mujica je rezigniranDavor prvotno napisa
Dadica, dadica, uspio sam ja odoljeti i pozivima ljepših od tebe
....i ženskijih od tebe
.... i kojih se nisam bojao da će me tuči
wtf je Đajić?
misliš na ovoga?
http://217.72.81.236/export/sites/z2...met/dzajic.jpg
ili na ovoga?
http://www.rcub.bg.ac.yu/~nds/slike/nendjaj.jpg
ili na ovu?
http://www.bhdani.com/arhiva/189/fondacija1.jpg
ili na ovu?
http://www.gloriamagazin.com/UserFil...246/246pp1.jpg
očekujem da budeš ljepši od svih njih
Khm, khm... vas dvojica se slobodno nastavite prepucavati preko privatnih poruka, nije prihvatljivo vase privatiziranje svake teme o cjepivu.
Ili nastavite konstruktivno ili cemo vas brisati.
Imam osjećaj da bude ova dvojca još skompali ko niko![]()
hm.... ne znam. Mora prvo poslati svoju sliku. Da vidim je l' mi lijep....
mujice jedno pitanje....
da li je indikacija za necijepljenje s MoPaRu-om ili Priorixom alergija na jaje?
skoro sam svugdje naišla na informaciju da se djeca alergična na jeja ne cijepe s gore navedem cjepivima dok naša pedijatrica tvrdi da to nije istina :?
Teška alergija na jaja je kontraindikacija za cijepljenje i domaćim MoPaRu-om i Priorixom.
Ima nekih radova koji opisuju cijepljenje djece alergične na jaja pod liječničkim nadzorom, gdje vele da nisu na cjepivo reagirali alergijom. Ali to su djeca koja su na jaja imala blaže alergijske reakcije u stilu osipa.
Nitko se ne bi usudio cijepiti djecu koja nakon ingestije jaja dobiju astmatski napad, bronhokonstrikciju, edem vjeđa, usana jezika, pad krvnog tlaka....
Ali iz opreza, večina se ne usudi cijiepiti ni djecu s blažim alergijama na jaja.
Cijepljenje djeteta s nekom blažom alergijom na jaja (npr. osip, pogoršanje neurodermitisa i sl.), dolazi u obzir cijepljenje u bolničkim uvjetima. Da se dijete cijepi u bolnici i ostane nekoliko sati pod nadzorom.
Daj opiši mi blagu alergiju na jaja kod sasvim male djece![]()
Ovaj mambo-džambo s držanjem djeteta u bolnici mi se čini kao postavljanje cjepibva u rang važnosti sa srčanim arestom ili nekom još većom forom. Ne čini li ti se to ipak malo pretjerano? Mislim, neće beba spontano izgoriti ako se ne cijepi.
1.... puno je djece koja imaju nekakve dermatitise, pa ih se pošalje na alergološko testiranje i dobe nalaz da su alergični na jaja. Također, ima i djece koja dobe svrbež i/ili osip nakon jedenja jaja. To bi bile te blage reakcije.Davor prvotno napisa
2.... istina. Neće izgorjeti.
To mi je malo jače nategnuto jer se ne radi o adolescentima nego o sasvim maloj djeci. Jesi li siguran da kod sasvim male djece uopće postoji nešto kao blaga alergija na jaja?
Istina, nategnuto je. Nisam siguran da postoji ikakva alergija na jaja kod tako male djece.
zašto to misliš?mujica prvotno napisa
šta nisu npr. alergotestovi mjerodavni pokazatelj alergije ne jaja?
kao što ni jedan test nije 100% specifičan ili 100% osjetljiv, tako nisu niti ovi. A kod male djece mislim da su i specifičnost i osjetljivost niži nego kod odraslih. Tj. mislim da su ti testovi manje pouzdani u male djece.
Za sigurnije informacije mislim da bi bilo dobro pirati alergologe.
Odjedamput poštuješ mišljenje kolega? A što su ti se neuropedijatri zamjerili?
ok, to su me već upozorili da alergotestovi nisu pouzdani kod male djece...mujica prvotno napisa
ali sam primjetila ja sama kada reagira na neku hranu pa sam sama sebi nekako najpouzdaniji alergotest![]()
samo da se vratim na cijepljenje Priorixom i alergijom na jaja...
uglavnom, vjerujući svojoj pedijatrici koju izuzetno poštujem kao liječnicu, cijepila sam Adriana Priorixom malo iza navršene godine dana i reakcija je bila zaista grozna, njegov atopijski dermatitis se nanovo vratio nakon što smo na jedvite jade ga stavili pod kontrolu, sav je bio u ekcemima... ubrzo nakon toga je pobrao neku bakterijsku infekciju zbog koje je morao piti antibiotik, pa se na to nakalemile i dvije virusne infekcije, uglavnom u mjesec dana je bio stalno bolestan i po temperaturom...
e sad, ako je ovo primjer kako su rizici cijepljenja manji od bolesti protiv kojih su cijepljen, onda ok, ali dijete se stvarno namučilo i mi skupa s njim...
ja znam da liječnici ne gledaju na atopijski dermatitis kao neku strašnu bolest ali djetetu je to strašno teško trpiti, taj svrab, A. je često bio izgreban do krvi![]()
zato se pitam da li je ipak to cijepljenje bilo potrebno? :/
Stvarno je moguće da se neurodermitis pogoršao od cijepljenja.
zašto ne? Em može biti zbog preosjetljivosti na sastojke, em može biti zbog prolaznog smanjenja imuniteta, koje u rijetkim slučajevima nastaje zbog virusa morbila u cjepivu (neovisno o alergiji na sastojke).
Bitno je da prođe.
Eventualno bi alternativa bila cijepljenje protiv ospica i rubele, izostavljajući parotitis, jer samo parotitis virus je uzgojen na pilećim fibroblastima. Ali opet bi se to možda dogodilo, ako je pogoršanje neurodermitisa posljedica slabljenja imuniteta zbog morbili virusa.
Ali možda se i ne bi dogodilo, jer je naša monovakcina protiv ospica napravljena od drugog soja virusa nego soj koji se nalazi Priorixu.
Sve je to samo možda.
Radi uklanjanja/smanjenja još većeg rizika - bolesti.
Dadek, dadek...... kak to još nisi zapamtio?
Misliš strašnih dječjih bolesti protiv kojih se tvoja i moja generacije nije cijepila. Brrrr
Kad je taj koncept tako uspješan, zašto još uvijek nema zaistač cjepiva protiv zaistač bolesti poput recimo tuberkuloze? Što ti se čini?
Mujica napisa:
E, pa, svaka čast Mujice...Nisam se nadala da je to moguće!!!Stvarno je moguće da se neurodermitis pogoršao od cijepljenja.
zašto ne? Em može biti zbog preosjetljivosti na sastojke, em može biti zbog prolaznog smanjenja imuniteta, koje u rijetkim slučajevima nastaje zbog virusa morbila u cjepivu (neovisno o alergiji na sastojke).
hvala, suzaks, havala.
Opet se čudiš kao da nisam uvijek tako pisao. Mislim da se promijenila tvoja percepcija mog pisanja.
Možda pod utjecajem boravka na vrućoj temi na mame i bebe?