mc, odgovorit cu samo na dio koji se odnosi na mene.

Ja sam uvjerenja da "što je bitno za dijete, dojenje, ljubav, pažnja, sigurnost, sve što mu se treba pružiti tih prvih mjeseci tj. godina... " treba dobiti prvenstveno od roditelja al isto tako i od deda, baka, teta ili striceka u vrticu, pa i od kumica s placa ako govorimo o postovanju i pravo na dostojanstvo djetinjstva. I sigurno ne samo od majke.

Al ovo sto si zadnje citirala je cinjenica i stoga je sasvim razumno da je unicefov program fokusiran na roditelje, na njihovo osvijescivanje i na to da im pruzi priliku da steknu vjestine koje smo zaboravili ili nismo uopce imali sanse igdje nauciti ili nismo mislili da su nam potrebne, nesvjesni vaznosti ovog perioda za dijete.

I ako roditelji nisu osvijesceni o vaznosti ovog perioda (ne u smislu da ostali periodi u zivotu nisu vazni, nego u smislu da ovaj period nije nevazan), ne mozemo ocekivati da ce drugi, ukljucujuci i zajednicu, biti. Dok, ako su roditelji svjesni utjecaja koje imaju na malo bice i kako se taj utjecaj ekstrapolira na ostatak njihovog zivota, oni ce biti ponukani da se potrude vise u postavljanju temelja (sto ne znaci da ga nece staviti u vrtic ili nahranit bocicom), i taj njihov utjecaj imat ce utjecaj i na okolinu, na ostale koji sudjeluju u djetetovom zivotu i utjecati i na njih da im se pridruze u tom zadatku.

Pa mi je stoga skroz razumljiva, prihvatljiva i pozitivna inicijativa s fokusom na roditelje.

Barem ja tako gledam na ovo.