Nekako se osijecam duzna otvoriti novi topic, nakon sto sam tako lijepo popljuvana sa strane "pametnijih mama", koje znaju sta napraviti sa tesko odgojivim dijetetom!! Sigurna sam da vecina nas "obicnih mama" koliko god voli svoje dijete, dodje u priliku da ga dijete donese u nezgodnu situaciju iz koje nezna kako da se izvuce, a da pritom uz dobre pedagoske i psiholoske podhvate "spasi situaciju!! Mislim ovdje konkretno na situacije kad vas dijete ne poslusa u punom ducanu (restoranu, kino-dvorani, igralistu, bazenu...itd), pa se pocne histericno bacati na pod jer mu nesto nije po njegovom, a vase podizanje s'poda uz umirujuce rijeci.."daj se malo smiri...nemozes, sad dobiti to i to"...a dijete vas ne benda ni pol posto i nastavlja svoju histeriju! Najgori su onda pogledi drugih ljudi u smislu.."gle nju..nemoze ni vlastito dijete smiriti" i pogledi na dijete s'kojim bi ga najradje zasutkali na svoj nacin jer im ometa kupnju ili kaj vec rade!!! Pricam iz iskustva jer je moja starija bila jedan period takva! Bilo mi je prvo dijete, mlada mama bez iskustva a savjeta nula!! Naravno da prvo sto pokusas su rijeci, razgovor, pokusati se spustiti na dijetetov nivo...ali sta ako ni to sve ne pomogne!! Ostanes cesto sa velikim upitnikom iznad glave! Cesto smo se i ja i suprug u takvim "napetim" situacija porijeckali, jer...dijete histerizira, dere se, baca po podu, a ljudi te gledaju...on ti vice "digni ju...pa sta ju nemozes smiriti....boze...ja vise s'vama ne idem nigdje!!...

Htjela bi cuti od drugih mama kako one rijesavaju takve situacije, dali su i njihova dijeca ponekad histericna i dali su bile u nekim nezgodnim prilikama popud ovih...sta naprave????? Priznajem....ja sam nakon dugih pokusaja smirivanja rijecima, spustanje na dijetetov nivo, podizanje s'poda PUKLA!! Jednostavno su mi zivci popustili i dijete sam lupila po riti!!! Da...znam da nije najbolje rijesenje i da necu dobiti nagradu "naj-mame-godine", ali onda se barem smirila, ona i ja!! Nije da se opravdavam, ali to nikad nije bio udarac koji bi ju zaista bolio ili joj ostavilo masnicu na riti! Jednostavno je tu bila granica!! Hvala bogu, te histerije su je prosle...sad je skolarka i da se lijepo s'njom sve dogovoriti! Ne pokazuje (kao sto svi misle) znakove traume!! Htjela bi od vas (linolina, melange, melanija matic..itd ), sta napraviti u takvoj krizi????

Sigurna sam da ima mama koje su dozivjele takvo sto pa bi im dobro dosao koji savjet!! Svi volimo svoju dijecu najvise na svijetu ali bas zato sto ih tolko volimo bojimo se da nece odrasti u neposlusne i nepristojne teenagere! Nadam se da cemo si na ovom topicu moci olaksati srce i jedno drugom pomoci!!! Tulipan