Problem je loša voda. Pripremljeno na ispravan način, adaptirano ne ubija
Slazem se (moj je osobni stav) da adaptirano ne ubija kao takvo, vec okolnosti pod kojima se pripravlja - losa kvaliteta vode, siromastvo, losi opci higijenski uvjeti, losi standardi (koji dozvoljavaju da se na trziste pusti nekvalitetnija forumla) ... svi oni dovode do toga da se adaptirano koristi nepravilno ili u neispravnim uvjetima koji narusavaju i ugrozavaju zdravlje djece. A ovi gore navedeni problemi, na zalost, nisu problemi samo treceg svijeta (gdje jesu najizrazeniji), vec dijelom i nasi i problemi zapada (ne mozemo gledati samo iz perspektive zivotnog standarda i razine informiranja/educiranosti koje imaju forumasi ili nasa bliza okolina).
Tako da je moj stav i da djecu "ubija" upravo marketing mlijecnih nadomjestaka.

nego spašava djecu čije majke ne doje
Ono zbog cega se ja pretvaram u kondoricu iz proslog stoljeca je cinjenica da vecina majki ni ne pokusava dojiti ili jako rano prestaje zbog dezinformacija, neinformiranosti i needuciranosti, a ne zato sto doista ne mogu dojiti (govorim globalno, a ne lokalno, ali prica je identicna na koju god lokaciju je postavis).
Naprosto je nevjerojatno kakve se sve svinjarije odvijaju po svijetu, a vezane uz promociju formule naustrb dojenja... placeni medicinski djelatnici koji guraju besplatne primjerke formule (pa masno naplacuju nastavak koristenja jednom kad je dojenje zeznuto i mama udje u statistku zena koje "nisu mogle odjiti"), daju lose savjete (namjerno? opet potplaceno ili bar nijansirano donacijama iz industrije?)....
Ja bih rekla da je jedan vrlo mali broj djece doista spasen mlijecnom formulom (ako imaju srece pa su rodjeni negdje gdje su preduvjeti muckanja formule takvi da se dijete nece necim zaraziti, otrovati ili nece biti pothranjeno jer majka miksa manje praha s vise vode kako bi ustedjela na formuli), ostala su prevarena, prijevarom im je oduzeto pravo na optimalnu prehranu.

I na kraju, ne manje vazno (iako cijeli post i pola rasprave nemaju veze s Danima mama, beba, ... )... monitoring se ne bavi zenama koje nisu uspjele dojiti iz xy razloga, vec se bavi kriminalcima koji se usudjuju reklamirati da je prasak iz kutije bolji ili jednako vrijedan majcinom mlijeku, koji svoje predstavnike oblace u bijele kute i salju ih da needuciranim zenama dijele "medicinske" savjete o prehrani dojencadi, onima koji sve to gledaju iz pozicija vlasti i s figom u dzepu odlucuju o nama s najboljim namjerama (dok im se drugi dzep puni lovom od ovih prvospomenutih) i onima koji bi trebali brinuti o zdravlju majke i djeteta, ali su precesto u omaglici poklona, materijalnih i novcanih, od kojih zaborave i ono malo edukacije koju su prosli po pitanju dojenja.