Pokazuje rezultate 1 do 7 od 7

Tema: trazim recept za pcelinje kosnice

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno trazim recept za pcelinje kosnice

dakle, treba mi recept za kolac 'kosnice' ili 'pcelinje kosnice',
    nasla sam na coolinarki ovaj:

Košnice

sastojci

za tijesto:
    300 g petit beurre keksa
    250 g maslaca
    200 g šećera u prahu
    100 g mljevenih oraha
    sok od limuna
    Za kremu:
    1 kutija Kreme za torte Dolcela
    350 ml prokuhanog i ohlađenog mlijeka
    100 g masalaca ili margarina

Priprema
    Maslac pjenasto izmiješajte, dodajte mljevene kekse, šećer u prahu i limunov sok te sve umiješajte u čvrstu masu.
    Drveni kalup za košnice pospite šećerom u prahu i napunite ga pripremljenom masom, ali ostavite prazan prostor u sredini pa lagano lupkajći kalupom postrance o čvrstu podlogu, istresite oblikovanu košnicu.
    Tako radite košnicu po košnicu, dok ne potrošite svu masu.
    U visoku posudu ulijte ohlađeno mlijeko (oko 15°C) i u njega uspite sadržaj vrećice praška kreme za torte i promiješajte.
    Kremu miješajte električnom mješalicom najvećom brzinom oko 3 minute. Nakon toga dodajte maslac koji ste prethodno dobro izradili i nastavite miješati srednjom brzinom oko 1 minutu.
    Kremom napunite košnice, stavite ih na okrugle podloge od oblatne ili na hostije.

pa ako netko ima i varijantu sa bijelom kremom?
    i da pitam.. di kupiti kalupe?

hvala unaprijed

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ako imaš onu knjigu recepata od gospodarskog lista "moji najbolji kolači", unutra znam da ima 2 recepta za košnice, jedan s punjenjem od oraha i jedan od kokosa.
    Pogledat ću ja večeras doma, pa prepišem.

što se kalupa tiče, mislim da se sve radi samo s 1 kalupom, ne znam gdje ima za kupiti, probaj pitati onu trgovinu "Sve i svašta"

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tinkie winkie punooo.. hvala
    ajde kad stignes, molim te za te recepte

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Košnice od oraha

Tijesto za košnice:

2 bjelanjka
    35 dag mljevenih oraha
    30 dag šećera u prahu

Nadjev:
    10 dag šećera u prahu
    2 žumanjka
    1 jaje
    1 žlica oštrog brašna
    3 žlice mlijeka
    4 žlice ribane čokolade (ili čokolade u prahu)
    25 dag maslaca

Za kalupić:
    20 dag šećera u prahu

Za podlogu:
    55-60 okruglih hostija promjera cca 4 cm (mogu se izrezati iz oblatni- veličine otvora kalupa)

Za nadjev izmiješati žumanjke i jaje s 10 dag šećera u prahu te umiješati mlijeko i brašno. Dalje miješati na pari ili laganoj vatri da se zgusne. Podijeliti na 2 dijela te u jedan dio umiješati ribanu čokoladu. Kad se kreme sasvim ohlade umiješati prethodno izmiksan maslac i to pola u svijetlu, pola u tamnu smjesu.

Dok se kreme hlade, za „košnice“ izmiksati čvrst snijeg od bjelanjaka, pa umiješati šećer u prahu i orase. Od smjese oblikovati 55-60 kuglica iste veličine.

Kalupić iznutra obilato posuti šećerom u prahu, utisnuti kuglice tako da pokrije cijelu unutrašnjost i napraviti u sredini šupljinu u koju se stavi nadjev. Pokrije se hostijom, okrene kalupić i oprezno lupka dok se košnica ne iskrene van.

Košnice se moraju jedan dan sušiti na zraku.

Količine šećera su prepisane iz originalnog recepta. Po mom mišljenju su preogromne i ja bi ih smanjila za duplo.
    Moja šogi je jedno vrijeme često znala praviti ove od oraha, također s manjom količinom šećera, i bile su OK.

Jednostavnija varijanta je da se za nadjev uzme obična Nutela/ Eurokrem/ Linolada ili štoveć, sobne temperature (može se malo i „zagrijati“, tek toliko da bude mlačna) i njome pune šupljine, umjesto kreme.

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Košnice od kokosa

25 dag margarina
    15 dag šećera u prahu
    40 dag kokosovog brašna
    2 bjelanjka (snjeg)
    Malo ruma i limunovog soka

Sve dobro izmiješati i staviti u frižider da se malo ohladi. Oblikovati kuglice veličine oraha, dobro ih uvaljati u šećer u prahu. Kalupiće za košnice također posuti šećerom u prahu, utisnuti kuglice i prtisnuti uz stijenku tako da u sredini ostane špljina koja se napuni kremom.

4 žumanjka
    15 dag šećera u prahu
    12 dag šećera
    1 margarin
    Rum

Žumanjak, šećer u prahu i običan šećer kuhati na pari ili laganoj vatri. U mlako pjenasto umiksati margarin i dodati malo ruma. Puniti šupljine u košnicama, na to odozdo poklopiti oblatnom izrezanom u krug veličine dna košnice, okrenuti naopako i lagano lupkati dok ne izađe van.

Za čokoladnu kremu može se u kremu od jaja dodati 5 dag čokolade.

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

e, da... u istoj knjizi sam naišla na još jedan recept, koji je sličan tvom (s keksima), pa ga nisam stavljala.... ali ima jednu zanimljivu ideju:
    u nedostatku kalupa možeš upotrijebiti onaj kalup na kojem cijediš limun, tako da ga puniš s unutarnje strane

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

punooo.. hvala :D

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •