to vrijedi samo za stoku ili i za perad?U Hrv i Eu je zabranjeno davanje hormona rasta stoci.
to vrijedi samo za stoku ili i za perad?U Hrv i Eu je zabranjeno davanje hormona rasta stoci.
[quote="Anvi"]Još 30tih godina se shvatilo da injektirani hormon rasta natjera krave na veću mliječnost, no tek 80tih se upotrebom rekombinantne DNA (genetički inženjering) dobivalo dovoljno goveđeg hormona rasta (rbGH) za masovnu upotrebu.LeaB prvotno napisa
Pa izgleda da je zanost u zabludi.
Ne bih se kladila da mliječna industrija u HR nije pronašla način da poveća proizvodnju mlijeka kravama. Pitanje je čime se sve krave tretiraju.
Mislim da vrijedi za sve (iskreno, još nisam čula da bi se davao peradi :/ )
Ja sam davno citala da je ta prica da Kavkazani zive na kefiru proizvod sovjetske propagande i da zapravo nikad ta njihova dugovjecnost nije dokazana jer u doba kad su se ti starcici rodili nisu uopce imali nikakvu maticu rodjenih pa cak ni crkvenu. I da nije istina ni da zive na kefiru, nego da imaju prilicno ujednacenu prehranu. Ako tko zna bolje nek slobodno ispravi, stvarno sam to davno citala.
postoji mješavina trava koja potiče veču razinu prolaktina
ne znam za kavkazane, ali bilo je u jutarnjem neki dan, frajer istrazuje ljude s raznih podrucja koji zive preko 100 godina. ja sam iz teksta zakljucila da je vazno da jedu manje mesa i da jedu namirnice karakteristicne za njihovo podneblje, sto mi se cini skroz logicno. (to je sto se hrane tice, ima i ostalog ali nije tema).
malo sam padobranac na ovom topiku, mozda se vidlo iz prve recenice![]()
za mlijeko.. ne dajem ga malom direkt, iako se ne bunim kad ga dobije indirektno (u spinatu ili ne znam sad tocno cemu). sto se tice proizvodnje, gladala sam dokumentarce o proizvodnji hrane, i nakon njih sam razmisljala da vise nikad nis ne pojedem :/ . voljela bi imati svoj vrt i jesti stvari za koje znam kako su nastale.
mislim da je mlijeko, kao i dosta drugih namirnica, ni vrit ni mimo--nije stetno (u razumnim kolicinama), ali nije bome ni korisno kakvim ga prikazuju.
I jedu namirnice koje su iz njihova podneblja.marta prvotno napisa
Puno je faktora tu uključeno.
narod Hutza
piju vodu nastalu otapanjem ledenjaka , punu koloidnih minerala (zbog specifičnosti topljenja glečera) a sa istom tzv. živom vodom napajaju svoja polja, i proizvode vrhunsku zdravu hranu
to je bilo prije ratova na tom području, bili su izolirani
[quote="LeaB"]Hormon rasta može povećati proizvodnju mlijeka cca 10-ak %, ali za stvaranje mlijeka je ključan prolaktin.Anvi prvotno napisa
Opet, ne koristi se u Europi.
Danas hvala bogu ima mikrobioloških, biokemijskih, molekularnih laboratorija u nas i u svijetu, neovisnih, koji vrlo lako mogu provjeriti što to ima u mlijeku i drugoj hrani koju jedemo, dovoljno im je poslati uzorak i platiti analizu, koja čak niti nije skupa.
kao recimo razne alge, i našoj tradiciji nepoznate grahorice?LeaB prvotno napisa
Jedino što dokazano produljuje životni vijek je kalorijska restrikcija. Hutza, Okinawa, Kavkažani...to im je zajedničko, kalorijska restrikcija, osnovna prehrana im se razlikuje, ali svi unose manje kalorija od svojih sunarodnjaka koji žive kraće.
Rekla bih stil života. Prvenstveno na nas utječe stres, način razmišljanja, uvejrenja koja nosimo u sebi. Rekla bih i da prehrana najmanji korak ka zdravom i dugom životu. Ne ne važan jer nam podiže energiju i itekako može djelovati iscjeljujuće. Ali ako odabereš mrziti cijeli svijet nema ti spasa ni u riži ni u zobenom mlijeku.magriz prvotno napisa
Na to sam ciljala.
Al to je druga priča.
Pa iz našeg podneblja su kulen, krvavice, špekeci, pa ih puno njih to ne papa.
Ja jedem kaj mi je fino i uopće se ne zamaram previše nekakvim istraživanjima, ovim ili onim. A gore navedeno....
Možda nisam bila jasna - rižina i zobena mlijeka ne pijemo da bismo se opskrbili hranjivim tvarima (to se trudim postići pripremom zdravih obroka), nego kao finiju i bezopasniju zamjenu kravljem mlijeku u prehrani.AdioMare prvotno napisa
U knjizi The Okinawa Program se detaljno opisuje prehrana njihovih stogodišnjaka. Nimalo začuđujuće, prehrana nije sve. Uz smanjen unos kalorija, kako je već rekla Anvi, tu je i svakodnevno kretanje/vježbanje u kojem uživaju te duhovna praksa koju svi imaju i koja doprinosi smanjenju stresa.
Zapravo mi je bezveze loviti se ovdje za svaku riječ koju netko kaže. Moj izbor je znati čim više o hrani koju jedem i maksimalno smanjiti ono što mi šteti. Povremeno svjesno skrenem s tog puta, ali mi je OK jer znam da mi je baza prehrane zdrava.
Kako je jedan autor lijepo rekao - ako netko pred tobom pošprica jabuku insekticidom i umoči je u sredstvo za dezinfekciju te ti ponudi da opereš i pojedeš tu lijepu jabuku (ili je ponudiš svom djetetu), većina nas bi odbila. Istovremeno se vrlo slične stvari rade jabukama koje kupujemo u supermarketima, ali budući da "ne znamo" tj. ne želimo znati, kupujemo ih i konzumiramo. Kao što rekoh - moj izbor je znati kako se tretira hrana koju kupujem. Pa ako i pojedem špricanu jabuku, barem znam što si radim. Naravno, isto to vrijedi i za ostalu hranu.
Jednako tako ja razmišljam o kravljem mlijeku. Ne pijem ga da bih organizam opskrbila hranjivim tvarima, već iz istog razloga kao i ti zobeno.mommy_plesačica prvotno napisa
O koristi jednog i drugog se obje slažemo - nema Bog zna kakve koristi, a i ne pijemo ga (ti svoje, ja svoje) da bismo bile zdrave, to činimo ostatkom uravnotežene prehrane.
Ne mislim da je mlijeko veći mačak u vreći nego bilo koja druga namirnica kupljena u supermarketu.
Ne hvatam se za tvoje riječi, ti mi uopće nisi bila povod za moje pitanje o napicima od riže i zobi, ali hvala ti na odgovoru.
Sorry, nisam naglasila - ovo s hvatanjem za riječi se nije uopće odnosilo na tebe, nego općenito na atmosferu na "vrućim" topicima o prehrani.
I dalje smatram da je rižino/zobeno daleko bolja/zdravija/manje štetna opcija od kravljeg.
Ma po čemu je kravlje mlijeko štetno za one ljude koji nemaju nikakvih problema sa probavljanjem istog?Uzrokuje nekakvu bolest,oslabljuje organizam,imunitet,uništava crijeva...što?mommy_plesačica prvotno napisa
Trina, ne čitaš![]()
Na 2. stranici sam napisala svoj stav koji nema nikakve veze s (ne)probavljivošću mlijeka.
Ma po čemu je kravlje mlijeko štetno za one ljude koji nemaju nikakvih problema sa probavljanjem istog?Uzrokuje nekakvu bolest,oslabljuje organizam,imunitet,uništava crijeva...što?[/quote]
Baš po svemu štio si napisala.
Nisi pazila na satu.![]()
Već mi je LeaB dosta dugo spomenula da je prestankom konzumacije mlijeka i mliječnih proizvoda riješila i problem alergije. Moj je problem, da se nikako ne mogu ohrabriti izbaciti sve mliječne proizvode prvenstveno zbog gušta, a zatim i zbog toga što ne znam kojom hranom iz našeg podneblja nadoknaditi sve ono bez čega ostajem ako ne jedem nikakve mliječne proizvode.
Super! Svaki tjedan su barem tri od ove četiri namirnice na jelovniku.marta prvotno napisa
Hvala!
nije mi sad ništa jasno... do nema dugo su svi preporučivali kravlje mlijeko zbog kalcija, osobito ženama - zbog osteoporoze... (s druge strane moja mama se napila mlijeka i mlijeka u životu, pa opet ima osteoporozu):shock:
ja kravlje mlijeko ne volim, mučno mi je od njega (vjerojatno osjetljivost na laktozu), ali pijem ga u kavi i jedem u kolačima, pudingu i sl.
negdje sam na engleskim stranicama (V.B.) pročitala da djeca od godine dana mogu piti kravlje ali je bio neki trik s mastima... prvo piju samo punomasno, s 2 godine poluobrano, a tek s 5 obrano... tak da mi je sad još manje jasno...
jedini logičan razlog mi je ovaj (to sam isto negdje pokupila): ako dijete pije puno km, zasiti ga, no djetetov probavni sustav iz tog mlijeka ne može izvući sve potrebno pa zapravo dijete gubi (može čak postati anemično)...
valjda skuhano ipak bude bolje (u puding, to mi sad jedino pada na pamet)
još imam jedno pitanje... tražila sam po dućanima ta zobena i rižina mlijeka ali su većinom bila puna aroma... gdje vi kupujete te proizvode? (može i na pp) voljela bi P kuhati griz na mlijeku, a ne uspijem se uvijek izdojiti... :?
Ako je samo zbog griza, dobar ti je i na vodiThlaspi prvotno napisa
.
L. je skoro do 2. godine jela griz na rizinom ili zobenom mlijeku.
DM. Rižino i zobeno uzimam čisto, prije sam i sojino, al neću više.Thlaspi prvotno napisa
ma kuhala sam mu griz na vodi, i još uvijek ga kuhama, ali je finiji na mlijeku![]()
naravno, najbolje je na mm, samo što, eto, ko što napisah, ne uspijem se uvijek izdojiti...
sve lisnato povrče (odatle i kravi kalcij), integralne i cijelovite žitariceenela prvotno napisa
kupujem u merkcatoru, marka Vitariz ima mlijeka bez aroma.
nama je pšenični griz najbolji na zobenom mlijeku(ono nema tako karakterističnu aromu kao rižino), i takav griz jedemo svi.
Iskreno, mislim da osobe koje dobro podnose mlijeko neće svoj životni vijek ni produžit, a ni smanjit konzumacijom istog ni za 5 min. U razno-razna istraživanja o štetnosti, kao i super korisnosti istog, ne vjerujem jer mi statistika jest jača strana i vrlo dobro znam koliko je to praktički nemoguće ispitati i izvesti relevantan zaključak, pogotovo u odrasle osobe. Kog zanima, nešto slično ima tu (ali, oprez, to je matematika
):
http://www.yale.edu/wisay/img/IoannidisArticle.pdf
Hoće li moja mala mlijeko piti, ovisi samo o njoj. Ako joj se svidi da, inače ne. Što se tiče njenog zdravlja, puno više bi je voljela naučiti da bude u stanju, kad je netko iznervira, tog nekog izignorirat i zaboravit za 5 min. Možda od toga neće živjeti duže, ali kvalitetnije sigurno da![]()
I još bi ovo postala:
http://en.wikipedia.org/wiki/Soybean
Ako odete do dna, naći ćete dio Soya controversy koji otprilike govori da neki sasvim pouzdano utvrđenih relacija soja - zdravlje baš i nema, dapače, neke studije pokazuju da u većim količinama može i štetiti. Drugim riječima, o soji npr. nemamo pojma.
Nekako mi se, naime, čini da je i ova "zdrava hrana" kampanja isto pod utjecajem raznih proizvpđača jer se zadnjih godina ispostavilo da je to pravi hit i mamac za potrošače na zapadu. Pa bi ja rekla da je možda razumno ostati pri onom - svega po malo i svega dosta. I soje i riže i mlijeka i jogurta.
BLAGO VAMA LJUDI KAD MOŽETE SE TAKO RAZBACIVATI RIJEČIMA ZA I PROTIV MLIJEKA, SAD SI ZAMISLITE DIJETE OD 2GOD.KOJE NE SMIJE NIŠTA MLIJEČNOG, NITI SOJINOG JER ODMAH POVRAĆA I TJEDAN DANA NE JEDE I PROŠEĆITE PO DUČANU I POČNITE ČITATI DEKLARACIJE O SASTAVU PROIZVODA, PA ĆETE VIDJETI DASKORO SVI ARTIKLI POČEVŠI OD ŠTAPIĆA PA DO OBIČNE PAŠTETE IMA MLIJEKA U SEBI.
Mi nemamo problem s mlijecnim proizvodima, ali ja manje vise uvijek citam deklaracije na prehrambenim proizvodima. I, moram reci da i mene redovno iznenadi kolicina proizvoda u kojima ima mlijeka, ako nista onda u tragovima.
Ja obožavam mlijeko, stariji isto, MM rijetko ili nikad na mlijeku jer osjetljiv!
Nemogu se zamisliti da nemam mlijeka ili mliječne proizvode u friž.
Kad bi neki od djece bio osjetljiv na mlijeko isto u nebih davala, kao i vi!
Sebe nemogu zamisliti bez mlijeka![]()
ja citam deklaracije unazad zadnjih par godina, i ponekad ne mogu vjerovati sta to stavljam u sebe (vise u sebe nego u malog, hvala bogu). kad pocne popis.. ajme majko.
I u svakom je kruhu, osim onome iz kućne radinosti, mlijeko.
S dojenjem dosta onoga sto stavis u sebe dode i do maloga...mikka prvotno napisa
UdavDave, odlican clanak![]()
A i potpisujem tvoj stav, pogotovo ovo:
UdavDave prvotno napisa
![]()
prije nisam nikada čitala deklaracije ,ali odkada noa nezmije mlijeko tj.konzervanse koje stavljaju u tetrapak,ne mogu vjerovati gdje ga sve ima.
koristimo domaće kravlje mlijeko i sve pet.
Mojoj sam sa 15-16 meseci uvela kravlje mleko za decu od 1. do 3. godine, koje izgleda od prilike ovako: 55 % punomasnog mleka sa manje proteina, ostalo voda + vitamini,gvozdje,....+riblje ulje. Sta mislite o tome, da li je to ipak bolja solucija od klasicnog kravljeg mleka? Jer klasicno kravlje mleko jos uvek nemam nameru da joj dajem, a i ovo bas voli da pije.
ja baš ne volim vidjeti da ima sintetskih vitamina u mojoj hrani, a još manje u dječjoj. Radije joj dajem domaću skutu, moji to redovno dobavljaju od lokalnog proizvođača, i jogurt - kupovni... bilo bi možda bolje nabaviti mlijeko sa sela i raditi domaći jogurt, tko ima prilike. Priča mi majka da su nas dohranjivali (bolje da ne znate u kojem mjesecu) s HM jogurtom koji se radio dodavanjem limuna (ne sjeća se nažalost točnog recepta...) i da je to bilo jako fino. Navodno je jogurt puno probavljiviji od mlijeka.
pridružujem se pitanju Trine - nije mi jasno ovo za mlijeko, može li mi netko linkati da malo pročitam(ovo bi trebao biti smajlić za žicanje jer mi se sad ne da pretraživati). Što se tiče soje - to nema šanse da koristim jer na svijetu više ne postoji soja koja nije GMO. Što se tiče onog da treba jesti hranu sa svog područja - to sam pročitala u GEO, ali kulen, špek i ne znam što je još navedeno nije sa mog jer sam Dalmatinka (porijeklom), tako da meni više paše lešo meso, salata, riba i slične stvarčice koje najviše volim jesti, ali je MM Slavonac pa on to ne voli, a osim toga dobivamo pravi kulen iz Slavonije (domaći) koji je mmmmmm i ne mogu mu odoljeti (iako mi nakon njega bude teško u želudcu). Što se tiče dugovječnosti mislim da je najveći faktor genetika: moja baba umrla sa 93, a dida sa 74 godine - dijelili život i stol i postelju (kako se veli).
E da, skoro sam zaboravila, negdje sam čitala da bi prehrana trebala biti prilagođena i krvnoj grupi: npr. grupa 0 su mesožderi (za druge nisam zapamtila jer sam krvna grupa 0).
Ako kuhate griz na vodi, dodajte i sitno naribanu jabuku. To kuham maloj, ali i meni je fino! Na samoj vodi mi ne bi baš išao.MalaSirena prvotno napisa
ja sam mislila da je mlijeko i meliječni proizvodi nešto najzdravije u našoj prehrani, a sad ispada da je kao neki otrov...
nama je pedijatrica rekla da uvedemo kravlje bez problema nakon godine, ne shvaćam zašto doktori imaju drugačija stajališta nego se ovdje piše!
od vijeka i pamtivjeka je mlijeko bilo naj...
Klaris, koji dio ne shvaćaš? Cure su objasnile svoja stajališta, navele izvore, a na svakome od nas je da odluči kako će se hraniti.
Ja sad tu upadam ko padobranac jer nisam čitala cijeli topic i imam jedno pitanje, možda malo bedasto.
Kad se govori o kravljem mlijeku, npr. u tablici dohrane, na što se misli: na pravo kravlje mlijeko direktno od krave ili na ono iz tetrapaka?
Kad sam ja bila mala, imala je baka kravu i jela sam domaći kravlji sir i mlijeko puuuno prije navršenih godinu dana i nikad nikakvih problema nije bilo. I ja kad bih dala Pauli kravlje mlijeko ili sir to bi bilo isključivo od krave, npr. kupljeno od poznatih ljudi na placu, a ne od vindije ili dukata.
Misli se na bilo koje mlijeko porijeklom od krave, dakle i na ono iz ducano i na domace.
Ali razlika je ogromna, to nikako ne može biti istomarta prvotno napisa
Prema novim istraživanjima kravlje mlijeko je najlošiji izbor za prehranu djeteta do 1 godine. Imaš na ovom forumu topice o tome, imaš tablicu dohrane, pa sama pogledaj. Dušo, ne može tebe nitko natjerati da ne daješ djetetu kravlje mlijeko, to je tvoja odluka. I mene je moja mama hranila kravljim mlijekom debelo prije 1 godine života, pa mi niš nije, ali ja svojoj maloj nisam dala (i sad ima 1 godinu, još uvijek joj ne dajem piti, tu i tamo napravim krumpirić sa jušnom žlicom kravljeg mlijeka i to je to). Ja ti razmišljam ovako: zakaj bi se ja mislila hoće li mi nekaj djetetu biti ili neće, ima vremena da proba. Jogurt inače može prije 1 godine, vidi tablicu dohrane.Sirius Black prvotno napisa
Elin, kužim ja to i ne mislim joj davati mlijeko do godine dana i onda isključivo domaće.
Samo sam htjela reći da pravo kravlje mlijeko i ono iz tetrapaka su totalno različiti