Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: Prehrana djeteta kod proljeva

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno Prehrana djeteta kod proljeva

P. ima proljev koji je u utorak započeo povraćanjem i temperaturom. Uzrokovan je nekakvom virozom, temp. više nema, proljev je umjeren, apetita ima, ali mi je jučer i danas po jednom ispovraćao kompletni ručak. Danas rižoto (od normalno skuhane riže i bijelog mesa), a jučer juhiceusa povrćem, mesom i tijestom. Izgleda da mu moram davati ili lakšu hranu ili sve izmiksati ili u čemu bi mogao biti problem? Molim vas za savjete. Što djetetu dati da jede, da bude kalorijski dovoljno, da mu pokrije sve potrebe, a da mu ne optereti probavu. Jadničak mi se sav naočigled osušio.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Daj mu nesto kasasto, a jednostavno, rizu, puru, bez dodataka ili samo malo.

I pazi da dovoljno pije. Mozes mu dati da pije juhu, onako praznu, bez icega.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

skuhaj mu rižu, mrkvicu i komadiće bijelog pilećeg mesa na običnoj vodi, samo mrvicu zasoljeno (jedva).

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    skuhaj mu rižu, mrkvicu i komadiće bijelog pilećeg mesa na običnoj vodi, samo mrvicu zasoljeno (jedva).
    Potpis.
    Vjerojatno si već izbacila iz prehrane mlijeko. Pazi samo da pije dovoljno tekućine, težinu će ti brzo nadoknaditi. Kad jede pazi da pojede male količine hrane puno puta na dan da mu se količinski ne optereti želudac.

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ako je proljev uzrokovan virozom, ne treba mijenjati prehranu. Moja pedica je uvijek naglasila da kod takvih proljeva dijete treba jesti ono što i inače jede. Neće tu pomoći ni riža, ni mrkva.

Pazi da ne dehidrira, daj mu dovoljno tekućine.

Ako nije piškio dulje od 5 sati i ako mu dah miriši na aceton, onda ga treba voditi na infuziju.

Može pomoći neki od probiotika (Linex, Prolife) i daj mu češće jogurta ili acidofila (ako voli).

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

edita: Linex i Prolife za tako malenu djecu (pretpostavljam da se radi o mališanu iz potpisa) postoje u tekućini, lakše će ti biti dati nekoliko kapljica na žlicu, ili u soku, nego kapsule.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Rene2 prvotno napisa
    Ako je proljev uzrokovan virozom, ne treba mijenjati prehranu
    a ako nije?
    pametnije je preventivno promijeniti prehranu kroz par dana - nego sanirati eventualne posljedice.

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Dorotea, jel dojiš? Majčino mlijeko je najbolji lijek za iziritirani probavni sustav.

Što se hrane tiče: miksanje nije rješenje, kuhaj mu lagano (u zaraznoj inače dijele neki papir sa dijetom kod akutnog proljeva, možda da nazove i pitaš), riža, mrkva.

Cure su ti već spomenule probiotike koje mu možeš davati.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Danas sam mu skuhala rižu, bijelo meso i mrkvicu, ali nisam rižu raskuhala nego je bila onako normalno skuhana, tvrda i mislim da ga je to nadražilo jer ju je povratio točno onako kako mu je i ušla u stomak potpuno neprobavljenu nekih petnaestak minuta nakon jela. Možda da ju raskuham i još zdrobim.
    Prolife pije u tekućini.
    Proljev je izazvan virusom, ali eto očito mu hrana iziritira želudac pa zato i tražim savjete da mi preporučite hranu koja ga neće opteretiti, a zasitit će ga i nahraniti.
    Jogurt nam je inače omiljena i svakodnevna namirnica, ali mu sada ne dajem. Jel sigurno smijem? Ja sam mislila da jogurt potiče probavu i otvara. Isto sam mislila i za puru.
    Mlijeko pije direkt sa izvora tako da mu kravlje još uvijek nisam ni počela nuditi, a niti je do sada pokazao neki interes za njega.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

riža MORA biti raskuhana.

ne znam za jogurt kod beba - ali veterinar je mojoj mački propisao jogurt i linux ....

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Smiješ i jogurt i mlijeko. Nema potrebe za izbacivanjem mlijeka.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa
    Smiješ i jogurt i mlijeko. Nema potrebe za izbacivanjem mlijeka.
    mislim da se mlijeko ne preporuča. tko ti je rekao da može mlijeko?

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Prof Kolaček iz Klaićeve. Članica europske grupe za terapiju proljeva u djece. Najsvježija informacija.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Najsvježija informacija.
    draga žena... njoj sam potpisala da kikicu ne dam u bolnicu .

a "najsvježije informacije" uvijek smatram eksperimentom, dok se ne dokaže ovo ili ono. do tada koristim provjerene informacije.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Tzv. BRAT dijeta je napuštena. Suvremene preporuke su da dijete može jesti sve što hoće, osim voća koje izrazito otvara, voćnih sokova, masnog i jako začinjenog.

Viroza će proći sama od sebe, tu ne pomaže nikakva prehrana, nije cilj dijete još iscrpiti jednoličnom prehranom.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

"Najsvježija" ne znači da je jučer smišljena već da sam ju nedavno čula. Što ne znači da je to nešto novo. U terapiji proljeva već dugo nama redukcije prehrane ni izbacivanja mlijeka.
    Nekad majkama nisu dali ni dojiti kad su djeca imala proljev. To je već dugo normalno, zar ne?
    Isto tako ako je dijete već pilo adaptirano ili kravlje, a nema intoleranciju laktoze, nema razloga ne nastaviti s mlijekom.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

evo ima i ovo... za foruma "mame i bebe"

Daklem, za proljev pomaze makrobioticki pripravak koji zaustavlja proljev i sprjecava dehidraciju, usto i cisti crijeva od bakterija i virusa koje su izazvale proljev. Moguce ga je davati od cca. godine dana djeteta na vise.

Potrebno je:

- ume boschi sljive ili pasta (ako je dijete malo, bolja je pasta, lakse ce pojesti)
    - tamari (soja sos)
    - kuzo (u prahu, to je inace zgusnjivac)

U 1 dl vode stavi se kavena zlicica paste od umeboschi sljiva (ili pola sljive) i cajna zlicica kuzoa. Stavi se na vatru i mijesa. U tom je trenutku tekucija bjelkasta. Kad se priblizava vrenju, razbistri se u cjelosti. Tada se makne s vatre i doda tamari (zlicica). Vrati se na vatru mijesa jos minutu- dvije i makne netom prije vrenja.

Dobije se slankasta, zelatinozna, smedja tekucina, nalik na puding. Pripravak koji se zove umesokuzo treba jesti tri put na dan, svaki put frisko pripremljen. U slucaju povracanja, onda svakih desetak minuta dati zlicu ili cesce vec kako dijete podnosi.

Osobno, uvijek prijedjem na janu, tj. kupovnu vodu jer je bolja u omjerima elektrolita, dajem kuhanu integralnu rizu, zlicu svakih pol sata jer riza ljepljivim pipcima kupi iz zakutaka crijeva sve sto treba.

Umesokuzo (ime ovog pripravka) je vec puno oputa u praksi pokazao djelotvornost, ukljucivo i u teskim proljevima koje primjerice izaziva salmonela. Iznimno je ucinkovit u ciscenju salmonele iz organizma, a teske proljeve zaustavlja u 12- 24 sata. nakon sto proljev stane jos ga treba uzimati 24 sata, i potom se moze prijeci na najnormalniju ishranu.

svi se sastojci kupuju u trgovinama zdrave hrane ili ih, rijetko, moze biti u biljnim ljekarnama.

copyright by swenova mama

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Kod moje bebe danas počelo povraćanje, proljev i temperatura, povratio je tri puta u tri sata. Odmah sam dala Panadol baby sirup, linex i oralnu infuziju, sve po ranijoj preporuci doktorice. Tek maloprije malo je pojeo jogurta i kruha.
    Večeras planiram uključiti adaptirano mlijeko protiv proljeva.Mlijeko smo izbacili naravno. Ne bih eksperimentirala s tim.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Zanimljivo kako se sve što je znanstveno dokazano, u zadnje vrijeme smatra eksperimentom.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zanimljivo kako se sve što je znanstveno dokazano, u zadnje vrijeme smatra eksperimentom.
    pa daj mi znanstvene dokaze. ime jedne doktorice nije znanstveni dokaz.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Imaš pravo. Nije. Nisam ni rekla da je to njezin revolucionarni zaključak. Prosurfaj malo po Medline-u.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

a zašto se inače prije zabranjivalo mlijeko ?

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Hvala na dosadašnjim savjetima, a prijedlozi su i dalje potrebni. Ako će proljev trajati još nekoliko dana moram mu malo i mijenjati jelovnik da mu se ne ogadi riža i mrkva.

MartinaP izgleda da kod nas ta dijeta nije napuštena. Ja sam takvu preporuku dobila od pedijatrice i doktorice za zarazne. :/ Možda informacije još nisu stigle do nas

MC nikada čula za te sastojke Jesi ti to probala? Neće mi mali nakon što to pojede postati marsovac odjednom? U svakom slučaju zanimljivo...imamo mi tu jednu makrobiotičku trgovinu pa ću probati to nabaviti i napraviti. Valjda neću pri tome kuhinju zapaliti.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hm, kod nas je nekad bilo dvopek, svjezi sir.. tak nekaj. dvopek sigurno. i petit beurre keksi su se jeli kod proljeva. od "lijekova" linex i ugljen medicinski. cokolada za kuhanje u malim kolicinama za stvrdnuti stolicu.

to je sve ceg se sjecam iz mladosti, nisu neke medicinski provjerene fore.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Milivoj Jovančević (Godine prve):

Hrana koja se ne preporučuje:

Masna hrana, sve prženo, pečeno, voćni sokovi i pića s jednostavnim šećerima

Hrana koja je dopuštena:

Riža, žitarice, krumpir, povrće (sve kuhano), banane, jabuke, nemasni mliječni proizvodi (svjež kravlji sir), nemasno meso (piletina, teletina)

Klasična dijeta (BRAT– banane, riža, ribane jabuke, tost) zbog manjka energetskih sastojaka, proteina i masti ne preporučuju se kao isključiva prehrana, već samo kao dodatak ostaloj dopuštenoj hrani.

Dojenčad koja su na prehrani majčinim mlijekom ostaju na njemu, a dojenčad u dobi do 6 mjeseci koja uzimaju adaptirano mlijeko trebaju za vrijeme trajanja proljeva nastaviti uzimati isti tvornički pripravak, samo ga se može prvi dan razrijediti s rižinom sluzi u omjeru 2:1 (prva 3 mjeseca života) ili 2:1 (3–6 mjeseci).

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Za malu djecu nikako toliko tamarija u ume-sho-kuzu, za djecu ispod dve godine radi se bez tamarija:1 šalica vode, 1/2 čajne žličice kuzua, komadić umeboshi šljive. Za stariju djecu dodati 1-2 kapi tamarija i staviti 1 čajnu žlicu kuzua. Manjem djetetu dati 1/4 do 1/3 šalice ovog napitka.

Ja sam pobornik izbacivanja mlijeka i vrlo restriktivne dijete - riža, rižina sluz, juha od pilećeg filea sa mrkvom i rižom.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kao što je rekla martinaP nema nekih zabrana, ali izbjegavati masno, slatko, prženo, pečeno
    dati djetetu da jede ono što samo želi, jer bolešću iscrpeljeno dijete ionako ne želi jesti, pogotovo ne dijetnu hranu

ja sam Vanji davala ferzym junior

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

daa dvopek se moze grickat po cijeli dan!
    riza "na bljak" - znaci raskuhana i blago posoljena (ja bih to zvala "na mljac!" ), prezgana juha.
    prvi dan samo takve stvari, pa vidit da li se zelucic smirio, prolazi li dan bez povracanja.
    iduci dan polako pocet dodavat druge stvari, rizu skuhati u nemasnoj juhi, bijelo meso, povrce... ne sjecam se detalja.
    u svakom slucaju koliko sam shvatila, mozes se vracat na normalnu prehranu ali izbjegavati masnoce i secer, radije kuhati nego peći. mislim da se sirevi izbjegavaju.

ja sam znala pojest cijelu cokoladu za kuhanje kad bi imala proljev

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •