evo i ja sam se odlučila postaviti par pitanja. Kao prvo da dam osnovne podatke.
Curica rođena 03.03., 2810g, 47cm. Po izlasku iz bolnice 2700g.
Popišanih pelena ima dovoljno a do jučer imala je i pokakanih oko 5 pelena. Jučer je imala samo 3 (varira od svijetlo žute (ponekad sa primjesama zelenog) do starog zlata).
Ima dosta vjetrova. Sve je uredu kada ih se s lakoćom riješi u suprotnom počne plakati kao da je nešto boli (i to ne samo u neko određeno doba neko mješovito tokom dana).
Dojimo od početka (bez ikakve nadohrane, bez vode ili čaja). Dojenje "ide". Barem mislim da ima pravilan zahvat na dojci (donja i gornja usna izvrnute, vidi se jezik, zahvaćeno više donjeg nego gornjeg dijela areole). Imam male bradavice-sve ide kako treba - naravno tehnika se poboljšavala svakim danom. Na početku smo imale nekakav ritam - neki pravilni razmaci. Sve se promijenilo početkom 3 tjedna - od onda su se podoji produljili i razmak od početka dojenja i sljedećeg dojenja je bio 2 sata (preko noći bi me probudila nakon 4 ili 3 sata). Do prije 5 dana sisala bi neko vrijeme, uslijedio bi let down, pa još malo i uspavala bi se, pa probudila bi se nakon 15tak min i opet tražila sisu. I tako bi podoj trajao i do 1 i pol sata. Nisam paničarila jer je mala dobro napredovala.
Kod sisanja mala je naguta dosta zraka (pogotovo kod let downa). Naravno da je pustim da podrigne, ponekad i tijekom dojenja kada otpusti cicu, pa ponovno nastavi cicati. Od prije neki dan sam primijetila da nakon što pocica i podrigne nikako se ne da staviti je u krevetić da spava jer počne odmah histerično plakati – dignem je i ona podrigne i tako nekoliko puta. Od prekjučer više ne bi toliko podrigivala nego bi bljucala. Imala sam osjećaj da mi je noćas i cijelo jutro bljucala. Vidim joj na licu da je nešto boli a ne znam kako da joj pomognem. Kada pocica, čujem joj u želucu kako se nešto „kuha“, klokoće.
Počela sam se brinuti prošli tjedan, jer smo bile kod pedice i vaganjem ustanovili sa mala ima 3500g. (pedica nije ništa rekla samo da je mogla dobiti i više). Zabrinula sam se jer je par dana prije toga patronažna rekla da joj se čini da imam malo mlijeka i da se probam izdojiti i vidjeti koliko imam. Probala i dobila svega 80ml. Drugi put još manje. Znam da se prema tome ne može ravnati. Tako da sam tu brigu potisnula sve do sljedećeg vaganja. (strah me da mi pedijatrica ne kaže da počnem nadohranjivati).
Usput da ne zaboravim: kako sam primijetila da mala ima vjetrove, zračne mjehure počela sam joj povremeno davati kapi na prirodnoj bazi za olakšavanje (BABYNOS).
Također u zadnjih 5 dana sam primijetila da su mi oči tijekom noći crvene, suhe i grebe me kada trepćem). Jučer u jutro sam ukapala Visin kapi i sljedeći put tek jednom u noći i danas pred jutro.
Možda sam malo paranoična ali sam kod male vidjela lagano bijeli jezik (ne na vrhu nego malo iza). Zatim kada cica – dugo povlači – povremeno čujem coktanje – pa je ja pokušavam namještavati da ne cokće.
Zanima me da li je moja i moje male situacija sasvim normalna ili treba da nešto poduzmem?
Oprostite na malo dužem postu ali bolje da dam sada sve podatke nego da me se poslije pita.