Mi smo se s tim mučili 3 godine. Bilo je povezano s upisom u vrtić (pshički), ali i promjenom ishrane jer u Norveškoj djeca u vrtiću jedu samo sendviče.
Dugo, dugo je pio onaj šećer kojem se ja sad ne mogu sjetiti imena - to je prirodni laksativ koji ne ostavlja ama bas nikakve posljedice na probavni sustav i to je dugorocno gledano pomoglo. Znalo je biti jako tesko, bilo je puno, puno pokakanih gaćica i njegovih i naših frustracija zbog toga. Naime ponekad se dogodi da više ne može potiskivati 'bekać' pa mu sam iscuri, ili se napravi čep ali curi oko njega (oprostite na slikovitosti, ne znam kako bi se drugačije izrazila). Sve to je jako bolno, ponekad je znalo biti i malog krvarenja radi puknutih kapilara...Sve u svemu, bilo nam je jako teško.
Sad je puno bolje jer je naučio da ide tim lakše, što češće kaka. I da ne ide teško baš svaki put. Da teže kaka ako jede puno čokolade. Još uvijek neće kakati u nepoznatim WC-ima - jako je važno da mu je kupaona lijepa (Kad dođe kod mog tate s vrata ide na wc, a kod roditelja od mm nebi najrađe nikad išao. Ružne su mu pločice na zidu ). Često ga treba podsjetiti, obično se dogovorimo da treći dan mora kakati. Ako baš ne ide, pojede nekoliko suhih šljiva, makar mi se čini da te šljive djeluju psihički - na wc ide 5 min nako što ih pojede.
Što još može pomoći - 'bekać' - tako smo ga mi nazvali - zapravo hoće izaći van i ti ga moraš pustiti. Njemu nije lijepo da je u tvom trbuščiću. (Postoji teorija po kojoj djeca ne žele vršiti nuždu jer je to dio njih i oni se ne žele 'rastati' od svog izmeta). Onda bi skupa puštali vodu i gledali ga kako odlazi.
Volio je da mu netko pravi društvo - nećete vjerovati, ali klinci od jednih naših prijatelja su uvijek rado volontirali.
Pročitala sam tonu sajtova na netu i škicala knjige sa poglavljima na tu temu po knjižarama. Moj zaključak je da je to jako ozbiljan problem, da treba puno vremena i strpljenja, ohrabrivanja, podrške uz promjenu prehrambenih navika i ev. laksative (oprezno!!!), ali se s vremenom sve ustabili.
Ono što mi je većina liječnika rekla je da je pogrešno shvaćanje da se svaki dan mora kakati, svaki drugi ili svaki treći je savršeno normalno. Osim toga, neki ljudi cijeli život imaju problema sa stolicom. Imam frendove koji u odrasloj dobi idu na wc samo doma.