Vidim više starih topica na ovu temu ali ne nađoh odgovora.
Dakle, moj F star 3 i pol godine, sa 3 godine imao je jaku alergijsku reakciju u vrtiću na leću. Osuo se po tijelu, strašno ga je svrbjelo, nateknuo je u licu i jako plakao. To isto se ponovilo nakon 1 mjesec nakon što su mu tete ponovno dale leću jer su zaboravile. Prije toga nikada nije jeo leću.
Na jesen je krenuo u novi vrtić pa su tete zatražile da im donesem potvrdu da je dijete alergično radi davanja zamnjenskog ručka.
Zanima me je li nužno da ga vodim na alergo test kada je sigurno da je alergičan upravo na leću i da drugih alergijskih simptoma zasada nema (uobičajene virusne / bakterijske infekcije dišnih puteva)? Blaga reakcija javlja mu se na mahune (koje je prije jeo bez problema), a ja mu iz predostrožnosti ne dajem niti fažol.
Bojim se da bi test bio pozitivan i na druge namirnice koje jede bez ikakvih nuspojava i bojim se netočnosti testiranja.
Još nešto. Imate li vi za djecu alergičare spremljen onaj lijek? injekciju? u slučaju anafilaktičkog šoka? Jeste li i tete u vrtiću/učiteljice u školi na to pripremili? Što kažu vaši alergolozi na mogućnosti upadanja u taj šok?
Ja sam se u Rijeci naručila kod dr. Banca ali naravno red je podug i čekat ćemo najmanje do 11 mj.
Zahvalna na svakom savjetu