Results 1 to 28 of 28

Thread: Postoji li sta za poboljsavanje apetita?

Mejra's mommy's Avatar

Default Postoji li sta za poboljsavanje apetita?

Je zvala doktora, tuzila se da Mejra slabo jede. Samo mi kazu da joj dam Pediacare. To prakticki zamjenjuje cijeli obrok i jos slabije jede. :/ .

Sutra joj je 18 mjeseci a ona i dalje nevoli krompir, meso, ili bilo sta od hrane sto ja za nas skuham. (pa dobro voli sirnicu, ali meni je vise presjela!) Non stop moram nesto "specijalno' bas za nju kuhati vec mi ide na zivce.

Znam da smo na prostorima bivse Juge da bi doktori i pokusali pomoci ali ovdje samo pitaju jeli bolesna? Nije? E onda sta hocete? E pa sta hocu da mi jedan dan jede ko ostala djeca!

Gledam od prijateljice jutros malog (35 dana mladzi od Mejre). Pojeo je 3 hrenovke za dorucak. Dobro, to je malo pretjrano ali meni daje da Mejra bar pojede 1/4 od jedne!

Jeli ko cuo za neki "cudesni lijek". Nesto prirodno kao cajevi, neki vitamini. Sestra mi kaze da kalij navodno pobojsava apetit. Ja cula za cink. :/

Pomagajte bacicu se s prozora uskoro :? !! Moram promjeniti potpis u Nasa Lopuza

Osoblje foruma Lutonjica's Avatar

koliko ja znam, B vitamin poboljšava apetit (moja seka ga treba piti zbog vrlo slabog imuniteta i stalnog stresa i bogme se udebljala otkad ga uzima...).
    ali ne znam smiju li to i bebe?

Audrey's Avatar

Meni je pedijatrica (a ona je to čula od dječjeg gastroenterologa, koji tvrdi da to jedino dokazano pomaže) preporučila sirup Peritol. Ali, to je mađarski proizvod, čak nema ni upute na nekom drugom jeziku, naravno nema ga kupiti kod nas nego ga je meni donijela sestrična kad je išla u Mađarsku. Cijena je bila oko 18 Kn bočica. Možda bi se dao naručiti preko jedne od onih ljekarni koje nabavljaju lijekove iz uvoza, samo ne znam koja bi mu onda cijena bila.
    Koliko se sjećam, Marija jest nešto bolje jela kad ga je uzimala, ali kako je jako živahna, nije joj se baš nešto primalo. Sad ozbiljno razmišljam da joj ga opet počnem davati, jer svaki obrok je rat živaca, u vrtiću ne jede ništa, sva je već prozirna. Ove se zime nabolovala, a kad je bolesna ne jede ni ono malo što inače jede. Ona ima manje od 15 kg na 100 cm visine, što možda ne zvuči tako loše, ali imam osječaj da je malo 'jača' da bi lakše odolijevala boleštinama, ili se barem brže oporavila od njih.

Mejra's mommy, moja Marija je bila oko 2,5 godine kad smo davali sirup, tako da ti ne bih znala reći da li bi to bilo prikladno i za tvoje dijete. Ali svakako ti ne bih preporučila da djetetu daješ išta, pogotovo taj sirup, prije nego se raspitaš kod pedijatra.

Sretno!

Mejra's mommy's Avatar

Moracu probati onda Vitamin B. Ne moze naskoditi.

Da kazem da Mejra ima oko 10 kg 800 g na oko 90 cm visine. Neznam jeli to toliko lose ali ne izgleda mrsava nego vitka.

Opet cu malo gnjaviti doktora. Idemo na 18 m. pregled 5.4. pa cu vidjeti sto kaze na sve ovo.

Hvala na preporukama.

Maggie's Avatar

Evo i nas zanima nešto za poboljšanje apetita jer ni Eli skoro ništa ne jede!
    Ona ima 11 kg i ne izgleda mršavo ali mislim da bi ipak trebala početi konkretnije jesti.

Multivitaminski sirupi. ne znam smije li se ovdje reklamirati, ali u ljekarnama će vam već nešto preporučiti.

Ne davati djeci izmedju obroka da grickaju previse jer ih to samo zavarava.

Imati tri obroka i dvije uzine. Jedan obrok treba biti ono bas nesto sto dijete voli, recimo rucak a vecera ono sto svi jedu.

Uzine trebaju isto biti puno manje od obroka. Dakle jedan do dva krakera, neka vocka ili jogurtic.

Slatke napitke bilo koje vrste, pa cak i ako secer dolazi iz prirodnih izvora izbjegavati. Vode smiju piti koliko god hoce. Mlijeka isto u malim kolicinama jer to zasicuje.

Djeca obicno vole da im se servira odvojeno tj da hrana nije smjesana zajedno(npr. povrce, riza ili krompir ili....... i meso)

Porcije je bolje da budu male pa kasnije ako hoce jos lako je dodati. Djeca kad vide veliku porciju obicno misle ja to ne mogu sve pojesti pa nece ni da probaju jer to dozivljavaju kao poraz u samom pocetku. Napraviti s hranom nesto interesantno cvjetice, leptire..................

Nikad ne gurati zlicu u usta djeteta ako dijete nije otvorilo usta.

Eto nema magicnog napitka za apetit jer da ga ima oni koji su ga izmislili bili bi jako bogati a ja najsretnija mama na svijetu. Recept je

STRPLJENJE< STRPLJENJE I STRPLJENJE>

neću te utješit ali niti ovdje kod nas ne trzaju što dijete ne jede
    mi se mučimo a vili ima samo 7 mjeseci i vrišti iz petnih žila kad vidi bočicu-reakcija svih doktora je ista; ako nema temperaturu,proljev i ne povraća i ne gubi na težini onda se to njih ne tiče.

meni je jedna med.sestra rekla da su prije davali djeci vitamin B6 za bolji apetiti ubolnicama, ja to kupima a u uputama samo piše kako se dozira dok svakakvih boleština, nigdje ne piše za tu indikaciju i spremila u ladicu

da li je taj pedicare nešto kao abbottov pedisure? jer ako jest onda je to enteralna hrana, to ti može izazvati jaki proljev ako se daje u čistom obliku i daje se stvarno kod pothranjenosti. to je energetska bomba u malom i tako se dijete neće priviknuti da jede raznoliku hranu jer to bude obično s okusom vanilije ili čokolade.

Quote Originally Posted by Natasa30

Djeca obicno vole da im se servira odvojeno tj da hrana nije smjesana zajedno(npr. povrce, riza ili krompir ili....... i meso)

>
    To je jako različito. Meni stariji voli sve smiješano i još zaliveno juhom, a mlađi strogo odvojeno.

Quote Originally Posted by mamazika
    Quote Originally Posted by Natasa30

>
    To je jako različito. Meni stariji voli sve smiješano i još zaliveno juhom, a mlađi strogo odvojeno.
    Ma mamazika tu ne spadaju nasi miksanci. Ovo govorim o djeci koja koliko toliko jedu.

Quote Originally Posted by pituljica

da li je taj pedicare nešto kao abbottov pedisure? jer ako jest onda je to enteralna hrana, to ti može izazvati jaki proljev ako se daje u čistom obliku i daje se stvarno kod pothranjenosti. to je energetska bomba u malom i tako se dijete neće priviknuti da jede raznoliku hranu jer to bude obično s okusom vanilije ili čokolade.
    Je to je to i apsolutno te potpisujem. To se daje djeci bas kad su bolesni i nista ne jedu a to je zavaravanje djece taj pediasure. Niti jedan nutricionista to ne preporucuje ako je djete zdravo.

Mejra's mommy's Avatar

Quote Originally Posted by branka1
    Multivitaminski sirupi. ne znam smije li se ovdje reklamirati, ali u ljekarnama će vam već nešto preporučiti.
    Danas me prijateljica zvala kaze Multivitaminski sirup. Odmah sam ga kupila. I ako ne pomogne za apetit makar dobija vit.

Mejra's mommy's Avatar

Ma ovdje reklamiraju PediaSure samo tako. Navodno ima sve i moze da bude jedina hrana koju dijete prima. A navodno nije lose za djecu koja nece da jedu raznoliku hranu. Svasta ce reci da prodaju.

Ne govorim da nevalja ali ja sam primijetila da to Mejri jos vise zatvara apetit jer je jako hranovit.

Za Pediasure vam u Registru lijekova piše da se na liječnički recept prepisuje samo uz preporuku specijalista gastroenterologa pa se ja baš ne bih igrala i samo tako ga kupovla. Ne mislim da je nešto opasno, ali ipak se savjetujte barem sa svojim pedijatrom.

Mejra's mommy's Avatar

Za Pediasure vam u Registru lijekova piše da se na liječnički recept prepisuje samo uz preporuku specijalista gastroenterologa pa se ja baš ne bih igrala i samo tako ga kupovla. Ne mislim da je nešto opasno, ali ipak se savjetujte barem sa svojim pedijatrom.
    Ovdje je Pedia sure na slobodnoj prodaji. Evo link za daljnje informacije.

http://www.pediasure.com/homepage.cfm

neznam smijem li ovo post?? :? Hocu da samo vidite kako se to ovdje reklamise.

mislim da je samo jedan Pediasure. Može se reći da je i ovdje u slobodnoj prodaji, tj. vjerojatno ćeš ga moći kupiti u ljekarni, ali to ti je kao i za Apaurine - ne bi se smjeli prodavati bez recepta, ali ipak ih u nekim ljekarnama možeš dobiti kao da kupuješ obične tablete za glavobolju.

ja sam kupovala za sebe enteralnu za odrasle, na preporuku gastroenterologa zbog malnutricije. i to mi je savjetovao jednu konzervu razrijediti s istom količinom vode i staviti u frižider i pijuckati tijekom dana, nikako ne popiti odjednom.
    kad sam kupovala nitko me nije pitao za recept ili povijest bolesti, ali ajde to je za odrasle...međutim dječje oblike prodavati ko frape

jedna konzerva ima kalorija kao jedan ručak pa to tako zasiti dijete,. nema šanse da nešto pojede idućih 6 sati

mislim da je samo jedan Pediasure. Može se reći da je i ovdje u slobodnoj prodaji, tj. vjerojatno ćeš ga moći kupiti u ljekarni, ali to ti je kao i za Apaurine - ne bi se smjeli prodavati bez recepta, ali ipak ih u nekim ljekarnama možeš dobiti kao da kupuješ obične tablete za glavobolju.
    Moze se kupiti u ljekarni bez recepta i ne bi bas uporedila s apaurinom jer njega bas ne bi smjeli prodavati bez recepta(iako znam da ga prodaju) a pediasure bez razmisljanja mogu bez recepta jer ti ne treba recept. Meni su ga prteporucivali za Noah u HR mislim cak i za Annabel jer je kao neuhranjena ali ja sam to probala i fuj je pa nikad nisam ni probala djeci davati.

Onda zatvara jer je prejako a i kao sto rekoh to je samo zavaravanje djetetova stomaka.

Dobro, svatko odgovara za sebe. Samo mi recite zašto se onda ne smije izdati na recept ako na receptu nema preporuke specijalista?

Pritom ne mislim nikoga zastrašiti, to stvarno i jest visokokaloričan napitak, ali ipak...možda je prekaloričan ili nešto drugo pre... upravo za vaše dijete. Ali to je moje mišljenje. ja bih uvijek pitala nekoga za savjet. Ne morate i vi tako misliti

Dobro, svatko odgovara za sebe. Samo mi recite zašto se onda ne smije izdati na recept ako na receptu nema preporuke specijalista?
    Uopce ne kuzim tvoje pitanje :?

Pritom ne mislim nikoga zastrašiti, to stvarno i jest visokokaloričan napitak, ali ipak...možda je prekaloričan ili nešto drugo pre... upravo za vaše dijete. Ali to je moje mišljenje. ja bih uvijek pitala nekoga za savjet. Ne morate i vi tako misliti
    Ja mislim isto kao i ti :? ili si se obracala nekom drugom. :/

Neki lijekovi se mogu izdati na recept SAMO ukoliko postoji preporuka specijalista za taj lijek što posebno na receptu mora biti naznačeno. To znači konkretno da si bio kod gastroenterologa koji ti je to preporučio i napisao na povijest bolesti, a dr. opće prakse ti onda napiše recept za taj lijek, ali mora na njemu napisati da je to po preporuci specijalista. Inače taj lijek u ljekarni ne možeš podići. Dakle, dr opće prakse ga ne smije prepisati na svoju ruku. Tako zahtijeva HZZO. E sad, očito možeš to kupiti i u slobodnoj prodaji, ali meni činjenica da ti lijek čak ne može prepisati dr, već samo specijalist odmah daje neku težinu tome. osim toga, u tekstu upute za Pediasure piše da se može koristiti samo pod nadzorom doktora medicine

Maggie's Avatar

Btw, ja sam danas u ljekarni pitala mogu li mi preporučiti nešto za poboljšanje apetita ( misleći na neki od onih benignih sirupa tipa Pikovit ili tako nešto ) pa me žena otkantala uz prigodnu: " to je pomodarstvo i tako maloj djeci se, ako su zdrava ništa ne preporuča nego ona jedu kad su gladna!"
    Uglavnom nisam kupila ništa.

Treba preporuka specijalista iz financijskih razloga
    Da ne bi doktori pretjerivali s propisivanjem kom treba i kom ne treba, starim bakama, bilderima i sl.

A da probate iz druge perspektive? Probajte djecu što više uključiti u proces izbora namirnica i kuhanja. Neka samo na tržnici izabere mrkvu koja mu se sviđa, neka u kuhinji miješa, dodaje namirnice, zdjele, izabere samo neki začin sa polica, i sl. Nemojte se bojati nereda. I kad počne ručak nemojte reći da mora to jesti zato što je kuhalo, nego vi samo hvalite ono što jedete pa će i ono poželjeti probati. I kao što je netko rekao nemojte mu stavljati puno hrane u tanjur.
    Sljedeći put na tržnici mu opet dajte da izabere neke namirnice a onda krenite do neke koju dijete ne jede a vi smatrate da treba jesti i nemojte pristati da ono izabere (jer njima je to igra), ali ne da ga ucjenjujete s rečenicama tipa: ako budeš jeo, možeš izabrati nego nešto tipa: kako ćeš znati da je dobro ako ne probaš?
    I nemojte misliti da su premali i da ih treba držati dalje od kuhinje.

Soory, ja odužila a nemam ni djece. Ja sam bila poput vaše djece pa zato mislim da bi ovo moglo upaliti.

točno kako mamazika kaže-prema novim naputcima hzzoa, a isključivo u cilju smanjenja troškova potrebno je za hrpu lijekova imati preporuku specijaliste. tako ja za rudakol koji je pišmevrit lijek moram imati preporuku gastroenterologa i to moja primarna mora ispisati na poleđini recepta.
    ako želim da mi ona napiše privatni recept onda nitko ne pita za preporuku specijaliste.
    dakle, lova je u igri

Treba preporuka specijalista iz financijskih razloga
    Da ne bi doktori pretjerivali s propisivanjem kom treba i kom ne treba, starim bakama, bilderima i sl.

točno kako mamazika kaže-prema novim naputcima hzzoa, a isključivo u cilju smanjenja troškova potrebno je za hrpu lijekova imati preporuku specijaliste. tako ja za rudakol koji je pišmevrit lijek moram imati preporuku gastroenterologa i to moja primarna mora ispisati na poleđini recepta.
    ako želim da mi ona napiše privatni recept onda nitko ne pita za preporuku specijaliste.
    dakle, lova je u igri

Kao što rekoh, svako ima pravo na svoje mišljenje i to su vaša djeca, a magistra ima pravo ne vam ga prodati ako to smatra (ne)ispravnim