Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: smanjenje plače zbog prijave djece na PP

**mial** avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno smanjenje plače zbog prijave djece na PP

molim vas hitno pomoć !
    MM je s prelaskom u novu firmu prijavio djecu na poreznu karticu na sebe. sad na plaču dobiva 300 kn. sad mu žele skinti plaču jer kao dobiva previše.
    pitanje glasi
    Da li tih 300-tinjak kunića ide njegovom gazdi iz đepa ili je to porezna olakšica na plaču MM kao roditelju??
    nadam se da sam dobro objasnila
    ako ima na koji zakon se pozvati ili kome da se obratimo ako mu se nesmije skidati plača?

drage moderatorice ako sam krivo stavila naslov ispravite

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

koliko ja znam prilikom prijave djeteta ne bi se trebalo nista mijenjati poslodavcu tvog muza nego neto placa jer bi u ugovoru trebala biti ugovorena bruto placa (dakle, neto plus doprinosi, porezi i prirezi).
    kad je tako ugovorena placa, ispadne da onaj koji prima placu dobiva vise nego kad dijete nije prijavljeno na njega jer se neoporeziva osnovica na temelju koje se racunaju doprinosi i sve ostalo poveca, pa doprinosi i sve ostalo budu nesto manji, a zbroj ostaje isti...

nazalost puno je cesca situacija da ljudi ugovore neto placu i tada dobivaju isto, samo poslodavac manje placa.
    ako TM ima ugovor sa bruto placom ne bi mu smjeli smanjivati tih 300kn jer je dijete porezna olaksica TM a ne poslodavca. ako je neto placa na ugovoru onda je potpisao nesto sto se zakonom ne bi smjelo ugovarati, ali cesto se ugovara...
    detaljnije gdje u kojem zakonu i clanku nadam se da ce ti javiti netko od pravnika, ovo je ono sto ja znam cisto zato sto sam mijenjala poslove puno puta i pitala se zasto se ugovara neto kod nekih a bruto kod drugih...

sretno s rjesavanjem

mama Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Meni su to isto radili u firmi ali iz neznanja navodno, zato što je bio dogovor da moje radno mjesto dobija 4000 kn a ne više, pa sam je par mjeseci bila "jeftinija" radna snaga nego kolegica , tj za mene je ukupni bruto bio manji nego za nju...

No onda sam ih uvjerila da je to za moju djecu i da valjda vrijedim isto kao kolegica

Uglavnom, poslodavac uplaćuje JEDNAKO tvom mužu prije i sad kad je prijavio djecu samo država dobija manje...tako bi trebalo biti!!! No zakon to ne žalost ne propisuje, tako da stvarno poslodavac može uplaćivati manje poreza a da ne povisi plaću!
    Ako ne želi uplaćivati tu lovu direktno tvom mužu neka muž odjavi djecu, pa pita poreznog savjetnika da li može kasnije izvući tu preplatu poreza kad se traži povrat poreza u 2. mjesecu, nekako retrogradno, znam da se može nekako tako izvući ta lova...Raspitajte se malo...

**mial** avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

hvala puno na brzini i odgovorima!
    MM ništa nije potpisao, nikakav ugovor već imaju samo usmeni dogovor.

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Citiraj mama Jelena prvotno napisa
    Ako ne želi uplaćivati tu lovu direktno tvom mužu neka muž odjavi djecu, pa pita poreznog savjetnika da li može kasnije izvući tu preplatu poreza kad se traži povrat poreza u 2. mjesecu, nekako retrogradno, znam da se može nekako tako izvući ta lova...Raspitajte se malo...
    s obzirom na usmeni dogovor nek ti muz ne prijavljuje djecu preko sebe, i nek poslodavac placa pune poreze prireze i doprinose, a onda u 2mj retrogradno promijenite prijavu djece na njega i dobit cete povrat preplate poreza. MM i ja smo ove godine izracunali da nam se to isplati iako on zbog te promjene mora doplatiti nesto poreza (jer je sin na njega bio prijavljen) jer smo promijenili i izracunali koliko je povrat poreza ukoliko je prijavljen i dobili puuuuuno vecu svotu (ja imam vecu placu)

sve je legalno da ne mislis da je muljaza, ali ne dajte se zahe..zato sto nije potpisan ugovor.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj saska7 prvotno napisa
    s obzirom na usmeni dogovor nek ti muz ne prijavljuje djecu preko sebe, i nek poslodavac placa pune poreze prireze i doprinose, a onda u 2mj retrogradno promijenite prijavu djece na njega i dobit cete povrat preplate poreza.
    zasto u 2 mjesecu?

koliko ja znam djeca cijelu godinu mogu bit prijavljena na tebi a kod prijave za povrat poreaz (jel zbog toga 2 mj?) se mozete predomislit i prijavit djecu na TM (retrogradno) i on ce dobit umjesto svaki mjesec za djecu odjednom kod povrata poreza sve olaksice za cijelu godinu. jedino sto ces ti onda mozda morat "vratit" svoje olaksice ako su djeca bila za isto razdoblje prijavljena na tebe. tako to ide koliko ja znam.

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

ma na to sam mislila...povrat poreza prijavljuje se u 2mj slijedece godine za ovu godinu koja tece. cijelu godinu djeca mogu biti prijavljena na tebe pa se kod prijave poreza to retrogradno zamijeni. naravno, to znaci da ti moras doplatiti porez, a tvoj muz moze dobiti povrat i zato se to prvo izracuna da vidite da li vam se isplati.
    kao sto rekoh, meni i MM se isplatilo (dobili bi cca 70kn povrata dok je sin prijavljen na njega, a kad smo retrograno promijenili razilka onog sto ja dobijem kao povrat i ongo sto on mora doplatiti je bila 1700kn u +). sad samo cekamo rjesenja

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Imam i ja jedno pitanje.
    Sven je bio prijavljen na mene ali pošto sam sad na porodiljnom MM je obojicu prijavio na sebe. Na poreznoj kartici piše da je prijava od 1.4. što znači da za Svena nitko neće dobiti ništa za prva 3 mjeseca ove godine. Da li se to može nekako ispraviti pa da za Svena piše da je na MM-u od 1.1. 2008.? Ako može, kako (i kada)?

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Brunda prvotno napisa
    Ako može, kako (i kada)?
    koliko ja znam moze dogodine kod prijave povrata poreza, TM prijavi svena za cijelu godinu.

**mial** avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

do 1.1.2008 nisu bili prijavljeni preko MM, a ni preko mene povrat poreza 1444 kn i ove i prošle g

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Djeca uopće ne moraju biti prijavljenja na poreznu karticu, ni majke ni oca, nego tražite povrat poreza kod onoga gdje vam se više isplati (tako to radimo MM i ja).

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

I mi kao Martina.
    Djecu ne prijavljujemo preko godine uopće, nego kada predajemo prijave , izračunamo na koga se najviše isplati.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

meni se ovaj način čini čisto dobrim da se doskoči takvim poslodavcima koji misle da ih se to tiče, jednostavno ne prijaviš djecu ni na koga, pa tražiš povrat po poreznoj prijavi od države..........

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno Re: smanjenje plače zbog prijave djece na PP

Citiraj **mial** prvotno napisa
    Da li tih 300-tinjak kunića ide njegovom gazdi iz đepa ili je to porezna olakšica na plaču MM kao roditelju??
    Nije iz đepa, nego u đep; država radniku zbog djeteta oprosti 300njak kuna poreza, ali ih poslodavac zadrži sebi. Žalosno.

Jest da je onda bolje dijete skinuti sa pk kartice, ali kroz povrat poreza se novac ipak dobije puno kasnije nego kroz plaću (npr. umjesto u 02/2008. možda tek u 12/2009.).

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj maxovamama prvotno napisa
    I mi kao Martina.
    Djecu ne prijavljujemo preko godine uopće, nego kada predajemo prijave , izračunamo na koga se najviše isplati.
    ovako i mi

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

I MM je dobio više manje isti odgovor od šefa kad ga je pitao da li će mu biti veća plaća kada prijavi dijete na sebe - neto plaća je uvijek ista. Stvarno žalosno da netko može biti takav da djetetu uzima to malo kuna a vozi se u novoj bmw sedmici. Pa ne daje ih on nego država!

Ovo mi je super info da je najbolje da se dijete uopće ne prijavljuje. Tako će i biti barem dok se ne vratim s porodiljnog. Hvala curke

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •