Ja se bas ne slazem s tobom u nekim stvarima. Npr. nije mi jasno na sta tocno mislis kad kazes da se djeca ponasaju po odredjenoj mustri zato sto imaju stopostotnu roditeljsku paznju?
Drugo, ovaj dio o divljenju, o tome da je djeci sve dopusteno mi isto nije bas logican. Naravno da cu zastititi uticnicu od osmomjesecne bebe. Kakve bi veze to imalo sa trogodisnjim ili dvogodisnjim djetetom? Ustvari, ja sam uticnice zastitila i od svoje petogodisnjakinje, za svaki slucaj. Iako ona zna sve opasnosti guranja prstiju u uticnice i sl.
Dijete ne reagira na zabranu jer ne razumije sto je opasnost (ne kazem da je opasnosti svjesno) nego jer razvija vlastitu svijest, zeli se osamostaliti, zeli se razvijati neovisno o roditeljima. Zato se kaze da su roditelji u fazi.

Dijete uci o svijetu i sebi, roditelj treba pratiti. Dijete burno ragira na frustraciju. Zar nisi i ti? Zar se svi nekad ne nadjemo u situaciji koja nas frustrira? Po cemu bi djeca trebala biti izuzeta od prozivljavanja tih normalnih ljudskih osjecaja? Djeca tek uce o osjecajima i granicama, treba biti suosjecajan i maksimalno im pomagati.
I dalje mi nije jasno o kakvim zabranama od rodjenja govoris?? Sto bi to trebalo biti zabranjeno npr. petomjesecnoj bebi? Jako maloj djeci se uglavnom skrece paznja, zaokuplja ih se necim drugim...
Znaci li ovaj zadnji dio da djeci treba stalno ponavljati naredbe koje si napisala zato da bi se mi osigurali da ce ih ko dvogodisnjaci razumjeti?
Zasto mislis da bi beba koja stalno slusa "nemoj", "stani", "cekaj", mogla preskociti razvojnu fazu i ponasati se ko vojnik?
Ovo s pokazivanjem osjecaja i razocaranja ili radosti je samo vanjska reakcija na potrebu djeteta za osamostaljivanjem. U tom kontekstu, pripremati od malena teren kako bi dijete uvijek postupalo po sistemu "budi mami uz nogu" (zvuci ko dresura, al dobro...) mi je pomalo besmisleno.
I na kraju, nisi mi jasna.

Dovedes tako malo dijete u parfumeriju i sta ocekujes? I kad dijete podivlja odvedes ga doma za kaznu? Zar mu nije kazna vec sami odlazak na takva mjesta? Zar nisu tu ocekivanja nerealna?