Stranica 1 od 5 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 242

Tema: O "modernim" (super)mamama...

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno O "modernim" (super)mamama...

ja sam jedna...retro mama

Jutarnji list 17.4.2008. Prilog Hej
    tekst naslovljen: Moderan odgoj, Zbogom teorijama Vrijeme je za povezujuće roditeljstvo. na naslovnoj stranici piše: Retro odgoj, Nikad dosta maženja.

S obzirom da za neke (domaće) standarde razmazujem dijete jer je Još! dojim, a ima samo 17 mjeseci, od nje se u prvih 12 mjeseci nikad nisam razdvojila, a i sada posvuda ide s nama (ili ne planiramo aktivnosti koje je mogu isključiti), nosim je i nosim i još malo je nosim , spava dobar dio noći s nama, smije sve što je ne ugrožava, tata joj je kao i mama... i sve što uključuje retro odgoj, zaključila sam da sam ja jedna zastarjela majka. Zapravo sam u najboljim godinama, samo su mi metode retro.
    Dobro je, to vam je sad "Must have", to se fura, retro je konačno in Ja sam konačno In.

cijelo vrijeme ja taj svoj odgoj zovem Ljubav

I sad sam sretna jer je neki dan objavljen tekst koji poziva da se tati da izdojeno mliko kako bi i on osjetio blaženstvo "dojenja" bebe i niz drugih poziva tog tipa.

Retro spasilo stvar

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Mene su onomad neki zasreli u prolazu i komentarisali da sam "moderna mama" jer nosim šmizlu u slingu. S obzirom da mi nisu Bog-zna-kako omiljeni, samo sam preko ramena dobacila da sam "neolitska mama" i nastavila svojim putem 8)
    (Skoro) sve što radim smatra se manje-više zastarjelim. Pa se i ja pridružujem krugu staromodnih mama Jedino, neke su stvari postale cool i must have, pa sam "retro" a ne "staromodna" :/
    I ne snalazim se baš sa novostečenim statusom...

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Nemoš' vjerovati! Uz najbolju volju potkrala se greška,

"Još je na dudi!"

http://www.mojhej.com/article/kako-odgajati-dijete1

Koliko god mi vjerovali teško je iskorijeniti taj stari odgoj

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj M.a.r.t.a prvotno napisa
    Nemoš' vjerovati! Uz najbolju volju potkrala se greška,

"Još je na dudi!"

http://www.mojhej.com/article/kako-odgajati-dijete1

Koliko god mi vjerovali teško je iskorijeniti taj stari odgoj
    priznajem da mjm nije bas bila jasna u tome sto je htjela reci, al ne kuzim ovo s greskom?

duda je inace cica, mislim da je to u pitanju, jel te to buni?

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

da, nikad nisam čula da netko koristi izraz duda za sisu, pogotovo u takvom kontekstu di je duda sinonim za nešto drugo.
    :?

ako je tako, bolje da sam ja pogriješila

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

da, to ti se tu na kontinentu kaze. mi smo doma uvijek govorili duda za cicu, onda sam prestala kad sam pocela ja dojiti, jer je bilo prezbujunjuce u nekim situacijama

a imam frendicu koja za bocicu kaze duda, koja zavrzlama nastane kad mi ona prica da je malom dala dudu i da se najeo, a znam da vise ne doji , ja sam uvijek prvih par sekundi :?

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

i meni je bio mali :? jer sam bila sigurna da je greška, još sam cijelu situaciju složila u glavi

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno Re: ja sam jedna...

Citiraj mama_jos_malo prvotno napisa

cijelo vrijeme ja taj svoj odgoj zovem Ljubav

I
    Jednako tako i mama koje svoje dijete ne nosi cijeli dan, nije uz njega 24/7 (jer je i to normalno ), dojila ga je kraće ili ga možda i nije dojila, odgaja dijete s ljubavlju, tak da ne kužim koji je point ovog posta i ne vidim da je ljubav nešto retro?? :?

Moj suprug i ja se ne smatramo nikakvim retro roditeljima zato što volimo svoje dijete i odgajamo ga onako kako nam nalaže naša intuicija, odnosno onako kako mislimo da je najbolje za njega.

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Mondu komentar se odnosio na ono što mama_još_malo čini a ne ono što ne čini ili što rade drugi. Ona uopće nije komentirala mame koje ne doje, mame koje ne nose svoju djecu i slično. Niti to na ovom topiku želimo komentirati. Baš suproptno. Lijepo je da nakon bezbrojnih svakodnevnih kritika da mi neki svoju djecu krivo učimo (razmazit ćemo ih, pretvoriti u slabiće isl komentari) samo zato jer slijedimo svoju intuiciju. Koja se prema spomenutom tekstu povezala sa starinskim načinom pa otud i naziv retro.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj Tiwi prvotno napisa
    Mondu komentar se odnosio na ono što mama_još_malo čini a ne ono što ne čini ili što rade drugi. Ona uopće nije komentirala mame koje ne doje, mame koje ne nose svoju djecu i slično. Niti to na ovom topiku želimo komentirati. Baš suproptno. Lijepo je da nakon bezbrojnih svakodnevnih kritika da mi neki svoju djecu krivo učimo (razmazit ćemo ih, pretvoriti u slabiće isl komentari) samo zato jer slijedimo svoju intuiciju. Koja se prema spomenutom tekstu povezala sa starinskim načinom pa otud i naziv retro.
    :shock:
    Nevjerojatno, al da sam se jednom rjecju obratila Tiwi, ne, ona je osjetila poriv da "brani svoju plemensku saveznicu", no dobro.

Mama_jos_malo je samo "komentirala" svoj način odgoja djece i time (nekima) rekla da oni za nju nisu dobri roditelji...jer ako žena ne doji dvogodišnjaka nije ok, ako nije uz dijete 24h, zasigurno nije dobra majka i ne odgaja dijete ljubavlju.

Moram priznati da postajete odbojne s tim vašim prenemaganjem, dobro je rekla jedna vaša "prognanica" na jednom forumu, na rodama demokracija ko u talibana, ali zato veličanje svoje vlastite uloge majke dovedeno do mitskih razmjera. :flop:

E da, moje dijete je dojeno, odgajamo ga slobodna duha, još uvijek kad hoće spava s nama (5.5god), naravno da ga volim jednako kao i ona majka koja nije dana dojila ili ona koja svoje dijete doji tri godine, tak da se nebi krivo razumjeli.

A starinski odgoj djece nema puno veze s ovim o čem vi pričate...

P.S.-slobodno se ispušite, ja vas nebum više čitala

Zbogom :D

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

kako su neki osjetljivi, a nije mi jasno na što....

mjm, da, baš lijepo, retro mama....ja uvijek čujem komentare "moderna mama" i to mi je tako blesavo....

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mondu - slobodna su prostranstva interneta... zao mi je da se osjecas prozvanom, jer ja niti nakon visekratnog citanja ne mogu skuziti gdje i kako te je netko uvrijedio, niti gdje smo postupili poput talibana ili gdje se smatramo supermamama... no mnogo toga je u ocima onog tko cita...to se zove interpretacija teksta.

a sad nastavimo u retro stilu :D

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Sad sam se sjetila kak mi je baka pričala da je zbuksala bebu u nekakvu veliku maramu pa na prsa i u polje. Kopat. Al bar je beba sisala kad je bila gladna. Tako da sam fakat i ja retro mama

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Tiwi, OT, al avatar ti je mrak

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj Mondu prvotno napisa
    Nevjerojatno, al da sam se jednom rjecju obratila Tiwi, ne, ona je osjetila poriv da "brani svoju plemensku saveznicu", no dobro.

Mama_jos_malo je samo "komentirala" svoj način odgoja djece i time (nekima) rekla da oni za nju nisu dobri roditelji...jer ako žena ne doji dvogodišnjaka nije ok, ako nije uz dijete 24h, zasigurno nije dobra majka i ne odgaja dijete ljubavlju.

Moram priznati da postajete odbojne s tim vašim prenemaganjem, dobro je rekla jedna vaša "prognanica" na jednom forumu, na rodama demokracija ko u talibana, ali zato veličanje svoje vlastite uloge majke dovedeno do mitskih razmjera. :flop:

E da, moje dijete je dojeno, odgajamo ga slobodna duha, još uvijek kad hoće spava s nama (5.5god), naravno da ga volim jednako kao i ona majka koja nije dana dojila ili ona koja svoje dijete doji tri godine, tak da se nebi krivo razumjeli.

Evo Plemenske Saveznice forumašice Tiwi

Draga Mondu, ja sam prvotno komentirala novinski članak i povezala napisano sa sobom, ne dovodeći nekog drugog u vezu.

Opusti se malo.
    Čini mi se da si inzistiranjem na "slobodnom duhu", zaboravila graditi samopouzdanje.

Nismo mi svoj odgoj nazvale starinskim, nego Jutarnji list u intepretaciji Searsa.

Ne znam otkud si isčitala da ne biti s djetetom 24 sata dnevno nije ok, ili ne dojiti dvogodišnjaka nije ok... Čini mi se da iz ovoga što kažeš izviru neki tvoji strahovi, dvojbe i razmišljanja.
    Možda se na drugim forumima na kojima ti sudjeluješ "ispuhuju", no ovdje razgovaramo, argumentiramo, raspravljamo i učimo jedni od drugih. Žao mi je što nas smatraš nedemokratskim, odbojnim prenemagačima, no demokratski ti dopuštam da tako misliš, iako se ne mogu složiti s tobom.

Što se tiče pojma "SuperMame", ja se neću braniti i govoriti da nisam. Trudim se biti najbolja mama na svijetu svojoj Carici. Svakim danom vježbam, ponekad mi i ne ide, katkad mi se čini da je lako, nekad i da je teško. No, uživam u svakom trenutku.

Peace Sister!

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

kao prvo ja se uopće ne osjećam prozvanom i volim ovaj forum.

ali, ajmo malo vidjeti što se sve očekuje, što je to sve "must have" kod "modernih - retro" mama. nabrojati ću samo neke stvari:
    1. prirodni porod (drip, epiz. - to još ajde, naročito ako je zbog neznanja, svjesna epid. i carski - no way)
    2. isključivo dojenje prvih 6 mjeseci, pa uključivalo to ragade, mastitise, bebe na cici 24/7 i još kojekakve nevolje; nikakve boce, dude i slične mirilice za slučaj da mama nije dostupna. dojenje svakako do 2. godine.
    3. platnene pelene, za pranje isključivo voda
    4. nošenje bebe u marami - kolica nula bodova
    5. spavanje u istom krevetu, pa značilo to i neprospavane noći do treće godine
    6. inzistiranje na ekstra zdravoj prehrani, koja nikako ne uključuje bilo koju gotovu hranu (razne line, dukatine, kao i razne mitilice za mirnu kavu s frendicama i sl)
    7. ne odvajanje od djeteta sve dok ono samo ne izrazi želju, da bi npr. prespavao kod bake - to je brat bratu do cca 5. godine
    8. bilo bi dobro kad bi mama ostala kući sa djetetom do najmanje treće godine, ali u tom slučaju nikako se ne smije pretvoriti u klasičnu kućanicu, nego mora intenzivno raditi na sebi, svojoj osobnosti i samosvjesti
    9. u odgoju djece ne smije se koristiti nikako "po guzi", ali niti vikanje, oštre zabrane, kazne i nagrade također nisu dobrodošle - isključivo razgovor i objašnjavanje
    10. ima toga još oho-ho, možete sami nastaviti niz, samo letimičnim prelaskom preko raznih topica.

i da, ovo gore navedeno je samo za početnike, za napredne ima još zahtjeva, kao što su: porod u kući, neprekidno nošenje djece kožu-na-kožu do 6. mjeseca, ekološko dojenje, bezpelenaštvo od rođenja itd.

zar vam se koji put ne čini da je sve to malo previše za današnju ženu, koja ipak ne živi više u "retro" uvjetima kad je cijelo selo odgajalo dijete? a ima i skroz drugačije želje i potrebe nego ondašnje žene. jer tko danas još želi dijeliti svoj dom sa svekrvom, a znamo koliko je teško ponekad biti sam sa djetetom.
    Ja prva, da se držim svega gore navedenog, ne bi uživala u roditeljstvu, nego doslovce pucala po šavovima (kao mnoge mame ovdje na forumu).
    i zato mislim, iako je sve ovo gore navedeno sigurno dobro za dijete, treba malo olabaviti sa zahtjevima prema samoj sebi.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

cvijeta, ja
    1. nisam odbila epiziotomiju, ni klistir
    2. Leda je pila na bočicu moje izdojeno par puta kada sam išla zubaru
    3. ne korisrim platnene
    4. nosim ih u marami, slingu i vozim ih u kolicima
    5. Lovro spava s nama u krevetu, Leda u svom krevetiću dok se ne probudi
    7. uopće mi ne predstavlja problem što ne spavaju kod bake ili none, a nemam ni problem s roditeljima koji to prakticiraju niti ih osuđujem
    8. sebe ne zapuštam, uvijek nađem sat vremena za sebe
    9. vičem i vrištim, al se pokušavam suzdržati jer mi to nije lijepo

Ja odgajam djecu onako kako mi moja intuicija kaže da je dobro.
    I ne osijećam se manje vrijedno pred onima koji rade suprotno od mene.Niti očekujem da se oni osijećaju manje vrijednima.
    Citiraj mjm prvotno napisa
    Što se tiče pojma "SuperMame", ja se neću braniti i govoriti da nisam. Trudim se biti najbolja mama na svijetu svojoj Carici. Svakim danom vježbam, ponekad mi i ne ide, katkad mi se čini da je lako, nekad i da je teško. No, uživam u svakom trenutku.
    Potpis

Datum pristupanja
    May 2007

Početno <<<<

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    kao prvo ja se uopće ne osjećam prozvanom i volim ovaj forum.

ali, ajmo malo vidjeti što se sve očekuje, što je to sve "must have" kod "modernih - retro" mama. nabrojati ću samo neke stvari:
    1. prirodni porod (drip, epiz. - to još ajde, naročito ako je zbog neznanja, svjesna epid. i carski - no way)
    2. isključivo dojenje prvih 6 mjeseci, pa uključivalo to ragade, mastitise, bebe na cici 24/7 i još kojekakve nevolje; nikakve boce, dude i slične mirilice za slučaj da mama nije dostupna. dojenje svakako do 2. godine.
    3. platnene pelene, za pranje isključivo voda
    4. nošenje bebe u marami - kolica nula bodova
    5. spavanje u istom krevetu, pa značilo to i neprospavane noći do treće godine
    6. inzistiranje na ekstra zdravoj prehrani, koja nikako ne uključuje bilo koju gotovu hranu (razne line, dukatine, kao i razne mitilice za mirnu kavu s frendicama i sl)
    7. ne odvajanje od djeteta sve dok ono samo ne izrazi želju, da bi npr. prespavao kod bake - to je brat bratu do cca 5. godine
    8. bilo bi dobro kad bi mama ostala kući sa djetetom do najmanje treće godine, ali u tom slučaju nikako se ne smije pretvoriti u klasičnu kućanicu, nego mora intenzivno raditi na sebi, svojoj osobnosti i samosvjesti
    9. u odgoju djece ne smije se koristiti nikako "po guzi", ali niti vikanje, oštre zabrane, kazne i nagrade također nisu dobrodošle - isključivo razgovor i objašnjavanje
    10. ima toga još oho-ho, možete sami nastaviti niz, samo letimičnim prelaskom preko raznih topica.

i da, ovo gore navedeno je samo za početnike, za napredne ima još zahtjeva, kao što su: porod u kući, neprekidno nošenje djece kožu-na-kožu do 6. mjeseca, ekološko dojenje, bezpelenaštvo od rođenja itd.

zar vam se koji put ne čini da je sve to malo previše za današnju ženu, koja ipak ne živi više u "retro" uvjetima kad je cijelo selo odgajalo dijete? a ima i skroz drugačije želje i potrebe nego ondašnje žene. jer tko danas još želi dijeliti svoj dom sa svekrvom, a znamo koliko je teško ponekad biti sam sa djetetom.
    Ja prva, da se držim svega gore navedenog, ne bi uživala u roditeljstvu, nego doslovce pucala po šavovima (kao mnoge mame ovdje na forumu).
    i zato mislim, iako je sve ovo gore navedeno sigurno dobro za dijete, treba malo olabaviti sa zahtjevima prema samoj sebi.

ne daj Boe i da ih cijepimo... pozdrav

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Pa šta se svaki topic mora pretvoriti u neko predbacivanje I to zato što se jedna forumašica osijeća lijepo i želi taj osjećaj podijelit s drugima....

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

samo letimičnim prelaskom preko raznih topica.
    u tome je i stvar.
    letimičnim pregledom topika stvara se jedna vrlo općenita slika neke potpuno imaginarne "super mame" koja sve to što je navedeno radi.
    međutim, takva u stvarnosti ne postoji.
    pa niti može koga uvrijediti, niti se s njom treba uposređivati, niti se oko nje treba živcirati.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno Re: <<<<

Citiraj Sonyy prvotno napisa
    [
    ne daj Boe i da ih cijepimo... pozdrav
    oprosti sony ako griješim, ali mislim da si krivo shvatila moj post - odnosno ton i cilj s kojim je pisan.

Paulita, upravo je to ono o čemu pričam. koji je razlog zašto ne koristiš platnene pelene? kad svi argumenti (zdravlje djece, zdravlje planete...) idu njima u prilog? zbog toga jer bi ti veliki problem predstavljalo njihovo pranje, sušenje i (ovo je već SF) šivanje, kao meni? no, isto tako znam da nekima to uopće ne predstavlja nikakav problem. kao što meni nije problem pustiti M da cijelu noć cica svakih sat vremena i spavati s njom (u većini slučajeva i sa J, jedino je mm "protjeran") u krevetu, što vjerujem mnogima predstavlja problem. ali, slijedeći svoje instinkte, a bogami i svoj karakter, kod mene nisu dolazile u obzir nikakve metode uspavljivanja.
    i, naravno, da u roditeljstvu ne možemo sve (gotovo ništa) podrediti svom komoditetu, ali ipak mislim da je u redu olakšati si život u mjeri u kojoj je to, pod danim okolnostima, moguće. pa ako to znači dati djetetu da cica dudu po noći umjesto cice - zašto ne?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

zar vam se koji put ne čini da je sve to malo previše za današnju ženu, koja ipak ne živi više u "retro" uvjetima kad je cijelo selo odgajalo dijete? .
    sve ovisi, radiš li nešto zbog sebe ili zbog tuđeg mišljenja

meni ništa od navedenog nije preteško, jer mi je važno, zbog želje za što zdravijom prehranom sebe i svojih , ove godine sam se bacila i na vrtlarenje - biiološki uzgoj

u biti, meni je preteško sjediti na kavi i "razglabati" o modnim trendovima i sl.
    ili ići u frizera, ili tražiti određenu košulju po dućanim ...

samo ti određuješ sebi prioritete, nitko drugi

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

pa ako to znači dati djetetu da cica dudu po noći umjesto cice - zašto ne?
    jedino je bitno kod npr. takve odluke znati da ako uslijedi:
    -ragrade
    -manji napredak na težini

da je uzrok duda-varalica a ne da mama nije sposobna proizvesti dovoljno mlijeka

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

MGrubi, jel se slažeš da na ovom forumu (valjda i na drugima, ne znam) ima mama koje se samo tješe da je to sad takva faza i da jedva čekaju da ta faza prođe i da su doslovce zbog ovog/onog na rubu živčanog sloma? i da bi im možda bilo lakše da, kako sam već rekla, olabave malo sa svim tim zahtjevima u korist dobrobiti djece?
    jer kako si navela primjer sa dudom, tako i svi ostali primjeri imaju možebitnu negativnu posljedicu.

a s tvojim prethodnim postom, o slaganju prioriteta se u potpunosti slažem (osim što su nam potrebe različite - u moje definitivno spada traženje određene košulje po dućanima ).

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

meni se čini da "to je samo faza" večini pomaže da ne "polude"

meni je neke stvari u životu lakše progurati kad ih razumijem

ja ne mogu pronaći razgradivi prašak za suđericu, zato perem običnim
    na ruke neću, imam pametnijeg posla
    eto ne koristim "always" uloške , nego one pamučne, jesu jednokratne ali su prirodne
    ne toliko zbog ekologije (to je u biti bonus), nego zbog svog zdravlja
    ....

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja cu samo jos jednom citirati i boldati kljucnu recenicu

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    letimičnim pregledom topika stvara se jedna vrlo općenita slika neke potpuno imaginarne "super mame" koja sve to što je navedeno radi.
    pa niti može koga uvrijediti, niti se s njom treba uposređivati, niti se oko nje treba živcirati.

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj mama_jos_malo prvotno napisa
    Citiraj Mondu prvotno napisa

Evo Plemenske Saveznice forumašice Tiwi

Draga Mondu, ja sam prvotno komentirala novinski članak i povezala napisano sa sobom, ne dovodeći nekog drugog u vezu.

Opusti se malo.
    Čini mi se da si inzistiranjem na "slobodnom duhu", zaboravila graditi samopouzdanje.

Nismo mi svoj odgoj nazvale starinskim, nego Jutarnji list u intepretaciji Searsa.

Ne znam otkud si isčitala da ne biti s djetetom 24 sata dnevno nije ok, ili ne dojiti dvogodišnjaka nije ok... Čini mi se da iz ovoga što kažeš izviru neki tvoji strahovi, dvojbe i razmišljanja.
    Možda se na drugim forumima na kojima ti sudjeluješ "ispuhuju", no ovdje razgovaramo, argumentiramo, raspravljamo i učimo jedni od drugih. Žao mi je što nas smatraš nedemokratskim, odbojnim prenemagačima, no demokratski ti dopuštam da tako misliš, iako se ne mogu složiti s tobom.

Peace Sister!

Yes!

Pogotovo "demokratski ti dopuštam da tako misliš, iako se ne mogu složiti s tobom." Sviđa mi se rečenica!

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

zašto su na ovom podforumu babaroge koje bi samo grizle jedna drugu, napadale i optuživale!!!
    Odite malo na Potpomognutu ili Posvajanje i osjetit ćete ljubav i pozitivu.
    Ovaj je podforum jezaaaaaaaaa.
    Dajte malo olabavite i pustite svakoga da kaže šta misli! 8)

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Citiraj MGrubi prvotno napisa

da je uzrok duda-varalica a ne da mama nije sposobna proizvesti dovoljno mlijeka
    pa u tome je i catch22. ako si prava, istinska majka i saznaš za tu informaciju onda nećeš (ne smiješ) izabrati drugorazrednu opciju samo zato jer nisi mogla izdržati ono što se proklamira da je najbolje za tvoje dijete. jer kakva si ti to majka ako ne želiš samo ono najbolje za tvoje dijete i ne možeš mu to priskrbiti ? il nećeš ? i to još zbog vlastite komocije ?! :shock:

to je djavoliji krug i nema tu kompromisa. da sam kojim slučajem neka mlada mama i da primam k srcu sve vaše savjete i primjere dobrog roditeljstva, posebice majčinstva, odavno bih skočila sa petnaestog kata u nemogućnosti da neke od tih (po vama jako bitnih) naputaka ispunim. jer u biti nemaš opciju... ako duda-varalica ima tako užasnu posljedicu onda se postavlja pitanje koji si moron od matere ako je ipak daješ djetetu ? ako je nošenje u sling-marami tako bitno, onda se postavlja pitanje što te spriječava da dijete nosiš u njoj po cijeli dan ? ako saznaš da i jedna bočica kancerogene formule može imati nesagledive posljedice na crijeva bebača, da si mu tom jednom bočicom koju bi mu jednom dao - faktički presudio djetetu i da postoje slučajevi gdje majke mogu naći druge dojilje, da postoje majke koje jauču od bolova al ipak i dalje doje djecu - kakva si ti to majka ako isto nisi spremna učiniti za svoje dijete koje veliš voliš više od svega ?

i znajući to sve, meni ova mgrubina rečenica sa smajlićem, koliko god pretpostavljam da nije zlonamjerno napisana (a i uzela sam je samo kao primjer) - zvuči okrutno.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

onaj tko je previše sugestivan i ima premalo samopouzdanja mogao bi fino nagrabusiti slijepo slijedeći svakojake savjete i prenemaganja po ovom forumu

pa ipak, forum je puuno korisniji i edukativniji od bilo čega trenutno na tržištu i nema mu premca

zato, go rode

a tko hoće dojit do sedme godine, široko mu polje

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne zna sto je to forum ili pdoforum u nekoj komunikaciji, kao da je to neko zivo bice neovisno od svih nas koji pisu, moderiraju i sl.
    nacelno se slazem s mc - nesigurnu mamu takva recenica moze poljuljati, a i zivot nema 100% garancije pa niti nema odgovore na sva pitanja - mcgrubi je napisala nesto u sto ona vjeruje da je istinito, mc ima iskustvo da tome nije tako...moje je misljenje nesto trece...i nema tu nikakvih grozomornih foruma, pdfova, optuzivanja i upiranja prstom - ima samo razmjena misljenja.
    lexy - ja ovdje ni ne vidim nista drugo od razmjene misljenja :?

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Citiraj mama courage prvotno napisa
    i znajući to sve, meni ova mgrubina rečenica sa smajlićem, koliko god pretpostavljam da nije zlonamjerno napisana (a i uzela sam je samo kao primjer) - zvuči okrutno.
    meni se ne cini okrutna. mislim da je poanta u tome da se zna rizik upotrebe necega i pravi uzrok problema. a na svakome je onda da odluci i izabere sto je njemu prioritet, tj. sto mu je u konacnici vaznije. iliti informirani izbor.

a ne 'ma samo mu daj dudu, nece mu nista bit, i moj je imao dudu. a nemas mlijeka? a ma nema veze, nije ti sudeno, nisam ni ja imala' sto dobijes na vecini drugih foruma.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj sofke prvotno napisa
    onaj tko je previše sugestivan i ima premalo samopouzdanja mogao bi fino nagrabusiti slijepo slijedeći svakojake savjete i prenemaganja po ovom forumu

pa ipak, forum je puuno korisniji i edukativniji od bilo čega trenutno na tržištu i nema mu premca

zato, go rode

a tko hoće dojit do sedme godine, široko mu polje
    that sums it up nicely

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    samo letimičnim prelaskom preko raznih topica.
    u tome je i stvar.
    lutonjica, ti si mi nekako najbliža toj tzv. super mami o kojoj pišeš. Za sada, kod mene, si na prvom mjestu ljestvice. naravno, na osnovu samo letimičnog čitanja tvojih postova.
    i ako si uz to sretna i neopterećena mama, barem većinu vremena - go for it!
    ja - ne mogu.

MC, nemoj misliti da se moj post nije odnosio i na tebe (odnosio se na sve cure koje čitam i zbog kojih volim ovaj forum ). kad su dude u pitanju, tu si fleksibilna, ali kad je riječ o odgoju 2-godišnjaka, e tu s tobom nema kompromisa. ne daj bože biti tu i tamo neprincipijelan, popustljiv, skretati pažnju igrom i sl - eto ti put za odgoj divljaka.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ne daj bože biti tu i tamo neprincipijelan, popustljiv, skretati pažnju igrom i sl - eto ti put za odgoj divljaka.
    a još ako mu se dozvoli crtati po zidu eto vandala za koju godinu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

joj draga moja, sa zarom ne zadovoljavam skoro niti jedan tvoj navedeni uvjet, a sa margitom, priznajem, zadovoljavam većinu, ali opet ne sve.
    i smiješno mi je tu pisati o uvjetima i njihovom zadovoljavanju, jer su ti uvjeti, po meni, isto toliko fiktivni koliko i ta forumska super mama.

sve ono što radim, radim iz gušta i jer je meni tako logičnije i lakše (npr. stvarno mi je i fizički i psihički lakše koristiti sling nego kolica).
    jedino što priznajem da nekad zbog totalnog oduševljenja svojim izborima i njihovim posljedicama, ne mogu shvatiti da nekom ti moji izbori uopće ne odgovaraju. ali na tom radim

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vezano za "supermame"... svi mi pisemo SAMO ONO sto mi zelimo da drugi znaju. Ne pisemo sve o sebi - ne vjerujem da itko na forumu to radi I ako se ne zagrebe ispod povrsine, nije tesko dobiti privid neke "supermame", iluzije koja u stvari ne postoji.

I svi pisemo samo na onim temama koje nas interesiraju. Mnogi ni ne sudjeluju na temama koje im nisu interesantne, tj. imaju drugacije misljenje od vecine pa im se ne da ulaziti u rasprave.

Tako da je jako tesko dobiti kompletnu sliku neke osobe na osnovu forumskih postova, jer su to sve dozirane (filtrirane) informacije od strane samog korisnika

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

potpis anchie

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

nisam jos naisla na forum gdje se odredenim osobama ne prigovara da su supermame, superzene, superljubavnice (ovisno o tome o kojoj tematici se radi).

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Uzela sam si slobodu pa editirala naslov topica jer onaj stari bas nije upucivao na nista. A ovako se mozda i drugi ukljuce, jer mislim da bi mogla biti zaista zanimljiva rasprava na tu temu.

mama_jos_malo nadam se da se ne ljutis

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je recimo smiješno što se necijepljenje uzima kao nešto tipično za ovaj forum i njegovu super mamu, a mislim da se zapravo na prste jedne ruke mogu nabrojati oni koji uopće nisu cijepili dijete, a na prste obje ruke oni koji su to napravili selektivno. ali topik o necijepljenju ima tako bombastičan odjek da ispada da smo svi tu necijepiše.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Citiraj mama courage prvotno napisa
    Citiraj MGrubi prvotno napisa

pa u tome je i catch22. ako si prava, istinska majka i saznaš za tu informaciju onda nećeš (ne smiješ) izabrati drugorazrednu opciju samo zato jer nisi mogla izdržati ono što se proklamira da je najbolje za tvoje dijete. jer kakva si ti to majka ako ne želiš samo ono najbolje za tvoje dijete i ne možeš mu to priskrbiti ? il nećeš ? i to još zbog vlastite komocije ?! :shock:

samo zato jer si možda koristila dudu-vavarlicu?

ovo ti ja ka popis nuspojava
    i vitamin C ga ima
    doneseš odluku i preuzmeš odgovornost

kao šta sam ja preuzela "nuspojavu" dužeg dojenje: a jel ti još dojiš? a zašto? a kako to? ... i onda svaki put pričam istu stvar

a za donijeti odluku je bitno poznavati obe strane medalje

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Ailish prvotno napisa
    ne daj bože biti tu i tamo neprincipijelan, popustljiv, skretati pažnju igrom i sl - eto ti put za odgoj divljaka.
    a još ako mu se dozvoli crtati po zidu eto vandala za koju godinu
    ja sam popustljiva, prilagodljiva, skrečem pažnju tj. koristim manipulaciju kad objašnjenje ne pali i dopuštam crtati po zidu

to je moj izbor i imam za njega argumente 8)

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

i ako postane "vandal" za 10-15g, bar će ti grafiti biti lijepi
    jer ima prakse

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Slažem se s anchie i Lutonjicom, radi se o prividu supermame, zamišljenom liku koji je stvoren iz velikog broja postova različitih žena (i nekoliko muškaraca). I još povrh toga, svaka pojedina osoba zaista bira o čemu će pisati. Ja, recimo, vrlo rijetko otvaram teme s nekim svojim problemima i nedoumicama u odgoju. Jednostavno, to nije moj način. Obično se javim kad me nečija tuđa tema zainteresira, a ja učim zapravo posredno, iz iskustava drugih, razmišljanja drugih, iz diskusije koja mi otvori teme za razmišljanje.
    Mislim da na forumu zaista postoji ponekad svojevrstan duh jednoumlja, što je za razumjeti jer je mjesto koje okuplja istomišljenike. Međutim, meni u tom "istomišljeništvu" (kako se to kaže?) zna nedostajati kritičnosti, odnosno, nekad je tu za moj ukus previše strasti i uvjerenosti, a premalo promišljanja.
    Svejedno, ovaj forum mi je jako vrijedno iskustvo, čak više meni kao osobi, nego meni kao mami.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovaj forum mi je jako vrijedno iskustvo, čak više meni kao osobi, nego meni kao mami.
    ovo sam baš nedavno zaključila

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa
    Slažem se s anchie i Lutonjicom, radi se o prividu supermame, zamišljenom liku koji je stvoren iz velikog broja postova različitih žena (i nekoliko muškaraca). I još povrh toga, svaka pojedina osoba zaista bira o čemu će pisati. Ja, recimo, vrlo rijetko otvaram teme s nekim svojim problemima i nedoumicama u odgoju. Jednostavno, to nije moj način. Obično se javim kad me nečija tuđa tema zainteresira, a ja učim zapravo posredno, iz iskustava drugih, razmišljanja drugih, iz diskusije koja mi otvori teme za razmišljanje.
    Mislim da na forumu zaista postoji ponekad svojevrstan duh jednoumlja, što je za razumjeti jer je mjesto koje okuplja istomišljenike. Međutim, meni u tom "istomišljeništvu" (kako se to kaže?) zna nedostajati kritičnosti, odnosno, nekad je tu za moj ukus previše strasti i uvjerenosti, a premalo promišljanja.
    Svejedno, ovaj forum mi je jako vrijedno iskustvo, čak više meni kao osobi, nego meni kao mami.
    100% se slazem.

I onaj tko ne prati topice samo letimicno, upoznat ce ovdje (naravno, koliko mu oni sami dozvole) vrlo razlicite forumase, sa razlicitim stavovima po raznim pitanjima, pa se u jednom slazu, u drugom ne. Mozda ta supermama nekom stvarno i predstavlja neki 'ideal' - ali zlocesto mi ga je predstavljati kao prototip 'Rode' i na tome graditi kritike forumasa.
    Osobno zadovoljavam samo tri stavke iz cvijetinog popisa, a isto se smatram supermamom. Sto ti je predodzba.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ja sam dosla do istog zakljucka. Meni je ovo virtualno mjesto jedno od rijetkih na kojima ne moram povecalom trazit istomisljenike/ce.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj meda prvotno napisa
    meni se ne cini okrutna. mislim da je poanta u tome da se zna rizik upotrebe necega i pravi uzrok problema. a na svakome je onda da odluci i izabere sto je njemu prioritet, tj. sto mu je u konacnici vaznije.
    pa catch je u tome da de facto nema tog "a na svakome je onda da odluči i izabere što je njemu prioritet" jer kao što rekoh - ako znaš što je rizik i uzrok problema - znaš što ti je činiti, nema tu prioriteta, nisi moron pa da ćeš dovesti svoje dijete u rizik.

iliti informirani izbor.
    a i te riječi se ovdje više razvlače k'o praćka! posebice što podrazumijeva da se čovjek jedino i pravilno informira na ovim stranicama.

a ne 'ma samo mu daj dudu, nece mu nista bit, i moj je imao dudu. a nemas mlijeka? a ma nema veze, nije ti sudeno, nisam ni ja imala' sto dobijes na vecini drugih foruma.
    pa so what ?! nedavno sam pročitala topic o kravljem mlijeku... pa pročitah nekoliko bisera koje do sada nikad nisam pročitala na drugim forumima... inače pdf dohrana je pun takvih bisera i po meni jedan od lošijih pdf-ova na ovom forumu.

kvaka i je u tome da čitajući ovaj forum ako želiš najbolje za svoje dijete (a koja majka to ne želi?!) ne moraš donositi odluke, dovoljno je da slijediš naputke.

meni je recimo smiješno što se necijepljenje uzima kao nešto tipično za ovaj forum i njegovu super mamu, a mislim da se zapravo na prste jedne ruke mogu nabrojati oni koji uopće nisu cijepili dijete, a na prste obje ruke oni koji su to napravili selektivno. ali topik o necijepljenju ima tako bombastičan odjek da ispada da smo svi tu necijepiše.
    pa kad si se nasmijala tome, jesi li pokušala shvatiti zašto je tome tako ? mene osobno to uopće ne čudi, niti mi je (pretjerano) smiješno, samo pokazuje na jednom savršenom primjeru o čemu se u biti radi (tu dajem anchie za pravo).

ali kad je riječ o odgoju 2-godišnjaka, e tu s tobom nema kompromisa. ne daj bože biti tu i tamo neprincipijelan, popustljiv, skretati pažnju igrom i sl - eto ti put za odgoj divljaka.
    pošto ne samo što nisam član udruge, niti sam istomišljenica u većini stvari koje zastupaju članice ili "simpatizerke" udruge, tj. nisam niti ću ikad biti u tom "djiru", niti sam osobno neki stručnjak na poljima roditeljstva svoje postove na ovom forumu ne doživljavam tako bitnim i presudnim (što naravno ne znači da ih ozbiljno ne pišem). svatko će reći da rode - kao stručnjakinje na području dojenja - smatraju da se sa dohranom treba početi ne prije 6. mjeseca, nitko neće reći niti propagirati u svijetu da jedna mc smatra da se ne treba šarati po zidovima.

Međutim, meni u tom "istomišljeništvu" (kako se to kaže?) zna nedostajati kritičnosti, odnosno, nekad je tu za moj ukus previše strasti i uvjerenosti, a premalo promišljanja.
    veliki potpis, a uostalom i na cijeli post.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Smatram da duda-bocica/dojenje, kolica/marama-sling, (bez)pelenastvo, platnene pelene/pampersice, zajednicko spavanje/kinderbet, nacin poroda nemaju veze sa odgojem. Niti sa epitetom "super mame" ili slicno.

Ili se samo tjesim?

Stranica 1 od 5 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •