Pumpati dok ne dodje mlijeko?

Thread: Pumpati dok ne dodje mlijeko?

1. aprilska_mama said:

Default Pumpati dok ne dodje mlijeko?

U prvoj trudnoci mi je mlijeko doslo 3-4 dan, relativno kasno ( za bebu) s obzirom da je izgubilo preko 10 % tezine. Prirodan porod je bio.
    Zanima me da li se nadolazak mlijeka moze ubrzati ako iznajmim pumpu u bolnicu i tako da izbjegnem cekanje mlijeka 3. ili 4. dan. Znaci da li da krenem sa stimulacijom na obje dojke-elektricnom, bolnickom pumpom, naravno poslije podoja , kako bi sto prije krenulo mlijeko ?

I sta raditi kada u porodima zbog carskog reza ili medikamenata mlijeko jos kasnije dodje ? Neznam koliko kolostrum moze da pripomogne na dobijanju tj. povratu tezine u prvih par dana?

2. martinaP said:

Meni mlijeko uopće nije "došlo" na klasičan način, znači odjednom velika količina mlijeka, nego se količina postepeno povećavala. Andrija je u rodilištu izgubio skoro 15% porođajne težine, ali pedijatrica nije oko toga radila nikakvu dramu, pogledala je kako nam ide dojenje, zaključila da će kroz 2-3 dana početi dobivati na težini, i bila je u pravu.

Andriju sam stavljala na dojku na svaki "kme", i to doslovno, pa za izdajanje nisam imala ni vremena. Sa svojih 7 dana počeo se naočigled zaokrugljivati, i vaganje nam nije ni bilo potrebno.

3. tinkie winkie's Avatar

tinkie winkie said:

ja sam rodila na carski. Mlijeko je u "potrebnoj" količini nadošlo negdje 2 tjedna nakon poroda. Za to vrijeme sam kombinirala pumpicu s cicanjem kad god bih stigla.

4. štrumpf's Avatar

štrumpf said:

Normalno je da bebe izgubi 10-15 % porođajne težine, negdje sam čitala da neke bebe izgube i 20%. To te ne treba ništa zabrinjavati. Sa mnom je u rodilištu bila žena koja je tri dana doslovno držala bebu na cici dok joj nije došlo mlijeko. Mislim da ti je to najbolja pumpa. Nekom dođe prije,nekom kasnije.

5. Honey's Avatar

Honey said:

Samo doji kad beba zatraži. Beba mora dobiti i taj kolostrum, on je neprocjenjiv. Ne treba prvi dan dobijati na težini. Mlijeko će doći baš kad zatreba.
    Moja je s 4300 pala odmah na 4060, drugi dan je imala 4030, treći dan 4170! Nisam se ni malo zabrinula jer sam vidjela da siše kak treba i zadovoljna je.