Kažu da jabuka ne pada daleko od stabla.
Razmišljala sam o sebi i svojim roditeljima. Oni su, dakako, moje stablo, njihov se utjecaj na mene ne može poreći. Ali ja mislim da sam se ipak poprilično otkotrljala od tog stabla.
Odgajana sam da budem "zlatna sredina", da se ne ističem, da se uklopim, moralo se paziti "što će drugi reći", uglavnom takva neka filozofija. Roditelji su mi takvi. A ja sam ispala sasvim neki drugi tip osobe - imam neku svoju "spiku": niti razmišljam, niti izgledam, niti se ponašam ili čak hranim poput većine drugih ljudi. Mislim, nisam nikakav ekscentrik, ali sam bome jako daleko od onog što su oni željeli da budem. (Povremeno si na tome čestitam.) Znam da usprkos svemu imam još uvijek u sebi puno toga "njihovog", ali u nekom općenitom životnom stilu, filozofiji i poimanju svijeta miljama smo daleko. (Zove li se to samoostvarenje?!) Ponekad mi se oni čine kao djeca...
Kako s vama stoje stvari? Jeste li i vi jabuke bježalice? U čemu ste se najviše otklonili od svojih roditelja? Što ste zadržali?
Nekako sam sklona misliti da je generacijski sukob zapravo stvar koja pokreće svijet naprijed i da je dijete zapravo "dužno" napraviti iskorak, premda je puno lakše naprosto se uklopiti, prihvatiti tradicionalne vrijednosti i ići utabanom stazom. A opet me i plaši na koji će način "iskoraknuti" moja djeca... Ne bih baš voljela da se toliko razlikuju od mene kao ja od svojih roditelja...![]()