Stranica 6 od 7 PrviPrvi ... 4567 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 251 do 300 od 326

Tema: O udruzi, feminizmu itd.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj la_mama prvotno napisa
    Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    pa to sam upravo i ja napisala. nije bilo ironično, nego najozbiljnije. što će mi tih 5 godina na kraju radnog vijeka, dajte mi ih rađe sad kad su mi potrebnije.
    a ja sam se najozbiljnije složila s tobom
    sorry, krivo sam shvatila tvoj post. i da, stvarno mislim da bi na ovaj način država bila i na dobitku (možda se pozabavim time i napravim cost-benefit analizu. i pošaljem je j.kosor). a što se tiče visokih pozicija, možda je stvar i principa negativne selekcije. pa žene i onako nemaju šanse.

šalim se, da se ne bi shvatilo kako omaložavam muški rod.

inače,smatram da ima puno i u samopouzdanju žena. npr. moja mama, inače isto dipl.ing. kemije, kao i njene kolegice (sve redom pametne i sposobne žene), kad se otvorilo mjesto za višu poziciju, sve redom su mislile da nisu dovoljno sposobne za to mjesto. i onda se sve redom čudile kad im je došao za šefa totalni nesposobnjaković. toj pojavi stvarno ne znam razlog.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

napravim cost-benefit analizu
    ne vridi, sve te analize daju dugoročne rezultate, dakle treba više od 3 god do rezultata, a izbori su na 4 god, i zato su rezultati nebitni

našu Vladu zanima samo kratkoročni uspjesi, instant-riješenja :/

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

sorry kaj ulijećem kao padobranac ali ovo me potaklo
    ...kad im je došao za šefa totalni nesposobnjaković. toj pojavi stvarno ne znam razlog
    tu je očito na djelu poznati Dilbert Principle
    http://en.wikipedia.org/wiki/The_Dilbert_Principle

on topic, tu sam negdje kao mc i flower

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    inače,smatram da ima puno i u samopouzdanju žena. npr. moja mama, inače isto dipl.ing. kemije, kao i njene kolegice (sve redom pametne i sposobne žene), kad se otvorilo mjesto za višu poziciju, sve redom su mislile da nisu dovoljno sposobne za to mjesto. i onda se sve redom čudile kad im je došao za šefa totalni nesposobnjaković. toj pojavi stvarno ne znam razlog.
    Isto to sam i ja primijetila, a i sama sam takva.
    Moja mama, pak, ZNA da je dovoljno sposobna voditi svoj kolektiv i šansa za to joj se nudi, ali ona se odlučila protiv jer - rodili se unuci i ona će radije manje obaveza da može uskakati oko čuvanja (nitko to nije tražio od nje, dapače, ni ne živimo u istom gradu).

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

zašto je to tako?

žene kao da pretjerano analiziraju jesu li ili nisu dovoljno dobre/stručne za takve pozicije i onda se desi da uleti netko-grlom u jagode.

Ili drugi primjer.Vožnja.Koliko kod ja nastojim biti ženski solidarna znaju me izludjeti sa glupostima na cesti(zašto npr ženi da izađe sa sporedne na glavnu cestu treba pet minuta ,propusti deset prigoda da se ubaci u promet?)
    čast iznimkama,no nekako govorim o većini.

jesu li žene preoprezne?i zašto?da li zbog urođenih instinkata zaštite i opreza,ili nam naprosto fali taj testosteron koji uvijek potiče na brže/više/jače u nekim situacijama....ne znam

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nisam navela još jedan bitni faktor,pobježe mi post,a to je dgoj.
    možda je odgovor u odgoju muškaraca...koje su dakle odgajali naši roditelji,da ne idemo dalje u prošlost,koji samim time što su muški dobivaju drugačije kriterije odgoja i imaju generalno više samopouzdanja...više im se dopušta,više ih se potiče?

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Možda u nama nije od djetinjstva potican taj natjecateljski duh. Ne znam, gledam mm-a, uvijek trza, najteče se, kad mi se nešto ne da (recimo skuhati neki komplicirraniji ručak) samo ga trebam malo isprovocirati da on to ne zna, on se odmah hvata kuhače (još me nije skužio 8) ), dok se ja, ako nisam u nešto sigurna, odmah povlačim. Da li je to samo naš primjer, ili se može povući paralela, ne znam...

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

ronin, pisali u isto vrijeme

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Dobar primjer.

No ja čak mislim da tu biologija igra veću ulogu.

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa

Ili drugi primjer.Vožnja.Koliko kod ja nastojim biti ženski solidarna znaju me izludjeti sa glupostima na cesti(zašto npr ženi da izađe sa sporedne na glavnu cestu treba pet minuta ,propusti deset prigoda da se ubaci u promet?)
    zato ja ne vozim

nego MC stalno spominješ škole,diplome,magisterije završile pa se sad gube pored šporeta
    ispade da mi jadne sa završenom SSS nemožemo biti emancipirane nego smo automatski predodređene za kuhaču :?

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

A ja pak vozim muški 8)

Jeste skužile sportske reportere, kad je igra malo grublja, onda kažu da se "igralo muški"?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Arwen prvotno napisa
    nego MC stalno spominješ škole,diplome,magisterije završile pa se sad gube pored šporeta
    ispade da mi jadne sa završenom SSS nemožemo biti emancipirane nego smo automatski predodređene za kuhaču :?
    koliko možeš biti "emancipiran" sa 2000kn/mj ?

nije toliko bitna titula, koliko je bitan tip osobe i partnera

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    koliko možeš biti "emancipiran" sa 2000kn/mj ?

nije toliko bitna titula, koliko je bitan tip osobe i partnera
    pa nemam 2000kn/mj imam svoj posao ne baš bajan ali....

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa

zato ja ne vozim

Mislim da se tu nije htjelo podcijeniti nikoga sa SSS-om nego je riječ o trudu, godinama i novcu potrošenima na visoko obrazovanje a da se to znanje ne unovči nego potrati za štednjakom.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ronin, ja mislim da ovo s muskarcima i odgojem nije bas tako kako se na prvi pogled cini. Svi znamo koliko se u nekim obiteljima djecaci jos uvijek driblaju da moraju biti pravi muskarci, ne pokazivati osjecaje, biti hrabri i neustrasivi, usuditi se sve sto se usude i ostali pravi muskarci.
    S druge strane, ima tu dosta i nekakvih prirodnih predispozicija. Nisam sigurna, ali cini mi se da su spolno uvjetovane iako nisu nuzno i pravilo.

M. courage, o mantri koju ponavljam...Samosvjesna osoba je samosvjesna osoba. Osoba koja je duhovno/emocionalno/psihicki emancipirana i ostvarena u punom smislu te rijeci takva JESTE i takva ostaje neovisno o tome sta radi/ne radi i kakva postignuca ostvari u vanjskom svijetu. Mozes biti doktorica, mozes biti graficarka, mozes biti frizerka, mozes volontirati, mozes se doma brinuti za djecu, na kraju krajeva mozes i kuhati grah....ono sto jesi jesi i to bi trebalo biti konstantno i postojano ako je pravo.
    Test za samosvijest: probaj se zamisliti u ulozi koju ne volis pa ce ti biti jasno u kojem grmu lezi zec.

Da me se ne bi krivo shvatilo, to sve nikako ne znaci da osoba ne treba htjeti, postizati, raditi, uciti.....to samo znaci da postoje razni nacini ucenja o sebi i svijetu, razne manifestacije emancipiranosti duha. Ali, svaka osoba koja bi se "srusila" pod promjenom tih vanjskih okolnosti nije i ne moze biti emancipirana u punom smislu.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Zorana, ti i ja smo se baš našle na ovoj temi .

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da se prebacimo na teme o cijepljenju?

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Zorana citas mi misli

Moja baka je kuhala grah, brinula se o poljoprivredi i odgajala petero djece, a kasnije mene i ostalu unucad. Radila je sve to s puno ljubavi i veselja koje je zarazno sirila na sve u svojoj blizini (diploma, drustveni ugled, a ni financijski uspjeh nisu joj bili potrebni da bi tu radost dokazala sebi ili drugima). A nije da nije imala jako teskih trenutaka u zivotu. Najbitniju stavr o emancipaciji (a i mnogim drugim meni vaznim stvarima u zivotu) naucila sam upravo od nje: istinsko zadovoljstvo nicim nije uvjetovano, ono proizlazi iz nas samih. Mozda brkam pojmove – moguce da to nije emancipacija, ali onda mi ona i nije toliko bitna.

(Mozda moj mail odise idealizmom ili pretjeranom emotivnoscu (slaba sam na svoju baku ), ali cvrsto stojim iza svega sto sam rekla )

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Slazem se. Samo istinski ostvarene osobe mijenjaju svijet, neovisno o tome sta rade i cime se bave.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Da se prebacimo na teme o cijepljenju?
    Ja bih rađe na temu o Veroniki s produženog dojenja .

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Kanga prvotno napisa

Mozda brkam pojmove – moguce da to nije emancipacija, ali onda mi ona i nije toliko bitna.
    Mislim da je upravo o ovome riječ - emancipirana žena nije isto što i zadovoljna i ispunjena žena. jedno nužno ne isključuje drugo (osim valjda u mom slučaju), ali niti ne podrazumijeva.
    Ja nekako tu riječ shvaćam još uvijek na tragu borbe sufražetkinja - kako onih s početka prošlog stoljeća, zahvaljujući čijoj borbi danas imamo tu mogućnost izbora načina na koji ćemo postići emancipaciju u punom smislu te riječi; tako i današnjih koje se bore za prava žena u onom vanjskom svijetu, kako je to zorana, po meni pogrešno, nazvala.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

arwen, ispričavam se ako je tako ispalo... to uopće nije bila poanta mojih riječi.

Citiraj yaya prvotno napisa
    Mislim da se tu nije htjelo podcijeniti nikoga sa SSS-om nego je riječ o trudu, godinama i novcu potrošenima na visoko obrazovanje a da se to znanje ne unovči nego potrati za štednjakom.
    čak se ne radi toliko o "unovčenju" diploma (stalno mi se imputira ta opsjednutost diplomama pa mi ovaj primjer baš dobro došao), koliko o radu u struci za koju si se školovala, posebice ako si se školovala (pa i radila) u nečemu što te zanimalo, bilo da si SSS ili viša ili koja već (iskreno rečeno malo se gubim u tim našim skraćenicama). zato sam i spominjala rad u udruzi također kao nešto što radiš sa željom i interesom, pa čak i besplatno....

naravno to ne znači da nisam svjesna potreba djece, posebice kad su tek rođeni, to čak i ne znači da nisam svjesna da neki od nas nisu mogli se školovati za ono što su htjeli niti da su neki radili nešto što nisu voljeli. tj. na kraju mi se nameće (možda i previše generalan) zaključak (na osnovu žena koje znam) da žene koje su (potpuno) prestale raditi ili koje bi odmah prestale da mogu - su žene koje nisu našle interes i sreću u svom "prijašnjem" životu.

istinsko zadovoljstvo nicim nije uvjetovano, ono proizlazi iz nas samih
    pa kad drugačije ne zna, niti koje su bile mogućnosti tada za ženu ?! naravno da je u tome što je imala pronašla zadovoljstvo. rijetko koja se zapitala jel postoji mogućnost da ne okopava polje nego da pročita knjigu (kad ionako ne zna čitati). ni moja prabaka nikad nije kukala i odgojila je dvije djevojčice, a što joj se događalo... prvi muž joj je bio na umoru, pa ju je znao ljubiti u usta, samo u želji da i ona oboli i umre, ostala udovica sa 19 s malom bebom, udala se drugi put, drugog muža su joj ubili nakon II. svj. rata jer je bio bogat krčmar. ona de facto bila nepismena... nekako mi je bilo sumanuto nju pitati jel bi voljela da je išla studirati na harvard umjesto što je radila od jutra do mraka u krčmi svog (drugog) muža. :?

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

mc, ja nisam uopce rekla da moja baka nije kukala, niti je to poanta. zadovoljstvo o kojem pricam puno je vece od kukanja (dakle - moze bez problema egzistirati paralelno s njim). itekako je ona prepoznavala krive drine, i stovise, mijenjala svoj mikrookolis najbolje sto je znala i mogla. o tome bas i pricam.

ne znam jesi li ikad radila na zemlji. ja jesam, pa ti mogu reci, koliko god to nevjerojatno zvucalo, da to moze biti uzviseno i enlightening jednako kao i citanje knjige. a vjerojtno moze biti i ponizavajuce, kao uostalom i citanje. ovisi o kontekstu.

ja ne osporavam da su ciljevi za koje se zalazes plemeniti. ali cini mi se opasnim raditi pretpostavke da netko osjeca zadovoljstvo u necemu zato jer drugacije ne zna. to su radili razni kolonijalisti i misionari, i ne mislim da su previse dobra svijetu donjeli.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Da li je netko čitao knjigu Statusna tjeskoba Alaina de Bottona? Meni je rasvjetlila status slabijih (djeca, stari, bolesni,siromašni) u društvu iz jako zanimljivog kuta. Zapravo, iz više zanimljivih kuteva. Preporučam
    Moram priznati da sam ovom forumu beskrajno zahvalna za pomoć i podršku u mnogim krizama i panikama od dojenja, bolesti do običnih loših dana. Ženama koje to omogućuju HVALA i
    S druge strane mislim da se neke vrlo ozbiljne teme raspravljaju bez stvarne namjere da se nešto zaključi- ono što je zgodno i poželjno za topice podrške nije plodonosno u pravim intelektualnim debatama, a to je beskonačno nabrajanje osobnih sklonosti i iskustava. Eto, mala primjedba.
    Što znači emnacipacija? Za mene znači slobodu od predrasuda i svjesnost o vlastitim pravima i obavezama(!) te mogućnost sprovođenja istih u život.
    Život je mnogo kompleksnij od skandinavskih jalta-jalta riješenja (dobar pokušaj, ali ipak) i može biti mnogo bolji od naših balkanskih ne-riješenja. Na nama je da djelujemo. Hvala RODI što je tu.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ja ne osporavam da su ciljevi za koje se zalazes plemeniti. ali cini mi se opasnim raditi pretpostavke da netko osjeca zadovoljstvo u necemu zato jer drugacije ne zna.
    jel ?! :?
    pa zar nije bit u informiranosti (žene) i njenom slobodnom izboru ? o tome se stalno trubi i na ovom forumu. o kakvom slobodnom izboru može biti riječ kad je u ono vrijeme postojala samo jedna opcija za žene (rijetki izuzeci su gledani kao da su spali sa mjeseca, il su bile raspuštenice, kurve il što sve ne - samo ne vrijedne poštivanja).

to su radili razni kolonijalisti i misionari, i ne mislim da su previse dobra svijetu donjeli.
    :? jel bi se to moglo reći i za misionare na ovom forumu il je ovaj kompliment upućen samo meni ? nikog ne nagovaram niti tjeram raditi, niti ikog osuđujem, niti prozivam,... samo ne idealiziram prošlost, a svjesna sam realnosti.

p.s. zbog čega ti pišeš doktorat, kanga ?

nego evo još jedne koja batali karijeru...
    Eva Longoria odriče se karijere i odlazi u Teksas odgajati djecu

sve bih joj mogla povjerovati, al da je teksas najbolja država za odgajati djecu

zorana, iskreno rečeno potpuno sam izgubila nit s tom tvojom samosvješću. pročitala sam još jednom dio gdje te pitam o čemu to, tj. tvoju kvotiranu rečenicu... ne znam možda griješim, al mislim da u svom cijelom obrazlaganju zaboravljaš na uticaj upravo tog vanjskog svijeta na nas i oblikovanje naše samosvijesti. previše godina patrijarhata su od nas - i pored ogromne emancipiranosti - učinile "ropkinje" u tom sistemu u pogledu onoga što mislimo da mislimo slobodno, a što je dio "indoktrinacije" a da si ne možemo ni priznati (koliko je duboka). teško da se to mijenja sa nekoliko generacija i teško je razlučiti što je to uopće samosvijest (možda i ova emancipiranost je neka druga krajnosti tog "ropstva"... tko će ti ga znati! )

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

U potpunosti se slazem sa zadnjim postom od MC. Bogami i sa svim prijasnjim. Cinjenica jest da je danas upravo zenska samosvijest na strahovito niskoj razini, da su nam mnoga, toliko nasa i vlastita, razmisljanja itekako nametnuta i uostalom upravo tu vidim jaku poveznicu RODE i feminizma, ali to je samo jedan dio cijele price. Sebe osobno volim dozivljavati za slobodoumnu te emancipiranu pa mi se ipak desilo da sam ja ta koja razmislja o pedijatru, cijepljenju, nedostatku carapica, premalim cipelama i uvodjenju puretine u dohranu. Nisam nikakav control freak i uobrazavam si da sam, kao i vecina nas ovdje, upecala genijalan i osvijesten primjerak kojeg je odgojila isto takva majka ranih 70ih. To se cinilo toliko logicnim da nitko od nas dvoje, toliko liberalnih i osvijestenih, nije imao potrebu da stane i uoci tu nelogicnost. Jer ruku na srce, i nije neka filozofija iscitati tablicu dohrane. Isto tako, on je mnogo bolji kuhar od mene. I jos jedna stvar, tokom cijele svoje trudnoce, dozivljavala sam ogroman pritisak, sto direktan, sto indirektan, da svoje obrazovanje i karijeru stavim u drugi plan. On nije. I to ne zbog dojenja i bioloskih predispozicija. Nego naprosto zbog toga sto sam zena. Tako da smatram da iako je izuzetno to sto RODA podize samosvijest zena po pitanju majcinstva i prava da se ispune u toj ulozi, sto se feminizma tice, puno je veci problem dovesti drustvo na tu razinu da dozvoli da se zene ispune ne samo kroz tu ulogu..

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

kako je sve relativno...ja od prvog dana trudnoce, pa i dan danas, od svih osjecam pritisak i dobijam poruke o tome kako MORAM zgotoviti fax i "biti svoj covjek" (cak ni zena, vec covjek, op.a.) i kako se ne smijem samo baviti djetetom.
    a ja sada, u ovom trenutklu, to zelim.

zato kazem, nije pritisak samo na jednu stranu, vec obje, odnosno, zena uvijek osjeca presing. jako tuzno.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Leonisa ja isto. Ja sam zaključila da je u mojoj branši puno pogodnije biti alkić ili narkoman nego mama. Mislim ok je mama vrtić+2 siterice, ali mama koja bi provela štogod vremena s djetetom, a ne daj Bože spomenula ga ... Moji starci su bili spremni potpuno preuzeti odgoj i brigu za moju djecu, a da ja nastavim kao da ništa nije bilo i trebalo je vremena da prihvate da im kćer više nije tako guba i cool, nego jedna mamica koja radije kuha juhicu i daje cicu kad god neke izrazi želju Starci su mi od onih širokih svjetonazora iz 70-tih koji osim tih širokih ne priznaju ni jedne druge. Meni je gušt briga za klince, ali ne samo to, volim i feng shuirati svoj stan, isprobavati recepte, izlete, parkići - sve što nisam mogla dok sam jurila za poslom - eto to je u mojoj okolini vrijedno prezira, a mene zabole jer mi super ide Puno bolje nego MM-u Njem uidu super neke druge stvarčice

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Eto i ja krenula sa svojom pričom. Eh, teško je odoljeti Ma ja mislim da je stvar u tome da žene primjećuju pritisak, a muški kakvi jesu balvani i da ih stišću trebalo bi im godinu do dvije da primjete nešto. U firmi moje kolegice sve žene rade više i duže od muških kolega i furt su nekom strahu od šefa, a MM slučajno pozna tog šefa i taj nema pojma ko je do kad radio, gleda da jel stvar ok odrađena, ali ne provjerava ljude ko udba. Mi smo jednostavno odgovornije i brižnije jer je o nama biološki tisućama godina ovisilo preživljavanje najslabijih u društvu. Treba to osvjestit i ne dati da se to iskorištava kao u primjeru navedenih muških kolega. I treba muževe što temeljitije bondat za djecu od poroda (i prije) , marame na leđa i da vidiš. MM se budio prije mene na Dianino cvilkanje kad je svak idan išao s njom u šetnju u marami.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    ja ne osporavam da su ciljevi za koje se zalazes plemeniti. ali cini mi se opasnim raditi pretpostavke da netko osjeca zadovoljstvo u necemu zato jer drugacije ne zna.
    jel ?! :?
    pa zar nije bit u informiranosti (žene) i njenom slobodnom izboru ?
    Slazem se - bit jest u slobodnom izboru. I jos vise se slazem da je preduvjet za to informiranost, ali ne ideoloska. Mozda sam nesto pogresno shvatila, ali ovo me ne podsjeca na pripremanje terena za donosenje slobodnog izbora:

Jel bi ti bila prevelika tragedija za prihvatiti da zene mozda ipak ne zele ganjati karijere do te mjere do koje bi neke fem. struje htjele?
    pa iskreno rečeno, donekle to i je tragedija, barem meni. sve te silne žene koje su studirale i učile, koje su pametne i inteligentne...
    Potpuno mi je ok ako je tebi (ili bilo kome drugom) to tragedija, ali nije mi ok to postavljati kao kriterij zadovoljstva ili emancipiranosti. Nadam se da smo konacno otklonile sve nesporazume Navela sam primjer iz proslosti - ne zato da bih je idealizirala, nego bas zato jer mi je bilo simpaticno napraviti kontrast. Slazem se s tobom da su uvjeti zivota u prethodnim generacijama bili puno tezi nego danas – za zene, ali bome i za muskarce. Inace, taj sam primjer navela i iz razloga jer sam bila osobno u njega upucena. Iz istog razloga ne osjecam se kompetentnom ista komentirati u vezi izbora Eve L. Ali sasvim spontano mogu udjeliti i 8) pikuli.

:? jel bi se to moglo reći i za misionare na ovom forumu il je ovaj kompliment upućen samo meni ?
    Nisam imala namjeru udijeliti ti kompliment , ali niti te kritizirati. Izrazila sam svoj generalni stav, proizasao iz mog subjektivnog poimanja povijesne stvarnosti. Osobno poznajem vise zena koje su informirano odlucile ne imati djecu da bi maksimizirale zadovoljstvo u karijeri. Jedna od njih bila je moja bivsa sefica u Austriji koju sam imala prilike dobro upoznati ne samo kao strucnog suradnika, nego i kao osobu. Ukoliko medu Rodama ima onih koje promicu stav da zene poput nje osjecaju zadovoljstvo zato jer ne znaju drugacije, onda je odgovor - DA, i te Rode ulaze u domenu tih misionara (opet - samo moje misljenje). Ali, nekako nisam stekla dojam da se Rode time bave.

p.s. doktorat sam pisala prije 3-4 godine, trenutno istrazujem kako da najbolje uskladim posao sa "bacanjem znanja niz vjetar" (ovisnica sam o solomonskim rjesenjima)

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Mozda sam nesto pogresno shvatila, ali ovo me ne podsjeca na pripremanje terena za donosenje slobodnog izbora:
    kanga, moje riječi nisu bili ispisane na letku niti proklamirane sa pozornice (ne oplakujem niti imam neprospavane noći zbog toga što je netko sa foruma "lijen" ), nego su odgovor na postavljeno pitanje i u tom kontekstu se moraju čitati. pitanje je bilo malo provokativno postavljeno, pa sam tako i odgovorila, tj. kad me se tako pita, odgovorit ću tako. i mislim tako.

p.s.
    nisam te pitala od kada, nego zbog čega pišeš doktorat.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Kanga uzvraćam osjećaje 8) Meni je rodin forum jedno od rijetkih, ako ne i jedino mjesto gdje osjećam da je super biti mama i to zbog ljudi kao što si ti.
    A draga mam courage, ako je "lijenost" preuzeti na sebe sve obaveze tete u vrtiću, kuharice, čistilice, spremačice, stručne edukacije za sve faze odgoja djecei njihovog zdravlja,kulturnog uzdizanjai obrazovanja, raspoređivanja kućnog buđeta, organizaciju evenata u kućnoj radinosti uključno s cateringom, zadržavajući pri tom barem povremni uvid u svoje profeisonalno zvanje i održavanje kontakata i znanja barem na plus dva uz odgovorno prihvaćanje rizika ponovnog uključivanja na tržište rada onda sam ja prva da prolgasimo sve mame kojesu zamrznule karijeru i ambcijie preusmjerile na svoju veselu gomilicu - kroničnim ljenčinama i to molim mene prvu
    Usput, Mama Courage da li si ti pročitala Mutter Courage ili ti se sam osviđa kako zvuči?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ja se prijavljujem u klub lijencina. A, nije da me nije malo strecnuo taj komentar. Ali dobro, posto ga je napisala m. courage, njoj ne mogu to zamjeriti.
    Inace, moja sva dosadasnja iskustva, a kao dijete roditelja koji su se skolovali, radili i sve ostalo sto ide uz roditeljski staz, govore u prilog ovome sto je leonisa napisala. Danas se na zenu ne vrsi toliki pritisak da bude doma i cuva djecu nego upravo suprotno; da se dokaze u drustvu, da pored obitelji radi, skoluje se i sve ostalo jer inace nije dovoljno dobra. Ali, tu su nam valjda iskustva individualna jer vidim ima cura koje kazu kako se od njih ocekivalo suprotno. Meni se i danas nabija na nos od strane blize obitelji sto sam sve ostavila i otisla "prati pelene".
    Pikulu i Kangu potpisujem i saljem .

Cvijeta, u mom rjecniku, istinski emancipirana zena mora biti i zadovoljna i ispunjena zena. Svaka zena koja se smatra emancipiranom samo zato sto je ostvarila karijeru, a siri oko sebe energiju nezadovoljstva i frustriranosti nije istinski emancipirana. Ili da se preciznije izrazim: svaka borba za pravo u vanjskom svijetu koja ne ukljucuje osvjestavanje svijesti o sebi samima je povrsna i donosi samo kratkotrajne rezultate. U tom smisli, nisam se izrazila pogresno, samo se usudjujem neke stvari nazvati povrsnima.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Pa sad, mislim da nikad nisi do kraja istinski ispunjen i zadovoljan. Možda u jednom trenutku, ali te u idućem već vuče nešto što te tjera naprijed, u promjene. Eto mislila sam da će mi majčinstvo dati točku na i, što u jednu ruku i je. Ali je također otvorilo jedno drugo polje djelovanja gdje itekako treba rada, truda, učenja.

Otkud to da su žene koje stoje doma uz djecu lijenčine ? Gdje je to pisalo ? :? Ja se sa strane kućanskih obaveza mogu pridružiti listi onih koji smatraju da nisu nešto turbo inspirativne. Iako eto, dok perem WC ili peglam, nekad mi padne na pamet ideja kako riješiti probleme s posla Nije mi zanimljivo ni kuhanje (pogotovo kolači - nula bodova), spremanje kuće, briga za cvijeće (tu sam si obećala dati truda u novom stanu) - ama baš nikakvi kućanski poslovi. Sve ih redom i redovno obavljam (skupa s MM-om), i idu mi na živce, jer ih toliko ima preko dana da mi oduzimaju vrijeme koje bih inače puno radije provela igrajući se s malenim. I da - vrlo bi ih se rado riješila kad bi imali love platit neku tetu spremačicu/kuharicu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mama courage je fino napisala da nema neprospavane noci jer je netko sa foruma lijen. Mogla je nabaciti deset navodnih znakova oko rijeci lijen, ali se fino izjasnila.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja sam se referirala na ovo:

Test za samosvijest: probaj se zamisliti u ulozi koju ne volis pa ce ti biti jasno u kojem grmu lezi zec.
    stvarno mi je teško zamisliti bilo koga (osim možda Dalaj Lame) na čiju psihu, samosvijest, duševni mir ne djeluje vanjski svijet, sa svim svojim nesavršenostima, savršenstvima, predrasudama, otvorenosti, neuspjesima, uspjesima - takav kakav je.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Danas se na zenu ne vrsi toliki pritisak da bude doma i cuva djecu nego upravo suprotno; da se dokaze u drustvu, da pored obitelji radi, skoluje se i sve ostalo jer inace nije dovoljno dobra.
    ja mislim da smo po tom pitanju same sebi najveci neprijatelji.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zalosno, ali istinito. Ovo je valjda pun pogodak sto se problematike tice.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Mama courage je fino napisala da nema neprospavane noci jer je netko sa foruma lijen. Mogla je nabaciti deset navodnih znakova oko rijeci lijen, ali se fino izjasnila.
    Ne da nasoj MC treba odvjetnik, ali mislim da je tu bilo i reference na lijenost koju je spomenula marta i da su zato i bili navodnici i smiley.

Inace, na temu, najvise se slazem s razmisljanjima flower. A potpisujem ovo i o najvecim neprijateljima. Mislim, ja sama od sebe ocekujem da zadovoljim na oba polja, i kao mama, zena, kucanica, ali i kao pametna, sposobna zena koja se za nesto skolovala, ulagala u sebe i sad radi posao koji je ispunjava.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa zena koja moj trud oko djece i moju zelju i potrebu da se posvetim majcinstvu tumaci kao lijenost, makar okicenu navodnim znakovima, nije prijatelj zena u mojim ocima. Jer bi se to isto tako moglo protumaciti da ni sve te zene prije, koje su tako tesko i mukotrpno odradjivale svoj dio posla kako bi obitelj funkcionirala, nisu ustvari radile nista. Bile su lijene....nisu nista postigle u drustvu, nisu zavrsile skolu. Mogu se sloziti i slazem se da je bilo tesko, nije se moglo, nije bilo prava za ovo ili ono. Ali, sve ostalo mi dodje ko pljuvanje po tom "nicemu" sto su zene tada radile i sto danas (ne) rade.
    Sve ostalo mi dodje ko zivotna lekcija mog tate: mogla si, imala si uvjete, nisi htjela. E, pa nisam! U cemu je problem?

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    Danas se na zenu ne vrsi toliki pritisak da bude doma i cuva djecu nego upravo suprotno; da se dokaze u drustvu, da pored obitelji radi, skoluje se i sve ostalo jer inace nije dovoljno dobra.
    Možda u urbanim sredinama, slažem se. Ali u ruralnim sredinama mislim da su očekivanja od žene baš suprotna navedenima. A generalno, mislim da je u našem društvu veliki pritisak na ženu da osnuje obitelj i da ima djecu; puno veći nego taj da se dokaže u svom poslu/profesiji. Jer samo žena sa sređenom obiteljskom situacijom može biti društveno priznata.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj la_mama prvotno napisa
    Citiraj flower prvotno napisa
    Možda u urbanim sredinama, slažem se. Ali u ruralnim sredinama mislim da su očekivanja od žene baš suprotna navedenima. A generalno, mislim da je u našem društvu veliki pritisak na ženu da osnuje obitelj i da ima djecu; puno veći nego taj da se dokaže u svom poslu/profesiji. Jer samo žena sa sređenom obiteljskom situacijom može biti društveno priznata.
    gledajuci moju generaciju, ne bi se slozila.
    jedina sam majka, sve guraju karijeru i nije im uopce na kraju pameti staviti je na cekanje radi djece. sve su zavrsile neki fakultet, neke su upisale magisterij, a u sirem krugu poznanika, ko ima obitelj i majka je, majka je jer im se to "desilo" (ukljucujuci i mene).

no, mi opet zivimo u zagrebu, no nisu sve zagrepcanke

a moram se malo i nasaliti....zanimljivo kako je MC (ponosno) stavila link na natpise majica i to bas sa "websites operated by other WAHM (work-at-home moms)"

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

leonisa, isto je i kod mene kad gledam prijateljice (iz gimnazije, fakulteta). Ali krenem li malo u zaledje, kako sam vlajina porijeklom, moje rodice su mahom sa srednjom skolom (u najboljem slucaju) i vrlo brzo su se nakon zavrsetka iste udale i dobile djecu. Vecina ne radi ili ima posao tipa povremenog ciscenja kafica i mesnica. Njihovo ostajanje kuci s djecom nije bio izbor, prije je to bio nedostatak izbora.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Leonisa, hajde se malo pomakni u neku manju (da ne kažem malu) sredinu (Lika, Dalmatinska zagora). Pa onda pogledaj koliki je tamo broj visokoobrazovanog ženskog kadra koji ganja karijeru i reda titule

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

zato sam i naglasila da sam u ZG, no isto sam dodala da ni sve cure/zene nisu iz zg bez obzira sto tu zive.

ne kazem da je u cijeloj RH takva situacija, no zg ipak cini cetvrtinu stanovnistva, a sto se tice mladje populacije, mozda i vise.

ja uopce ne govorim da je presing na jednu stranu, vec zelim ukazati da nije samo na jednu stranu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A ja, opet, imam dobar broj rodica iz ruralne hercegovacke sredine sa zavrsenim faksom i poslom, koje su ostale zivjeti i raditi nakon udaje u tim istim ruralnim sredinama.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Pa sad, mislim da se VSS kadra stvarno ne treba bojati. Sve skupa u HR ima ih oko ... koliko ono, 7% ? A još trebamo računati i na dobar odljev mozgova u inozemstvo.
    Prema tome, prije bih rekla da žene (i muškarci) još uvijek u prosjeku ne žele daljnje školovanje, nego da postoji trend ganjanja fakulteta, karijere, titula.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

7% je koji zavrse....a koliki je koji upise i ne zavrse. puno, puno veci. i to govori nesto za sebe.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

pikula, zorana,
    vidi ih što su skočile čoporativno da me spale na lomači (malo dramatike). kao što je dobro primjetila summer riječ "lijen" sam samo uzela referirajući se na martin post. dodavši smajlić. i nikakvih drugih primisli nije bilo. dapače. nisam blesava, znam što znači rad kućanice, pa i sama ga svakodnevno obavljam!

Usput, Mama Courage da li si ti pročitala Mutter Courage ili ti se sam osviđa kako zvuči?
    davno jednom. ne znam kako tko doživljava lik te majke, al brecht je u biti htio stvoriti izrazito negativan lik. i da, u cirihu, za vrijeme II. svj. rata je postojala "slobodna pozornica" i na njemu se upravo prikazivala majka hrabrosti (brecht u to doba nije smio nigdje drugdje prikazivati svoja djela). a nick sam si uzela iz još jednog osobnog razloga.

Danas se na zenu ne vrsi toliki pritisak da bude doma i cuva djecu nego upravo suprotno; da se dokaze u drustvu, da pored obitelji radi, skoluje se i sve ostalo jer inace nije dovoljno dobra
    pa iskreno rečeno, trend u svijetu ne ide baš u prilog tvojoj tezi. dapače, više se forsira to vraćanje korijenima i žene šporetu ("eva's prinzip"), po meni usko povezano s tim je i recimo izbor busha za predsjednika, razvoj fundamentalističkih struja u raznim vjerama. jer gle čuda - društvo nam je u rasulu, djeca nam se drogiraju, seksaju, nasilja na sve strane...

iz osobnog iskustva mogu reći da je to čak šizofrenično. odgajana sam da je škola najbitnija... tj. nisu me učili niti vođenju domaćinstva niti kuhanju niti sam to ikad morala znati. al sad se to očekuje od mene, jer sam sad udana. pa tko će jadnom mužu skuhati ručak?!?! po meni se oko tog vođenja domaćinstva i kuhanja pravi nepotrebna halabuka - sve što nisam znala - naučila sam. jedan od najvećih "misterija" mi je bila kako se kuha juha. i kad sam to skužila pomislila sam - e jesi blesava. stoga mi je osobno još uvijek veći izazov skužiti bit ustavnog zakona o suradnji sa haškim sudom nego kuhanje famoznog graha (kojeg još nisam naučila, a obožavam ga...... al ga ionako nitko tako dobro ne skuha kao moja mama ).

Sve ih redom i redovno obavljam (skupa s MM-om), i idu mi na živce, jer ih toliko ima preko dana da mi oduzimaju vrijeme koje bih inače puno radije provela igrajući se s malenim. I da - vrlo bi ih se rado riješila kad bi imali love platit neku tetu spremačicu/kuharicu.
    veliki potpis.

a moram se malo i nasaliti....zanimljivo kako je MC (ponosno) stavila link na natpise majica i to bas sa "websites operated by other WAHM (work-at-home moms)"
    jedan od najboljih natpisa je vezan za abortus. al kad bih to objavila, mislim da bi me kamenovali. na kraju krajeva, i ja sam work-at-home mom.

Stranica 6 od 7 PrviPrvi ... 4567 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •