Ono što mi se ne sviđa u njenoj priči o emancipaciji je to da su opet na cijeni zapravo neke vanjske manifestacije uspjeha, dakle nešto što je lako vrednovati, po čemu se lako uspoređivati i po čemo automatski postajemo vrijedni i u očima drugih: uspjeh u poslu, status, stečeno znanje, zvanje, novac. Bez sumnje, redom vrijedne stvari koje nisu za podcijeniti. Ali to mi opet govori da se žena treba potruditi biti takva i takva kako bi bila dovoljno vrijedna kao osoba.
pogrešno si me razumijela... a možda sam se i ja pogrešno izrazila, ne radi se tu o uspjesima, o statusu, niti o tome da se ja moram potruditi biti takva i kakva (a posebice ne zbog okoline), da se uspoređujemo il što već, nego što ja želim biti ono što želim i što me zanima (pa sam prema tome i spremna učiti i raditi na tome). recimo... 2001. mi je jedna od opcija bila da se prijavim na pripravnički na haškom tribunalu (već svu potrebnu dokumentaciju sam bila prikupila). i to me jako, jako zanimalo (kasnije se pojavila jedna druga opcija koju sam izabrala). i imala sam tada (a imam i sada) još sto opcija i sto želja, počev od toga da sam uvijek željela biti holivudska glumica

i kao što sam ja prije majčinstva imala svoje ja i svoje želje, teško mi je zamisliti da drugi to nemaju... i da drugi - da nema tog majčinstva - ne bi barem pokušali svoje snove ostvariti... zato pitam još jednom... i nema veze sa neovisnošću il lovom (možete imati para k'o blata) - da niste u vezi, da nemate dijete (djecu) što biste radile sad u ovom trenutku ? bile doma (i neke od vas samo volontirale u rodi) ? pa nije da niste završili neke škole, da nemate svoja neka zanimanja, da nemate neke svoje interese ? :? (ne računam tu različite hobije).

mc, ono sto si pricala o stvarima koje ne volis raditi kao domacica – daj, molim te, reci mi znas li ijedan placeni posao u kojem nemas nekih zadataka koje jednostavno uzimas u rok sluzbe? Bas bi me zanimalo. (i hvala na jezicnoj korekturi )
uzimati u rok službe i ispunjavati su dvije različite stvari. i da, kad bih imala kolegu/kolegicu s kojim bih trebala dijeliti te nemile zadatke, a on/a recimo zabušava - osjećala bih se izigranom, makar bila i plaćena za to. (i da ne bude zabune, ne govorim o svom slučaju, govorim o statistikama)

da je puka slucajnost sto se kod mnogih zena ono sto zele velikim dijelom poklapa sa zakonima prirode.
vidim da mnogi od vas prihvaćaju ovaj model, da u majčinstvu pronalaze sebe. kao što je rekla flo, ja sam prvo pronašla sebe u sebi, a majčinstvo je samo bila točka na i. ne velim da je moj feminizam pravilan i jedini ispravan, samo vidim zašto se ja u vašem feminizmu ili emancipaciji ne prepoznajem.