Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Alergija hrana

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno Alergija hrana

Vidim više starih topica na ovu temu ali ne nađoh odgovora.
    Dakle, moj F star 3 i pol godine, sa 3 godine imao je jaku alergijsku reakciju u vrtiću na leću. Osuo se po tijelu, strašno ga je svrbjelo, nateknuo je u licu i jako plakao. To isto se ponovilo nakon 1 mjesec nakon što su mu tete ponovno dale leću jer su zaboravile . Prije toga nikada nije jeo leću.
    Na jesen je krenuo u novi vrtić pa su tete zatražile da im donesem potvrdu da je dijete alergično radi davanja zamnjenskog ručka.
    Zanima me je li nužno da ga vodim na alergo test kada je sigurno da je alergičan upravo na leću i da drugih alergijskih simptoma zasada nema (uobičajene virusne / bakterijske infekcije dišnih puteva)? Blaga reakcija javlja mu se na mahune (koje je prije jeo bez problema), a ja mu iz predostrožnosti ne dajem niti fažol.
    Bojim se da bi test bio pozitivan i na druge namirnice koje jede bez ikakvih nuspojava i bojim se netočnosti testiranja.
    Još nešto. Imate li vi za djecu alergičare spremljen onaj lijek? injekciju? u slučaju anafilaktičkog šoka? Jeste li i tete u vrtiću/učiteljice u školi na to pripremili? Što kažu vaši alergolozi na mogućnosti upadanja u taj šok?
    Ja sam se u Rijeci naručila kod dr. Banca ali naravno red je podug i čekat ćemo najmanje do 11 mj.
    Zahvalna na svakom savjetu

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno Re: Alergija hrana

ako želiš da se vrtić striktno drži toga da tvoje dijete ne jede leću morat ćeš im donjet potvrdu od specijaliste. U suprotnom oni će tvoju želju poštivat ali ne možeš očekivat da im je to primarno. Istina, ima slučajeva kada i dijete s potvrđenim alergijama dobije za pojest nešto što ne smije ali srećom to je stvarno rijetko. Ja sam za svog donjela cijelu čitabu od specijalista i stvarno su svi pazili što mali jede. Ja osobno nemam ništa protiv alergoloških testova, znam da nisu 100 % pouzdani ali ako je dijete već alergično test će to potvrdit ( osim ako je neposredno prije uzimao neki lijek protiv alergije ).

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

A onaj dio pitanja oko anafilaktičkog šoka?

betty boop avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj topluvodu prvotno napisa
    u vrtićima nemaju te injekcije ali ja recimo planiram da u ormariću uvijek stoje fenistil kapi koje pomažu kod blaže alergijske reakcije ali ne i kod anafilaktičkog šoka

Bipsić avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

mi u vrtić nismo nosili nalaz specijalista, niti su me tražili da to donesem... ja sam samo na komad A4 flomasterom u boji napisala kaj sve ne smije jesti i to sam dala teti u dva primjerka (jedan za njih a jedan za kuhinju) i za sad funkcionira (kuckuckuc)...

nemam ni spremljenu injekciju, niti bilo koji drugi lijek u vrtiću...možda bi morala i o tome malo razmisliti :/

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ne znam, u vrtiću će uzet sve što doneseš bude li to preporučeno od strane pedijatra ili specijaliste. U našem slučaju su sami tražili da bebihaler i ventolin budu uvijek u vrtiću i sama sestra je prošla dodatnu obuku sa med.sestrama koje su čuvale M. Dapače, navodno su bile upozorene i sve druge osobe koje su se mogle naći u situaciji da ga čuvaju ( tete u dežurstvu ), a glavna kuharica mi je svaki put kad me vidla govorila što je malom kuhala. Ma bile su za 5.
    Spominješ anafilaktički šok iz straha ili ga je mali imao? On se javlja kod jako velikih alergija.

mi u vrtić nismo nosili nalaz specijalista, niti su me tražili da to donesem... ja sam samo na komad A4 flomasterom u boji napisala kaj sve ne smije jesti i to sam dala teti u dva primjerka (jedan za njih a jedan za kuhinju) i za sad funkcionira (kuckuckuc)...

nemam ni spremljenu injekciju, niti bilo koji drugi lijek u vrtiću...možda bi morala i o tome malo razmisliti

mene su tj. malog potpuno drugačije gledali kad sam donjela svu dokumentaciju ( ne kažem da inače ne bi pazili, ali ovako je stvarno usluga bila vrhunska-malo čak i pretjerana ). Naravno tu mislim na pažnju što se tiče njegovog zdrav. stanja. Ne vjerujem da je bio prvo asmatično dijete alergično na hranu, ali vjerujem da sam bila prva mama koja je imala takav nastup ( mislim da su svi odahnuli kad sam ga ispisala-nadam se da budu takvi i u novom vrtiću ).

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

F nije imao anaf. šok i o tome mi je samo poznanica pričala kao o mogućnosti da ga alergična djeca dobiju. Naročito ukoliko im alergijska reakcija uključuje naticanje što je kod nas slučaj. Samu alergiju nisam shvatila kao teški problem jer nikakvih drugih popratnih pojava osim netolerancije na grahorice nije pokazao. Pa se pitam da li je u redu da samo izbjegavamo tu vrstu hrane ili treba poduzeti još nešto :/

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

F nije imao anaf. šok i o tome mi je samo poznanica pričala kao o mogućnosti da ga alergična djeca dobiju. Naročito ukoliko im alergijska reakcija uključuje naticanje što je kod nas slučaj. Samu alergiju nisam shvatila kao teški problem jer nikakvih drugih popratnih pojava osim netolerancije na grahorice nije pokazao. Pa se pitam da li je u redu da samo izbjegavamo tu vrstu hrane ili treba poduzeti još nešto :/

s obzirom da ti je dijete oteklo pretpostavljam da ste bili na hitnoj? što su oni rekli?

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Nismo bili na hitnoj jer je reakcija bila burna, nastala u kratkom roku, a dok sam ja stigla u vrtić, a onda kod naše doktorice (1-2 sata) već je bila skoro nestala. Dr. nije dramatizirao niti me uputio na daljnje pretrage :/ pa sam se ja nastavila ponašati u tom tonu. Sve dok nisam počela čitati vaše stare postove na temu alergija...

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Nismo bili na hitnoj jer je reakcija bila burna, nastala u kratkom roku, a dok sam ja stigla u vrtić, a onda kod naše doktorice (1-2 sata) već je bila skoro nestala. Dr. nije dramatizirao niti me uputio na daljnje pretrage :/ pa sam se ja nastavila ponašati u tom tonu. Sve dok nisam počela čitati vaše stare postove na temu alergija...

iskreno jako me čudi da dr. nije ništa poduzeo, istina čudi me da je i sama reakcija prošla tako brzo. Vrtić bi trebao znat prepoznat alergiju i njenu jačinu, pa iskreno ako je dijete oticalo a oni su zvali samo tebe možeš ih pitat u kojem slučaju bi zvali doktora . Oticanje može dovest do gušenja, ono može biti stanje pred anafilaktički šok i definitivno zahtjeva posebnu pažnju i pregled stručnjaka. Ok, pitanje je kakvo je oticanje bilo s obzirom da se brzo povuklo :? . Moj ti je savjet da porazgovaraš sa svojim doktorom ili da tražiš uputnicu za npr. alergologa.
    Što se tiče injekcije ne znam što da ti kažem? Dijete nije imalo anaf. šok pa ne znam niti tko bi ti ju preporučio ( posebno što nemaš nikakvu dokumentaciju ). Otiđi na teme AD ili asmatičara i pitaj da li je neko dijete imalo anaf. šok od hrane i da li imaju injekciju za svaki slučaj.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Uf, na topicu alergija na kremu otkrih sve što me je mučilo i da, F je imao blagi (i kratkotrajni) anafilaktični šok prema onom što pročitah. Jurim alergologu.
    Hvala tajchi

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •