Stranica 5 od 7 PrviPrvi ... 34567 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 201 do 250 od 326

Tema: O udruzi, feminizmu itd.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

kad ovako sve lijepo napišete - čovjek (u stvari, žena) se mora složiti.
    ali meni opet nije jasno.
    dakle, maknuli smo kućanske poslove. jer, ako on radi 2 posla, što ćeš ga još, kad dođe kući umoran, svakodnevno daviti da preuzme i dio posla u kući. i to je ispravno. sve drugo bi bila lijenost, kako lijepo napisa marta.
    maknuli smo i financijsku samostalnost. jer, zajednička je kasa, i ovako i onako je sve stvar dogovora. i ako ne razmišljaš o nekakvim crnim scenarijama - opet ispravno.
    maknuli smo i društveni uspjeh, odnosno kako reče vertex, njegove vanjske manifestacije. iako, ovo zadnje, sigurno nema veze sa ženinom karijerom, jer u našem društvu je ipak priznatija gđa Balaban, nego npr. sutkinja Ika Šarić.
    i kako se sad osjećati emancipirano, kad smo sve što smo imali dali djeci, djeca su odrasla, hoćeš- nećeš ne trebaju te onoliko koliko su te trebala prije, a nama je ostalo jedino previše vremena iza nas da koristimo davno stečena znanja i zvanja, odnosno nekakve želje i interese, koje smo imale prije nego što smo postale mame.
    ne znam, nikako ne mogu vidjeti zašto žena, koliko god je roditeljstvo ispunjava, ne bi radila i ostvarivala svoj život i van obitelji. naročito nakon te prve tri.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ups, nisam vidjela post od MC, pa se malo ponavljamo.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

da niste u vezi, da nemate dijete (djecu) što biste radile sad u ovom trenutku ? bile doma (i neke od vas samo volontirale u rodi) ? pa nije da niste završili neke škole, da nemate svoja neka zanimanja, da nemate neke svoje interese ?
    hm, tesko je odgovoriti na ovo pitanje - pojma nemam. vjerojatno bi radila isto ono sto sam radila prije rodjenja - obilazila svijet, putovala i radila poslove koji mi se svidjaju.

meni ovo 'biti doma' bas ne sjeda jer ima pomalo negativnu konotaciju. nakon silnih putovanja sa tadasnjim deckom, a sadasnjim muzom mi, najsretnija sam bila kada bi bila doma. za mene biti doma znaci sjediti u stanu/kuci, citati knjigu, skuhati koji dobar rucak i to sve uz casicu finog vina.... zalijevati cvijece, uzivati u cvrkutu ptica koji se cuje sa obliznjeg drveta.
    'biti doma' ne znaci brisati prasinu, peglati ves itd...

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    i kako se sad osjećati emancipirano, kad smo sve što smo imali dali djeci, djeca su odrasla, hoćeš- nećeš ne trebaju te onoliko koliko su te trebala prije,
    Greska – dolaze unuci :D

Ma mislim da stvarno nitko ovdje, ni placene ni neplacene mamice, ne spori da je potrebno konstantno raditi na sebi, odrzavati i produbljivati svoje interese, otvarati nove. Da bi se to uspjesno ukomponiralo u majcinstvo (koje ce neminovno od toga profitirati), potrebna je potpora zajednice (uze i sire), kao i objektivnije vrednovanje roditeljske uloge u drustvu. Upravo u tome vidim doprinos Rode. Zato – skidam kapu jos jednom. 8)

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

i kako se sad osjećati emancipirano, kad smo sve što smo imali dali djeci, djeca su odrasla, hoćeš- nećeš ne trebaju te onoliko koliko su te trebala prije,

Ma mislim da stvarno nitko ovdje, ni placene ni neplacene mamice, ne spori da je potrebno konstantno raditi na sebi, odrzavati i produbljivati svoje interese, otvarati nove. Da bi se to uspjesno ukomponiralo u majcinstvo (koje ce neminovno od toga profitirati), potrebna je potpora zajednice (uze i sire), kao i objektivnije vrednovanje roditeljske uloge u drustvu. Upravo u tome vidim doprinos Rode. Zato – skidam kapu jos jednom. 8)

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja ne razumijem zasto bi prepoznavanje vaznosti roditeljstva znacilo da i sve sto imamo dajemo djeci? Ja dajem djeci sve sto mogu (sto znaci i da im ponekad nesto ne dam jer mi je nesto drugo vaznije) al to ne znaci da im dajem apsolutno sve svoje (i tu ne mislim na materijalne stvari), da meni nist ne ostaje. Dapace.

Mislim, ima zena koje ce zaista sve svoje podrijediti djeci, kao sto ima zena koje ce sve svoje podrijediti karijeri, kao sto ima zena koje ce sve svoje podrijediti svojim muzevima, kao sto ima zena koje ce sve svoje podrijediti svom psu ili hrcku.

Al to su krajnosti. Neke od njih i skroz OK ako je zena skroz OK s tim, to je odabrala, to je u potpunosti ispunjava.

Istovremeno, prosjecna zena pronaci ce sebe kao i u roditeljevanju tako i u aktivnostima koje nisu vezane direktno za roditeljevanje (bile one u okviru karijere, hobija, drustva, interesa i sl.). I takva zena imat ce uvijek nesto za radit sto je ispunjava, imala ona djecu ili ne.

Meni je blesavo pokusat odgovorit na pitanje da sto bih sad radila da nemam djecu. Mislim, neznam sto cu radit i di cu bit za mjesec dana, odgovor na to di bih bila da nemam ovo ili ono bi bio toliko hipotetski da apsolutno ne bi imao smisla. Tko zna. Mozda me uopce ne bi bi bilo.

Al znam da sam, u fazi u kojoj jesam (a i skoro uvijek je bilo tako), sad tocno tamo gdje zelim biti u ovom trenutku. U ama skoro svakom pogledu. I znam da ako hocu do negdje doci, da to mogu. Mozda ne lako (sto je uopce u zivotu lako?), al mogu. Pa kad budem htjela, i hocu. Bilo to u okviru obitelji, karijere, drustvenog angazmana, hobija ili neceg petog. Cinjenica da sam zena uopce ne ulazi u moje razmisljanje o tom. I to je moja definicija emancipacije. I po njoj sam ja sebi sasvim dovoljno emancipirana.

A zbog osjecaja mira, ispunjenosti i zadovoljstva koje mi to daje, najradije bih da svaka zena, u stvari svaki covjek, osjeca isto.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da me se ne shvati krivo, ja mislim da ima puno stvari po kojima zene jos trebaju drviti kako bi se ispravile, izmedu ostalog i nejednakost placa za isti posao izmedu zena i muskaraca, diskriminacija pri zaposljavanju i druge stvari.

Al se ne treba "ispravljati" osjecaj ispunjenosti majcinstvom, obitelji, karijerom, hobijem ili bilo kojom kombinacijom navedenih.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ancice, bas lijepo receno.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je pomalo neukusno govoriti o tome sto koga ispunjava, to je tako intimno...

vazno je da osoba vodi zivot u svojoj punini, barem priblizno onako kako se A. (a i ja nekako zadnje vrijeme) osjeca. da je dobro tu gdje je, a ako joj nije dobro da ima snage i mogucnosti stvari mijenjati (tu dolazi Roda).

ono sto je meni triki je to potpuno davanje, uvijek se sjetim onog da je davanje najsebicnija stvar na svijetu jer dajemo zbog sebe, a ne zbog drugog.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ono sto je meni triki je to potpuno davanje, uvijek se sjetim onog da je davanje najsebicnija stvar na svijetu jer dajemo zbog sebe, a ne zbog drugog.
    zapravo recenica djeca trebaju ful tajm mamu zapravo bi trebala glasiti - ja uzivam i zelim biti ful tajm mama...ne bih htjela da me krivo shvatite, ali zapravo ne znam kako to bolje objasniti (s time da je rezerva za jako malu djecu kad je to stvarna njihova i krucijalna potreba-npr. bebe)

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Ancica prvotno napisa
    Ja ne razumijem zasto bi prepoznavanje vaznosti roditeljstva znacilo da i sve sto imamo dajemo djeci? .....
    Al se ne treba "ispravljati" osjecaj ispunjenosti majcinstvom, obitelji, karijerom, hobijem ili bilo kojom kombinacijom navedenih.
    Evo izdvajam ovo iz zadnjih nekoliko postova, s autoricama kojih dijelim razmišljanja.
    Inače, mc, možda si ti mene krivo shvatila - ja ne mislim da žena treba imati djecu da bi se ostvarila i da nije moguće izgraditi se kao osoba prije nego dobiješ djecu, ili ako ih uopće nemaš (kao što ti misliš da svaka žena treba biti zaposlena ).

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

:shock: Joj, zao mi je zbog ona tri ista posta :?

Meni je pitanje gdje bih bila da nemam djece isto retoricko jer

znam da sam, u fazi u kojoj jesam (a i skoro uvijek je bilo tako), sad tocno tamo gdje zelim biti u ovom trenutku. U ama skoro svakom pogledu. I znam da ako hocu do negdje doci, da to mogu. Mozda ne lako (sto je uopce u zivotu lako?), al mogu.
    Za to mi je potrebno:

Na osobnoj razini:
    - vjera u sebe i druge
    - promisljeno slaganje prioriteta
    - strpljivost

Na drustvenoj razini:
    - ciljevi koje promice npr. Roda (kao jedini primjer kojeg se trenutno mogu sjetiti)

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ja se vrlo lako mogu zamisliti u paralelnom životu bez obitelji i djece. Ne mislim da bih vodila išta manje vrijedan i ispunjen život nego što ga sada imam.
    Možda je razlog to što sam osnovala obitelj prije nepunih 3 godine, te 35 godina uspješno solirala, školovala se i radila, napredovala u poslu i struci. I drago mi je zbog toga, jer mi je iz tog perioda još uvijek ostala ljubav prema poslu, koju majčinstvo nije potisnulo. Prije bih rekla da ju je nadopunilo, jer sam, usprkos svemu što sam postigla, osjećala da nedostaje još jedan dio u životu, da popunim još jedno poglavlje.

Istina da sada imam daleko manje vremena za taj svoj posao, nastojim da što više optimizirati, putovanja redom otkazujem, prioriteti su se itekako promijenili. Ali to ne znači da ga manje volim, i da sam ga zaboravila, i da više nemam ciljeva po tom pitanju.

Sama plaća mi nije bila toliko važna prije nego što sam osnovala obitelj. Jer sam bila solo, tukla prekovremene, dobijala dnevnice na putovanjima - lova je samo sjedala na račun. Ali vjerujte, uz ovu ratu kredita za stan, brojim svaku kunu koja sjeda na račun - i MM-u, i meni. Tako da ona teza da su financije sporedna stavka u obiteljskom životu ... ma nikako mi ne stoji. Koliko god da je lova ustvari vulgarna tema, ne možemo je, na žalost, zaobići u svakodnevnom životu. Da to možemo, ne bi imali skup od 50000 ljudi ovu subotu na Trgu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ali, to je problem drzave, nema veze s emancipacijom zena.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Pa zar možemo živjeti izolirano od društva i države ? Uzmi samo ovo što je Ančica spomenula - nejednakost plaća, diskriminacija kod zapošljavanja, uručivanje otkaza u slučaju trudnoće/porodiljnoga ... sve je to također nešto što emancipacija obuhvaća i protiv čega se bori - a direktna je posljedica stanja u društvu.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj la_mama prvotno napisa
    Pa zar možemo živjeti izolirano od društva i države ? Uzmi samo ovo što je Ančica spomenula - nejednakost plaća, diskriminacija kod zapošljavanja, uručivanje otkaza u slučaju trudnoće/porodiljnoga ... sve je to također nešto što emancipacija obuhvaća i protiv čega se bori - a direktna je posljedica stanja u društvu.
    Potpis

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj yaya prvotno napisa
    Potpis
    potpis. pa tek 2004. (nakon čini mi se trećeg pokušaja) je u švicarskoj referendumom prihvaćen mutterschaftsversicherung... i to samo za zaposlene majke. jer društvo, između ostalog puno puno žena, je smatralo da to majkama ne treba (upravo katolički kantoni su uglavnom glasali protiv). citat jedne babe u mikrofon: ni ja to nisam imala u svoje vrijeme!

'biti doma' ne znaci brisati prasinu, peglati ves itd...
    što radim pogrešno da samo u mojoj kući pada prašina i samo se kod mene skuplja neopeglani veš ? :? pa kad dođem s puta i meni "biti doma" ima drugo značenje, i naravno da sam sretna što imam dom, a što ne živim na grani. al u kontekstu u kojem pričamo, kao što rekoh, u mom domu htjela ne htjela - nakupi se prašina. mogu ja je ne gledati i zanemariti, al ona neće nestati sama od sebe.

Meni je blesavo pokusat odgovorit na pitanje da sto bih sad radila da nemam djecu
    pitanje je postavljeno sasvim korektno i zna se što sam time htjela reći. to naravno ne podrazumijeva neke okolnosti koje bi se iznebuha pojavile, bilo negativne, bilo super pozitivne. recimo ja bih možda bila u haagu, a možda bih na ljetovanju upoznala princa iz bruneja i sad tamo kod njega... brisala prašinu.

evo baš noćas dok sam putovala imala sam raspravu sa jednim desničarem (kako se sam nazvao), koji smatra da će nas feminizam odvest u propast... i nije problem što žene traže ista prava... nego, gle prokletnice, iste funkcije!!!

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    što radim pogrešno da samo u mojoj kući pada prašina i samo se kod mene skuplja neopeglani veš ? :?
    To spada u ovo:

Citiraj Kanga prvotno napisa
    - promisljeno slaganje prioriteta

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Napisala sam da je problem u drzavi jer da je ekonomska situacija bolja, automatski bi obitelji imale i vise izbora pred sobom. Ne bi se podrazumijevalo da oba partnera rade, oni koji rade bi mogli organizirati radno vrijeme po volji, vise u skladu s djecjim potrebama itd.
    U teskoj socio-ekonomskoj situaciji malo je prostora ostalo za istinsku emancipaciju pa se, u skladu s tim puno toga svodi na crno-bijelu sliku; il si emancipirana i radis ili si neobrazovana i sjedis doma.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

U teskoj socio-ekonomskoj situaciji malo je prostora ostalo za istinsku emancipaciju pa se, u skladu s tim puno toga svodi na crno-bijelu sliku; il si emancipirana i radis ili si neobrazovana i sjedis doma.
    točno, kola se lome na ženama. (mada one koje sjede doma ne bih nazvala neobrazovanima)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kola se ne lome samo na zenama nego i na muskarcima. Koliko god se to cinili nevjerovatno. Ali, gdje god nema zdrave ravnoteze, ispastaju svi. A po mojoj osobnoj procjeni, kao pasivni promatraci ispastaju najvise djeca.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Eh, pa sad za djecu bi bilo najbolje da oba roditelja budu stalno kod kuće, 24/7 To bi bila idealna ravnoteža, ali koje društvo može na taj način funkcionirati ?

Slažem se da bi se tu država trebala uključiti, da roditeljima olakša brigu i skrb o djeci. Evo Švedska je to lijepo riješila:
    http://www.skolverket.se/content/1/c4/09/44/00-531.pdf
    http://www.daycaretrust.org.uk/mod/f...orpi_final.pdf

... pa se tako nadam da ćemo se, kao društvo, vremenom ipak približiti nekom sličnom modelu.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Uzmi samo ovo što je Ančica spomenula - nejednakost plaća, diskriminacija kod zapošljavanja, uručivanje otkaza u slučaju trudnoće/porodiljnoga ...
    ... dodala bih - ne postojanje mogucnosti da parcijalno radis od doma (na radnim mjestima na kojima bi to bilo izvedivo), sto je npr. u Americi normalna stvar (imam pakleni plan da takvo nesto pokusam progurati - koristila bi mi eventualna tuda iskustva, moze pp...)

jer društvo, između ostalog puno puno žena, je smatralo da to majkama ne treba (upravo katolički kantoni su uglavnom glasali protiv).
    :shock:

Potpuno se slazem sa Zoranom da su, cim se nesto lomi na roditeljima, upravo djeca najvece zrtve

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Pa ovaj parcijalni rad od kuće je zgodna stvar, dosta sam ga koristila prije nego što sam postala mama. Pokušala sam, i vidjela da uz jednogodišnjaka to jednostavno ne ide
    Kanga, ne pokušavam te obeshrabriti, samo iznosim svoje iskustvo.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ja sam vec utvrdila da u mom slucaju rad od kuce moze funkcionirati i s djecom (napisala sam 70% doktorata tijekom drugog, jednogodisnjeg porodiljnog i 2-3 clanka tijekom treceg, jednoipolgodisnjeg porodiljnog, a nisam se pretjerano pretrgla). Ponekad je to manje, ponekad vise efikasno, ali u globalu nije puno gore nego na poslu (pogotovo kad uzmem u obzir ispijanja kavica i druge vrste praznog hoda koje se tamo susrecu...). Ono sto mene obeshrabruje je zakonska regulativa toga, i stav nadleznih...

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Mislim da ovisi o poslodavcu i kako se dogovoriš s njim(a). Ne znam postoji li neka zakonska regulativa za posao kod kuće.
    A efikasnost rada kod kuće ovisi i o vrsti posla. Ako stalno moraš visiti na nekim tel. konferencijama, sastancima, biti u kontaktu sa strankama, ... ne znam baš kako to ide uz djecu koja konstantno traže pažnju. Ali znam da taj rad od kuće kolege izvana dosta koriste, svako malo se jave na neki sastanak, a čuju se djeca u pozadini, znači nije nemoguće

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ali znam da taj rad od kuće kolege izvana dosta koriste, svako malo se jave na neki sastanak, a čuju se djeca u pozadini, znači nije nemoguće
    Eto

Djeca koja konstantno traze paznju - hmmm, usudila bi se reci da je to jos jedan mit (ili u najmnju ruku posljedica nekakvog poremecaja ravnoteze)

Citala sam o udruzenjima roditelja koji zajedno rade i zajedno cuvaju djecu (nemam vremena sad traziti link, ali ako koga zanima, potrudit cu se...).
    E, to bi bio puni pogodak! 8)

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Eh, pa sad za djecu bi bilo najbolje da oba roditelja budu stalno kod kuće, 24/7
    nisam sigurna da bi ovo bilo rjesenje dobro za drustvo, rod. i djecu, mislim da je to radikalno, nemoguce i nikad ostvareno ni u proslosti ni sad ni u buducnosti. mislim da je stvar u fleksibilnosti (sto je Kanga jedan i od Rodinih ciljeva) i dobrom balansiranju u skladu s potrebama svake obitelji.
    o radu kod kuce ima jedan clanak na portalu, postoje zamke i prednosti 8)

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

a part time job ?

Da imam mogućnosti tj da mm bolje zarađuje ja bih radila na pola radnog vremena, više bih bila doma i bila bih bolja nastavnica.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    a part time job ?
    eh, da... ovo bi po meni bilo savršeno. recimo radimo nekih 50 do 70%. al oboje tako. radiš, a imaš dovoljno slobodnog vremena. to je novi trend među (muškim) menadžerima.

i da, baš danas slučajno u novinama pročitam da je 5,7% žena u najgornjim pozicijama (palo sa 7,5%).... u biti smatraju stručnjaci da je nevjerovatno da i pored toga što toliko žena danas studira (recimo u njemačkoj pola brucoša su žene), da je jako malo i dalje na vodećim mjestima.

parcijalno radis od doma
    iz mog iskustva jedan nedostatak: dijete vidi da je roditelj u kući, a ne može shvatiti da ga taj roditelj mora odbiti i povući se u sobu, jer mora nešto odraditi (nekad termini pritišću koliko god imaš prostora za hendlanje)... tako nije sve zlato što sija...

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Premda imam mogućnost djelomičnog obavljanja posla od kuće, nakon rođenja D-a to mi je postalo nemoguće. On bi se stalno lijepio uza me, unatoč baki koja ga čuva, dakle, ne bih napravila ništa.
    Tako sam odlučila radno vrijeme zbilja provesti uz posao, izvan kuće, al sam zato apsolutno podijelila obitelj i posao. Nema šanse da doma nosim zadatke s posla (kao nekoć).
    I puno sam zadovoljnija i organiziranija na taj način.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    i da, baš danas slučajno u novinama pročitam da je 5,7% žena u najgornjim pozicijama (palo sa 7,5%).... u biti smatraju stručnjaci da je nevjerovatno da i pored toga što toliko žena danas studira (recimo u njemačkoj pola brucoša su žene), da je jako malo i dalje na vodećim mjestima.
    mc, sto mislis, jel moguce da je to djelomicno zato sto mozda zene ne zele biti na takvim mjestima (mozda jer ih odvlace, ili je percepcija takva, od obitelji i drugih gusta u zivotu)? Cesto se pitam jel mozda stvar u tome.

Npr., ovdje u Kanadi, gdje imamo dosta veliku nestasicu doktora, kao na potencijalan problem se gleda cinjenica da je sve vise doktora (a mozda i vecina danas medu studentima medicine) zenskog spola, a koje su se pokazale kroz istrazivanja kao manje voljne da podrede poslu vrijeme koje su klasicno doktori podredivali poslu (60+ sati tjedno) jer im je vaznije, od love koju zarade, da budu s obitelji i da imaju bolju kvalitetu zivljenja. S tim da naglasavam da se ne gleda na zene doktore zbog ovog u smislu kritike vec kao realne cinjenice koja ce jos vise povecati problem nestasice pristupa doktoru prosjecnom gradaninu.

Daklem, jel nas nema na visokim pozicijama samo zato jer nam nedaju, ili nas nema i zato sto ih dijelom, ili velikim dijelom, ne zelimo?

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Reći ću ti iskreno - trenutno ne želim položaje koji bi od mene tražili veći profesionalni angažman. Preumorna sam, mozak mi ne funkcionira u cijelosti i to će tako ostati sljedećih nekoliko godina.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Daklem, jel nas nema na visokim pozicijama samo zato jer nam nedaju, ili nas nema i zato sto ih dijelom, ili velikim dijelom, ne zelimo?
    pa točno to se pitanje postavilo i u članku, kojeg na žalost nisam uspjela pročitati do kraja, jer me zovnuo... lječnik naravno da postoji... kako se zove... stakleni strop... to je činjenica... al valjda postoji i to o čemu ti govoriš. ne znam...

evo nađoh nešto slično na tu temu...
    Glass ceiling (stakleni strop) termin je kojeg je prije 20 godina uveo ugledni list Wall Street Journal kako bi opisao prepreke s kojima se žene suočavaju u napredovanju u svojoj karijeri i koje ih sprečavaju da dosegnu vrh korporacijske hijerarhije.

Naime, iako u razvijenim zemljama žene čine gotovo polovicu radne snage te postižu bolje rezultate u obrazovanju od muškaraca, na višim razinama hijerarhije u tvrtkama ih je tek oko 8 posto.

Uz to, žene za isti posao i istu razinu odgovornosti, u prosjeku zarađuju za trećinu manje od svojih muških kolega.

U Sjedinjenom Američkim Državama, na primjer, žene čine 46,5% radne snage, a među najvišim menadžerima američkih tvrtki ih je samo 8%, te u prosjeku zarađuju samo 72% iznosa plaće koju dobivaju njihovi muški kolege.

Slično je i u Europi gdje među 25 najbolje plaćenih izvršnih direktora, prema listi magazina Fortune, nema niti jedne žene.

U Francuskoj je među najvišim menadžerima samo 5% žena, a među 400 direktora najvećih britanskih kompanija samo je 17 žena.

Stanje u Hrvatskoj ne odudara od prosjeka u razvijenim zemljama. Naime, udio žena na najvišim rukovodećim položajima u 500 najvećih tvrtki u Hrvatskoj je samo 8%, dok je taj udio u 100 najjačih tvrtki tek 6 posto.

Također, istraživanje websitea MojPosao o visini plaća u Hrvatskoj pokazuje da su plaće žena u menadžmentu manje od plaća muškaraca te da se ta razlika čak i povećava s godinama radnog iskustva. Naime, na početku karijere žene u menadžmentu zarađuju oko 10% manje od muškaraca, a do 12. godine radnog iskustva ta se razlika penje i do 25% u korist muškaraca, te gotovo ista ostaje do kraja radnog iskustva.

Karakteristike žena u poslovnom svijetu

Iako je, dakle, problem prepoznat prije gotovo 20 godina i iako su mnoge tvrtke uvele tzv. "Diversity programmes" – posebne programe za promicanje i poticanje jednakih mogućnosti za pripadnike oba spola, značajniji pomaci na bolje ipak izostaju, te se postavlja pitanje jesu li žene manje ambiciozne ili motivirane za napredovanje u karijeri od muškaraca?

Sva relevantna istraživanja pokazuju da su žene u poslovnom svijetu jednako ambiciozne i motivirane kao i muškarci, no među spolovima ipak postoje razlike, i to u prioritetima.

Istraživanje websitea MojPosao "Može li se zadovoljstvo platiti?" pokazuje kako su muškarcima na poslu vrlo važni bonusi, povlastice i nagrade i spremni su uložiti dodatan trud i žrtvovati slobodno vrijeme ne bi li se istaknuli izvanrednim rezultatima i povećali mjesečna primanja, a važan im je i status koji dodatne povlastice osiguravaju.

Ženama je pak važnije u kakvoj okolini rade, dobar odnos s nadređenim, sadržaj rezultata njihova rada i priznanje za postizanje dobrih rezultata, a bonusi i mogućnost hijerarhijskog napredovanja su za njih niže na listi prioriteta.

Tome u prilog idu rezultati istraživanja "Hrvatski manager, akter ili promatrač?", koje je također proveo website MojPosao i koji pokazuju da su žene–menadžeri više usmjerene na ljude i kreiranje dobrih međuljudskih odnosa, dok muškarci, iako brinu o odnosima, veću pažnju posvećuju procesu i ciljevima.

U modernom poslovanju važnost žena je sve veća Istraživanja, također, pokazuju kako su žene bolje od muškaraca u obavljanju više poslova istovremeno, u izgradnji timova i u komunikaciji, što je u današnjem poslovnom svijetu mnogo važnije od strogog poštivanja hijerarhije i usmjerenosti na poslovni proces.

Također, poznato je i da su mješoviti timovi, sastavljeni od pripadnika oba spola, bolji u rješavanju problema od timova sastavljenih isključivo od pripadnika jednog spola.

A istraživanje američke udruge Catalyst koja se bori za bolji položaj žena u poslovnom svijetu, pokazuje i snažnu vezu između broja žena na mjestima odlučivanja i financijskih rezultata 500 najvećih američkih kompanija.

Stoga mnoge kompanije, kao što su, na primjer, IBM u kojem je među 40 direktora čak 14 žena i General Electric u kojem su 14% najviših menadžera žene, na pitanje unapređivanja žena više ne gledaju samo kao na pitanje jednakosti spolova, već i na kao nešto što je dobro za posao.

Razlozi zbog kojih dolazi do pojave staklenog stropa Pa ipak, unatoč tim pojedinačnim pozitivnim primjerima, općenito gledano većih pomaka na bolje nema. Prema američkim poslovnim ženama, kako piše ugledni svjetski magazin Economist, tri su glavna razloga zašto ih se toliko malo uspelo na vrh hijerarhijske ljestvice tvrtki.

Prvi je razlog muško "ekipiranje" i isključivanje žena iz neformalnih mreža unutar tvrtke, koje su još uvijek izuzetno važne za napredovanje. Druga su nepremostiva prepreka još uvijek prevladavajuće predrasude o nesposobnosti žena za vodstvo, zbog čega muškarci, koji čine većinu u odlučujućim tijelima u tvrtkama, nisu skloni promicati žene na više i odgovornije položaje. A kao treći razlog američke poslovne žene navode nedostatak uzora. Naime, na visokim položajima u tvrtkama je premalo žena koje bi ostalima mogle pokazati kako raditi taj posao.

Također, važan razlog zbog kojeg žene odustaju od razvoja karijere jest i obitelj. Naime, većina žena tijekom karijere treba pauzu za djecu i obitelj, nakon čega im je, zbog velike konkurencije, izuzetno teško vratiti se u tvrtku i nastaviti karijeru na istom mjestu na kojem su ju prekinule.

Uz to, nakon tri ili više godina izostanka s posla, žene po povratku u tvrtku, u pravilu zarađuju znatno manje nego prije odlaska. Tako se sve više žena, umjesto nastavka karijere u tvrtki u kojoj su radile, odlučuje na započinjanje vlastitog posla, što im omogućava veću slobodu i ostavlja više vremena za obiteljske obveze.

Što tvrtke i države mogu učiniti

Jaz između muškaraca i žena u osvajanju vrhova korporacijske hijerarhije neće nestati sam od sebe i stoga bi tvrtke, s obzirom na sve veću važnost žena i njihovih vještina u modernom poslovanju, trebale pokrenuti značajne promjene kako bi ih zadržale na njihovim radnim mjestima i omogućile im napredovanje.

Jedna od poželjnih mjera je svakako omogućavanje ženama fleksibilnog radnog vremena kako bi mogle uskladiti posao s obiteljskim obvezama, te pomoć pri povratku na posao nakon nužnih pauza u karijeri, a od velike pomoći moglo bi biti i uspostavljanje sustava mentorstva.

Osim tvrtki u poticanju jednakih mogućnosti muškaraca i žena za napredovanje, važnu ulogu ima i država. Tako je, na primjer, u Norveškoj u kojoj je postotak žena na najvišim pozicija tvrtki najveći u svijetu – 22%, donesen zakon koji sve kompanije obvezuje da do kraja 2006. godine imaju najmanje dvije žene u svojim upravnim odborima.

Jedna je činjenica, međutim, neizbježna. Većinu direktora tvrtki, naime, imenuju odbori u kojima pak većinom sjede muškarci. Jednom kada se ženama omogući veći pristup u odbore tvrtki, bit će i više žena na najvišim menadžerskim pozicijama.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I, jel provedeno u praksu ovo s Norveskom? Meni je ovo sve totalna idiotarija i mislim slicno ko i Ancica, zenama se neda. Jel bi ti bila prevelika tragedija za prihvatiti da zene mozda ipak ne zele ganjati karijere do te mjere do koje bi neke fem. struje htjele?
    Osim toga, valjda bi neki plemenitiji cilj bio prilagoditi svijet nama, a ne ko muva bez glave trcati za trendom i sistemom koji nam zeli i zadnje minute slobodnog vremena unovciti. Ne mislis valjda da je muskarac koji crnci po petnaest sati dnevno sretan muskarac???

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

I, jel provedeno u praksu ovo s Norveskom? Meni je ovo sve totalna idiotarija i mislim slicno ko i Ancica, zenama se neda.
    ah, što reći. sliježem ramenima. ne osuđujem, al da je baš hvalevrijedno. i nije. što bi bilo da se ženama ne da učestvovati u rodi ?! :?

Jel bi ti bila prevelika tragedija za prihvatiti da zene mozda ipak ne zele ganjati karijere do te mjere do koje bi neke fem. struje htjele?
    pa iskreno rečeno, donekle to i je tragedija, barem meni. sve te silne žene koje su studirale i učile, koje su pametne i inteligentne... mislim da bi imale što šta za reći i napraviti i promijeniti svijet... šteta što nisu spremne iskoristiti svoje znanje i pamet osim u mijenjanju pelena i kuhanju graha te odgajanju ženske djece kojoj se neće dati. mislim da je itekako moguće spojiti oboje - al naravno samo u partnerstvu. zašto muž ne bi više uživao u roditeljstvu, a žena van kuće ?!? i ovdje ne pričam o 15-satnom radnom vremenu.

Osim toga, valjda bi neki plemenitiji cilj bio prilagoditi svijet nama,
    pa otkud ti ideja da to i nije cilj feministkinja ?? :?

a ne ko muva bez glave trcati za trendom i sistemom koji nam zeli i zadnje minute slobodnog vremena unovciti.
    ponavljam: otkud ti ideja da je ovo cilj feminizma ? :?

imaš predrasude o feminizmu, cilj sigurno nije od žena stvoriti muške klonove u patrijarhalnom svijetu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne shvacam ovo s primjedbom o volontiranju. Izmedju ostalog, volontiranje predstavlja i uzitak. Volontiranje mijenja svijet. Direktorski polozaj u nekoj firmi i ne bas. Bar ne na takav nacin.
    Zasto ti je tesko prihvatiti da se svijet ne mijenja samo i iskljucivo radeci na karijeri? Kuhajuci grah ne gubimo ni znanje ni pamet, a prenijeti zeljene vrijednosti na djecu se moze uvijek i svugdje. I moji majka i otac su mene odgajali da se moze, da se mora, ucenje, rad, karijera i sve ostalo....pa mi se opet neda. :/
    Pricamo itekako o petnaestosatnom radnom vremenu jer svi znamo kako i uz koliki rad se dolazi do visokih polozaja i funkcija. I na ciju stetu.
    Citavo vrijeme se prica o radu zena, o guranju zena na visokopozicionirana mjesta i ostalo i onda me pitas odakle mi ideja da je takvo nesto cilj feminizma? Istovremeno ne razumijes problematiku lezeceg polozaja na porodu i sve ostale "sitnice" s kojima se muci probudjena zenska svijest?
    Nemam predrasude o feminizmu jer niti ne razmisljam nesto previse o temi. Ono sto mi smeta je ta skoncentriranost na postignuca u vanjskom svijetu, sistemu, okolini...skoncentriranost na sve ono sto nam je nametnuto izvana. Jednostavno u tome ne vidim vrijednost koja je cvrsta sama po sebi. Nego vrijednost koja je lazna i prolazna. Bas kao i direktorski polozaj.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mc, bas si me nasmijala (nasmijao me tvoj opis kuhanja i bacanja edukacije niz vjetar nad sporetom ).

Ja imam titula kolko hoces pa svejedno nit sam bacila svoje znanje u vjetar nit stojim za grahom iako skoro cetiri godine s tim znanjem nisam zaradila ni kune. Al daleko od toga da nisam nist radila i da nisam doprinjela drustvu (i uskom, ovom mom malom obiteljskom, i sirokom, hrvatskom i multinacionalnom), i to, subjetkivno bih procijenila, mnogostruko vise nego da sam isla za karijerom (prirodnom putanjom iste na osnovu mog skolovanja). Ne moras radit za pare i striktno ono za sto si se kakti educirala odnosno skolovala, nit sjedit za nekim direktorskim stolom, a da bi doprinosila, svojim znanjem, iskustvom, motivacijom i entuzijazmom ovom drustvu (bilo u ekonomskom, bilo u socijalnom smislu), cesto i vise nego neki disa za disevskim stolom.

Za tri dana se meni ovaj cetverogodisnji svijet okrece naglavce i vidjet cemo sto ce biti. Al iz perspektive one koja ima obrazovanje i titule koje su u ocima nekih tamo negdje u nebesima, i one koje nije financijski bila prisiljena na rad za pare, te pare i sluzbene titule nisu mi nikako falile, a niti je drustvo ostalo uskraceno nedostatkom istih. Dapace, dobilo je na poklon neciji trud, vrijeme i rad, dok je ona koji je taj "poklon" davala (oliti ja), bila sasvim zadovoljna i ispunjena onim sto je radila

Hocu reci, lijepo je radit za novce, al nije samo rad za novce vrijedan rad, i ne daje samo rad za pare na visokim pozicijama validitet obrazovanju i edukaciji.

I mislim da je mozda prepoznatost te "cinjenice" mozda i jedan od razloga zasto mnoge zene i nisu na visokim pozicijama. Nije im potrebna takva potvrda a da bi se osjecale punopravnim i jednakovrijednim clanovima drustva Znam da meni nije.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ne zorana, tek na ovoj strani i možda sa pretprethodnim mojim postom se počelo pričati o visokopozicioniranim mjestima i direktorskoj fotelji, barem ja sam do sada pričala o najnormalnijem poslu koje ste recimo obavljale dok niste rodile il u kojem su neke od vas (gle čuda i) uživale. pa sunce mu žarko niste valjda sve zatrudnile netom nakon srednje škole! :? nitko od vas nije išao na faks il u neku višu školu, upisao nešto što ga je interesiralo, školovao se za nešto što ga je zanimalo ? radio nešto čime se htio baviti ?!? nije da ste sve sa 18 godina imale samo tu ogromnu želju da zatrudnite i odgajate djecu ? kako imate volje i želje za radom u rodi, za mijenjanjem svijeta u njoj ? recimo ja imam želju da na isti način pomažem ženama u drugoj sferi... i zar to ne bih mogla učiniti ako sam recimo psihologica ili pravnica, ili socijalna radnica ili odgajateljica jer volim raditi s djecom, logopedica, na kraju krajeva... lječnica ?!?! :?

Ono sto mi smeta je ta skoncentriranost na postignuca u vanjskom svijetu, sistemu, okolini...skoncentriranost na sve ono sto nam je nametnuto izvana. Jednostavno u tome ne vidim vrijednost koja je cvrsta sama po sebi. Nego vrijednost koja je lazna i prolazna. Bas kao i direktorski polozaj.
    oprosti, al ovo za mene nema veze sa vezom, vidim da se to stalno ponavlja kao mantra... o nečemu nametnutom izvana ?! ne kužim jednostavno o čemu se to priča ?!

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

p.s., mc, vidis da sam se odljutila, jedna od mojih velikih mana, ili mozda vrlina, je da se nemrem ljutit dulje od 5 minuta

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Hocu reci, lijepo je radit za novce, al nije samo rad za novce vrijedan rad, i ne daje samo rad za pare na visokim pozicijama validitet obrazovanju i edukaciji.
    jesam li ja to ikad igdje tvrdila ? pa ne velim da sve morate biti carla fiorini il kako se zvala ona na čelu hp-a.

što misliš što je mene ponukalo na magisterij: činjenica da ću imati još jednu diplomu na zidu, da će me potapšati po junačkim plećima il ogromna želja za znanjem u dijelu koji me jako jako zanimao? 8) preživjela sam (uspješno) svoju prvu obdukciju, dok mi je suprug proveo poslijepodne u parku igrajući se sa zxujom.

baš me je jučer onaj desničar pitao što očekujem od tog postdipl. a ja rekla: ništa, to je bilo za moju dušu. naravno, ne treba zanemariti činjenicu da sam sretnica jer sam financijski bila u mogućnost platiti tako skupi postdipl kojeg možda nikad ne uspijem "unovčiti".

nasmijao me tvoj opis kuhanja i bacanja edukacije niz vjetar nad sporetom
    moja mama zna reći da bez njene diplome ing. kemije taj famozni grah nikad ne bi ispao tako fantastičan.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja imam osjecaj da se mi svi na ovom topiku vise slazemo nego ne slazemo, unatoc tome kako cijela diskusija izgleda.

Btw, mc (i drugi, naravno), ste vidjeli Tko se krije iza Rodinih autosjedaličara? pa tako i tipicne Rode (i Rodmana)?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ja imam osjecaj da se mi svi na ovom topiku vise slazemo nego ne slazemo, unatoc tome kako cijela diskusija izgleda.
    potpisujem.

a rode-autosjedaličare sam vidjela uživo. i gle čuda..... normalni ljudi.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

evo, ja imam rješenje za naše probleme...
    obzirom da žene u prosjeku žive duže od muškaraca, nije mi jasno zašto idu ranije u penziju. dakle, umjesto onih 5 godina pri kraju radnog vijeka, država bi nam trebala dati tih 5 godina u razdoblju kad imamo malu djecu. a uz broj žena koje nemaju djecu, to bi mislim bila i ušteda.
    eto, to i svakako mogućnost part-time posla - i eto nas na vodećim pozicijima.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Vezano za visoke pozicije - mislim da bi ženama u HR bilo puno lakše da u Saboru imamo veću zastupljenost ljepšeg spola. Jer tko će se boriti za prava žena ako ne same žene ? U Švedskoj mislim da je taj postotak nekih 40%, i mislim da je direktno povezan za jakim (da ne kažem povlaštenim) položajem žene (pogotovo žene-majke) u tom društvu.

Flower, zašto misliš da za djecu ne bi bilo dobro da su roditelji cijeli dan s njima ? Mislim da bi klinci baš uživali, i da bi to bilo idealno za njih, a ko zna, možda i za roditelje Na stranu to što takav sistem ne može nigdje zaživiti. Ovo je bila replika Zorani na to da djeca sa zaposlenim roditeljima (i mamom i tatom) ispaštaju, što mislim da ipak nije istina. Ili sam krivo shvatila :?

Ja bar Rode vidim kao dio, ili produžetak feminističkog pokreta. Na kraju krajeva, radi se (naravno, pored djece) baš o ženi i njenim pravima i mogućnostima po pitanju trudnoće, poroda, roditeljstva (što uključuje i očeve). I dobro je da postoje, jer prava rodilja, djece, pa i roditelja kod nas nisu baš dobro regulirani.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

cvijeta, ma svakako da roditeljima s malom djecom treba tih nekih par godina dok ta djeca ne stasaju, izrastu iz tih dječjih bolesti. ne kažem da djeca i dalje ne trebaju mamu i tatu, ali u tom ih periodu ipak najviše trebaju. i koliko god to poslodavcima nije drago, taj period svi trebaju nekako pregrmiti. a part-time bi sigurno olakšao život i ženama (odnosno roditeljima) i poslodavcima. ne znam šta bih pisala, žene ili očevi - možda ipak žene jer su one u onom većinskom prosjeku uzimanja bolovanja zbog dječjih bolesti.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

cvijeta, ma svakako da roditeljima s malom djecom treba tih nekih par godina dok ta djeca ne stasaju, izrastu iz tih dječjih bolesti. ne kažem da djeca i dalje ne trebaju mamu i tatu, ali u tom ih periodu ipak najviše trebaju. i koliko god to poslodavcima nije drago, taj period svi trebaju nekako pregrmiti. a part-time bi sigurno olakšao život i ženama (odnosno roditeljima) i poslodavcima. ne znam šta bih pisala, žene ili očevi - možda ipak žene jer su one u onom većinskom prosjeku uzimanja bolovanja zbog dječjih bolesti.
    pa to sam upravo i ja napisala. nije bilo ironično, nego najozbiljnije. što će mi tih 5 godina na kraju radnog vijeka, dajte mi ih rađe sad kad su mi potrebnije.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

lower, zašto misliš da za djecu ne bi bilo dobro da su roditelji cijeli dan s njima ? Mislim da bi klinci baš uživali, i da bi to bilo idealno za njih, a ko zna, možda i za roditelje
    ako malo razmislis postoje i danas obitelji u kojima su rod. (oba) stalno s djecom - ja ne vidim da su ta djeca sretnija i zadovoljnija od druge djece. Osim samog vremena vaznije je kako to vrijeme iskoristiti, sto napraviti s vremenom kako odrzavati odnos...nekako mi ta prica ne ide u takve krajnosti.

recimo meni treba vise vremena za obitelj - no to ne znaci da mi treba svo vrijeme samo za obitelj, nekako mi je ta siva zona izmedju idealna zemlja iz sna. jos kad bi to moglo biti fleksibilno, recimo da mogu uzeti neko vrijeme da dijete adapt. u vrtic bez stresa hovu li ostati bez posla jer ne mogu biti na dva mjesta istovremeno ili da danas mogu ostati pol sata duze da se na miru spremimo a ne da jurimo ko izbezumljeni itd. itd. takve male stvarimislim da bi dale kvaliteti zivota obitelji u HR veci znacaj nego opcija da oba rod. ostanu doma (iako mi je i ta opcija prekrasna recimo za prvi mj. bebinog zivota ili koliko vec tojobitelji treba).

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

pa to sam upravo i ja napisala. nije bilo ironično, nego najozbiljnije. što će mi tih 5 godina na kraju radnog vijeka, dajte mi ih rađe sad kad su mi potrebnije.
    a ja sam se najozbiljnije složila s tobom

Stranica 5 od 7 PrviPrvi ... 34567 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •