Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: nuhalni nabor i nosna kost

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno nuhalni nabor i nosna kost

zanima me da li su vam u ranoj trudnoći gledali ove markere za eventualne kromosomske bolesti.....ja pratim trudnoću privatno i moja doktorica mi to nije gledala...e, sad, da li se to mora ili ne, ili tek ako se pokaže neka sumnja, neznam....ali bi bila zadovoljnija i mirnija da je pogledala, inače, one sve uzv mjere su ok, ali to ne mora ništa značiti...barem kolko sam pročitala na netu....šta mislite?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

o kolikoj se trudnoći kod tebe radi? Možda još nije došlo vrijeme...
    Mjerenje nuhalnog nabora se u principu radi tek oko 12og tjedna (mjerenja prije ili kasnije je irelevantno) a kombinira se s ostalim markerima kroz kombinirani krvni probir ili, po želji žene, s kasnijim krvnim testovima, koji daju rezultate isključivo u vjerojatnostima i kroz postotke eventualno upućuju na neke moguće poremećaje.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

sad sam 18. tj, a slijedeći uzv mi je za 2 tjedna. nikad nije spomenula ništa osim klasičnih uzv mjera ( bpd, ac i fl) i rečenice: morfologija i dinamika ploda su uredu. ??! ja do sad nisam o tome razmišljala, ali sad me počeo obuzimati neki strah. isto tako mi nije preporučila niti kombinirani probir niti bilo kakvu dodatnu pretragu, a ja nisam sama pitala jer sam smatrala da nije potrebno, jer da ona misli da treba valjda bi sama rekla??hm :/

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

vjerojatno je mjerila nuhalni nabor i po tome zaključila da je morfologija ploda u redu. Glede kombiniranog probira i ostalih double/triple testova, možda je samo prosudila da za njih nema potrebe - ionako je njihov rezultat samo u odnosima većih ili manjih vjerojatnosti.
    ne brini se, glavne su te uzv mjere i uredan razvoj.

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

alanat, pogledaj malo pomoću pretražnika iskustva cura. ima više topica ovu temu. ovo je jedan od njih:
    http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...=nuhalni+nabor

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

ma ja sam skoro 100 % sigurna da ga nije mjerila, zvala sam ju danas baš da ju pitam i da joj velim da me to brine, al je nema, pa ću ju sutra pitat....

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

alanat, nemoj da brines.
    mozda dr i nije merila, ali se zadebljanje vece od 3mm (a to je granicno), toliko vidi da bi sigurno primetila da je tako bilo.
    Evo samo zamisli, crl je u vreme merenja nuhalnog nabora negde oko 50mm, pa zamisli da je glavica pola, ako uzme da gleda poprecni presek, nakupnina tecnosti na vraticu veca od 3mm bi se itekako primetila.

Ja sam u prosloj trudnoci imala missed, bebi je vec prestalo da kuca srce, a nuhalni nabor je bio nesto veci od 3mm, tako da sam se po internetu nagledala tih slicica, pa ti iz tog iskustva govorim.

Nosna kost nije prisutna kod 60% fetusa sa sindromom Down, tako da to nije neki pokazatelj, i obicno gledaju kad se dobiju losi rezultati na testovima, ili vec u sklopu pravog perinatalnog probira, koji ukljucuje kombinovani test i uzv u prvom i double/triple/quadriple test sa uzv-om u drugom trimestru.
    Mada to na nasim postorima retko ko (mozda niko) ne radi tako detaljno.

U drugom trimestru moze da se gleda velicina uveta, kao i koza na nosu, to su neki od markera za Down, a ima ih jos.
    Istina je da obicni ginekolozi to ne gledaju, ali kao sto rekoh, nema nekog posebnog smisla bez ukupnog testiranja.
    Naravno, bebe su cesto tako okrenute da skrivaju lice, pa nosic nije bas ni lako premeriti

I da, osim preciznog merenja, postoji nesto i u tom njihovom "pregledu", kad gledaju sve odjednom, a uz sve iskustvo mogu da primete ako nesto nije ok, pa cak i kad nama izgleda da gledaju letimicno.

Pink-OS avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Draga Alant ako osječaš bilo kakav strah u vezi trudnoći,traži od svoje doktorice da napravi sve moguće testove i mjerenja,uostalom za to ju plaćaš! kažem to zato ne da bih te uplašila,jednostavno ja sam išla na redovne preglede,doc. mi je uvjek govorila sve su mjere u redu,ja samo ne mogu vjerovati ako netko mjeri podlaktičnu kost,mislim da to mjere kako onda nemože vidjeti da dijete nema pola ruke! sory nemoj se oko ovog zabrinjavati,ovo što se nama desilo je jako,jako rijetko,želim samo reći da nekada njihova mjerenja nevode ničemu i ako imaš kakav strah učini sve da ga se riješiš,tj.napravi sva mjernja kako treba! zašto imaš te strahove?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Pink-OS prvotno napisa
    Draga Alant ako osječaš bilo kakav strah u vezi trudnoći,traži od svoje doktorice da napravi sve moguće testove i mjerenja,uostalom za to ju plaćaš! kažem to zato ne da bih te uplašila,jednostavno ja sam išla na redovne preglede,doc. mi je uvjek govorila sve su mjere u redu,ja samo ne mogu vjerovati ako netko mjeri podlaktičnu kost,mislim da to mjere kako onda nemože vidjeti da dijete nema pola ruke! sory nemoj se oko ovog zabrinjavati,ovo što se nama desilo je jako,jako rijetko,želim samo reći da nekada njihova mjerenja nevode ničemu i ako imaš kakav strah učini sve da ga se riješiš,tj.napravi sva mjernja kako treba! zašto imaš te strahove?
    Potpisujem Pink-Os u potpunosti...

Ako imas bilo koje strahove, otidji kod nekog drugog doktora na ultrazvuk.
    Ne zelim te strasit, al slicno se dogodilo i meni kao pink.
    I mom djetetu je podlakticna kost kraca od druge ruke, i fali pola dlana..
    Žao mi je ako te ovo strasi, al kazem ti svoje iskustvo :/ Znam da je to rijetko al nista ne mozes izgubiti

mici85 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Sretna Mama prvotno napisa
    Citiraj Pink-OS prvotno napisa
    Potpisujem Pink-Os u potpunosti...

Ako imas bilo koje strahove, otidji kod nekog drugog doktora na ultrazvuk.
    Ne zelim te strasit, al slicno se dogodilo i meni kao pink.
    I mom djetetu je podlakticna kost kraca od druge ruke, i fali pola dlana..
    Žao mi je ako te ovo strasi, al kazem ti svoje iskustvo :/ Znam da je to rijetko al nista ne mozes izgubiti
    i ja se slazem s ovim. nazovisvoju doktoricu i bit ces mirnija... mislim da ti jos nije prekasno za double/triple test. ja sam ga radila u 19.tjednu...
    pozz...

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

baš čekam da me dr nazove......ugl., ja ni sama neznam zašto odjednom imam te strahove...prva trudnoća super, dijete hvala Bogu zdravo, druga trudnoća blighted ovum ( što nema veze s ničim) i sad ova. ja sam se u međuvremenu prebacila kod jednog divnog doktora u Petrovu i idem na uzv slijedeću subotu 26. rekla sam mu šta me muči, reko je da mogu napraviti triple ako želim, da mi on to ne preporučuje, ali da je to moj izbor i odluka. ja sam rekla da neću jer su rezultati nepouzdani i da sam bila uvjerena da je uzv prvi i osnovni mjerodavan pokazatelj bilo kakvih abnormalnosti, međutim, naravno, nikad nemožemo biti 100% sigurni. reko mi je da je stvarno besmisleno s tim se zamarati, i ja to znam, nego me nervira pomisao da dosadašnja doktorica nije napravila nešto što je mogla i trebala pa bi ja sad bila mirnija.ništa mi sad ne preosztaje nego čekati....ja sam bila uvjerena da se nuhalni nabor mjeri pod obavezno, svima, bez obzira na eventualnu rizičnu skupinu...

Pink-OS avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Dobro si napravila što si otišla kod drugog doktora,meni se čini da tvoj strah proizlazi iz toga što si bila nezadovoljna prijašnjom doktoricom,sad će se i strahovi smiriti,kad se kod ovog doktora budeš osjećala sigurno! ja sam jako pogriješila što nisam jenjala doktoricu s kojom sam bila nezadovoljna,kao što ću sad ići dalje ovo ono,a trebala sam!želim ti ugodnu trudnoću i zdravo i veselo dijete,i nemoj se toliko brinuti!

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

joj cure, hvala puno na riječima utjehe. sad me nazvala doktorica i rekla da je naravno mjerila nuhalni, ali da ona to ne spominje ako nije povećano zadebljanje, da je kod mene sve bilo ok, jer da nije, slala bi me na daljnje testove.kako sam sad sretna!!!!!

Pink-OS avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Eto vidiš! baš mi je drago1

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •