Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: O konceptu spremnosti

smich avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno O konceptu spremnosti

Čitam tu čudnovatu knjigu gđe Magde Gerber koja radi po Pikler metodi (free movement, respect). Poželjela sam sa svojim prijateljicama podijeliti ponešto iz nje pa sam prevela par odlomaka. (uglavnom onih koji se odnose na filozofiju pristupa). Rado bih podijelila i s vama jer tu ima puno materijala za razmišljanje a mislim i da je jako poticajno.

Moderatorice molim upozorite me ukoliko je način pogrešan - čini mi se da je materijal predug da bi ga se ovdje postalo cijelog. Postat ću ovdje samo malo da ljudi vide o čemu se radi pa ako im se učini zanimljivo nek ostatak članka pročitaju na mom blogu.

Iz knjige Magde Gerber "Dear Parents:Caring for infants"

O konceptu spremnosti

Često vidimo da se djecu podučava, potiče i očekuje da rade nešto što bazično nisu spremna napraviti. Previše djece se postavlja u sjedeći položaj dok još sama ne mogu sjediti, daje im se igračke koje nisu niti slobodno izabrala niti mogu s njima slobodno rukovati (zvečka kada se da maloj bebi, ona ju refleksno zbog refleksa hvatanja uhvati i jer je to refleksni pokret - ne može ispustiti, a zvuk koji proizvodi je zbunjuje jer je ne vidi u svojoj ruci ako leži... ili joj je prevelika)

...Pokušajte osjetiti kako je bebi: osjećaš da moraš biti ili činiti nešto što ne možeš, moraš nešto napraviti. Ukoliko ležiš mirno na leđima moraš sjesti. Ako i ne možeš samostalno, onda te podupru da to napraviš. Čini se da svi važni ljudi u tvom životu hoće (očeuju) od tebe da učiniš nešto što ne možeš isporučiti.

Ostatak teksta na http://blog.yanta.net/2008/04/o-konc...premnosti.html
    (Molim vas nek rasprava na temu ide ovdje u forumu a ne u blog komentarima)

Toplo preporučam, pročitajte i načela odnošenja prema djeci koja je oblikovala Emmi Pikler na http://blog.yanta.net/2008/04/emmi-p...aela-rada.html

Pozdrav

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

na vrlo lijep način objašnjeno ono što već neko vrijeme tupimo po ovom forumu
    bilo bi zgodno staviti link na par topika na 0-1 (Ona bi sjedila, Hodalice, Ne puže i slične)

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa baš bi trebalo staviti linkove na 0-1 ne samo zbog toga da roditelji ne stavljaju djecu sjediti kad im za to nije vrijeme i slične fore, nego da se mogu konačno opustiti i ne trčati za svaku sitnicu fizijatrima i živjeti u grču zato jer im se dijete nije posjelo s ne znam ti koliko ili nije propuzala s toliko.

stječem dojam da se upravo dobronamjernim savjetima o tome kako treba posjetiti fizijatra za svaku sitnicu s kojom se roditelji opterećuju jer im dijete ne prati tablice razvoja, naročito motoričkog po "ps-u" upravo djeca i na taj način požuruju i to vježbama koje im najčešće niti ne trebaju pa na kraju velik broj "vježbača" u motorici prešiša nazovi "normalne" vršnjake.
    nema mi goreg zadiranja u djetetov normalni razvoj od bespotrebnog vježbanja.

ne govorim ovdje o djeci s realnim teškoćama.

uživajte u djeci definitivno jer to vrijeme kad su bebe tako brzo prođe.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Predivno!

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

"Djeca ne trebaju nervozne roditelje i razne gadgete (stvari). Djeca trebaju vrijeme, vrijeme za rast i razvoj u skladu sa svojim unutrašnjim biološkim ritmom. " -navod sa bloga

naišla na ovaj topić pomoću pretražnika!
    sve to stoji. divno je biti uz svoje dijete i pratiti ga, promatrati.
    htjela bi dodati jedan ALI. radi se o slijedećem. sa godinu dana djetetovog života mnoge od nas se vraćaju na posao. zavidim mamama koje imaju jaslice u blizini svojih kuća. mi nažalost nismo jedni od njih. nema jaslica, nema baka-servisa već samo tete čuvalice.
    zar mislite da će neka teta da se brine o našim najmilijima tako kao mi mame. čisto sumljam. :shock:
    imamo vrtić u blizini i oni primaju djecu čim izađu iz pelena.
    i sad mi recite, kako da sjedim pokraj svog sina i uživam u njegovom napretku kad me brzina života, svakodnevnice prisiljava da ga "požurujem" da se čim prije skine sa pelena i dr.
    iskreno se nadam da mi nećete zamjeriti ove redke, ali eto da i to kažem.
    slažem se sa svime što piše u toj knjizi, ali stvarnost je puno drugačija, barem naša

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Zar smo dotle došli da nam netko to treba reći? Da nam trebaju istraživanja da zapazimo tu očitu stvar - da smo svi različiti i da djecu treba pustiti na miru da se razvijaju u svom ritmu?

Valjda imamo previše vremena. Meni se sviđa ideja da djecu ne treba u centar; iz te ideje pretjeranog motrenja i dosade (ajmo bit pošteni) izlaze kojekakva ludovanja, poticanja mozga i ne znam čega...

Meni je fascinantno kako djeca nađu način da se izbore za svoje; npr. moj sin još nije dobro hodao kad je prevrtao kašetu za igračke i gurao je pred sobom ili se držao zubima za policu za knjige dok još nije znao dobro stajati, da si pomogne.

Ili je jednom našao neki strgani dio igračke kroz koji je gurao obični plastelin da bi dobio rezance - uopće mu nije trebao play dough. Drugim riječima - on je našao sebi poticaje, nisam mu ih morala naturati prema tablicama ili popisima igračaka za određenu dob.

Djeca se znaju brinuti za sebe, stvarno znaju, priroda ih tjera na to, i zapravo je fascinantno stajat po strani i uživati u tom procesu.

Evo jedan link o tome http://naomialdort.com/articles3.html

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja sam isto stovateljica emmi pikler i bila sam fascinirana kada sam svojevremeno otkrila njezin rad i podudarnost sa svime onim sto sam sama sa svojim djetetom otkrila i primjenjivala (a zbog cega sam drugima bila cudna).

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    na vrlo lijep način objašnjeno ono što već neko vrijeme tupimo po ovom forumu
    a vidis mene su bas na ovom forumu svojevremeno popljuvali kad sam pokusala prenijeti neke ideje emmi pikler (mislim da se radilo o ogledalima)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moj komentar odnosio se na sve one topike tipa ona bi sjedila, hodalica i slično

inače nisam čitala emmu pikler, samo ove neke linkove

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj mama30 prvotno napisa
    zar mislite da će neka teta da se brine o našim najmilijima tako kao mi mame.
    Ni tata ..ni baka..ni tetka..nitko se ne brine kao mama. Mama je mama! Ali bebama treba i tata..i deda..i tetka i eto te "nesretne " tete cuvalice..
    Zasto mislis da se cuvalica ne bi lijepo brinula o tvojoj bebi?!

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj rvukovi2 prvotno napisa
    stječem dojam da se upravo dobronamjernim savjetima o tome kako treba posjetiti fizijatra za svaku sitnicu s kojom se roditelji opterećuju jer im dijete ne prati tablice razvoja, naročito motoričkog po "ps-u" upravo djeca i na taj način požuruju i to vježbama koje im najčešće niti ne trebaju pa na kraju velik broj "vježbača" u motorici prešiša nazovi "normalne" vršnjake.
    Potpisujem! Zato sam ja odbila vjezbe.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Već sam jednom naletila na taj tekst i totalno se oduševila i našla potvrdu za svoje mišljenje da bebe ne treba forsirati...Treba ih samo voljeti i uživati u njima... Tako će brzo odrasti...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj koksy prvotno napisa
    Citiraj rvukovi2 prvotno napisa
    Potpisujem! Zato sam ja odbila vjezbe.
    mislim da je ovo u najmanju ruku krivo tumacenje emmi pikler.
    inace, znam da je na goljaku poprilicna guzva i nisam jos nikada cula da je netko dobio vjezbice bez razloga.
    a takodjer nisam jos cula za slucaj da su vjezbice nekome naskodile.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

slažem se s tridesettri.
    jedna stvar je pustiti dijete bez neuromotoričkih poteškoća da se razvija svojim tempom i bez ikakvih pomagala, a druga je uskratiti djetetu s neuromotoričkim smetnjama adekvatni tretman :/

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

slažem se s tridesettri.
    jedna stvar je pustiti dijete bez neuromotoričkih poteškoća da se razvija svojim tempom i bez ikakvih pomagala, a druga je uskratiti djetetu s neuromotoričkim smetnjama adekvatni tretman :/
    potpis

mene su svi ubijeđivali da Marku nije ništa a nije baš bilo tako, i nisam "iznudila " dijagnozu ....

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

posipam se pepelom, jer i sama sam los primjer.
    moje dijete je isto vjezbalo na goljaku i "zavarao" nas je upravo taj ubrzani razvoj koji je spomenula rvukovi2, pa smo prestali ici.
    ali kod neurorizicnog djeteta se ne radi samo o tome da li ce se "razvijati po ps-u" ili ce kasniti...
    moja m. isto nije kasnila, dapace, na nedavnom testiranju s 4 godine nam je receno da je motoricki na nivou 5-6 godina, a kognitivno 7-8 godina, ali isto tako ona ima disfunkciju senzorne integracije koja i njoj i nama jako otezava zivot.
    da smo nastavili ici na vjezbe, odnosno da smo ostali pri nekom centru koji bi pratio dijete, vjerovatno bi to saznali puno ranije.
    mislim, nista strasno ali pristedili bismo si hodanje od strucnjaka do strucnjaka, prisivanje pogresnih dijagnoza i sl.
    zato svima savjetujem da idu na vjezbe, odnosno da prate dijete u centrima za djecu s poteskocama ako ima je tako savjetovano.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zanimljivo!

ima li koja knjiga od doticne gospodje? za naruciti s neta ako nema kod nas za kupiti!

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    a vidis mene su bas na ovom forumu svojevremeno popljuvali kad sam pokusala prenijeti neke ideje emmi pikler (mislim da se radilo o ogledalima)
    sto ona kaze o ogledalima, bas me zanima?

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

S ovim se slažem, ali netko treba odlučiti o kojem slučaju se radi, zar ne? Već sam to napisala (možda i dvaput): naša pedijatrica je također i neuropedijatar. Njeno je mišljenje da su neuropedijatri (bolnički) zaboravili kako izgleda zdravo dijete (zapravo je to bio komentar na neku situaciju gdje su i još jednom djetetu prepisane vježbe).
    Naravno da same vježbe ne mogu štetiti, ali čitav angažman oko njih mislim da utječe na kvalitetu života (počevši od neprestane primisli hoće li ipak sve biti u redu, do privoljavanja na vježbanje djeteta koje to ne želi). Ako treba - treba i više se nema što razmišljati, ali ako ne treba, čemu?

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj retha prvotno napisa
    Citiraj mama30 prvotno napisa
    zar mislite da će neka teta da se brine o našim najmilijima tako kao mi mame.
    Ni tata ..ni baka..ni tetka..nitko se ne brine kao mama. Mama je mama! Ali bebama treba i tata..i deda..i tetka i eto te "nesretne " tete cuvalice..
    Zasto mislis da se cuvalica ne bi lijepo brinula o tvojoj bebi?!
    draga retha,
    uopće ne mislim da se tete čuvalice ne bi dobro brinule o mom djetetu, nravno ako je dobra. u moru tih teta, teško je naći dobru.
    toliko sam čula tih negativnih priča drugih mama iz naše okolice da me uopće strah dati dijete nekome.
    pitam se ako postoji potreba za jaslicama, zašto se nešto ne poduzme da ih bude dovoljan broj te da naša djeca budu adekvatno zbrinuta?!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    zanimljivo!
    ima li koja knjiga od doticne gospodje? za naruciti s neta ako nema kod nas za kupiti!
    Citiraj tridesetri prvotno napisa
    sto ona kaze o ogledalima, bas me zanima?
    emmi pikler je bila pedijatrica koja je 40-ih godina vodila sirotiste u budimpesti, i napisala je knjigu "What Can Your Baby Do Already" na madjarskom koja je prevedena na njemacki, a dio knjige je preveden i na engleski za neki bilten koji zaista ne znam gdje bi se mogao nabaviti. medjutim na interentu se moze pronaci dosta o njezino radu, te o magdi greber koja je nastavila njezin rad.

sto se tice ogledala, gerber kaze da se bebama ne bi trebalo davati da gledaju u ogledalo sve do otprilike dobi dok ne prohodaju. bebe su fascinirane licima, i kad ugledaju svoje lice u ogledalu posezu za njim, a umjesto da dodirnu lice, dodirnu nesto sto je hladno i tvrdo, a to moze biti zbunjujuce.

ovdje ima nesto vise o roditeljskim konceptima emmi pikler:

http://www.geocities.com/wellesley/3321/win11b.htm

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ha, tridesetri, secam se teme o ogledalima.
    ja sam to isto s ogledalima primetila kod novija.

Inace, cesto primetim i njegovu pripremu za usvajanje nove vestine. To je predivno, malo nenametljivo pokazuje, malo propituje, a onda kad je spreman - potpuno je siguran u to sto je postigao, i dalje to radi opusteno i samouvereno.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •