ja sam operirala endometriozu na crijevima. moja je svaka menstruacija par godina prije operacije bila katastorfa i uglavnom sam nocu povracala i imala proljev citavu noc. zalila sam se kod vise lijecnika da je to sigurno endometrioza, al su svi rekli i u hr i u njemackoj da je to samo dismenoreja i nek uzmem tablete protiv bolova. lijecnica u njemackoj mi je rekla da nek uzmem tablete prije nego sto me pocne boliti, a ako ipak budem povracala nek uzmem tablete protiv povracanja. e to je bila stvarno katastrofa. naime kad je vrag odnio salu i kad se vise nisam mogla maknuti dosla je hitna po mene i hitno su me operirali, bio je zapletaj crijeva od endometricnog tumora, a zarista po svuda. OP je radio kirurg u vrhunskoj njemackoj klinici koji je zvao ginekologa na konzultacije. nakon OP od cca 5 sati su mi ostavili cistu na lijevom jajniku i svi su se dr.-i kasnije cudili zasto, a vjerojatno da mi ne moraju odstraniti jajnik. nakon toga su me iz klinike poslali kod moje ginekologice (one sto mi je dala tablete protiv povracanja sa zapletajem crijeva) i propisali mi terapiju ZOLADEX injekcije 6 mjeseci + jedne antibebi pilule kao addback terapiju. ovaj je lijek u njemackoj pokriven od osiguranja, kod nas ga ne propisuju jer kosta oko 1000kn, a samo je na listi bolnickih lijekova. lijek onemogucava stvaranje estrogena i simulira promjenu kod zena, a add back malo vrati estrogena da olaksa podnosenje. u usporedbi s lijekovima koji se ovdje propisuju, ovaj je znatno "ugodniji". uzima se 1 sprica svakih 28 dana. ja imam jos uvijek Ca125 oko 60, ali nemam nikakvih poteskoca s mengom, osim sto su mi se napravile priraslice zbog operacije trbusne supljine pa sam ponovno operirala crijeva. lijecnici kazu da to nije strasno, da je strasno Ca125 oko 600. Cista mi se smanjila na 2cm godinu dana nakon terapije. Sad sam u postupku ICSI, javit cu vam sto se dogodilo s jajnicima od terapije. Svi lijecnici tvrde da je trudnoca najbolji lijek za endometriozu (barem privremeno).