Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 87

Tema: Nervoza u vrtiću

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno Nervoza u vrtiću

Evo danas mi je teta u vrtiću rekla za mog sina od 21 mj., da je jučer bio dosta nervozan, ne daj bože da ga netko od djece pipne, kada ga je lijepo posijela za stol, on udri u plač, baca se po podu, kada mu nešto nije po volji. Druga djeca nisu takva. Ja ne znam šta bi to moglo biti. Neki dan je jako dobar, nekada je mrzovoljan, živčan, teta ga je prozvala ljutko, jer često zna protestirati i i inatiti se, mada ima dana kada je super., kako tete kažu. Za drugu djecu ne znam, vidla sam isto plaču i imaju napade tu i tamo, a ne tako često kao moj, koliko sam shvatila. U jednoj je fazi kada ga je teta htjela hraniti, a on zna to sam, bacio tanjur na pod. Njima je valjda to pre intezivno, jer odskače od druge djece onda. Sada to ne radi više( s tanjurom, hvala Bogu!)
    Možda ja nešto krivo radim u odgoju? Isto tako poslije vrtića putem do doma je uvijek šutljiv, ne izusti niti glasa, tek kada dođe doma se razigra.
    Ja nisam od mama za batine i grubosti, nisam ga još nikad lupila po guzi, samo znam podviknuti i oštrim glasom nešto reći kada ne smije nešto.
    Ne znam jel to normalno ili se nešto dešava?
    Ima li neka iskustva??? :?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Eda, zaboravih, isto tako često zna nešto uzeti iz vrtića doma, neku igračku i sl. i onda ponekad s njom spava po noći, ne daj bože da je izgubi iz vida, i prošlu noć je plakao u snu, više vrištao odjednom iz čista mira, morala sam upaliti svjetlo, da bi našo teletubiesa iz vrtića i stisnuo ga k sebi, tek onda se smirio. Ako ja slučajno ne znam šta on hoće kada se probudi, da mu dam, onda je ljut i živčan, i hoće me lupiti sa ručicama. To me sve zbunjuje,eto. :shock:

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

ja imam sina koji isto vrlo jasno izražava svoje emocije 8)
    i ne da se ignorirati.
    kad god mi bude malo teže s njim, podsjetim se da je ustvari dobro
    da čovjek ne zatomljuje svoje emocije...
    vidi, sad si ga malo crno opisala, pa ljudi koji imaju male veseljake mogu pomisliti 'jadna žena',
    a pitanje je kakav je kući, igrate li se, smijete, mazite...
    to što se tete zgražaju na bačeni tanjur,
    mislim, one moraju njemu dati do znanja da to nije ok, ali sad raditi od toga psihološki profil 21-mjesečnog djeteta... ne znam, čini mi se bezveze
    moj je jutros bio najmaznije i zabavnije dijete na svijetu,
    dok ja nisam umjesto u naš ušla u susjedov auto;
    i sad mi muž prepričava kako se izbezumio i razbjesnio i nije htio ući u vrtić koji inače obožava...
    tete se snebivale...
    a, šta ću im ja

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ma doma je super, mazimo se, pričamo , čitamo , igramo. Jedino kada mu nešto ne dam, a on je već to uzeo i onda mu uzmem iz ruku, evo scene, legne se na pod i plače.

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Što se tiče scena u i oko vrtića, moje iskustvo je takvo da kad god bi se mom malom desilo nešto što mu se ne sviđa ili ga pogađa, da radi scene.
    A to podrazumijeva divljanje ujutro kad treba da se krene,
    udaranje po meni i vrištanje, bacanje po podu isl. kad dođem po njega.
    Pretpostavljala sam da izražava ljutnju što ga "ostavljam"i tim cirkusom prije a i tim ponašanjem nakon vrtića.

Ne znam koliko dugo tvoje dijete ide u vrtić?
    Po tvom postu, doima se kao da ste tek počeli.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Moj ide od 9 mjeseca, već skoro 7 mjeseci. No, uredno dolazi u vrtić , ulazi i odlazi, bez scena.

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

A svakako zamoli tete da ga ne zovu ljutko, to mi je baš bezveze.
    Kako zovu bucmastu djecu? Buco? Deba?

To zna biti jako iritirajuće, sasvim sigurno i jednom djetetu, koliko god da ima godina.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

I ja sam prošli tjedan imala razgovor s vidno uzrujanom tetom. Ispalo je da je Tin koji je uvijek do sada bio najveća maza u grupi, bio vrlo kooperativan i razuman, postao sušta suprotnost. Npr. ne želi odjednom više jesti sam, a kad mu je teta rekla:"Ja te neću hraniti", on je demonstrativno odgurnuo tanbjur po stolu i rekao "Onda neću jesti!" Ima takvih primjera više u zadnje vrijeme. Ja sam se prvo osjećala vrlo pogođeno tetinim kritikama i isto sam se zapitala gdje griješim u odgoju, ali sad sam se smirila. Zapravo mislim da takve epizode nisu neuobičajene za dvogodišnjake. Ne kaže se uzalud "terrible two" . A ako netko ima savjet kako to najbezbolnije prebroditi ja sam isto vrlo zainteresirana.

anna-y avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

frogica, ova nervoza, plač i bijes jednostavno mi izgledaju kao obično negodovanje zbog ostavljanja. I moj zna ponekad baš biti takav i poslije skužim da sam mu jednostavno silno falila.
    Tada to nadoknadim tako da, ako treba, cijelo popodne provedem držeći ga uz sebe,mazeći ga i ljubeći, kao on je moja mala beba.
    I cijelo popodne mu pričam i pričam: kako će se u vrtiću lijepo igrati sa djecom i igračkama, pričamo šta se u vrtiću dešavalo i sl. Pokušavam mu nekako napuniti baterije.
    Dugo je izbivao iz vrtića i kad sam ga dovela jedan dan, proveo ga je puno plačući (makar je ostao samo do spavanja). Kad smo ga pitali zašto je plakao, rekao je:Jednotano šam pjakao.
    Već drugi dan je bilo super.
    Sve ostalo, pa i to bacanje tanjura i bijesni ispadi radi i on. faza

a i ja bih baš voljela jednostavni recept kako tu fazu preživjeti 8)

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Joj i mi smo imali drame oko vrtiča. Nakon svakog prekida zbog bolesti ili nečeg drugoga imali smo ispočetka faze plakanja.
    Ali kako teta kaže sve to kratko traje kad vi odete on za minutu dvije prestane. I to fakat tak i je.
    Jel sam ja znala koji puta ostati u hodniku i slušati i stvarno brzo prestane plakati.
    A to što ga tete zovu ljutko to nije u redu i vjerujem da i njega tosmeta pa se još više ljuti.
    Znama da je meni teta savjetovala oko tog silnog dolaska u vrtič i plakanja.
    Ljepo mi je rekla pričajte mu lijepo o vrtiču, kak tamo ima puno djece i igračaka i da su to njegovi prijatelji. I da oni jedva čekaju da on dođe u vrtić i da mu se jako vesele... i samo uglavnom lijepe stvari.
    A ne smije ga se napadati, pa zašto si plakao, pa ti si veliki nisi mala beba, nitko drugi ne plače....
    I stvarno poslušala sam tetu i u roku nekih dva tjedna je okrenuo ploču i postalo je sve ok.

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

mi smo krenuli u vrtić sada prije mjesec dana...

prvo privikavanje i dok sam bila tamo sa njom bilo je sve super.

pa mi teta kaže "sad ćemo pokušati da bude na spavanju,pa vi dođite oko 15h."

ja je dovedem u vrtić,a ono malo je bila zbunjena što ja ne ulazim s njom.

kada sam se vratila teta meni kaže da je pljuvala,udarala,štipala...meni suze došle na oči dok mi teta to priča,a druga mama stoji pored mene i pita"je moja mala dobra?",a teta će:"ma ona vam je suuuper..."

i sada svaki put kada idemo u vrtić i danas ,eto,teta ju uzme i stavi 15 min. u wc,zamislite!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

potpuno ju izolira i sada svaki put kada idemo u vrtić kaže mi da ona neće u wc...............

zašto joj to rade???to je meni se čini ko neka kazna....

mislim da to tete nebi trebale raditi..... :? :? :? :? :? :? :?

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Mislim da bi trebala ozbiljno porazgovarati s tetama :/

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Dubbiii, u ponedjeljak na hitan razgovor s tetama i STRUČNOM SLUŽBOM. znaju li one da je malena relativno nedavno posvojena?

Shiny avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj dubbiii prvotno napisa
    i sada svaki put kada idemo u vrtić i danas ,eto,teta ju uzme i stavi 15 min. u wc,zamislite!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

potpuno ju izolira i sada svaki put kada idemo u vrtić kaže mi da ona neće u wc...............

zašto joj to rade???to je meni se čini ko neka kazna....

mislim da to tete nebi trebale raditi..... :? :? :? :? :? :? :?
    Ma kakav crni wc? Pa koliko je mala stara?
    Kakva kazna? To se ne bi smjelo raditi, pogotovo ako je tek počela adaptacija!
    Ne...to nije u redu!!!!!

Maya&Leon avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

čitala sam dubbiiin post 3 x
    čitam i ne vjerujem
    wc?
    15 minuta?
    dijete na privikavanju?
    pa čak i da nije u pitanju nedavno posvojeno dijete ovakav tretman teta mi je naprosto nevjerojatan

ne - to tete sigurno ne bi trebale raditi

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa
    Dubbiii, u ponedjeljak na hitan razgovor s tetama i STRUČNOM SLUŽBOM. znaju li one da je malena relativno nedavno posvojena?
    Ja sam tetama od samog početka rekla da je ona posvojena.Ona je u vrtiću dobra,kažu jedino tih 15 min na početku da je nervozna i da je moraju izolirati od druge djece.Ipak ne razumijem tu izolaciju.Razgovarat ću sa tetama,iAko one kažu da će to proći.
    Ja mislim da ona neće u vrtić baš zbog tog wwc-a ujutro,jer je poslije dobra.

kažu da će to proći,da se ona tako ponaša od traume.....

i druga djeca plaču i njih ne izoliraju,jer moja S. kada mora u vrtić,sve je dobro dok ne dođemo u dvorište vrtića...ja onda u njoj vidim strah,a tete je na silu vode u "taj wc"...a ona neće....

neznam što bih više rekla...

kažu mi da prvo razgovaram sa tetama,pa onda da idem dalje....

svakako prihvačam tvoj savjet,čokolada,da odem na razgovor sa stručnom službom.....

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

moja S.ima 3 god.

Shiny avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ne razumijem zašto samo nju izoliraju a drugu djecu ne...bez obzira što rade, pljuju li, viču ili udaraju...
    ma jooj...izolacija...pa normalno da joj se ne ide u vrtić a kamoli kad zna što ju čeka!
    i 15 min!!!! preprepre više za "time out" ili kakvu već metodu tete provode...neopravdano dakako!

Pa moj sin će sada 4 god. u vrtiću je od svoje prve i ima dana kada plače što ga ostavljam ali odmah ga teta prigrli ili mu govori kako mama ide raditi a oni imaju svašta za igrati se...

dubbiii - na razgovor i sretno

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

primijetila sam da sada u zadnje dane nešto mrmlja u snu...Možda ima noćne more,tako misli MM..... :? :? :? :? :?
    neznam ni ja zašto samo nju...
    rekla mi je danas da ne voli tetu u vrtiću.
    u ponedjeljak moram nešto poduzeti,stvarno moram...........
    svaki put kada ju ostavim u vrtić,teta ju uzme i zatvori mi vrata,ali ja ostanem još malo da vidim i stvarno ode prema wc-u...i tad zaplačem i kako je grozno.najradije bi ju uzela doma....

Teica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ma kakav WC na petnaest minuta?! Kaj su lude :shock: ?

Molim te, razgovaraj sa stručnom službom!

I javi nam se onda !

Čekamo te a dotad ljubi i grli malenu !

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Mene ovo šokira! Dubbiii, moraš znati da teta to NE SMIJE raditi i da imaš apsolutno pravo tražiti očitovanje od stručne službe u vrtiću. Svakako razgovaraj s tetama prvo, ali ako im padaju na pamet takve metode tko zna kakvih još imaju ideja? :/ Inzistiraj da te gluposti prestanu ODMAH, možda da se raspitaš o promjeni grupe? Mislim, ako će teta ubuduće za svaki njen plač prijetiti zahodom...

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Dubbiii, S je Tvoje dijete (posvojena ili ne, potpuno svejedno) i nitko se prema njoj ne smije ponasati na nacin koji se Tebi ne svidja. Probaj dovesti tete u red, a ako ne uspijes u par dana, mijenjaj grupu/vrtic.

I koja im je to fora da se djecu u vrticu karakterizira kao dobru ili losu? Postoje djeca koja su se adaptirala i kojima je lijepo u vrticu i ona oko kojih se tete moraju jos truditi.

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

valjda tete imaju svoje ljubimce...
    sutra ujutro odmah ću porazgovarati sa tetom.
    jer S kada je bila kod bioloških roditelja tamo su je zatvarali u sobu i sada su opet počele sa tim vrtićem.one neznaju što je ona prošla,ja znam.....
    dat ću im do znanja da ja to ne želim,tako mi nikad neće prihvatit vrtić ,zapravo reći ću im da ja to ne želim.valjda kada roditelj nešto kaže ili predloži hoće li one poslušati :? :?

javit ću va se svakako,ćim se vratim iz vrtića...
    od moga

Maya&Leon avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

......kažu jedino tih 15 min na početku da je nervozna i da je moraju izolirati od druge djece.......

....kažu da će to proći,da se ona tako ponaša od traume.....

........jer moja S. kada mora u vrtić,sve je dobro dok ne dođemo u dvorište vrtića... ja onda u njoj vidim straha tete je na silu vode u "taj wc"...a ona neće....
    ja ovo zaista ne razumijem

1. dijete od 3 godine je "nervozno" pa ga smjesta treba izolirati u svrhu "smirivanja"
    (možda će tete bolje znati objasniti što je to nervozno dijete koje se adaptira u vrtić? jel to dijete koje je uplašeno? plačljivo? tužno? jer onda je moje dijete bilo prvak nervoze)

2. svjesne su da se tako ponaša zbog traume odlaska u vrtić pa ju onda treba još dodatno istraumatizirati
    (ma nije mi jasno u kojoj su im školi tu odgojnu metodu predstavili kao prihvatljivu? ovo mi zvuči kao loša prerada Charlesa Dickensa u još strašnijoj verziji Olivera Twista)

3. na silu voditi dijete u wc da bi se "smirilo"?
    (pih, ja sam sve do sada mislila da je to mjesto gdje se obavlja nužda. očito se tamo i djeca smiruju. a naročito se dobro tamo smire kada ih se vodi na silu. tada spomenuta metoda, valjda, najbolje djeluje. to im zorno pokazuje koliko u odrasle mogu imati povjerenja. pogotovo djeci koja su prošla životnu traumu.

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

da,ona je uplašena,jer ne vidim suza,samo strah.
    pokušavam djetetu objasniti da je neću nikada ostaviti i da ću doći po nju...pogldam je ravno u oči i kažem joj,dali ona to shvaća,neznam,ali znam da mi moje djete vjeruje....

sada neki dan mi je teta rekla:"znate,ona nije vaša,mislim je vaša,ali je vi niste rodili,pa neznate kako je to kada se djetetu mjenjaju pelene i dok mjenjate pelene pričate s bebom,neznate ovo,neznate ono..."
    ja svoje djete znam što osjeća,znam kada je gladno,tužno,veselo,bolesno,sve ja to znam,očito misle da sam glupa jer ju nisam rodila ,ali ona je moja od trenutka kada sam je prvi put ugledala,kada sam je prvi put zagrlila i da imam majčinske osjaćaje kao i sve ostale mame.....

one kažu za nju da su to geni i da je zločesta na biološke roditelje i da to treba izvuči iz nje i da će to duuugo potrajati :? :?

mislim,kako mogu to reći ?????????
    s nama doma je potpuno drugačija,s MM se mazi,škaklja 100godina i super joj je kod kuće,ima svoju slobodu,ne tučemo je,sasvim je druga,ali kada dođe u vrtić.... :? :? :? :? :? :? :shock:

uh,kako ću im sa guštom sutra sve reć.....

Maya&Leon avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

pokušavam djetetu objasniti da je neću nikada ostaviti i da ću doći po nju...pogldam je ravno u oči i kažem joj,dali ona to shvaća,neznam,ali znam da mi moje djete vjeruje....

sada neki dan mi je teta rekla:"znate,ona nije vaša,mislim je vaša,ali je vi niste rodili,pa neznate kako je to kada se djetetu mjenjaju pelene i dok mjenjate pelene pričate s bebom,neznate ovo,neznate ono..."

one kažu za nju da su to geni i da je zločesta na biološke roditelje i da to treba izvuči iz nje i da će to duuugo potrajati :? :?
    :shock:
    Ma jok, ovo nije loš Oliver Twist nego EGZORCIST!!
    Dubbiii, ti definitivno imaš posla sa izrazito lošim kadrom, a ovo sve što su izrekle je dovoljno da digneš veeeliku uzbunu u vrtiću!

Zločesta na biološke roditelje?
    TO treba izvući iz nje?
    Čime? Kliještima?
    Kaj sad možeš očekivati?
    Da ju vežu za radijator ako ih krivo pogleda?

Neću ti govoriti što bih ja da sam na tvom mjestu, ti to najbolje znaš sama, ali za ljubav svojeg djeteta - dokaži sebi, a ponajprije njoj, da ovakvim spodobama (ha, za njih se zaista ne može reći da su odgajateljice) nije mjesto takvoj ustanovi...

Ljubi puno svog malog anđela
    Držite se cure, sretno u ponedjeljak

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

hvala puno!!!

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Maya&Leon prvotno napisa
    ......kažu jedino tih 15 min na početku da je nervozna i da je moraju izolirati od druge djece.......

....kažu da će to proći,da se ona tako ponaša od traume.....

........jer moja S. kada mora u vrtić,sve je dobro dok ne dođemo u dvorište vrtića... ja onda u njoj vidim straha tete je na silu vode u "taj wc"...a ona neće....
    ja ovo zaista ne razumijem

1. dijete od 3 godine je "nervozno" pa ga smjesta treba izolirati u svrhu "smirivanja"
    (možda će tete bolje znati objasniti što je to nervozno dijete koje se adaptira u vrtić? jel to dijete koje je uplašeno? plačljivo? tužno? jer onda je moje dijete bilo prvak nervoze)

2. svjesne su da se tako ponaša zbog traume odlaska u vrtić pa ju onda treba još dodatno istraumatizirati
    (ma nije mi jasno u kojoj su im školi tu odgojnu metodu predstavili kao prihvatljivu? ovo mi zvuči kao loša prerada Charlesa Dickensa u još strašnijoj verziji Olivera Twista)

3. na silu voditi dijete u wc da bi se "smirilo"?
    (pih, ja sam sve do sada mislila da je to mjesto gdje se obavlja nužda. očito se tamo i djeca smiruju. a naročito se dobro tamo smire kada ih se vodi na silu. tada spomenuta metoda, valjda, najbolje djeluje. to im zorno pokazuje koliko u odrasle mogu imati povjerenja. pogotovo djeci koja su prošla životnu traumu.
    Ma što si te tete dopuštaju????
    dubbii, zašto šutiš, zašto im to dozvoliš, toleriraš???? Pa to je meni čisto zlostavljanje djeteta od teta u vrtiću. Ma ima da te čuju, ako treba da se cijeli vrtić trese (karikiram). Ne može to tako, odmah razgovor s tetama, ravnateljicom, pa i svim nadležnim službama po redu.
    NEMOJ TO DOZVOLITI!!!!!

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Dubbiii, ako je ovo što pišeš zaista bilo tako (mislim...vjerujem ti, ali mi zvuči u današnje vrijeme totalno nestvarno i nemoguće) onda nemaš što s tetom razgovarati nego pravac ravnateljici i tražiti hitnu promjenu grupe i pozivanje na odgovornost teta (tete?).
    Na tvome bih se mjestu dobro pripremila za razgovor - bila vrlo smirena i planirala točno što ću reći, na papir ako treba poslagala sve ove izjave koje si ovdje napisala i tražila o njima očitovanje stručne službe (ne znam ima li vrtić pedagoga, psihologa i sl.) i to naravno ne samo zato što je dijete posvojeno, ali osobito bih naglasila i tu činjenicu (uz prigodnu pojašnjenje djetetove povijesti i trauma koje ima).
    Ako se zbog nečijeg (bilo kakvog) postupka prema svom djetetu osjećaš bilo kakvu nelagodu ili jednostavno "njušiš" da nešto nije OK reagiraj odmah, pa makar se tvoja reakcija pokazala bezrazložnom.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Dubii, čitam i ne vjerujem! Čokolada ti je dala dobre smjernice. Da sam na tvom mjestu poštedjela bih dijete odlaska u vrtić dok se situacija ne riješi.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ajme na ovo mi totalno se spržio mozak od bijesa
    Pretužno i prestrašno
    Slažem se s Anemonama,
    veliki X na obja posta!

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cure su ti sve rekle. Moras potraziti pomoc strucne sluzbe ili ravnateljice jer j eponasanje tete potpuno neprihvatljivo. Ako ima mogucnosti zatrazi da se dijete premjesti u drugu grupi jer netko tko je u stanju izgovoriti i ponasati se kao sto si opisala nece promijeniti svoje ponasanje samo zbog razgovora s tobom.

Zao mi j ejako sto ste tome izlozeni

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa
    Dubbiii, ako je ovo što pišeš zaista bilo tako (mislim...vjerujem ti, ali mi zvuči u današnje vrijeme totalno nestvarno i nemoguće) onda nemaš što s tetom razgovarati nego pravac ravnateljici i tražiti hitnu promjenu grupe i pozivanje na odgovornost teta (tete?).
    Na tvome bih se mjestu dobro pripremila za razgovor - bila vrlo smirena i planirala točno što ću reći, na papir ako treba poslagala sve ove izjave koje si ovdje napisala i tražila o njima očitovanje stručne službe (ne znam ima li vrtić pedagoga, psihologa i sl.) i to naravno ne samo zato što je dijete posvojeno, ali osobito bih naglasila i tu činjenicu (uz prigodnu pojašnjenje djetetove povijesti i trauma koje ima).
    Ako se zbog nečijeg (bilo kakvog) postupka prema svom djetetu osjećaš bilo kakvu nelagodu ili jednostavno "njušiš" da nešto nije OK reagiraj odmah, pa makar se tvoja reakcija pokazala bezrazložnom.
    Da,mislim da ću točno tako napraviti.pripremiti se i sve reći.da,nisam ni ja vjerovala dok nisam vidjela.ali one se tako ponašaju ko da je to nešto normalno....

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Da,mislim da ću točno tako napraviti.pripremiti se i sve reći.da,nisam ni ja vjerovala dok nisam vidjela.ali one se tako ponašaju ko da je to nešto normalno....
    Ovo mi je toliko nevjerojatno i tako sam ljuta. Taman kad smanjim svoje osobne tenzije i strahove prema vrtiću, onda mi uleti takva životna priča koja me opet vrati na početak.
    Ja bih uzela u obzir da "tete" koje mogu ovakvu glupost izreči:
    "znate,ona nije vaša,mislim je vaša,ali je vi niste rodili,pa neznate kako je to kada se djetetu mjenjaju pelene i dok mjenjate pelene pričate s bebom,neznate ovo,neznate ono..."
    one kažu za nju da su to geni i da je zločesta na biološke roditelje i da to treba izvuči iz nje i da će to duuugo potrajati
    da se vrlo lako može dogoditi da dijete čak i uzmu na zub na neki još gori način, radi njegove različitosti.
    Tako da iz njihove grupe treba bježati koliko vas noge nose, a možda i iz dotičnog vrtića. :/

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

[quote="dubbiii"]

ja svoje djete znam što osjeća,znam kada je gladno,tužno,veselo,bolesno,sve ja to znam,očito misle da sam glupa jer ju nisam rodila ,ali ona je moja od trenutka kada sam je prvi put ugledala,kada sam je prvi put zagrlila i da imam majčinske osjećaje kao i sve ostale mame.....

one kažu za nju da su to geni i da je zločesta na biološke roditelje i da to treba izvuči iz nje i da će to duuugo potrajati

quote]

Dubbiii, kod djece koja su posvojena postoji trauma i strah od odvajanja veći nego kod druge djece - zbog toga je njima mnogo teže priviknuti se na situacije kada se moraju odvojiti od roditelja. Možda tvojoj kćeri treba još vremena u obitelji - postoji li mogućnost da još ostane kod kuće? Ipak je još vrlo mala i relativno kratko vrijeme u obitelji.

Druga stvar, na ovakve primjedbe teta nemoj reagirati suzama nego argumentima. Nema što teta tebi govoriti o tome što ti znaš ili ne znaš o pelenama i sličnim stvarima - to treba srezati u korijenu. Niti ona ne zna ništa o tvom majčinstvu, nema pravo na takve primjedbe i to joj nemoj dozvoliti. Razmišljanja o "zločestim genima" su također česta pojava. To nipošto ne treba dopustiti. Pitaj tetu što ona zna o biološkim roditeljima tvoje kćeri i o njihovim genima i reci joj da je to što ona radi diskriminiranje djeteta na temelju predrasuda i neznanja koje je potpuno neprilično za osobu školovanu za rad s djecom. Prvo moraš razgovarati s tetom, jer je problem uvijek najbolje rješavati tamo gdje nastaje. Razgovaraj s njom bez suza i tužaljki, s jasnim stavom i zahtjevom. Budući da se radi o ekstremnim i nedopustivim izjavama i predrasudama zbog kojih će tvoje dijete trajno patiti, nemoj stati na razgovoru s tetom nego se obrati svim stručnim osobama u vrtiću - psihologici, pedagogici i ravnateljici. Mislim da bih ja u ovakvom slučaju tražila promjenu grupe, jer ta teta pod pritiskom može na površini promijeniti ponašanje, ali stav sigurno neće promijeniti. Tvoje dijete ne smije dalje biti traumatizirano - ti si joj mama i zaštiti je. Neka i tvoj suprug ide s tobom.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Dubbii,

zgrožena sam i u nevjerici se pitam kako je to moguće, a napravila bih baš ovako kako ti Zdenka savjetuje.

Moj sin je u vrtić krenuo s 3 godine, nakon što je skoro godinu i pol bio doma, i strahovito bolno je proživljavao odvajanje. Cijela prva vrtićka godina mu je bila izuzetno teška, ali tete su zajedno s nama činile sve da mu olakšaju i nikome nije palo na pamet da njegovo ponašanje ovako nakaradno interpretira.

bodo avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ovo je zbilja prestrašno ne mogu vjerovat da se tako tete mogu ponašat.Sram ih može biti

kids

Početno

Dubbii, žao mi je sto je dijete to prošlo, teta ne zaslužuje raditi taj posao.Sram je može biti.Morate ODMAH reagirati.Jer vi jeste majka tog djeteta

Maya&Leon avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Razmišljanja o "zločestim genima" su također česta pojava.
    Zdenka molim te reci da se šališ

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Nisam Zdenka, ali kaj se niste krivo shvatile?
    Zdenka je rekla sa su razmišljanja o "zloćestim genima" česta pojava u smislu da ljudi imaju takvu vrstu predrasude, a ne da "zloćesti geni" stvarno postoje.

Maya&Leon avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa
    Nisam Zdenka, ali kaj se niste krivo shvatile?
    Zdenka je rekla sa su razmišljanja o "zloćestim genima" česta pojava u smislu da ljudi imaju takvu vrstu predrasude, a ne da "zloćesti geni" stvarno postoje.
    Ma nisam ju krivo shvatila, nego mi zdrav razum naprosto odbija prihvatiti informaciju da su ljudi sposobni stvoriti takve predrasude

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ma nisam ju krivo shvatila, nego mi zdrav razum naprosto odbija prihvatiti informaciju da su ljudi sposobni stvoriti takve predrasude
    Na žalost takve predrasude su jako česte. Ja sam iste riječi čula čak i od svoje svekrve, kad smo jednom razgovarali o posvojenju.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Uopće se ne šalim - čula sam to i sama bezbroj puta, a jednom je bilo također u vrtiću. Primitivni ljudi razmišljaju u nekim samo njima znanim kategorijama i ladicama prema kojima ljudi koji su iz nekog razloga napustili djecu moraju imati samo loše gene, a, naravno, te gene onda imaju i djeca. Dakle, badava ti odgoj i trud, kad ti dijete ima loše gene, ne možeš ništa od njega učiniti. To je otprilika srž takvih komentara. Što sve roditelj posvojenog djeteta čuje, normalan čovjek si ne može ni zamisliti.

Inače sam uvijek za pomirljivost, dogovor, suradnju, ali u susretu s ovakvim predrasudama uvijek sam reagirala žestoko, jer to nisu sitne greške u koracima nego duboko ukorijenjeni stavovi koji diskvalificiraju moju djecu. Ne mogu mijenjati svačiju glavu, ali kada su takve primjedbe dolazile od ljudi koji su radili s mojom djecom (to je srećom bilo jako rijetko) bila sam drastična. U ovom dubbiiinom slučaju ne bih stala na vrtiću nego bih otišla do grada/vlasnika vrtića i pravobraniteljice za djecu.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Dubbii, ovo je stvarno prestrašno .....Obavezno malenu premjesti u drugu grupu, osobe koje ovako nakaradno razmišljaju (loši geni, wc za smirivanje i sl.) ipak nisu tako česte. Zaštiti svoje dijete .

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

moje dijete nije zločesto....doma je sasvim drugačija,vesela,sretna,razigrana,lako se uklapa u društvo.stvarno je predivno djete,a to što drugi pričaju ne zanima me i to što ta teta(jedna )kaže da nije moja,ma šta ona to zna šta smo mi sve prošli da je dobijemo,da budemo obitelj.
    malo sam skrenula s teme....
    bila sam danas ujutro odvesti S u vrtić,sve je bilo ok dok nismo došle u dvorištu.i učinila sam točno tako,sve sam napravila kako mi je čokolada savjetovala.nisam stavila na papir,već u glavi,sve sam znala kako ću reći,bez okolišanja.samo što te tete nije bilo.bila je ova druga.Inače S nju obožava.rekla sam toj teti za wc,ona mi je rekla da ju ona ne stavlja...znam da ju ta teta ne stavlja jer se malo zadržim u hodniku i malo proškiljim kroz vrata i S se smiri u minuti.ona ju stavi sa drugom djecom i govori joj lijepe stvari i stvarno se djete smiri.
    ta mi je teta rekla da ni ona ne može sa tom drugom tetom.ta druga malo je starija.rekla mi je da razg.sa tom tetom,a ja kažem da hoću.
    e,sad,ta mi teta kaže da ne idem dalje,šta ja znam, valjda se boje...
    ali šta se ona ima bojat ako ona ju nije stavljala u wc??

stvarno će ih čuti od mene,kako je netko ovdje reko da se cijeli vrtić trese...
    iako sam odgojena da kako kaže moja baka da lijepa riječ ide daleko..
    ...ono previše sam fina kako kaže moj muž,on bi to riješio galamom

...javim vam se kasnije,baš me zanima šta će ova imat reć na sve to...
    vjerujem da joj je ova druga teta rekla što sam ja rekla...

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Svaka teta će ti reći da se ideš dalje, jer se oni boje i ravnatelja, a pogotovo viših instanci. Uvijek je politika "ne talasaj". Ali ti idi dalje, barem do svih službi u vrtiću. Obavezno razgovaraj s pedagogom, psihologom i ravnateljem. Moraš reagirati, nemoj odustati. Pokušaj tražiti promjenu grupe ili tete.

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Svaka teta će ti reći da se ideš dalje, jer se oni boje i ravnatelja, a pogotovo viših instanci. Uvijek je politika "ne talasaj". Ali ti idi dalje, barem do svih službi u vrtiću. Obavezno razgovaraj s pedagogom, psihologom i ravnateljem. Moraš reagirati, nemoj odustati. Pokušaj tražiti promjenu grupe ili tete.
    neću odustati,to je moje djete...
    u tom vrtiću imaju samo 2 grupe;ta i još jedna gdje uče njemački(dadatno 150kn),a ona ima problema sa govorom(moramo logopedu) pa neznam kako će tamo...
    može se tražiti promjena tete?

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Dubbiii - naravno da trebaš pričati sa tetom... i imaš podršku!
    A vidim da imaš super prijedloge, pa je neću predlagati ništa, jer nemam iskustva...

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Maslačkica prvotno napisa
    Dubbiii - naravno da trebaš pričati sa tetom... i imaš podršku!
    A vidim da imaš super prijedloge, pa je neću predlagati ništa, jer nemam iskustva...

hvala na podršci..... :D :D

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

dubii

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove