice',
nasla sam na coolinarki ovaj:
Košnice
sastojci
za tijesto:
300 g petit beurre keksa
250 g maslaca
200 g šećera u prahu
100 g mljevenih oraha
sok od limuna
Za kremu:
1 kutija Kreme za torte Dolcela
350 ml prokuhanog i ohlađenog mlijeka
100 g masalaca ili margarina
Priprema
Maslac pjenasto izmiješajte, dodajte mljevene kekse, šećer u prahu i limunov sok te sve umiješajte u čvrstu masu.
Drveni kalup za košnice pospite šećerom u prahu i napunite ga pripremljenom masom, ali ostavite prazan prostor u sredini pa lagano lupkajći kalupom postrance o čvrstu podlogu, istresite oblikovanu košnicu.
Tako radite košnicu po košnicu, dok ne potrošite svu masu.
U visoku posudu ulijte ohlađeno mlijeko (oko 15°C) i u njega uspite sadržaj vrećice praška kreme za torte i promiješajte.
Kremu miješajte električnom mješalicom najvećom brzinom oko 3 minute. Nakon toga dodajte maslac koji ste prethodno dobro izradili i nastavite miješati srednjom brzinom oko 1 minutu.
Kremom napunite košnice, stavite ih na okrugle podloge od oblatne ili na hostije.
pa ako netko ima i varijantu sa bijelom kremom?
i da pitam.. di kupiti kalupe?
hvala unaprijed
-
ako imaš onu knjigu recepata od gospodarskog lista "moji najbolji kolači", unutra znam da ima 2 recepta za košnice, jedan s punjenjem od oraha i jedan od kokosa.
Pogledat ću ja večeras doma, pa prepišem.
što se kalupa tiče, mislim da se sve radi samo s 1 kalupom, ne znam gdje ima za kupiti, probaj pitati onu trgovinu "Sve i svašta"
-
-
Košnice od oraha
Tijesto za košnice:
2 bjelanjka
35 dag mljevenih oraha
30 dag šećera u prahu
Nadjev:
10 dag šećera u prahu
2 žumanjka
1 jaje
1 žlica oštrog brašna
3 žlice mlijeka
4 žlice ribane čokolade (ili čokolade u prahu)
25 dag maslaca
Za kalupić:
20 dag šećera u prahu
Za podlogu:
55-60 okruglih hostija promjera cca 4 cm (mogu se izrezati iz oblatni- veličine otvora kalupa)
Za nadjev izmiješati žumanjke i jaje s 10 dag šećera u prahu te umiješati mlijeko i brašno. Dalje miješati na pari ili laganoj vatri da se zgusne. Podijeliti na 2 dijela te u jedan dio umiješati ribanu čokoladu. Kad se kreme sasvim ohlade umiješati prethodno izmiksan maslac i to pola u svijetlu, pola u tamnu smjesu.
Dok se kreme hlade, za „košnice“ izmiksati čvrst snijeg od bjelanjaka, pa umiješati šećer u prahu i orase. Od smjese oblikovati 55-60 kuglica iste veličine.
Kalupić iznutra obilato posuti šećerom u prahu, utisnuti kuglice tako da pokrije cijelu unutrašnjost i napraviti u sredini šupljinu u koju se stavi nadjev. Pokrije se hostijom, okrene kalupić i oprezno lupka dok se košnica ne iskrene van.
Košnice se moraju jedan dan sušiti na zraku.
Količine šećera su prepisane iz originalnog recepta. Po mom mišljenju su preogromne i ja bi ih smanjila za duplo.
Moja šogi je jedno vrijeme često znala praviti ove od oraha, također s manjom količinom šećera, i bile su OK.
Jednostavnija varijanta je da se za nadjev uzme obična Nutela/ Eurokrem/ Linolada ili štoveć, sobne temperature (može se malo i „zagrijati“, tek toliko da bude mlačna) i njome pune šupljine, umjesto kreme.
-
Košnice od kokosa
25 dag margarina
15 dag šećera u prahu
40 dag kokosovog brašna
2 bjelanjka (snjeg)
Malo ruma i limunovog soka
Sve dobro izmiješati i staviti u frižider da se malo ohladi. Oblikovati kuglice veličine oraha, dobro ih uvaljati u šećer u prahu. Kalupiće za košnice također posuti šećerom u prahu, utisnuti kuglice i prtisnuti uz stijenku tako da u sredini ostane špljina koja se napuni kremom.
4 žumanjka
15 dag šećera u prahu
12 dag šećera
1 margarin
Rum
Žumanjak, šećer u prahu i običan šećer kuhati na pari ili laganoj vatri. U mlako pjenasto umiksati margarin i dodati malo ruma. Puniti šupljine u košnicama, na to odozdo poklopiti oblatnom izrezanom u krug veličine dna košnice, okrenuti naopako i lagano lupkati dok ne izađe van.
Za čokoladnu kremu može se u kremu od jaja dodati 5 dag čokolade.
-
e, da... u istoj knjizi sam naišla na još jedan recept, koji je sličan tvom (s keksima), pa ga nisam stavljala.... ali ima jednu zanimljivu ideju:
u nedostatku kalupa možeš upotrijebiti onaj kalup na kojem cijediš limun, tako da ga puniš s unutarnje strane
-
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma