Dogadjaju mi se dvije stvari i trebam čuti slicna iskustva i konkretnu uputu.

U posljednjih tjedan dana je Luka (3mjeseca, prerano rođen pa je sad kao da ima 6 tjedana) počeo sisati češće i poneki put plakati pa i par minuta nakon sisanja. To je kulminiralo ovaj vikend maratonom sisanja. Doslovno i neprekidno. Zabrinula sam se pa sam nazvala na Sveti Duh pa me dr. Stanojevic ( :D )umirio, rekao "razvojni skok, sve ok, hajde s bebom u krevet i nastavite ... bez brige". Ja se umirila i onda smo prilično dobro odradili maraton, mada sam povremeno imala mučninu... cini se da se silno sisanje jucer navecer malo umirilo.

Ono što ne mogu shvatiti je da se ritam sisanja promijenio (ili to još uvijek traje razvojni skok?) na način da sad Luka jede svakih sat vremena i to pojede brze nego dosad jednu sisu. To znaci da tokom dana prakticno uopce ne spava. (20 minuta sisanja i kvit, malo guganja i gledanja, ubije oko vec nakon sise ili malo poslije i i opla, opet budan!)

Ako mu ponudim i drugu sisu (bez guranja, nakon pauze), posebno ako je to jedna od jutarnjih tura - čini mi se da se prejede - može li se prejesti?) jer nakon toga malo stenje, malo više se frče, puno plače i prdi.
No, nakon toga i odspava malo više.

Pitam se:

Mučnina pri tako puno dojenja, kakvo smo mi imali ovaj vikend je normalna? Pretpostavljam da su me spucali hormoni od toliko stimulacije ( i umora).

Griješim li ako ga pustim na tako kratko cesto sisanje bez spavanja? (zbog nespavanja) Meni je koma jer se naravno ja uopce ne odmorim u tom ritmu...

Može li se on prejesti?

Je li to jos uvijek razvojni skok pa ce on poceti vise jesti duze spavati kao prije?

Teško mi je jer se prerano rodio pa nemam referentne točke.
Malo me frustrira kad čitam da mame imaju novorođenčad koja jede svaka tri il četiri sata... (Luka trenutno ima 3500 grama, dobio je prosli mjesec 700, a protekla dva tjedna oko 300 - znači dobro napreduje)
Dijelom sam si odgovorila ovo pišući - želim slijediti njegov ritam pa kakav god on bio... Drugi dio mene je pun upitnika i puno će mi značiti da podijelite sa mnom svoje iskustvo.