Stranica 2 od 3 PrviPrvi 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 131

Tema: 5u1 besplatno za sve

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Danas sam čula info da (neki) pedijatri još nisu dobili ta besplatna cjepiva.

Do sada samo necjepiše nisu bile dobre a sada se vrši i klasifikacija po tome tko kojim cjepivom cijepi

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Citiraj Davor prvotno napisa
    Amerikanci razmatraju vraćanje na program iz 1983 obzirom na epidemiju autizma.
    Daj neki link pls
    Radi se o raštrkanim i donekle zbunjujućim komentarima koji se pojavljuju zadnjih dana na necjepiteljskim listama, a dajem linkove na par indikativnih:

http://www.ageofautism.com/2008/04/why-the-autism.html opisuje dojmove Larry King show-a od nekidan

U cijelu papazjaniju su se uključili i CNN-ovci, opet na strani necjepitelja.

Potom je održana "National Vaccine Advisory Committee (NVAC) Vaccine Safety Working Group", a konferenciji se moglo pristupiti telefonski. Po prvi put su u radu takvog tijela sudjelovale i necjepiteljske udruge, primarno u vezi s autizmom: http://www.hhs.gov/nvpo/nvac/april08.html (još nema nikakvog službenog izvještaja, ali upućeni tvrde da im je bilo zabavno). Tko tu koga i na koji način se može iscuclati iz http://autism.about.com/b/2008/04/10...t-by-phone.htm

Nekakav sumarum s dozom gorčine daje http://vaxnewsscandals.blogspot.com/...-schedule.html

Dakle, ništa posebno konkretno, ali zato jako puno toga odjednom. Povrh toga je i natezanje s Wakefieldom u završnici, a kao kruna još su sjeli i izvještaji o neučinkovitom MMR cjepivu gdje se za epidemiju u Iowi potvrdilo da je većina oboljelih bila uredno dvaput cijepljena. Dakle, opći čušpajz.

Teška vremena za pro-cjepiteljski tabor.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj bfamily prvotno napisa
    Totalno OT

Mujica ajde promjeni ime u Dr. Mujica. Baš dobro zvuči a i po postovima ti ful sliči.
    neću

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne moze, predugo je tu

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    mujica, a što je sa djecom koja su se počela cijepiti jednom vrstom 5 u 1 cjepiva, sad se znači trebaju nastaviti cijepiti drugom, a onda ih u 4. godini opet čeka prva vrsta cjepiva? To nema baš nikakve veze?
    Ma, nema nikakve veze.

A šta je s djecom koja su primila po programu prvu dozu Infanrixa, pa drugu dozu domaćeg DTP cjepiva, pa dobila reakciju, pa pedijatar nagovorio roditelje da kupe Pentaxim......?

Ništa to ne smeta.

Čak postoje neki članci u kojima autori smatraju da je bolje kombinirati različita cjepiva. Ali o tom, po tom......

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Dakle ista pašta: fuži, šurlice, makaruni... sve u isti lonac pa k'o zdrav, k'o normalan.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Možda smo naivci ali MM i ja smo već naručili cjepivo 6 u 1, sljedeći tjedan idemo na cijepljenje. Razlog nije taj što mislimo da je to bolje nego isključivo zato da smanjimo broj pikanja i posjeta doktorici. Do sad nije imala apsolutno nikakvu reakciju na nijedno cjepivo, ni povišenu temperaturu ni najmanje crvenilo ni oteklinu pa se nadam da neće ni sad.

Možda je nekom glup razlog ali prošli put je bilo tak grdo, da bi platili i više od 400 kn da ne moramo 2 put dolaziti. Moja bebica ima svoj ritam spavanja, svaki cca. 2 sata i zaspi bez problem kad je doma, a kad je negdje vani postane razdražljiva. Osim toga samo je dojena, a ne može sisati ako je uznemirena i plače. Čekaonica je skučena i zagušljiva, vruće je, i onda ona nakon 1 sat čekanja postane pospana i žedna. Prošli put, s 4 mj., ju je još dodatno iznervirao jedan dvogodišnjak koji je jako vrištao, pa smo ju jedva nekak smirili. Onda smo došli doktorici koja ju je na brzinu pregledala jer je bebica već jako plakala. Nakon toga je još dobila piku u guzicu i toliko je vrištala da je ostajala bez daha. Nije se smirila do doma i još je trebalo neko vrijeme da počne normalno disati.
    Osim toga čekaonica je bila puna bolesne djece koja su kašljala na sve strane i više me bilo strah da će pokupiti gripu ili nekaj drugo nego reakcije na cjepivo.

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

evo mi jucer dobili besplatan 5u1 i sinoc mi zakurio 38 (jos sad ima temp.), do sada nije nikad imao reakcije na cjepivo
    al nije primao 5u1 nego infa...blabla i hib posebno

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

E, to je peh. Žao mi je. Inaće, baš povišenje tjelesne temperature je nuspojava koja se rjeđe javlja nakon Pediacela nego nakon Infanrix-IPV/Hib, Infanrix Hexa, ili nakon cjelostaničnog DTP cjepiva.

Kako su drugi prošli s cijepljenjem Pediacelom????
    Ima li tko još iskustava do sada?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Dia , koja je to doza DTP bila?
    Inaće učestalost nuspojava raste s brojem doza. Kod svih acelularnih cjepiva protiv hripavca.....

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

dtp je bilo 4 cjepljenje, prva 3 infanrix gsk
    polio isto 4x (1. ipv (kršitelj koda)is, 2 i 3 opc gsk)
    hib isto 4x, prva 3 (kršitelj koda)is

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nije neočekivano. Povišena temperatura se javlja kod desetak posto djece nakon docjepljivanja. Vjerujem da će proći temperatura sutra ili preksutra.
    Morala bi.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Dia , kako je danas?
    Je li prošla temperatura?

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

sinoc je jos imao 37.5 tj. cijeli dan je bilo tako negdje, ponoci se dosta znojio, danas ujutro 36.3

hvala na pitanju

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

znači da je prošlo :D

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Par riječi o ovom besplatnom cjepivu 5u1 - doveli smo zdravo 16 mjesečno dijete na redovno cijepljenje - doktor nam je još rekao da pričekamo par dana dok ga ne dobiju, pa je dečko miran do 4 godine kad opet mra na redovno cijepljenje. Dakle, dečko je cijepljen i idući dan mu je noga natekla da je bila dvostruko veća od desne noge. Išli smo doktoru, kaže normalno je, držite mu obloge. Mi cijelii dan djetetu hladili edem koji je bio jako crven i nije prolazilo. Idući dan smo se ponovno javili liječniku, na što se zabrinuo i poslao nas u Zagreb u bolnicu F. Mihaljevića na infektiološki. Poslali su nas u dnevnu bolnicu gdje su malom uzeli krv. Nalaz - Crveni vjetar! Doktor je to objasnio da u trenutku cijepljenja djeteta, kroz kožu je ušla i ta bakterija koja to uzrokuje. Naravno, oteklina koja je bila abnormalna povezana je reakcijom na cjepivo te crvenim vjetrom. Nisam ništa znala o toj bolesti, ali koliko sam vidjela na internetu, dobiva se najčešće u bolnicama odnosno ambulantama te je kliconoša sam čovjek. Krasno! Tko je sad odgovoran da moje dijete već 3 dana prima jake injekcija penicilina te nakon toga još 10 dana mora primati antibiotike SilapeNa? Maleni je dobio i jaki proljev, jučer je povraćao, ali na svu sreću je OK, nije klonuo i dobro pije. Vjerojatno sam i fulala ovja topic, jer nije direktno povezan sa samim cjepivom, odnosno nije zaražen od njega, ali putem cijepljenja ga je dobio - tako nam je objasnio doktor u Zaraznoj.
    Molila bih i ovim putem ako ima tko kakve detaljnije informacije o tom crvenom vjetru da mi se javi ili mi uputi kakav link gdje je možda to bolje opisano. Hvala najljepša.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Crveni vjetar (erizipel) je streptokokna upala potkožnog tkiva i liječi se penicilinima.
    Ali....
    Jako mi je sumnjivo to da je dobio crveni vjetar od cijepljenja.
    Prije bih rekao da je to nuspojava cjepiva.
    Naime, i ovo cjepivo, kao i sva ostala acelularna cjepiva protiv hripavca, ima svojstvo da uzrokuje kod manjeg broja djece veliko lokalne reakcije.
    Učestalost tih lokalnih reakcija se poveava s brojem doza.
    I ako je to reakcija na cjepivo, antibiotici ništa ne pomažu. Treba pričekati 3'4 dana i proći će samo od sebe.
    Obično ne boli. I dijete nema temperaturu.
    Ali to nije kontraindikacija za cijepljenje sa 3 i pol godine.
    Jer ako je netko nakon 4. doze cjepiva dobio jaku reakciju, ne znači da će ju dobiti nakon pete.
    Ali dobro.... ako su rekli da je crveni vjetar,k valjda znaju zašto su to rekli.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

valjda znaju... pa bio je u Zaraznoj cijeli dan i valjda su izolirali tu bakteriju, odnosno nisu bez razloga rekli: e, to je sad crveni vjetar. A dr. nam je rekao razlog zbog kojeg ga je maleni dobio. Ne znam više što bi milsila...njemu se nakon prve injekcije penicilina crvenilo povuklo i oteklina skoro cijela splasnula. A svaki dr. na hitnoj (jer smo išli vikendom) je tvrdio drugačije - ne, to nije crv. vjetar, drugi da to nije reakcija na cjepivo.... s tim da sam ja uvijek odgovarala da valjda JE crv. vjetar ako su u bolnici izolirali tu bakteriju iz krvi.
    Inače sam i na internetu čitala da se odmah povlači crvenilo čim se počinje terapijom.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Upravo tako sam i ja rekao...
    ako su rekli da je crveni vjetar,k valjda znaju zašto su to rekli.
    Ali za druge roditelje sam htio iznijeti ovu informaciju o mogućnosti velikih lokalnih reakcija nakon primjene acelularnih ("pročišćenih") cjepiva protiv hripavca.
    Jer takva cjepiva ranije nisu kod nas bila u masovnoj upotrebi. (Bio je Infanrix samo u prvoj dozi, kada se to znatno tjeđe javlja).
    Tako da se ne uplaše ako dijete nakon cijepljenja, prvenstveno nakon docjepljivanja dobije takvu reakciju.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mi smo cijepili jučer s Pediacelom. Do sad je dobila s 2mj. HiB, s 3 mj. DTP i polio, s 4 mj. 5u1 Infanrix
    Doktorica je rekla da je veća vjerojatnost nus pojava ako mijenjamo cjepivo i da je moguće da će joj jako oteći noga, i nek joj odmah stavimo čepić u guzu protiv temperature. Nismo ga stavili nego smo odlučili prvo pričekati da li će biti reakcije. Sad je prošlo 18 sati od cijepljenja nije joj se temperatura povisila uopće, pa se nadam da ni neće. Jedino sam ujutro primijetila da ima na mjestu uboda crvenilo promjera 1,5 cm pa sam odrezala komadić FrescoPad obloga i zalijepila joj gore.
    Ništ ju ne boli (ne reagira na dodir), nije razdražljiva, vesela je i ponaša se kao i obično

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nadam se da će na tome i ostati. Kod večine cijepljenih tako bude.
    A u veću učestalost nuspojava zbog mijenjanja cjepiva ne vjerujem.
    Jer nemam na temelju ćega.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja sam tek prošli tjedan saznala za novi Program.
    Stariju je cijepila neki dan Infanrixom (2. docjepljivanje).
    A za mlađu je rekla da sad imaju to novo cjepivo Pediacel. Nije još cijepljena jer je nešto šmrc-šmrc i kašljuca.

Zanima me jel ima još netko iskustava s Pediacelom?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pogledaj zanimljivu raspravu dr. Richtera i .. khm, jednog zabrinutog tate na Cybermedu cijepljenju različitim vrstama cjepiva (ne znam doduše čime ste do sada cijepili mlađu). Rasprava je na forumu o cjepivima.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Onim za naivce

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ovisi s kojim je cjepivom mlađa do sada cijepljena i koja joj doza sada dolazi na red. Jer s brojem doza acelularnog cjepiva protiv hirpavca raste vjerojatnost velikih lokalnih rekacija. Bez obzira o kojem se acelularnom cjepivu radi.
    Ali prolaze za 2-3 dana uz obloge i paracetamol. I ne bole. I rijetko su praćene temperaturaom.

mama Tonka avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Vidim da su neki prijavili reakciju nakon cjepiva 5u1.
    I kod nas je to bio slučaj. Drugi dan poslije cijepljenja dobio je temperaturu koja je do večeri spala. Srećom, nije bila visoka, malo iznad 37.
    Slijedećih nekoliko dana je bio nervozan i tražio je da netko bude uz njega.
    Na nogici, malo iznad gdje je bio cijepljen, pojavilo se crvenilo koje je bilo lagano natečeno.
    Prva dva cijepljenja su prošla bez reakcija.
    Starija nikad nije imala reakcije na cijepljenja.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

moj sin je isto primio to cjepivo iako smo prije kupovali 5 u 1. pedica rekla da je to potpuno isto cjepivo i mi se cijepili.
    u noći fibra skočila na 39,5 sutra bila oko 38,5 a prekosutra nestala. nije bilo otoka na nozi.
    inače, ranije nikada ali baš nikada nije imao reakciju na cjepivo.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

L. je prije 10 dana cijepljen sa 5u1 i imao je lagano povišenu temp. (37,2°C )
    i na mjestu uboda se pojavilo crvenilo promjera nekih 5 cm koje je nestalo nakon 2 dana.

Inače do sada nije imao lokalnih reakcija, a temp. samo jednom (ne sjećam se koje cijepivo).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj kinka prvotno napisa
    Citiraj mujica prvotno napisa
    Kaj misliš, da (neki) pedijatri po Zagrebu nisu to svjesno radili?
    Čim bi dijete imalo nuspojavu na cjepivo iz kalendara, odmah bi iskoristili priliku da roditelje nagovore na "cjepivo koje nema nuspojava" (mo'š si mislit' kak nema nuspojava).
    mujice, ne razumijem zašto bi pojedinim pedijatrima bilo u interesu da roditelji sami kupe cjepivo (u ljekarni) umjesto da se cijepe ovim besplatnim? Zar oni to cjepivo (mislim Pediacel) ne dobivaju od HZZO-a također besplatno? :? U čemu je kvaka?
    Dobivaju pedijatri besplatno cjepivo, da - ali ti naplate svoju proviziju na to. Zasto su cjepiva jeftinija u ljekarnama nego kod pedijatra?

Nova avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Mi smo prekjučer cijepljeni "novim" cjepivom, prošlo je kao i s drugima bez nuspojava :D

Nova avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Evo ipak prijavljujem reakciju, tek jutros mu se zacrvenilo mjesto oko uboda i vruće je i nekako "tvrđe"... on je kao i uvijek junak i ne bi ništa znala da nisam provjeravala.
    Trebam li što raditi? Kad će to proći? Na što da pazim? HVALA (pitam jer mi pedica danas radi popodne, pa ću je tek kasnije moći pitati).

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Nama su savjetovali hladne obloge (voda) odmah prvi dan.
    Obzirom da je imao lokalnu reakciju ja sam nastavila s oblozima dok god crvenilo nije prošlo.

Nova avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

kahna, hvala na odgovoru. Ali koliko je hladni oblog hladan kad je u pelenama. Nema šanse da ga ja lovam po kući i stavljam oblog gologuzom
    I koliko dugo je vama trajalo?

ely avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Mene isto jako zanima zašto se kupuje glaxovo ako je pediacel besplatan???
    Meni nije žao dati novac ako je kupovno cjepivo bolje... al ne znam u čemu je kvaka??

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj Nova prvotno napisa
    kahna, hvala na odgovoru. Ali koliko je hladni oblog hladan kad je u pelenama. Nema šanse da ga ja lovam po kući i stavljam oblog gologuzom
    I koliko dugo je vama trajalo?
    L. je cijepljen u bedro, tako da nam je gazica sa oblogom bila samo ispod covera (platneni smo).
    Nekih 2 dana je trajalo, treči je bilo još nešto malo, ali vidno se povuklo.

A i ako je na guzi, svejedno stavi oblog i mjenjaj pri svakom prematanju. Koliko ohladi, ohladi.

pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

evo i mi smo se cijepili bespla 5u1 u jednu nogicu, a u drugu hepatitis...i ista stvar kao i prethodna dva cijepljenja(koja smo platili po 400 kn)-temp preko 38 i traje 2 dana, otečeno mjesto uboda, proljev, razdražljivost...

Nova avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

A. je baš u guzić. Već je bolje :D

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj ely prvotno napisa
    Meni nije žao dati novac ako je kupovno cjepivo bolje... al ne znam u čemu je kvaka??
    vjerojatno u tome što ne misle svi liječnici da je miješanje cjepiva OK

ely avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ma kupuju i za prvo cijepljenje.

Tami25 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Dia prvotno napisa
    evo mi jucer dobili besplatan 5u1 i sinoc mi zakurio 38 (jos sad ima temp.), do sada nije nikad imao reakcije na cjepivo
    al nije primao 5u1 nego infa...blabla i hib posebno
    identična stvar.
    do sad je cijepljena s infanrix-om + ostalo (bez hepatitisa) i sad je tek dobila 4.dozu igrom slučaja (vrtić, bolesti, ljeto - godišnji itd).
    dobila je pediacel.
    noćas temp. 38.7, dala joj čepić, ujutro 37.5

MalaBuba avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Lara se jučer cijepila besplatnim cjepivom 5u1, navečer je se probudila plačući da ju boli nogica, a ujutro se probudila i povraćala

Samo da napomenem da je do sada primala u apoteci kupljeni pročišćeni 3u1 i nikad nije bilo reakcija. Baš nikakvih.

Danas šepa na tu nogicu i boli ju, unatoč oblozima.

Jesmo baš sigurni da je pedijatre toliko briga čime cijepe našu djecu?!

Tami25 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

D. je cijepljena u nadlakticu. lokalne reakcije nema

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Citiraj ely prvotno napisa
    vjerojatno u tome što ne misle svi liječnici da je miješanje cjepiva OK
    Meni se čini da je učestalost nuspojava nakon besplatnog 5u1 puno veća (visoka temp,, izražene otekline na mjestu pikanja, šepanja na tu nogicu, čak i nemogućnost ustajanja na dan-dva :/ ).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi smo jučer cijepljeni pediacelom treći put i u drugu guzu cjepivom protiv hepatitisa. Ni jednom nismo imali ali baš nikakvu reakciju. Kao da nije niti cijepljen.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj davorka prvotno napisa
    ............. i u drugu guzu cjepivom .........
    zar ne cijepi u natkoljenicu?

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa
    Citiraj davorka prvotno napisa
    ............. i u drugu guzu cjepivom .........
    zar ne cijepi u natkoljenicu?
    S. je cijepljen u rame :?

btw. mujice, kopirala sam odgovor na mib forum, ali su mame i tamo jako nezadovoljne i nesretne i pune neodgovorenih pitanja.
    hoćeš se registrirati tamo ili da ja kopiram? pa na kraju i ja stradam

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

vidio sam thalia , hvala.

neću se registrirati na mib. i ovaj mi forum oduzima previše vremena. kad si ne mogu pomoći - stalno visim ovdje iz znatiželje.

Dobro si prošla tamo s kopiranjem mog posta. Neke fine ženskice se tamo dopisuju. ovdje su reakcije puno žešće. Tako da je čak i moj post tamo pregrub, a ovdje ispada kao mlaka vodica.

Uglavnom, hvala kaj si to prenijela. Jer bez obzira na iskustva koje tamo mame iznose, dodatno plašiti mame s time da je cjepivo u drugim zemljama zabranjeno i da su se protiv njega svi bunili je fakat više nego pretjerivanje.

S je cijepljen u rame jer je starijij. Ali u prvoj godini života nema rame dovoljno mišića, pa se cijepi u butinu. Neki još i u guzu, ali sve manje, jer se smatra da guza ima u toj dobi previše masti, a premalo mišića, pa cjepivo koje mora ući u mišić je najbolje davati u butinu.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da i moja je frendica vrlo lose prosla. ovaj pediacel je ocito puno losiji od glako smith k. 5u 1.
    mali je dobio sve pobrojane nuspojave, od povracanja, placa iznenada, temperature, proljev, nis ne jede itd... uzas. od gsk 5u 1 nikakvih nuspojava nije imao.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Čudno da te mujica već nije došao razuvjeriti :?
    Ne bih volio raditi njegov posao. Ja samo krotim bite, fotone i elektrone - i uopće ne razmišljam o njihovoj dobrobiti.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Č. Ja samo krotim bite, fotone i elektrone - i uopće ne razmišljam o njihovoj dobrobiti.
    Prestrašno priznanje. Kako ti nije palo na pamet da biti, fotoni i elektroni uz svu dobrobit donose i veliku štetu u pojedinim slučajevima, te posumnjati u prevagu dobrobiti u odnosu na štetu.

Maislim, Dadica, razočarao si me. Nema posla za koji se onaj tko ga radi ne bi trebao to upitati.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •