Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: Dohrana sa dva mj..?

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno Dohrana sa dva mj..?

Savjet pedijatra - dohrana adaptirnim mlijekom zbog nedovoljnog prirasta tezine,cak sta vise poceli smo i gubiti Ona je ljudi bila gladna mjesec dana :shock: !!!Non-stop je plakala i non-stop dojila.pa smo na kraju uveli caj da se sike odmore i napune..ni to nije pomoglo..Uzalud sav moj trud(spavanje po danu,zdrava i bogata ishrana,dojenje na zahtjev,borbe s mastitisima...)moja beba rasla je samo u duzinu.

I sad ja vas pitam jel oni meni nece da kazu(nezele me obeshrabriti?) ili moje mlijeko zaista nije dovoljno kaloricno da bi zasitilo moje dijete?Kako druge mame doje mjesecima i neprihranjuju?Neke cak imaju i blizance..Sta pogresno radim?Plasim se da ce odbiti siku sad!
    Veceras prvi put je zaspala u 22 i to poslije flasice i dojenja(razmak 2 sata) i jos spava ..inace nebi zaspala do 03.

Koliko curice trebaju dobijat tjedno,mjesecno na tezini?

Mi smo isprva dobili 500gr/14 dana, pa onda 70gr/20 dana pa poceli gubiti..

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Gloria, da li u jednom podoju siše samo jednu dojku ili joj nudiš obje.
    Probaj unutar 2 sata stalno nuditi jednu te istu da bi bebica došla do kaloričnijeg mlijeka.
    ČAj nije potreban jer će ju zasititi a dojke se neće toliko prazniti pa može doći do smanjenja proizvodnje.
    što se kvalitete mlijeka tiče, ne moraš se brinuti jer je svako majčino mlijeko dobro. U svakoj fazi djetetova razvoja je točno onakvo kakvo treba biti.
    Koliko ima mokrih a koliko pokakanih pelena dnevno?
    A to što je zaspala večeras ranije ne čudi jer adaptirano mlijeko više zasiti i beba duže spava, ali to nema veze.
    Probaj i obavezno dojiti noću, jer se noću najbolje potiče proizvodnja.
    I još nešto, da li je ispravno postavljena na prsa?
    Da li te boli kod podoja i da li imaš ranice (ragade) po bradavicama?
    Jako je bitno pravilno postaviti bebu.
    Mora obuhvatiti cijelu bradavicu i što veći dio areole. Usnice moraju biti malo izvrnute prema van, a kada se donja usnica malo povuče treba se vidjeti jezik. Ne smije se čuti "coktanje".

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Svako dojenje je na jednoj sisi.Pravilno i fino uzme siku,nemam ragade i neboli me dok dojim(izuzev kad sam imala mastitis).U pocetku su podoji trajali 20-tak min i bila je zadovoljna i napredovala.Sad sisa 45 min i za sat vremena trazi jos,onda joj ponudim drugu.Tako se znalo desavat par puta na dan.Po noci je jedva uspavam nakon bezbroj pjesmica i nosanja i dojenja..tanak je to san..Primjetila sam da ne bljucka(kao onda na pocetku kad je i napredovala i bljuckala visak).Mokre pelene 5-6,pokakane 0-1(ili 1 u dva dana,prije 4/dan).Nocu dojim u 02,negdje oko 06 i onda ujutru oko 09..i sve iz pocetka..nije mi tesko, iako me zaokupirala u potpunosti i sve mi se svelo na suze i vrisku..Izdrzacu nije vazno..ali kad sam vidjela vagu :shock: Ma nemam rijeci kojima bi opisala svoje osjecaje..tuzna,pretuzna,razocarana..zao mi mrve tolike dane je predrecala

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

gloria, iskopirala sam tvoj post s drugog topica
    Citiraj gloria prvotno napisa
    imamo 4.5 kg i 2 mj a rodili se sa 3710-nadohrana u kombinaciji s dojenjem

Cure jako sam zalosna!Uprkos svim mojim nastojanjima da dojim i samo dojim izgleda da je malo..Ona place i neprestaje,doji i po 45 min svako drugi sat i nakon 3 tjedna dobila samo 70gr Placuci sam otisla od dr.Sve dajem od sebe a ona je samo u duzinu narasla 4cm,trebala bi imat navodno oko 6kg...
    Mislite li da ima neke sanse da NEodbaci siku,kad proba flasicu?Dr kaze da probam samo neko vrijeme sa zamjenom(dohranom) 10-tak dana pa da nastavimo samo dojenje..Ali da flasicu nudim nakon svakog podoja iz obe sike..Imate li mi sto reci?toplu rijec?
    gloria, nemoj biti ocajna, nije nista sto se ne bi dalo popraviti .
    ako je beba u prvih 14 dana dobila 500 g , znaci da ste imali super start i u tom periodu beba sigurno nije bila gladna i da nije jos nista izgubljeno.
    Potpuno je prirodno da tako male bebe cesto traze dojiti jer im je zelucic kod rodjenja velicine oraha, a majcino mlijeko je uza sve svoje prednosti i lako probavljivo .
    Vjerojatno znas i sama da se kod dojenja stvara onoliko mlijeka koliko beba posise (zakon ponude i potraznje), tako da sto cesce i sto vise beba doji, to ce se vise mlijeka i stvarati.
    Caj i cekanje da se dojka napuni samo odmazu , jer beba onda rjedje i manje sisa, pa se stvara i manje mlijeka.
    Ako ne dobiva dovoljno na tezini, moze biti problem u tome sto ne prazni dojku do kraja, pa ne izvlaci zadnje najmasnije i najhranjivije mlijeko ili nije dobar polozaj na dojci.
    Zato je vazno da provjeris jel ispravan polozaj, dojis i dalje na zahtjev, pogotovo nocne podoje i probas raditi ovo sto je Brunda rekla, da dojis na istoj dojci unutar 2 do 3 sata, pa kad "dokrajci " tu dojku, tek onda joj ponudi drugu.

Jel mozes napisati koliko je tocno beba dobivala na tezini/duzini/opsegu glave od rodjenja?

Da li beba koristi dudu varalicu? Ako da, bilo bi dobro izbaciti je iz uporabe bar neko vrijeme, tako da sva sisanja budu na dojci.

Da li se izdajas izmedju podoja? Ako mozes, bilo bi dobro, to ce povecati kolicinu, a mozes onda to mlijeko dati nakon podoja (ako je beba jos gladna) umjesto adaptiranog, pa adaptirano (ako treba) tek nakon toga.

Takodjer bi bilo puno bolje da izdojeno i/li adaptirano mlijeko umjesto na bocicu dajes na salicu ili zlicicom, na taj nacin nema straha da beba pocne odbijat siku.
    Ima dobar tekst na portalu o tome:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=1530

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sad vidim tvoj novi post.

da li osjecas kad ti krene refleks otpustanja mlijeka?
    da li cujes/vidis bebu kako pocne ritmicno gutat nakon neke prve minute, ili ti se cini da samo "cicka"?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Dohrana sa dva mj..?

Cure su ti super napisale.. probaj odgovoriti na njihova pitanja pa cemo dalje....

Ja bih samo htjela napomenuti jednu stvar...

....pa smo na kraju uveli caj da se sike odmore i napune..ni to nije pomoglo..
    Caj se nikako ne preporuca za vrijeme iskljucivog dojenja, i vjerojatno vam je i dodatno uzrokovao probleme. Problem je taj sto caj nema dovoljno kalorija, pa se desi to da je dijete sito od njega jer mu je pun trbuscic a nije dobio potrebne hranjive tvari za rast i razvoj - i eto problema.

Jedini nacin da se sike "napune" je da se cesto doji... Ako je dijete popilo caj umjesto sto je sisalo, tijelo nije dobilo signal da treba povecati kolicinu mlijeka i kolicina mlijeka stagnira ili opada. Dakle, jedini nacin a se poveca kolicina mlijeka, odnosno da se dojke "napune" je da dijete sisa sto vise, jer time salje signal tijelu da poveca kolicinu.

Takodjer je moguce da ste imali skok u razvoju - kad je mala trazila vise sisati (ne bi li si povecala kolicinu mlijeka), i ako je onda uletio caj umjesto sike, ona si nije uspjela povecati kolicinu mlijeka.

Toplo preporucam da caj i vodu zaboravite....

Koliko curice trebaju dobijat tjedno,mjesecno na tezini?(
    Po LLLI minimum tjedno je 113 gr...

To sto je curica pocela gubiti na kilazi nije dobro i ukazuje da s dojenjem nije sve OK i da treba neke stvari popraviti....

Vrlo vjerojatno curica iz nekog razloga nije dolazila do masnog mlijeka, pa bi bilo dobro kad bi joj nudila istu dojku 2 h. Na taj nacin se osigura da ce doci do tog masnog mlijeka.

Ajde please odgovori na pitanja cura, pa cemo dalje...

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

rodjena 28.01. - 3710 54 cm duzina, obim glave 33cm
    29.01. - 3540
    02.02. - 3575
    09.02. - 3810
    23.02. - 4320 56 cm duzina,obim glave 36.8
    08.03. - 4400
    29.03. - 4580 60.5cmduzina,obim glave 38cm
    04.04. - 4570

To je sve sto ja imam.

Nikad nisam izdajala i mrzim to.Neznam ni sta bih izdojila, nakon podoja sise izgledaju ko grozdjice.
    Caj je popila svega jednom 70 ml.To mi je bila zadnja alternativa,vise nisam znala sta joj je.. :/

Dudu obozava,ali nam sluzi samo za uspavljivanje i utjehu.Nekuzim kak nije dosla do masnijeg mlijeka kad je najednoj sisi 45 min..nekad zaspe i probudi se a sika je i dalje tu..Jer ja fakat nemam ama bas nikakvih obaveza precih od dojenja(bar zasad).

Mozda je ipak skok u razvoju?
    Sta ste me jos pitale?

p.s.joj kako ja vas volim!Hvala vam.Ovo sa salicom je fantasticno!!!!kak ja to nikad nisam vidjela?

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Vrlo moguće da je skok u razvoju. Tada ju treba što češće stavljati na prsa, tj. kada god ona to traži. Meni se stvarno čini da ona ne dođe do kaloričnog mlijeka, i to što je često i dugo na prsima ne znači i da efektivno toliko siše.
    Probaj ju malo potaknuti . Skini joj robicu, pa probajte kontaktom koža-koža.
    Što se tiče izdajanja, mislim da ćeš morati jer time će ti se povećati proizvodnja, a mislim da je po onome što si napisala i u tome problemčić.

Dudu probajte izbaciti, a za uspavljivanje joj ponudi cicu
    Duda nije dobra jer još niste uhodali dojenje, a različite su tehnike sisanja na dojci i dude. Samo će se zbuniti pa više neće htjeti na cicu, a vrlo moguće je i da počne krivom tehnikom sisati što može dovesti do još nefunkcionalnijeg dojenja, ali i do ragada i smanjenja mlijeka.

Moj savjet je, stavljaj ju na prsa što češće, a unutar 2-3 sata nudi istu cicu. U njoj će uvijek biti barem malo mlijeka, a beba će doći do kaloričnijeg i time povećati proizvodnju.

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

A da na to sve jos udarim i po (kršitelj koda)ovom caju za dojilje?Jel ga pio netko?Ima li efekta?Sutra mi krece frendica iz Hrvatske za svedsku, da joj kazem da mi kupi 4-5 pakovanja(ovde nema)?

Mislim da cemo ipak samo dojiti kao i dosad, s tim sto cu joj na zlicu dati adaptirano da se malo popravi koji put..

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

(kršitelj koda)ov čaj za dojilje ti neće odmoći, to je sigurno, ali ne vjerujem da može pomoći išta više od bilo koje druge tekućine.
    Ako ti u to vjeruješ, ako će te dodatno opustiti (što je jedan od važnih faktora uspješnosti dojenja) i dati ti neku sigurnost, pij.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ja sam, da bih povećala proizvodnju mlijeka, pila Kneipp-ovu ječmenu kavu, frape od banana, jela dosta juhe, a navika je bila da poslije svakog podoja popijem 2 dcl tekućine (vode, mlijeka).
    Strašno je bitno da pokušaš biti opuštena i što češće bebicu stavljati na prsi. Dobro je da su ti bradavice očuvane.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Evo kopiram sa "Zdravlja djece" - tamo sam zaključala

gloria

Postano: pon tra 04, 2005 1:03 pm Naslov: suzi nam oko i bubini smo..

--------------------------------------------------------------------------------

da suzi nam oko vec 4 dana!popodne idemo doktoru jer nismo dobili na vagi,jer imamo temp.37.7,jer nam je sluzava kakica,jer neznamo sta bi vise..

[Vrh]

gloria

Postano: pon tra 04, 2005 7:20 pm Naslov:

--------------------------------------------------------------------------------

za oko-kamilica,to smo i znali
    za kakicu-to je ok,to nismo znali
    za temp.-to je normalno,mi mislimo da nije
    za malu tezinu(imamo 4.5 kg i 2 mj a rodili se sa 3710)-nadohrana u kombinaciji s dojenjem

Cure jako sam zalosna!Uprkos svim mojim nastojanjima da dojim i samo dojim izgleda da je malo..Ona place i neprestaje,doji i po 45 min svako drugi sat i nakon 3 tjedna dobila samo 70gr Placuci sam otisla od dr.Sve dajem od sebe a ona je samo u duzinu narasla 4cm,trebala bi imat navodno oko 6kg...
    Mislite li da ima neke sanse da NEodbaci siku,kad proba flasicu?Dr kaze da probam samo neko vrijeme sa zamjenom(dohranom) 10-tak dana pa da nastavimo samo dojenje..Ali da flasicu nudim nakon svakog podoja iz obe sike..Imate li mi sto reci?toplu rijec?

[Vrh]

maria71

Postano: pon tra 04, 2005 7:28 pm Naslov:

ja ti samo pišem da mislim na tebe

a oko dojenja i nadohrane mislim da bi ti bilo bolje otvoriti topic na problemima u dojenju

tamo ćeš brže dobiti odgovor i to stručan

još jedna

[Vrh]

kasiopeja

Postano: uto tra 05, 2005 8:48 am Naslov:

ajoj...nadam se da cete uspjet sa dojenjem..za utjehu, imama ja dvije frendice koje uspjesno kombiniraju dojenje i flasicu i sve pet, bebice uredno cicaju..
    mislim na vas i javit cu se koji dan ( trenutno sam uzasno u guzvi)

[Vrh]

mamazika
    Osoblje foruma

Postano: uto tra 05, 2005 1:33 pm Naslov:

Nemoj se bedirati, ja sam s prvim godinu dana dojila (obje cike u jednom dojenju) i poslije davala flašicu s adaptiranim. S drugim sam uspjela izbaciti adaptirano, ali tek negdje s 2 mjeseca. Prihvati tu sugestiju o dodavanju adaptiranog da beba ojača, i poradi na tehnici dojenja (prihvat dojke, kompresija - pročačkaj po podforumu o dojenju i portalu), izdajaj se nakon podoja... ako vidiš da se proizvodnja povećala polako ukidaš adaptirano, ali vrlo polako. Ja ti ne znam točno reći dinamiku toga, ali imaš pod naslovima Relaktacija na forumu, možda i portalu.

[Vrh]

gloria

Postano: uto tra 05, 2005 2:26 pm Naslov:

Hvala ti Mamazika upravo tako i ja razmisljam..al me zanimalo kak to druge mame hrane svoju djecu..i to bez adaptiranog???U cemu je fora?U bolnici su me pohvalili za tehnike dojenja i ispravan "hvat"bradavice i fino je dobila u prva 2 tj cak vise nego normalno,pol kg zar to nije dokaz da nam dojenje super ide???Sta je sad odjednom?Sumnjali su da ima infekciju ali nalaz krvi nije pokazao nista..Nikom nije jasno sta se dogadja..MM najbolje zna koliko se zrtvujem za dojenje..kako su izostali rezultati?Sto sam ja vise dojila,ona je vise plakala..ja neispavana,umorna,(sise mi ko prazne vrecice,napune se tek preko noci),nervozna sto je nicim nemogu utjesit..Mozda taj iscrpljujuci krug i je rezultirao niskokaloricnim mlijekom?

[Vrh]

mamazika
    Osoblje foruma

Postano: sri tra 06, 2005 1:39 pm Naslov:

Bilo bi bolje da cijela diskusija koja se tiče dojenja ide na tom podforumu. Pokušat ću kopirati ove postove koji se tiču dojenja na početak tvog posta tamo a ovaj zaključavam.

[Vrh]

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Tvoje mlijeko je jednako kalorično, živcirala se ti ili ne. Trebala bi umirati od gladi da se ono promijeni. Pitanje je samo da li ga malecka izvuče u onom masnom (zadnjem) dijelu. Zato sam ti i preporučila kompresiju. Ne vjerujem da bih ja bez nje uspjela izbaciti adaptirano.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

postoji ti fora da kad forsiras da mala vise klopa das jednu stranu 20 min, pa promijenis, pa se nakon 20 minuta vratis na prvu stranu pa nakon 20 min opet zamjenis

ja nisam imala dovoljno pa sam dohranjivala i nakon 3 mjeseca smo se uspjesno vratili samo na sisanje

ne kuzim zasto tako maloj bebi davati caj, pa crijeva i probavni trakt im nisu dovoljno razvijeni. tak mala djeca smiju dobijati samo mlijeko (majcino ili formulu)

ako se bojis da ce se beba prebacit na flasicu pokusaj ju hranit ili sa onom spricom sa kojom tiskas mlijeko svaki put kad povuce bradavicu

btw duda varalica u tako ranoj dobi oce upropastit tehniku sisanja.

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

aktivnim hranjenjem dobili smo 220 gr za 3 dana! :D pomoglo je izdajanje!Nisam ni znala koliko je to jednostavno!problem je samo navuc prvih par kapi,ali kad krene.. siba u mlazu i daa se, zapravo, lijepo izdojit.Kako su se sike poslije toga napunile :shock: izoblicile se,sve vene poskakale kao prst debele!zanimljivo je da tocno kad me ta nabreklost probudi i Gloria se tad budi i trazi da papa.A adaptirano joj dam na zlicu 2x dnevno i to nakon podoja,nekad me mrzi pa prespem u flasicu jer ona nemre cekat,otima mi zlicu i jako se vrti i mase glavom,pa se naguta zraka..pa prolije..ovak tocno znam koliko je pojela nakon podoja.
    Sve u svemu dobro je..a ja sam pocela pit Hipov caj za dojilje,da nije nist-ukusan je
    Hvala vam svima na pomoci!

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

gloria, super !
    220 g za 3 dana , jesi sigurna :shock: ?
    uz takvo napredovanje joj mozda ni ne treba adaptirano.
    mada, ako je nestrpljiva kako kazes, to vjerojatno znaci da zeli jos.
    dal joj onda das prvo izdojeno mlijeko, pa tek onda adaptirano?

javi kako ide dalje .

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

i meni su oci stale!Ali vazemo se kod babice i nema greske.Da dajem joj uvijek prvo moje mlijeko(ili dojenje ili izdojeno ) pa tek onda adaptirano.
    Jel u redu da pomjesam izdojeno i adaptirano i dam sve odjednom?Ili da nastavim ovako?

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Super ste vi to uspjele prebroditi :D
    Prvo ti nju lijepo na cicu, pa svoje izdojeno i tek na kraju adaptirano.
    Ali čini mi se po ovom prirastu na težini da adaptirano više ni ne treba.
    Ako nakon podoja i izdojenog ne traži sama još (nervozna, plače), nemoj joj adaptirano niti nuditi. A ako traži daj joj ali probaj postepeno smanjivati količinu adaptiranog.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •