Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 121

Tema: KME Cjepivo

BAŠBAŠ.. avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno KME Cjepivo

Počinje sezona krpelja, a mi živimo pored šume i jezera oko kojeg je šikara i 100% sam sigurna da kod nas ima zaraženih krpelja (prošle godine mi je skoro uginuo pas) Pa me zanima da li je neko cijepio klince tim cjepivom, dali mogu cjepit svoju curku od 15mj. i koliko košta?

Thanks

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

pogledaj ovdje, možda nešto pronađeš :D

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a gdje su ta šuma i jezero?

BAŠBAŠ.. avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Kod Sv Nedjelje Rakitje - Bestovje

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

cijepiti se može samo protiv krpeljnog meningoencefalitisa (KME).
    A tamo nema KME. Nikada ga nije bilo makar do sada...
    Tako da zbog toga što tamo živite nije potrebno cijepiti se.
    Nećete valjda vi biti prvi slučajevi KME s tog područja u povijesti

mama Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

A gdje ga ima na području ZG, na Sljemenu?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

sjeverno od Save.
    u prirodi. Dakle i na Sljemenu, ali ne na Zrinjevcu ili Maksimiru.

BAŠBAŠ.. avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Hvala!!

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

A savski nasip? :? Naš pas u grmlju uz Savu skupi lijepu hrpicu svako malo. I na sljemenu smo non stop, ali Dominik je imao groznu reakciju na zadnje cijepljenje tak da smo opečeni i pušemo na hladno 8) Dokotori kažu da je prilično sigurno ako naokon boravka u roku od par sati skinemo krpelja sa sebe. To je ok za sljeme, ali na nasipu smo svaki dan :/

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Savski nasip je kao i gradski parkovi.
    Nisu poznati oboljeli koji su se tamo zarazili

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

MM hoće da idemo s bebom u šetnju na Trakošćan, a mene je strah krpelja. Imam li razloga za zabrinutost?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ako se radi o malom djetetu koje je u kolicima, pa se ne valja po travi i ne trčkara po grmlju, nema razloga za strah. Krpelji na visokoj travi i grančicama grmlja čuče i vrebaju da netko naiđe i pokupi ih. ne skaču.
    Uz to još po povratku kući pregledaš dijete, ako nađeš krpelja izvadiš i nema potrebe za strah.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Hvala! Znam da ih na području oko Varaždina ima, ali nisam znala baš kak ga možeš pokupiti.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ima li netko informaciju da li su u zaprešiću zaraženi krpelji, mala mi je prošli tjrdan negdje pobrala jednog.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Za sve informacije o tome gdje su krpelji zaraženi i to detaljne informacije, najbolje je nazvati u HZJZ, doktora Aleraja. 4683004, 4683005

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno Re: KME Cjepivo

Citiraj BAŠBAŠ.. prvotno napisa
    Počinje sezona krpelja, a mi živimo pored šume i jezera oko kojeg je šikara i 100% sam sigurna da kod nas ima zaraženih krpelja (prošle godine mi je skoro uginuo pas) Pa me zanima da li je neko cijepio klince tim cjepivom, dali mogu cjepit svoju curku od 15mj. i koliko košta?

Thanks
    Pas ti je vrlo vjerojatno skoro uginuo od babezije. Ja sam pokupila krpelja zarazenog Lajmskom upravo na tom podrucju, a malu sam dala cijepiti na preporuku pedijatrice koja ordinira u dz Samobor. Mi sad trebamo primiti trecu dozu i svaka kosta 200kn.

BAŠBAŠ.. avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Vidš vidiš iskreno neznam kaj da radim, mi često bauljamo tam po šumam oko nas i po Samoborskom gorju, pa mi je fakt bed da ju ne ugrize koja mrcina! Mene je maznuo već 3 puta! Mislim da ću je cjepiti

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ponavljam......
    Citiraj mujica prvotno napisa
    Za sve informacije o tome gdje su krpelji zaraženi i to detaljne informacije, najbolje je nazvati u HZJZ, doktora Aleraja. 4683004, 4683005

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Copy/paste:
    Tko se nadao da će se zaštititi od ugriza krpelja cijepljenjem treba znati da to cjepivo nema apsolutno nikakvog učinka na lajmsku boreliozu koju krpelji isto tako prenose, a ona se pak pokazala kao, hmm..., interesantna:
    http://www.insidebayarea.com/ci_8956433?source%25

Bolji izbor od cijepljenja: repelenti.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Copy/paste:
    Tko se nadao da će se zaštititi od ugriza krpelja cijepljenjem treba znati da to cjepivo nema apsolutno nikakvog učinka na lajmsku boreliozu koju krpelji isto tako prenose, a ona se pak pokazala kao, hmm..., interesantna:
    http://www.insidebayarea.com/ci_8956433?source%25

Bolji izbor od cijepljenja: repelenti.
    Znaš li koje se sve kemikalije upotrebljavaju u proizvodinji repelenata? Ili misliš na prirodne ( i često neučinkovite ) repelente? Misliš li da je špricanje cijele površine kože pa čak i u blizini sluznica zdravo za djecu?

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Davore, kad je u pitanju krpeljni meningokokni encefalitis, ne zvacem repelente. Koliko god se oni cinili kao alternativa cijepljenju. Nisam "necijepisa" pa nemam razloga zasto traziti alternativu prevenciji konkretne bolesti.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Upravo u ovakvom stavu je veliki problem: krpelji prenose dvije boleštine - krpeljni meningitis i lajmsku boreliozu. Cijepljenjem ostvaruješ nekakav postotak zaštite protiv krpeljnog meningitisa, ali točno 0% protiv lajmske borelioze.

Čak uz beskrajno povjerenje u cjepivo, koliko stvarno ima smisla trošiti novac na djelomično rješenje?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Za razliku od krpeljnog meningitisa, borelioza ima vrlo jasno uočljive simptome i uspješno se liječi antibiotikom.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ima smisla. Rođakinja od MM-a je prije 15-ak godina umrla od krpeljnog meningitisa, bili su kod bake na selu, odnosno u obližnjoj šumi, 20 km od Varaždina. Znam dečka koji je bio 3 mjeseca u komi jer je pokupio krpelja kad se sunčao doma na travi.
    Nikad nisam čula da je netko u ovim krajevima obolio od lajmske borelioze, i koliko ja znam ljudi se cijepe samo zbog meningitisa

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pokupi se i borelioza, kako ne. Ali se najnormalnije liječi ako se vidi da se oko mjesta uboda stvaraju specifični krugovi.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno ...

Sirus Black:
    Ima smisla. Rođakinja od MM-a je prije 15-ak godina umrla od krpeljnog meningitisa, bili su kod bake na selu, odnosno u obližnjoj šumi, 20 km od Varaždina. Znam dečka koji je bio 3 mjeseca u komi jer je pokupio krpelja kad se sunčao doma na travi.
    Ovisi kako promatraš...
    Fizioerapeutica iz Slovenije nakon cjepljenja ostala paralizirana totalno, posebno pola lica - 6 mjeseci u vrlo lošem stanju - sin joj na njene upute radio vježbe s njom - izvukla se prilično...jedan dio usnice joj ostao visiti..
    Nitko nije želio priznati da je od cjepiva ...
    Svađala se s doktorima, radili joj svakakve pretrage da bi dokazali da 'NIJE OD CJEPIVA'...
    Obzirom da je tip 'koji želi dokazati' ono što zna - ponovno se cjepila - i ponovno isto - samo u manjem obliku - taj put su joj 'priznali' i upisali reakciju na cjepivo...Ideš!!! Ali to je Slovenija - tam 'možda ipak' vrijede neka druga pravila...

Tako da je sve relativno - posljedica - jednog ili drugog - šta ti draže....

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

A čuj, ja sam s 6 god. bila 10 dana u bolnici zbog burne reakcije na Silapen sirup. Imala sam grozan osip od glave do pete, velike crvene izbočene plikove. I ne mislim da ga treba izbaciti iz upotrebe, svaki lijek i cjepivo može imati nuspojave

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Za razliku od krpeljnog meningitisa, borelioza ima vrlo jasno uočljive simptome i uspješno se liječi antibiotikom.
    Linkani članak govori nešto sasvim suprotno: "Lyme disease can evade antibiotics by 'hiding out' in tissue throughout the body and remain infectious long after treatment ends."

Ne znam koliko ti je važno braniti vrline ovoga cjepiva i samo predlažm da u svjetlu novih činjenica razmotriš sve opcije.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Uopće mi nije važno braniti cjepivo - ja sam se odavno cijepila jer sam puno vremena provodila na Medvednici, i osjećam se sigurnije cijepljena.

Ali, mislim da nije neki argument protiv cijepljenja činjenica da krpelji prenose dvije bolesti: čak da druga i nije lako izlječiva, svejedno cjepivo uspješno štiti protiv jedne. Ovo što se navodi u linkanom članku nije mi poznato, koliko ja znam lajmska borelioza liječi se uspješno antibioticima -
    evo, moja referenca je Rodin portal :

http://www.roda.hr/tekstovi.phpTekst...=202&Show=1733

Znam nekoliko slučajeva među planinarima da su ljudi imali nakon ugriza krpelja tipične promjene na koži koje se vežu uz lajmsku bolest, i nakon kure antibiotika nisu više imali problema.

Unatoč cijepljenju, ja sam se uvijek pridržavala pravila zaštite od krpelja: koristila repelente, nosila duge hlače i duge rukave, tuširala se, prala i iščešljavala kosu i pregledavala se nakon boravka u prirodi, prala odjeću.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Linkani članak je objavljen prije točno tjedan dana i nekako mi se čini kao update svega poznatoga o lajmskoj boreliozi.

Uzgred, ni čir na želucu se više ne liječi apaurinima

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja se nisam cijepila nit namjeravam cijepiti djecu
    no, potpunosti radi treba primijetiti da u linkanom članku piše i

The study found the hidden bacteria, however, appeared dormant, although it still produced proteins potentially capable of continuing Lyme disease symptoms, he said
    He said it is unknown at this stage if these Borrelia may re-emerge and cause recurrent disease, although that's an area he and others intend to study.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Linkani članak je objavljen prije točno tjedan dana i nekako mi se čini kao update svega poznatoga o lajmskoj boreliozi.
    Žao mi te razočarati, ali u tom članku nije napisano ništa novoga o lajm boreliozi.
    Godinama se već zna da je moguć relaps bolesti i da se mora iznova liječiti antibioticima. I da se liječi puno višim dozama i dulje nego uobičajene infekcije.

A pogotovo mi nije jasna veza tog članka i lajm borelioze općenito, sa cijepljenjem protiv krpeljnog meningoencefalitisa.
    Naime, nitko nije nikada rekao da su cijepljeni protiv KME zaštićeni od borelioze. Niti je ikada rećeno da ne trebaju koristiti repelente u prirodi i pregldavati se nakon boravka u prirodi.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Isto ne kuzim zasto se u odnos stavlja cjepivo protiv KME i lajm borelioza :?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mujice, nisi me razočarao ni mrvicu, a sudeći po tvojem komentaru nisam dovoljno jasno pisao. My bad.

To što sam želio istaknuti najbolje opisuje Mony: većina ne zna da su krpelji prijenosnici dviju boleština, a marketing ovog cjepiva tu većinu neće nikada podučiti o tome. Ta ista većina nikada neće prepoznati simptome borelioze, a liječniku će otići tek kad potpuno pobedaste.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Aha....
    Onda dobro da si to napisao.......
    A kad ćeš nam napisati nešto o ehrlichiozi?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Vjerojatno nikad. Ali tebe stvarno nitko ne sprječava. Mislim da se o tome već pisalo na forumu.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ima još dosta bolesti koju prenosi krpelji

Najbolje je ne ići u prirodu.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Tako je!
    Treba sjediti doma za računalom i pisati na Rodi.
    I igrati video igrice.
    I gledati TV.
    I igrati Gameboy.
    Dole priroda!

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Tako je!
    Treba sjediti doma za računalom i pisati na Rodi.
    I igrati video igrice.
    I gledati TV.
    I igrati Gameboy.
    Dole priroda!

Ne, ne, ne, treba samo učiti po cijele dane!

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

većina ne zna da su krpelji prijenosnici dviju boleština, a marketing ovog cjepiva tu većinu neće nikada podučiti o tome. Ta ista većina nikada neće prepoznati simptome borelioze, a liječniku će otići tek kad potpuno pobedaste.
    ni na cjepivu za varicelu ne pise nista o preventivi hepatitisa B., a obje bolesti prenose ljudi. ne kuzim tvoju poantu, osim da zelis ljude uvjeriti kako je fantasticno ne provoditi vakcinacije. protiv ikoje bolesti, ma kako opasna ona bila.
    simptomi borelioze su vrlo prepoznatljivi i nisam pobedastila (barem tako tvrde oni koji mi svake godine izdaju ljecnicke svjedodzbe) prije nego sam uocila da nesto nije u redu. kad ti se na kozi pojavi plik koji se sve vise siri i pocinje blijediti od centra, a ostaje crveni rub, to je vecini znak da se nesto cudno dogadja s njihovim tijelom. osim ako se vecinom smatraju osobe koje imaju intelektualnih poteskoca.
    Naime, nitko nije nikada rekao da su cijepljeni protiv KME zaštićeni od borelioze. Niti je ikada rećeno da ne trebaju koristiti repelente u prirodi i pregldavati se nakon boravka u prirodi.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Lo and behold: Attorney General's investigation reveals flawed Lyme disease guideline process

Odlična alternativa cijepljenju su repelenti, a sprječava i "nije me briga što drugi o tome ništa ne znaju" stav.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Koje repelente vi koristite, Davore?

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

E, da, i gdje ih kupujete?

Thanks!

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

To ti je skoro svejedno, samo dok u sastavu imaju DEET. Isprobali smo ih u pravoj pravcatoj džungli nepalskog Chitwan Parka i potvrđujem da rade dobro (a tamo gamadi imaaaa).

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Nisu niti repelenti bas bezopasni...
    Npr. http://en.wikipedia.org/wiki/DEET#Effects_on_health

Toksicnost, simptomi od iritacija do nesvjestica pa i zabiljeznih smrtnih slucajeva.
    U malom postotku, naravno, ali svejedno. Nista nije 100% sigurno na ovom svijetu

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

To nisi trebala napisati.
    Sigurno Davor sad zbunjeno surfa po internetu.
    Kako će se sada, jadan, štititi od krpeljnog meningoencefalitisa??????????

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

neki dan bila neka reklama u zg newsu da se prodaju od nedavno kod nas biljni repelenti u obliku narukvice. navodno traju oko 6 mjeseci, prodaju se u paru, mogu ih nositi i bebe.
    probajte se raspitat po ljekarnama.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Kako će se sada, jadan, štititi od krpeljnog meningoencefalitisa??????????
    Repelentima.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pretpostavljam da znaš, Davore , da niti repelenti nisu 100% bezopasni, obzirom da si takko pedantan i temeljit.
    Na ovom linku možeš vidjeti da je zabilježeno i da su ljudi umrli od DEET-a
    http://www.atsdr.cdc.gov/consultatio...h-effects.html
    Ja se slažem da treba koristiti repelente u prirodi.
    Ali nije mi jasno kako to da zanemaruješ anegdotalne izvještaje o nuspojavama reperenata, a prenaglašavaš anegdotalne izvještaje o nuspojavama cjepiva?
    Evo ti jeoš malo o tome. Ovdje navode toksičnu encefalopatiju kod djece, koja je rezultirala smrću.......

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •