Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: jedva čekamo da mali bude samo na cici

novitata39

Početno jedva čekamo da mali bude samo na cici

Nažalost, za sada nam je važno da pratimo koliko beba dobija na težini jer je rođen ranije. No, čim to bude moguće mama ga hoće staviti na cicu jer ne samo da smatramo da je to zdravije za njega(izgleda da mu bolje paše probavi, vjerujem da smanjuje mogučnost grčeva, poboljšava reflekse, djeluje smirujuće) već je to i daleko praktičnije(nema bočica, sterilizatora, dudica...tih plastičnih "surogata" za prirodno). Zato jednostavno ne mogu shvatiti da postoje majke koje djecu doje na bočice a ne daju mu da se hrani onako kako je to za bebu najbolje a to je prirodno dojenje koje definitivno daje najbolje i za djete a i za majku :? :shock:

Početno

Ako ikako mozete nemojte ga hraniti izdojenim mlijekom na bocicu, vec pokusajte salicom, fingerfeedingom ili setom za relaktaciju. Jednom kad se navikne na bocicu bit ce jaaaako tesko vratiti ga na cicu.

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...ID=56&Show=104
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=111&Show=1191
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=235&Show=1570
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=235&Show=1569

novitata39

Početno

Hvala na tekstovima, mali dobiva svaki dan cicu jer ga to smiruje(ima probleme sa grčevima a to mu pomaže). Nadamo se da ćemo uskoro preći samo na cicu

Početno

Za pocetak ga obavezno vazite prije i poslije podoja, tako cete ipak znati da li je sto i pojeo ili je samo cicao. Puno srece i javljajte kako napredujete!

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

samo da napomenem, vaganje se uopće ne preporučuje kod dojene djece kao metoda provjere... eventualno vaganje jednom tjedno, nipošto više, a pogotovo ne prije i poslije svakog podoja.
    Djeca na prsima dobivaju na težini prilično neredovito. Mogu čak ne dobiti ni grama dva tjedna, a njihovo je opće stanje i dalje dobro. Dijete ne bi trebalo vagati svakoga dana, čak ni svakoga tjedna. Dijete nikada ne dobije jednako na težini dva dana za redom i vaganje jednom na tjedan rijetko daje stabilnu uzlaznu krivulju. Krivulje su, osim toga, napravljene prema djeci koja su hranjena adaptiranim mlijekom. Dojenče najčešće dobije dosta na težini prvih mjeseci. Kada važemo dijete, treba uzeti u obzir i je li ono postalo pokretno, izgubilo zanimanje za dug podoj jer ga zanima sve iz okoline… Ali težina nije jedini znak da dijete dobiva dovoljno mlijeka.
    Treba obratiti pozornost i na ove pokazatelje:
    da dijete ima 6-8 mokrih pelena na dan
    ; Kako znati što je mokra pelena? Ulijte 30-60ml vode u pelenu i izvažite.
    da je dijete zadovoljno, da ne plače stalno i nije bezvoljno;
    da je dijete budno i koncentrirano i da želi sisati

Nema smisla:

vagati dijete prije i poslije podoja da bi se vidjelo koliko je pojelo - djeca na prsima tijekom podoja pojedu vrlo različitu količinu;

izdajati da bi se provjerilo koliko ima mlijeka - to ne govori puno o majčinoj proizvodnji.
    Količina majčina mlijeka ne govori o količini hranjivih tvari koje dijete pojede. Ako provjerite kod dva djeteta iste dobi, koja jednako napreduju u težini, vidjet ćete da oni pojedu različitu količinu mlijeka.
    iz teksta Strah da nemate dovoljno mlijeka

i iskreno vam preporučam da nazovete rodin besplatni telefon za pomoć u dojenju 0800 22 77 22

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ovdje se radi o djetetu od 2.3 kg

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bez obzira koliko dijete ima kila, teško će na osnovu vaganja prije i poslije podoja dobiti točnu informaciju o tome koliko je (i da li dovoljno) dijete pojelo tokom podoja. u tu svrhu im vaga stvarno ne treba.

druga stvar je ako žele vagati da vide kako dijete općenito dobiva na težini.

Početno

Sve sto je Lutonjica navela apsolutno stoji, no iskljucivo za donesenu bebu. Za nedonoscad vrijede malo drugacija pravila. Prijevremeno rodjene bebe s malom porodjajnom tezinom vrlo cesto ili uopce nemaju refleks sisanja (nas slucaj prvih tjedan dana) ili ako ga imaju, nemaju snage za sisanje (nas slucaj drugih tjedan dana) ili jako puno spavaju (nas slucaj od rodjenja do 3 tjedna starosti). A MORAJU jesti najmanje svaka 3 sata i najmanje kolicinu koja je tocno odredjena. Na dan bi trebala pojesti najmanje 150-180ml po kilogramu.
    Dojenje na zahtjev, kao i nevaganje moze se prakticirati tek kad beba malo ojaca i pocne sama odredjivati ritam i kolicinu.
    Ponavljam - govorim izricito o nedonoscadi, a ne o 'normalnim' bebama.
    Mi smo se vagali obavezno prije i poslije obroka neka dva tjedna dok stvari nisu polako dosle na svoje mjesto. Da nismo, ja bih bila uvjerena kako mi je beba sretna i zadovoljna i kako se fino najela jer je neprestano spavala. A vaganje je pokazalo da nije pojela niti 10ml po obroku.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Zato se mogu brojati popiškene pelene. Mi smo ih i vagali Lakše je, na onoj kuhinjskog vagici za kolače, do 2 kg.
    Inače, neke bebe će iz bočice popiti puno više nego što im treba, neke neće. Moja dvojca su po tom pitanju potpuno različita.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Mi smo se vagali obavezno prije i poslije obroka neka dva tjedna dok stvari nisu polako dosle na svoje mjesto. Da nismo, ja bih bila uvjerena kako mi je beba sretna i zadovoljna i kako se fino najela jer je neprestano spavala. A vaganje je pokazalo da nije pojela niti 10ml po obroku.
    Potpisujem. S tim da smo mi vagali i duže jer je L. osim slabog refleksa sisanja, gutanja, otvaranja usta na podražaj imao i težu žuticu pa mu se hrana nije milila. 2 ili 3x se i sam probudio i počeo plakati, dok bih ga ja namjestila za dojenje već bi spavao.
    Mi smo tjedan dana bili bez vage, činilo mi se da piški i kaka uredno, a ipak je mršavio!!!!Probali vagati na kuhinjskoj vagi koja nam se pokazala neprecizna. Bile su ogromne oscilacije u 2 mjerenja; a na tako maloj kilaži 20 i 30 g znači puno.
    S tim da bi mi svako vaganje i na digitalnoj ponavljali 2x i uvijek su nam vrijednosti bile iste! Kod nedonošćadi nije svejedno da li pojedu 20 ili 60 ml u ovoj dobi jer se oni NEĆE probuditi kad su gladni. Ja sam L pustila 2x po 7h očekujući da će zatražiti sam.
    Osim toga, zbog lošije regulacije šečera lakše padaju u hipoglikemiju koja pogoršava cijelu stvar. I mi smo u početku dohranjivali izdojenim mlijekom jer smo ga jedino tako mogli nahraniti u snu.
    Pila sam i kavu preko mjere ne ni li bio budniji.
    Kad se počeo sam buditi i sisati duže naravno da ga nismo više imali potrebe vagati.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tocno, za nedonosene bebe su pravila malo drukcija i, ako su roditelji nesigurni oko toga jede li beba dovoljno, ok ju je vagati i prije i poslije obroka. Stoga jer, vanjski znakovi koji za donesene bebe pokazuju da je podoj dobro prosao (aktivno sisanje i sl.) za nedonoscad ne moraju biti tocni, a moze se dogoditi da beba neucinkovito sise i da se to tijekom dana akumulira kroz podoje (manjak posisanog).
    No, ipak, treba pripaziti na preciznost vage, ako nije dovoljno precizna za izmjeriti kolicinu tijekom obroka, onda je bolje vagati golu bebu jednom dnevno, u isto vrijeme.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

da to sam zaboravila napisati, mi smo ga vagali svako jutro prije hranjenja u približno isto vrijeme golog.

novitata39

Početno

Mi ćemo pitati pedijatricu slijedeći tjedan na prvom pregledu(i mjerenju težine). Nadamo se da je dobio koji gramčić...kad bi barem tu bio na tatu

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •