Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Sto je to Roseola (baby measles)?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Sto je to Roseola (baby measles)?

Na baby centru sam gledala, i mis ima cini mi se ove simptome navedene dolje.. iz njihovog opisa se cini da nije nist opasno, pa se ne brinem... ali me zanima sto je to na hrvatskom? :?

Jesu vas djeca imala ovu bolest? :?

Evo opis bolesti sa baby centra:

My baby has a spotty pinkish red rash on her stomach. Could it be roseola?
    It may be. Roseola, or roseola infantum, is a fairly mild and common childhood disease that causes a fever and a rash. Sometimes called "baby measles," it strikes between the ages of 6 months and 2 years. It's caused by a herpes virus (not the sexually transmitted kind), and usually lasts only about a week. (Immune cells received from their mother in the uterus usually protect babies younger than 6 months from contracting viral infections such as roseola.)

What are the other symptoms of roseola?
    Roseola usually starts with a moderate to high fever. Your baby's temperature may hover between 101 and 105 degrees F for two to five days and then abruptly return to normal. Once the fever subsides, a spotty raised rosy pink rash will appear on your baby's torso and perhaps spread to her neck, face, and arms. The rash is not itchy or uncomfortable and usually lasts only a day or two. Your child may also be listless and have a runny nose, mild diarrhea, a decreased appetite, and enlarged lymph nodes in the front or sides of the neck or lower back of the head.

Occasionally children with roseola suffer a febrile seizure, or fever convulsion, brought on by a rapid rise in temperature. If this happens your baby may become unconscious and jerk her arms, legs, or face for two or three minutes; she may also lose control of her bladder or bowels. If you can, try to time the length of the seizure; your pediatrician will want to know this information when you call. Although frightening, fever convulsions in young children are seldom serious and rarely harmful. Still, you should report a fever seizure to your pediatrician right away.

Should I call the doctor?
    Yes. Most doctors will want to know if a child under 2 has a fever over 101 degrees F. The advice nurse or pediatrician will ask about your baby's symptoms and may tell you to look for the rash after a few days. If the fever persists and if the rash lasts longer than a couple of days or changes appearance, your pediatrician will probably want you to come in.

How can I treat roseola?
    There's no specific treatment for this illness. The most important thing you can do is to make sure your baby rests and gets plenty of liquids (breast milk or formula). If the doctor okays it, you can give your child children's acetaminophen to reduce her fever. Never give acetaminophen to a baby under 3 months old without checking with your doctor first, and never give a baby aspirin; it can cause Reye's syndrome, a rare but potentially deadly disease. A lukewarm sponge bath can soothe the discomfort of the fever. Like most viruses, roseola just needs to run its course.

Is roseola contagious?
    Yes, particularly among young children, though no one knows exactly how it spreads. As long as your baby has both a fever and a rash, keep her home from daycare and away from other kids. If she just has the rash, she doesn't have to be isolated from others. (A child who is exposed may come down with the illness in a week to 10 days.) Almost everyone has antibodies to roseola by the time they're 4, whether or not they had a visible case of the virus. Even so, make sure all family members — particularly people taking care of your sick child — wash their hands frequently.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zar nije Rubeola?
    Protiv toga se cjepi zato djeca ne oboljevaju

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pogledaj link:
    http://www.domzdravlja-porec.hr/hitn...tika_osipa.htm

Po ovome bi to bila trodnevna groznica.

Sara je to ljetos imala na moru, 3-4 dana jako visoke temperature, koju ničim nisam mogla skinuti i nakon toga je izbio osip po licu, trbuhu i leđima, koji je trajao jedno 2-3 dana.

Mislim da samo moraš paziti na temperaturu da iznenada ne skoči, zbog konvulzija.

Nadam se da će mis brzo ozdraviti!!

Početno

Citiraj Alamama prvotno napisa
    Zar nije Rubeola?
    Protiv toga se cjepi zato djeca ne oboljevaju
    Rubeola je na engleskom 'german measles', nije ista stvar koliko znam

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nije zeznula sam se zvucalo mi je slicno zbog measles a znam da su measles u MMR tj MPR

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mozda sarlah?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da je to sto je Marcy rekla... i od jedne druge mame sam cula da se to zove Trodnevna virusna groznica....

a na brzinu sam se cula sa doktorovom sestrom, pa je rekla nesto tipa "da da to je to, virus, bla bla..." i rekla da dodjemo na pregled sutra

Fakat mi se ne ide jer ionako nema ljecenja za ovo a jos bi mogao nesto drugo pokupiti tamo :? ali moramo na kontrolu zeljeza, tak da htjeli ne htjeli trebali bismo se ukazati :?

Vidjet cemo sta ce doktor reci... ali mislim da je to sve pri kraju, gotovo sam sigurna - ipak se zove "Trodnevna " :D :D

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Roseola je tocno sto pise gore u opisu i Marcyin primjer zvuci kao klasicni.

Mis smo bas prije nekoliko tjedana prosli kroz "skolski primjer" roseole. Robi je kurio (do 39-40 C) deset dana bez ikakvih drugih simptoma (osim kenjkavosti zbog temperature), temperatura mu se vratila u normalu, i on isto (po ponasanju) i onda se tri dana kasnije osipao (crvene flekice po trupu i ledima i malo po rukama i nogama). Otislo smo kod lijecnika koji je, cim je cuo ovo sto sam gore navela i uz kratki pregled, proglasio da robi ima klasicni, skolski, primjer roseole i da nis ne trebamo raditi, proci ce samo od sebe. I tak je i bilo.

I jos je dok naglasio da to NIJE rubeola.

I jos je naglasio da se roseola cesto krivo dijagnosticira kao alergija na penicilin jer se cesto desi da djecu, zato sto dugo imaju visoku temperaturu, stave na terapiju antibiotika, pa kad se dijete osipa misle da je to alergija na penicilin, iako je osip u stvari normalni dio bolesti (na koju penicilin nema nikakvog utjecaja).

yawourkee

Početno

Matej je iste simptome imao sa deset mjeseci, a za to vrijeme smo bili na bolnickom lijecenju, bez ikakve dijagnoze. Nitko mi tada nije rekao da- bi to bila roseola ili trodnevna groznica...znam samo da je jedan pedijatar rekao da se kod djece zna cesto pojaviti osip zadnjeg dana visoke temperature i da je to jedan od znakova pada temperature te da ne predstavlja klinicku sliku neke bolesti. Ne znam koliko je to tocno...i da li je to bila ta trodnevna groznica, znam samo da su mu limfni cvorovi u kosi bili velicine malih kuglica, sto me jako uplasilo..

mina30 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Mali mi je prvo dobio osip oko vrata a sutradan temperaturu koja je trajala tri dana, poslije te poceo sve vise osipati i sad je crven po cijelom trupu, vratu, iza usiju i po celu. Izgleda mi ko rozeola i stvarno mi se ne ide sutra kod doktora jer ce ga sigurno pikati, a idemo i na more sutra. Jel smije on sa tim ici na plazu, na jako sunce ga ionako ne mislim voditi?

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

trodnevna groznica ili rozeola ili egzantema subitum, sve jedna ista stvar

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •