Pokazuje rezultate 1 do 38 od 38

Tema: Privatne igračke u vrtićima

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Privatne igračke u vrtićima

Fioni je ovo već treći vrtić - u prvi je krenula u Beču, drugi je bio jedan privatni u Zg nakon što smo se vratili (jer ju nismo uspjeli usred godine upisati u gradski vrtić koji smo željeli) i, konačno, od rujna prošle godine ide u gradski.

U prva dva vrtića se nisu smjele nositi privatne igračke, osim eventualno za spavanje. One koje su djeca donijela bile su u spremljene s piđamicama, vađene za spavanje i nakon spavanja opet pospremljene. Dakle, s njima se nije igralo i u tim vrtićima Fiona nikad nije ni izrazila želju da si ponese neku svoju igračku (čak ni za spavanje).

Međutim, u vrtiću u koji sad ide praksa je da se igračke slobodno nose. Ok, nije baš skroz slobodno, tj. postoje neke restrikcije, ali situacija izgleda ovako:
    Pravilo je da se privatne igračke nose isključivo petkom.
    Praksa je da se nose svaki dan, da se za vrijeme edukativnih sadržaja spreme u jednu veliku kutiju, no kad izađu u dvorište (a to je po lijepom vremenu dvaput dnevno), smiju ih izvaditi i igrati se njima.

Praksa također izgleda ovako da su oko Božića svi imali Barbike i onaj tko je nije imao nije se mogao igrati s drugima (govorim o curicama).

Zatim je došlo vrijeme My Little Pony i ista stvar: nemaš - ne možeš se igrati (Barbika, koju je od jednih frendova dobila za Božić, leži već tjednima netaknuta.)

Trenutno svi imaju Bratz. Fiona nema i to rezultira time da solira. Jednom je jedna curica donijela dvije lutkice, pa je jednu posudila Fioni i nije bilo veće sreće.

Ne znam koliko će trajati Bratz faza i što će doći nakon nje, no skužili ste pravilo.

Tetama je važno da klinci za vrijeme edukativnih sadržaja nemaju svoje igračke, kako im ne bi ometali planirane aktivnosti, no ne vide ništa lošeg u tome da se klinci vani igraju svojim igračkama. Znači, zabrana igračaka unutar grupe odnosi se samo na njihove aktivnosti i uopće nisu uzeli u obzir ulogu igračaka u isključivanju djece iz grupe.

Ja sam pokušala jako dugo biti čvrsta i ne dozvoliti nošenje igračaka osim petkom, no Fiona je bila silno nesretna zbog toga i ostala je ili jedina ili među rijetkima bez vlastitih igračaka, pa sam na kraju popustila. Međutim, tu se ne radi o tome da si dijete ponese najdražu igračku, nego popularnu igračku, a kako ja sama imam priličnu averziju prema trendovima i grupnom mentalitetu, takve me situacije dovode do ludila.

Fiona je od djeteta kojem je u vrtiću bilo super, koje je veselo odlazilo i jednako veselo ostajalo, koje je s puno radosti pričalo o tetama i djeci, postala tužno dijete koje svako jutro plače da neće u vrtić, da je njoj tamo grozno i da se nitko neće igrati s njom.

Tete krivnju svaljuju na mm-a i tvrde da se on predugo oprašta od nje (on ju vodi u vrtić). Kao, trebao bi ju samo pozdraviti, ostaviti u grupi i otići. Međutim, on se oduvijek oprašta jednako dugo i nikad to nije bio problem. Hoće jednu pusu - dobije jednu. Hoće pet pusa - dobije pet. Ponekad neće nijednu, nego samo otrči u grupu, jedva da i mahne, ali takvih dana nije bilo već dugo. Dakle, osobno mislim da nije problem ni u mm-u ni u dugačkom pozdravljanju.

Pokušala sam pričati s tetama o igračkama, no one tvrde da su bespomoćne. Njihov argument protiv privatnih igračaka je da im smetaju u provođenju edukativnih aktivnosti, pa su igračke za to vrijeme spremljene u kutiju, no budući da im na dvorištu ne ometaju nikakve njihove aktivnosti, nema razloga da ih zabrane. Ja, recimo, smatram da razloga itekako ima, jer je uključivanje i isključivanje djece u grupu na osnovi igračaka za mene izuzetno jak razlog.

E sad... Zanima me sljedeće:

1. Kakva je po tom pitanju situacija u vašim vrtićima?

2. Što mi predlažete da napravim?

Moj plan je bio još jednom - ali ozbiljno - razgovarati s tetama, pa ako se ništa ne promijeni ići korak dalje. Koji je to korak? Pedagoginja ili direktno ravnateljica?

Problem je i u tome što su roditelji dosta podijeljeni. Neki su izrazito protiv privatnih igračaka, a neki ih izrazito podržavaju. Na kraju, prije ili kasnije, sva djeca počnu nositi igračke ako ne žele biti isključena.

3. Ovo pitanje je više za pdf Izazovi roditeljstva, ali pitat ću vas ovdje, da ne pišem dvaput: kako da se postavim prema Fioni?

Pokušavam joj objasniti da nisi ono što imaš i da te ne definiraju stvari, da si ne smije dozvoliti da joj bilo tko uvjetuje društvo zbog nečega što posjeduje i sl., no ona je još mala i ne znam koliko joj to zapravo sjeda.

Grupe su mješovite, znači, u njima su djeca od tri godine do školaraca. Ovi najmlađi (među koje Fiona spada), naravno, prate pravila starijih, što je posve normalno u grupnoj dinamici. Mislim da je ona još uvijek premala (još nema ni četiri godine) da bi se znala efikasno obraniti od takve vrste pritiska, pa ću joj danas kupiti toliko željenu Bratz, no jednostavno ne želim da odraste u osobu kojoj će tuđa mišljenja biti važna i kojoj će ta vrsta prihvaćanja biti bitna.

Kako da to postignem? :? :/

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Re: Privatne igračke u vrtićima

ad 1... moja #1 nije nikad voljela nositi svoje igračke u vrtić niti sam po njenim pričama mogla zaključiti da je to nešto bitno za status u grupi

ad 2... ne znam, ali ću se osvrnuti na ovo

Citiraj Sanja prvotno napisa
    Pokušavam joj objasniti da nisi ono što imaš i da te ne definiraju stvari, da si ne smije dozvoliti da joj bilo tko uvjetuje društvo zbog nečega što posjeduje i sl., no ona je još mala i ne znam koliko joj to zapravo sjeda.
    mislim da je premala da bi ovako nešto mogla shvatiti (osim u nekoj mjeri kroz primjer koji će oponašati)

i
    no jednostavno ne želim da odraste u osobu kojoj će tuđa mišljenja biti važna i kojoj će ta vrsta prihvaćanja biti bitna.
    moji su roditelji to pokušali postići tako da su branili stvari koje su smatrali bezveznim, a nekako se slučajno :/ poklopilo da su to bile upravo one koje su svi imali ili htjeli imati... uz prigodne prodike o povodljivosti, ono "da svi skaču s mosta jel bi i ti?" (najgluplji roditeljski kliše u povijesti svemira
    nije im baš uspjelo :/

nemam recept, ne branim ništa, #1 ima svoj džeparac koji zadnjih tjedana troši isključivo na sličice Euromania , a nastojim pružiti dobar primjer... koliko uspijevam dalo bi se pričati :/

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Kako da to postignem? :? :/
    s djetetom fionine dobi vrlo teško. ne zato jer neće razumit nego je mala da bi uopće mogla razumit.
    a traume isključivanja iz grupnih igara mogu joj stvarno ostat za cijeli život.
    a i to što ćeš joj kupit popularnu igračku samo da bi bila prihvaćena je opet dvosjekli mač. šta će bit sutra, prekosutra, kad odraste. hoće li to bit najnoviji porsche da bi je društvo prihvatilo.

po meni je veliki pedagoški propust na tetama koje ne vide ili ne žele vidit (radi vlastitog mira i komoda) da ima djece koja radi toga pate. jer fiona očito pati čim se iz veselog diteta koje voli vrtić pretvorila u dite kojoj je vrtić mjesto sve veće nelagode i izazivanja vlastite patnje.

bez obzira što su roditelji podijeljeni tete su tu (a i ravnatelj i pedagog) da donesu odluku o nenošenju privatnih igračaka koje uzrokuju problem. i tako treba bit pa kome krivo kome pravo. jer radi nekolicine djece ne moraju traume imat ostali. a isključivanje iz druženja itekako ostavlja traume.
    mogu razumit (a i podržavam) da je to neka omiljena igračka koja ditetu daje nekakvu sigurnost kad nisu roditelji uz njega, ali bome nikako igračke koje su -in- tjedan-dva.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Citiraj Ailish prvotno napisa
    moji su roditelji to pokušali postići tako da su branili stvari koje su smatrali bezveznim, a nekako se slučajno :/ poklopilo da su to bile upravo one koje su svi imali ili htjeli imati...
    Posve te kužim. Meni moji nisu ništa branili, ali su mi te popularne stvari kupovali s mjerom, koliko su mogli (bila su druga vremena). Naučila sam da nešto mogu dobiti, a nešto ne mogu, ali sam jednako tako naučila da treba izbjegavati ljude koji će mi uvjetovati svoje vrijeme i društvo time imam li neku igračku/majicu/tenisice ili nemam.

Ja njoj ne branim ništa a priori, ali mi je žao kad vidim da neke igračke koje su joj bile važne i drage postaju sporedne, samo zato što je neka curica koja se nametnula kao glavna rekla da je ta igračka glupa, a svi trebaju imati nešto drugo... Naravno, ono što ima "glavna".

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

samo bih nadovezala da se baš negdje oko 4. godine kod nas počelo s uspostavljanjem hijerarhije u grupi, pravila tko se može igrati s "glavnima" itd... jedna curica je još odonda dominantna i u igri ju svi slušaju, ako joj se zamjeriš - ne možeš se igrati s njenom ekipom...a kad su trebali nacrtati najboljeg prijatelja/icu više od pola ih je valjda nacrtalo nju

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

još i sada ih ucjenjuje tipa tko kaže da je kolač dobar a njoj se isti ne sviđa je out
    moja #1 se naučila nekako nositi s tim, našla je saveznike

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

vidim da smo na istim valnim duljinama 8)

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Citiraj Loryblue prvotno napisa
    s djetetom fionine dobi vrlo teško. ne zato jer neće razumit nego je mala da bi uopće mogla razumit.
    Upravo u njezinoj dobi i je glavni problem. Da je starija, mislim da bi mi se bilo lakše postaviti.

Iskreno, nisam očekivala takav tip problema u tako nježnim godinama. :/

a i to što ćeš joj kupit popularnu igračku samo da bi bila prihvaćena je opet dvosjekli mač. šta će bit sutra, prekosutra, kad odraste. hoće li to bit najnoviji porsche da bi je društvo prihvatilo.
    Točno to. Ne želim da s 13 godina propuši, s 15 proba drogu i sl. samo zato što to "svi rade".

po meni je veliki pedagoški propust na tetama koje ne vide ili ne žele vidit (radi vlastitog mira i komoda) da ima djece koja radi toga pate.
    Ne mislim da su tete komotne, zaista su dobre, posvećene djeci i Fiona ih obje voli, svakodvneno pokušam razgovarati s njima kad dođem po nju - ponekad je to minuta-dvije, ponekad deset, ovisno o tome koliko i one i ja imaju vremena. Ne bih željela da ispadne da su tete loše.

Samo mislim da su ovdje napravile krivu procjenu i da se ne znaju postaviti prema roditeljima koji krše pravilo.

bez obzira što su roditelji podijeljeni tete su tu (a i ravnatelj i pedagog) da donesu odluku o nenošenju privatnih igračaka koje uzrokuju problem. i tako treba bit pa kome krivo kome pravo.
    Da, to bi bilo odlično, ali ne znam koji je put do takve odluke. (Mislim na formalni, hijerarhijski put u vrtiću.)

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Točno to. Ne želim da s 13 godina propuši, s 15 proba drogu i sl. samo zato što to "svi rade".
    mislim da ne moraš gledati tako strogo...

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

s onim gore sam htjela reći da problem ostaje čak i ako zabrane igračke
    sorry na serijskim postovima

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da ne moraš gledati tako strogo...
    Ok, priznajem da sam možda malo zabrijala , to me muči već danima, pa malo dramatiziram.

Kod nas je slična hijerarhijska priča kao i kod vas, jedino što u našoj grupi djeca nisu vršnjaci, nego je mješovita. Tu mješovitost doživljavam vrlo pozitivno i drago mi je da su djeca različitih dobi zajedno, jer smatram da se u takvoj situaciji jako dobro vježbaju različite socijalne vještine i tijekom pohađanja vrtića svatko od njih proći će kroz sve situacije: biti novi i najmlađi, biti u sredini, biti najstariji i "veliki".

Dobro sam se nasmijala na kolač - kod nas je bila slična stvar sa špinatom. "Glavna" ga ne voli, pa se zgražala nad Fionom, kojoj je špinat pak jedino povrće koje jede.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

s onim gore sam htjela reći da problem ostaje čak i ako zabrane igračke
    Slažem se.

Ali ta vrsta hijerarhije je nešto posve normalno u grupnoj dinamici, gdje svatko igra neku ulogu. Oko toga ne brinem toliko, jer to je jednostavno nešto što mora naučiti i savladati.

Igračke me brinu, jer ne želim da od malih nogu materijalne stvari počnu igrati bitnu ulogu u njezinom životu (jednako bih reagirala da je u pitanju odjeća ili obuća). A da ne kažem da se u konkretnim slučajevima radi o poprilično glupim igračkama. Te "glavne" curice nikad ne dođu u vrtić s drvenim kockama ili nekom kompliciranom slagalicom.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da je ovdje prvenstveno na tetama da tu situaciju razriješe jer stvarno nema smisla. :/

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

pa pravilo već postoji, samo ga se ne drže... isto kao kod nas sa slatkišima.... samo sam ja previše inertna da bih nešto poduzela
    inače mislim da treba ići kod ravnateljice, ako se s tetama ne može riješiti

mirje avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

U mnogočemu mogu prepoznati situaciju u I. grupi. Međutim, mislim da je ipak ključna dobna razlika. U našem vrtiću trogodišnjacima se još uvijek nesmetano dopušta donošenje privatnih igarčaka. U vrtićkoj skupini to se ipak nastoji izbjeći. I kod nas vrijedi "pravilo petka" i već su na prvom roditeljskom roditelji zamoljeni da se toga izričito pridržavaju. Moja I. je jedno vrijeme čak poskrivečki odnosila igračke "šveracajući" ih u torbici. Tete su odigrale ključnu ulogu jer svatko dijete koje donese igračku u "nepetak" mora je pospremiti u ormarić u garderobu i nema nikakovog igranja s njom. Pomalo mi je zbunjujuća ova "igra" sa spremanjem u veliku kutiju jer se iz toga zaključi da je donošenje igračaka ipak prihvatljivo. Treba zaista stajati iza dogovorenog: samo petkom i da se i roditelji i tete toga pridržavaju. I taj petak moraju posebnije obilježiti. U I. grupi se onda te igračke zajedno "prezentiraju" i pogledaju tako da to i dobije nekakav smisao. Zato možda i nije "in" donijeti Barbiku koju sve curke imaju nego nešto malo drugačije. Ipak, ovo su petogodišnjaci.

S druge strane, od popularnih igračaka se ne može pobjeći, reklame su posvuda a ne samo među djecom u vrtiću. Razgovor i možda roditeljski stav tu je važan, naravno uz djetetovu spremnost za sve to. Ja izričito ne branim ništa ali pokušavam objasniti ili barem kompezirati određenu želju. Kad je I. žarko željela MLponny lutku od 400 kn, predložila sam joj teglicu plastelina MLPonny s plastičnim pečatom-Ponnyjem i bila je zadovoljna, ne samo zbog cijene; I. nije dijete koje će se igrati s lutkom satima i danima i znam da bi završio u košari s ostalim plišancima a plastelin joj je jedna od najdražih kreativnih igara.

KS (ista "berba" kao i tvoja curica) je jednom odnio svog peseka u vrtić i zaključio da je pesek bio jako tužan tamo jer su ga druga djeca čupala i nosala i da mu je bolje biti doma

Razumijem i dijelim tvoju zabrinutost oko povodljivosti

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

vidiš meni je ovo još jedan razlog protiv mješovitih grupa jer su rijetki
    "mali" koji se uspiju oduprjeti "velikima"

neznam šta bi ti rekla apropo igračaka u našem vrtiću se kao mogu nositi ali bolje ne,srečom zabranjene su one IN za dečke tipa ninje pa nema
    problema da je netko isključen jer nema najnoviji model Lea
    vidiš nisam ni o tome dosada razmišljala sve IN igračke za dečke su kao agresivne pa se nesmiju nositi u vrtić a za curice nisu pa ih nose
    po meni bi najidealnije bilo da se igračke ne nose i gotovo ali tu mislim ostaje puno veći problem roditelji koji su za nošenje

pozorno ću pratiti temu jer stvarno neznam šta napraviti

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

obzirom da imam i malu i veliku curku, dakle u dvije različite grupe, evo kako je kod nas:

- kod starije, koja je djelomično predškolska, od ove godine nema uopće nošenja igrački. do prošle godine su mogli nositi samo svoju najdražu igračku i nije bilo tih barbika i sličnih trica, to su bili gotovo isključivo plišanci, a služile su uglavnom samo za uspavljivanje. kod malene (koja je sad u najmlađoj vrtićkoj) su još dozvoljene igračke kao što su bile i kod starije, s tim da sam primjetila da tete to prilično dobro hendlaju i kontroliraju (npr. jedan tata je vraćen doma sa igračkom-puškom :shock: , druga mama je vraćena doma sa igračkom od petstotinjak kuna i sl.)

- ovu tvoju situaciju bih riješila direkt u glavu - kod ravnateljice, može i pismeno (dapače!), na znanje i pedagogici, isto ovako kao što si tu sve obrazložila.

sretno!

maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ajoj!
    meni je vrtić stalno nad glavom, koji, gdje, u istu grupu ili ne.....
    ovo me još više obeshrabrilo i bacilo loše svjetlo na "obične" vrtiće jer u waldorfskom u kakav su cure išle takve stvari nisu bile moguće.
    da ne pričam o prekrasnim handmade drvenim igračkama koje POTIČU MAŠTU A NE ZAVIST!
    no cure će morati u državni vrtić, sad bar znam još jednu stvar na koju trebam obratiti pažnju...
    Sanja, ja bih isto išla ravnateljici (makar nemam puno iskustva s vrtićima )

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Nisam nikad malome kupovala igracke zato sto svi ostali imaju, nego onda kada je nesto zatrazio i zaista to htio.
    I da sam na tvom mjestu, kupila bih joj tu lutkicu, al bih mi se jezik osusio dok ne bih dovoljno puta rekla kako to ne kupujem zato sto svi imaju, nego zato sto ona to hoce itd itd
    Nekako mislim da se zabranom samo postize da se zabranjeno voce jos vise zeli, pa onda dolaze i konzekvence nadalje.
    Uvjerenja sam da ipak djeca uce iz primjera, posebno od roditelja, i u svom objasnjavanju cesto stavljam sebe i MM-a kao primjere ne bi li mali bolje shvatio sto zelim reci.
    Ne bih htjela da na tezi nacin shvati kako covjeka ne cini ono sto ima, a pod "tezi" mislim to da mu roditelj ne zeli (ne: ne moze - to je drugi par rukava) kupiti nesto sto dijete toliko iskreno hoce imati, a posebno u dobi kada razlog ipak ne moze razumijeti u potpunosti.
    Iako, cini mi se da je zenski svijet malo drukciji od muskog po tom pitanju, il se varam, ne znam...

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Ja mogu samo iz svoje osobne prakse reći kako sam ja rješavala donošenje igračaka od kuće.
    U našu sobu gdje su sve igračke zajedničke mogle su se donositi samo igračke koje si želio djeliti. Mogao si donosit igračke, čak se i pohvaliti sa njima, alli čim uđe u našu sobu sva djeca se mogu po dogovoru igrati sa njom. To pravilo je bilo prihvaćeno. Oni koji nisu htjeli dijeliti igračku ostavili bi je u svojoj garderobi nitko im ne bi dirao.
    Oni koji su donosili igračku u sobu, vrlo brzo su shvatili ljepotu djeljenja jer su se djeca voljela igrati sa njima.
    Zabranjene su bile sve agresivne igračke, a najviše su bile dobro došle edukativne igračke za igru većeg broja djece. Skupe igračke se u principu ne donose jer i roditelji znaju naše pravilo pa ne dozvoljavaju da se te igračke nose.
    U vrtiću jednostavno moraju postojati pravila, ali ja ne vidim ništa loše u tome da se donose igračke od kuće ( odabrane ) jer svako dijete ima svoje omiljene igračke i igre, pa zašto ne dopustiti da se sa njima igra i u vrtiću kada je za to vrijeme.
    P.s. Prije je bilo lakše kada nisu postojale igračke tipa power rangersa, bratz i ostalih. Iste me izluđuju .

Pišem u prošlom vremenu jer u jaslicama nema takvih igračaka

maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Veki ja bih tebi odmah dala svoje cure, sve mi je o.k. šta si napisala, ali ovo što muči Sanju...nadam se da nije česta pojava u vrtićima

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nadam se da nije česta pojava u vrtićima
    u našem gradskom vrtiću nije.
    sanja, grozno mi je to o čemu pišeš, i jako sam se bojala takvih situacija. na moju veliku sreću, potpuno neopravdano.
    i da, u vašoj situaciji, kupila bih zari tu lutkicu :/

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kod nas se nose igrčke u vrtić (gradski)..odnosno nitko nije nešto posebno zabranio (zabrana se odnosi samo na oružje, nindža kornjače i slično).

Dečki obično donesu sa sobom koji autić, karte, a cure su trenutno u poni fazama.

Lovro ne nosi (skoro) ništa. Jer je skužio da ako nešto i uzme, klinci bi baš htjeli "to". I makar nije škrt (stvarno!!), ne želi dati igračku u grupu, jer malci obično sve strgaju. A on je u osnovi pažljiv.

I uglavnom kad ga i pitam da li želi nešto ponijeti sa sobom, jer kao drugi dečki to nešto nose, njegov pogled ("Sii gluuupaaa!" spika) i odgovor: "Ma uzet će mi ako to donesem!" govore sve.

Što se tiče igranja, u stvari se igra sa klincima, nije zavidan, ako ga i nešto "primi" prođe ga do doma. I nije "isključen" u igrama.

Ali moram reći da su cure obično "gore" po tom pitanju isključivanja. :/

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i da...da Lovro ima takvih problema ja bih mu kupila tu igračku.
    Ali, bez obzira što me možda ne kuži, sigurno bih mu "ubacila" neku "bubu u uho" u vezi takvih igranja / zahtjeva / položaja u grupi.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Do iscitavanja ovog topica, nisam imala pojma da nosenje svojih igracaka u vrtic moze biti uzrokom nekog problema :?
    L. svaki dan uzme jedan autic. I ne zeli ici bez neceg sto je odlucio ponijet. Do sada nije zatrazio nista zato sto netko u vrticu to ima. A i tete su nam super pa ostave igracku uvijek u garderobi, da se ne zagubi.
    Problem s igrackama koji se ovdje prezentira nije problem koji nastaje zbog nosenja igracaka od doma, vec problem djecjih odnosa u grupi, a oni bi bili ovakvi ili onakvi i bez nosenja privatnih igracaka.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moja je prosle godine prvi put pocela nositi igracke u vrtic i to mucavce za spavanje, a kad dodem po nju nadem ga u ormaricu. Ove godine rijetko ih se sjeti uzeti.
    Na dvoristu se igraju s vrtickim rekvizitima, vidim ih da prenose plasticne blokove, penju se po spravama ili su u pijesku.
    Inace smo u mjesovitoj grupi od 4-7 godina.

Ja bi na tvom mjestu razgovarala s tetama i objasnila im u sto se to nosenje igracaka pretvorilo

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Citiraj maxi prvotno napisa
    Veki ja bih tebi odmah dala svoje cure, sve mi je o.k. šta si napisala, ali ovo što muči Sanju...nadam se da nije česta pojava u vrtićima
    Pa ja sam odgovarala na pitanje kakvo je stanje u vašim vrtićima.
    Ovo šta muči Sanju mislim ( i ja se nadam ) da nije česta pojava u vrtićima. Barem eto kod nas nije, ali vrtići i tete se razlikuju. Ne postoji pravilo. Isto se odnosi i npr. gledanje crtića u vrtiću. U nekim vrtićima je to praksa. Kod nas je TV strogo zabranjen što mislim da je prestrogo jer ima prekrasnih dokumentarnih, edukativnih sadržaja koje je prekrasno pogledati i puno se iz njih nauči novoga i daju sliku svijeta koju je teško prenjeti preko nekog drugog sredstva. Crtiće ne odobravam nikako.
    Ja bi na njenom mjestu razgovarala vrlo ozbiljno sa tetama o svojem problemu jer to je velik problem ako to curka tako jako proživljava i ima traume.
    Ako su tete već postavile pravila znači da razmišljaju o tome i treba im skrenuti pažnju na problem i zahtjevati da postrože pravila, tj njihovo provođenje. Ja vjerujem da drugi roditelji i ne razmišljaju o tome, ali zato su tu tete koje moraju zahtjevati da se pravilo poštuje.
    Iskreno se nadam da ćete to rješiti, a u međuvremenu i ja bi kupila tu lutkicu jer mislim da je manja šteta da joj se kupi lutkica uz razgovor zašto se kupuje, nego ovo što ona sad proživljava da se osjeća odbačena.

A šta kaže curka, da li ona želi tu lutkicu jer joj se sviđa ili zato da se ima sa čim igrati sa prijateljicama ? Samo me zanima

maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj Veki prvotno napisa
    Ovo šta muči Sanju mislim ( i ja se nadam ) da nije česta pojava u vrtićima. Barem eto kod nas nije, ali vrtići i tete se razlikuju. Ne postoji pravilo. Isto se odnosi i npr. gledanje crtića u vrtiću. U nekim vrtićima je to praksa. Kod nas je TV strogo zabranjen što mislim da je prestrogo jer ima prekrasnih dokumentarnih, edukativnih sadržaja koje je prekrasno pogledati i puno se iz njih nauči novoga i daju sliku svijeta koju je teško prenjeti preko nekog drugog sredstva. Crtiće ne odobravam nikako.
    TO JE VRTIĆ ZA NAS

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ne smije nositi nindže, mačeve, pucaljke

nosi zeca za spavanje i svaki dan neki autić ili robota,

ponekad to ostane u vrtiću ,no ja onda kažem-što ide po selu dobije po čelu, pa se odučio od nošenja skupljih igračaka u vrtić ( kada je ostao bez njih )

ovo što su tete u tvom vrtiću dozvolile da socijalnu dinamiku grupe preuzme dijete ..... :/

ne bih baš tako nešto mirno gledala

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Sanja, još se sjećam kad si pisala o vrtićkim proslavama rođendana i ne mogu vjerovati da tete, kojima je toliko bilo stalo da se na izvanvrtićke proslave pozovu sva djeca iz grupe (da se netko ne bi osjećao isključenim), na ovakvu, puno ozbiljniju situaciju, ne reagiraju :shock:
    Mislim da bi to ipak trebalo riješiti s njima do kraja.

Što se tiče privatnih igračaka u našem vrtiću, koliko znam, nema zabrana. Andrej svaki dan ide u vrtić s kalkulatorom i knjigom, i nema nikakvih problema - dapače, onda im teta čita iz njegove knjige, a ionako ga već svi znaju kao "onog s kalkulatorom". Ali on je zasad u mlađoj grupi, gdje su samo trogodišnjaci. Kako će s igračkama biti nagodinu, kad prijeđe u mješovitu grupu, ne znam. Nadam se ne ovako kao kod vas :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Maria

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

kod nas je pravilo da se ne nose igracke u vrtic i ja sam jako sretna zbog toga. tu i tamo netko donese neku sitnicu koja ga onda ceka u garderobi i svi je dodju svecano pgledati.marko je nekoliko puta pitao da nesto donese ali sam ja rekla da mu to nije potrebno jer u vrticu ima puno raznih igracaka.on ionako nema neku omiljenu igracku. mene je ovoga sto pises bilo strah. da sam u toj situacij i grizla bih se grozno ali ne bih izdrzala i znam da bi kupila tu lutku ili vec sto god to bilo.
    mislim da su curice nacelno puno gore po tom pitanju. sjecam se i ja tih klanova i "glavnih" cura u vrticu i razredu. cini mi se da kod deckiju toga bas nije bilo.

a ti mozda probaj porazgovarati sa ravnateljicom i prvenstveno sa drugim roditeljima koji razmisljaju na isti nacin.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Danas sam razgovarala s tetom i sa zadovoljstvom zaključila da razmišljamo jednako.

Ispričala sam joj manje-više sve što i vama na ovom topicu i ona mi je rekla da se ni u naš vrtić igračke prije nisu nosile, nego da im se situacija prošle godine otela kontroli i vrlo diskretno napomenula da je veći problem u nekim roditeljima, nego u njihovoj djeci (a to znam i sama).

Nakon što sam joj detaljno ispričala način na koji mi je Fiona predstavila svoje vrtićke probleme, i sama mi je rekla da su jučer rješavali točno tu situaciju. Fiona joj je došla i rekla da se curice ne žele igrati s njom, jer nema Bratz, a teta ih je zatim okupila, razgovarala s njima i nakon razgovora svi su se igrali zajedno.

Uglavnom, teta mi je rekla da joj je potrebno mnogo roditeljske podrške za provođenje tih pravila u praksi te da tete već dosta dugo pričaju o tome da se bi tijekom ove školske godine međusobno točno dogovorile što je, kad i pod kojim uvjetima dozvoljeno, a što nije, te to na prvom roditeljskom sastanku početkom iduće godine rekle roditeljima. Problem je u tome što ima roditelja koji najiskrenije vjeruju da je plastični ružičasti poni korisnija i bolja igračka od drvenih kocaka, slagalica ili knjiga. :/ Također mnogi donose i sasvim neprikladne crtiće, pa im tete stalno iznova moraju objašnjavati da to nisu materijali za vrtić. Roditeljima, ne djeci. :/

Nadam se da će ovaj razgovor uroditi plodom, no konkretne rezultate ćemo vidjeti početkom iduće školske godine. Do tada će se ipak uvesti veća kontrola nad međusobnim odnosima i načinu komunikacije djece.

A što se tiče konkretne lutkice, naravno da sam joj je kupila. Ajme, koja je to bila sreća! Odmah ju je počešljala, svukla, obukla, dobro je pregledala, divila joj se i tako nekoliko puta. I, naravno, rekla da će ju u petak odnijeti u vrtić da se pohvali.

Danas smo išli na jedan vrtićki rođendan, pa smo morale zajedno otići u dućan i kupiti slavljenici identičnu Bratz. Ne sličnu, ne isti model odjeven u druge boje, nego istu-istu, jer je baš ta najljepša na svijetu.

Hvala vam svima na inputu, bilo mi je drago čuti da nisam freakusha zato jer me to smeta. Nadam se da su trenutni problemi rješeni i da ću za pola godine dići ovaj topic s dobrim vijestima.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Baš mi je bilo lijepo čitati kako ste se prekrasno sve dogovorili i kako si super sve rješila . Baš mi je drago.
    tetama i maloj plavoj

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Veki

I meni je drago da je sve ispalo ovako. Tete su zaista dobre, angažirane, bave se djecom i Fiona ih obje jako voli. Zaista ne razumijem roditelje koji bi mijenjali taj njihov angažman i vrlo kvalitetan program (još k tome na stranom jeziku) za nešto što je pet kategorija lošije.

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

super vijesti :D

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

baš mi je drago da je problem za sada pod kontrolom, a da će od slijedeće vrtićke godine biti i iskorijenjen. :D

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Nakon što sam joj detaljno ispričala način na koji mi je Fiona predstavila svoje vrtićke probleme, i sama mi je rekla da su jučer rješavali točno tu situaciju. Fiona joj je došla i rekla da se curice ne žele igrati s njom, jer nema Bratz, a teta ih je zatim okupila, razgovarala s njima i nakon razgovora svi su se igrali zajedno.
    Po meni je upravo ovo kljucno, sve ostalo je sporedne vaznosti (hocu reci - to je nacin kako se "uci" ne-povodljivost).

Inace, bas me iznenadio cijeli taj problem (mojih dvoje klinaca je u skupini s Fionom) i zao mi je zbog Fione . Tonka mi nije niti nagovijestiti da se takvo sto dogada u grupi (izgleda da do nje to jos ne dopire). Moji igracke uglavnom NE ZELE nositi u vrtic (niti petkom kad je kao dozvoljeno) :?
    Sto se tice neprimjerenih crtića, meni je to isto malo zasmetalo, ali teta se malo opravdavala da ih pustaju samo ponekad i to kao zato jer su na njemackom...

(btw, mi smo se i jutros, na samom ulazu, susreli s plasticnim ruzicastim ponijem )

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •