Stranica 2 od 5 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 242

Tema: O "modernim" (super)mamama...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

šta definiraš pod odgojem?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    Nacin poroda sigurno ne. Ili nacin ishrane.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Deaedi, sve nabrojeno po meni najvise veze ima sa stilom i nacinom zivota. Na koji se neminovno nadovezuje i odgoj i sve sto ide uz to. Ovo o super mamama mi je bezveze komentirati. Svatko od nas je u nekom svom filmu, svatko sebi nadje istomisljenike i "svoje stado". Ne vidim ja zasto bi se itko nasao pogodjen time sto netko drugi misli da on radi bolje/ispravnije ili stavec. Ko sto kaze McGrubi, svatko svoje odluke donosi i sa njima zivi.
    Takozvane radikalije uvijek pogadjaju jer nisu stvar vecine. A i to je sasvim normalna i ocekivana reakcija. Kad sam ja prvi put nabasala na ovaj forum, cudom sam se cudila Ivarici i njezinom Ivaru koji je ko trogodisnjak jos uvijek dojio. Istovremeno sam imala u ormaricu paket formule i nadala se da cu barem prva tri mjeseca imati mlijeka. Ja osobno sam jako zahvalna onome sto me privuklo svim tim, za moj pojam, tadasnjim radikalnim zenama....jer sam jako puno od njih naucila.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

kvaka i je u tome da čitajući ovaj forum ako želiš najbolje za svoje dijete (a koja majka to ne želi?!) ne moraš donositi odluke, dovoljno je da slijediš naputke.
    ovisi koliko si sebi spremna priznati neke stvari

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Smatram da duda-bocica/dojenje, kolica/marama-sling, (bez)pelenastvo, platnene pelene/pampersice, zajednicko spavanje/kinderbet, nacin poroda nemaju veze sa odgojem. Niti sa epitetom "super mame" ili slicno.

Ili se samo tjesim?
    na ovom forumu imaju, ali u zivotu nemaju! kakva je tko mama ce procijeniti nasa djeca, za jedno 20, 30 godina.

moje skromno misljenje, makar ja prakticiram sve od gore navedenog, osim sto dajem dudu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Osmijeh je isao za radikalku mekgrubi.

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ne tješiš se! I ja tako mislim!

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Forka
    dobar potpis

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da rezimiramo: dobra majka je majka koji koristi iskljucivo sling ili maramu? Sta s nama koje imamo oboje?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Da rezimiramo: dobra majka je majka koji koristi iskljucivo sling ili maramu? Sta s nama koje imamo oboje?
    A sta je sa nama koje smo stalno nosile, ali na rukama? Cak ni marama nije bila izmedju nas.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tko vam je kriv kad niste znale sebi da olaksate.

Ana i mamino zlato avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Sve uvijek ima dvije strane medalje. Nekad mislim da stvarno jesam supermama. Nekad mislim da sam g..no i od mame i od supruge i od kćeri.
    Ono što nas ovdje na forumu razlikuje od ostalih je naše međusobno druženje i razmjenjivanje iskustava. Pa gdje bi ja uspjela doći u kontakt sa tolikim brojem mama. U mojoj okolici možda poznam petero mama s bebama ko moja. Naravno ne računam mame s foruma koje sam upoznala uživo. To je prednost foruma. Nedostatak je malo izmijenjeno ogledalo u kojem se odražavaju naši postovi. Napisana riječ drukčije zvuči od one uživo. Naravno postoji i selektivnost o čemu pišemo.
    Druga stvar koja nam je zajednička je ta da smo znatiželjne i ne prihvaćamo stvari zdravo za gotovo. Trudimo se biti najbolje. Čitamo forume, čitamo knjige i otvorenog smo uma.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Vezano za "supermame"... svi mi pisemo SAMO ONO sto mi zelimo da drugi znaju. Ne pisemo sve o sebi - ne vjerujem da itko na forumu to radi I ako se ne zagrebe ispod povrsine, nije tesko dobiti privid neke "supermame", iluzije koja u stvari ne postoji.

I svi pisemo samo na onim temama koje nas interesiraju. Mnogi ni ne sudjeluju na temama koje im nisu interesantne, tj. imaju drugacije misljenje od vecine pa im se ne da ulaziti u rasprave.

Tako da je jako tesko dobiti kompletnu sliku neke osobe na osnovu forumskih postova, jer su to sve dozirane (filtrirane) informacije od strane samog korisnika
    moram ovo najprije potpisat veeeelikim potpisom i nije mi jasno kako drugi ljudi to ne kuze. da ono sto tu pise ne prikazuje komplenu osobu i sve njene stavove nego stavove o nekoj temi a ja se npr. ponasam upravo ovako kako si napisala - pisem tamo di mi je zanimljivo i di mislim da barem vecinu topica mogu vremenski i misaono popratit.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Citiraj MGrubi prvotno napisa
    Nacin poroda sigurno ne. Ili nacin ishrane.
    kako ne način poroda ? :? zar je nebitno jel rađaš dijete puno hormona ljubavi ili sa damages na mozgu ? zar je nebitno jel drndaš dijete u kolicima il ga priviješ sebi na grudi i nosaš po kući ? sa svakim tim kamenčićem odgajaš dijete u sretnu i samosvjesnu osobu, koja teško da će to biti ako si joj kojim slučajem ponekad dala piti vodu na bočicu (jer si recimo kojim slučajem na putu, pa ti je taj način najpraktičniji).

Ono što nas ovdje na forumu razlikuje od ostalih je naše međusobno druženje i razmjenjivanje iskustava. Pa gdje bi ja uspjela doći u kontakt sa tolikim brojem mama
    to važi za sve forume, ne samo za ovaj specifičan.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Tko vam je kriv kad niste znale sebi da olaksate.
    Pa zar si supermama smije olaksati, na stetu djeteta?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

M. courage, naravno da nije nebitno. Svatko iz svojih situacija izvlaci najbolje sto moze.
    Ja osobno sam pregledavala vise foruma, jedino ovaj mi je "sjeo". A zamisli razloga: na svim drugima se osjecam ko svemirac, skoro pa nema istomisljenika, svi u nekom desetom filmu. Svatko od nas voli razmjenjivati iskustva s osobama s kojima se osjeca misaono povezan. A i nije bas da mi se slobodno vrijeme gubi na rasprave s neistomisljenicima s kojima skoro pa svaka tema zavrsi s povuci-potegni.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

uh, spora san, vertex je lipo sazela sve sto mislim. meni je ovde super citat i ucit od svakoga pomalo, ima stvari u kojima se slazem sa svakim od vas po malo a isto tako i ne slazem. zasto? zato jer smo razliciti, imamo razlicita zivotna iskustva i svatko radi onako kako zna i misli da je najbolje. ja sam tu jer mi se svidja citat svasta ali nikako ne uzimam da je itko od nas super mama niti da se i jedna mama pridrzava svih "pravila" o kojima se ovde pise. prva ja nisan.

eto opet super tema a ja neman vrimena - moran ic cijepit dijete

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ajoj, koja nemajka...

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Ajoj, koja nemajka...
    tc tc tc tc

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kvaka i je u tome da čitajući ovaj forum ako želiš najbolje za svoje dijete (a koja majka to ne želi?!) ne moraš donositi odluke, dovoljno je da slijediš naputke.
    mislim ono. Nekome tko forum (bilo koji) čita kao Sveto pismo ionako nema pomoći
    Jako puno je u očima promatrača.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Ana i mamino zlato prvotno napisa
    Nedostatak je malo izmijenjeno ogledalo u kojem se odražavaju naši postovi. Napisana riječ drukčije zvuči od one uživo. Naravno postoji i selektivnost o čemu pišemo. .
    ovo vrijedi i za običnu komunikaciju "uživo"
    eto npr. ja sam onda puno selektivnija u govoru o sebi i svojim stavovima

treba dosta vremena da nekog pravo upoznaš

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj zhabica prvotno napisa
    Ajoj, koja nemajka...
    tc tc tc tc

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    1. prirodni porod (drip, epiz. - to još ajde, naročito ako je zbog neznanja, svjesna epid. i carski - no way)
    2. isključivo dojenje prvih 6 mjeseci, pa uključivalo to ragade, mastitise, bebe na cici 24/7 i još kojekakve nevolje; nikakve boce, dude i slične mirilice za slučaj da mama nije dostupna. dojenje svakako do 2. godine.
    3. platnene pelene, za pranje isključivo voda
    4. nošenje bebe u marami - kolica nula bodova
    5. spavanje u istom krevetu, pa značilo to i neprospavane noći do treće godine
    6. inzistiranje na ekstra zdravoj prehrani, koja nikako ne uključuje bilo koju gotovu hranu (razne line, dukatine, kao i razne mitilice za mirnu kavu s frendicama i sl)
    7. ne odvajanje od djeteta sve dok ono samo ne izrazi želju, da bi npr. prespavao kod bake - to je brat bratu do cca 5. godine
    8. bilo bi dobro kad bi mama ostala kući sa djetetom do najmanje treće godine, ali u tom slučaju nikako se ne smije pretvoriti u klasičnu kućanicu, nego mora intenzivno raditi na sebi, svojoj osobnosti i samosvjesti
    9. u odgoju djece ne smije se koristiti nikako "po guzi", ali niti vikanje, oštre zabrane, kazne i nagrade također nisu dobrodošle - isključivo razgovor i objašnjavanje
    10. ima toga još oho-ho, možete sami nastaviti niz, samo letimičnim prelaskom preko raznih topica.
    1. prvi porod totalno induciran, drugi porod carski...ne nije mi nijedno bila želja, ali eto, tako je moralo biti
    2. Janko je dojen 2 godine, prvih 6 mjeseci isključivo, nikada nije imao dudu ni bocu, Iva isto jedino što ona ponekad poduda dudu i mislim je dojiti 2 godine
    3.Janko nije korisito platnene, Iva ih koristi
    4.nošeni su oboje, ali koristimo i kolica-po potrebi
    5.Iva spava s nama od prvog dana cijele noći, Janko je spavao s nama i ja sam jedna fino naspavana mama
    6.ne inzisitram na ekstra zdravoj prehrani...dajem lina, monte -Janku naravno, ne Ivi
    7.Janko je već bio kod jedne i druge bake, nekoliko puta
    8.ne kužim, pa ja bih bila najsretnija da mogu biti doma 3 godine, da uopće ni ne moram ići raditi, ali moram primati plaću...Kja je loše u tome biti s djetetom doma????
    9.o ja urlam, kad zaurlam čuje me se dalekoooo-ne nisam sretna zbog toga, ali takva sam, pokušavam se korigirati, mada moje urlanje ionako nitko ne doživlajava-osim golubova, hihihi

I baš sam si super, najbolja mama svojoj djeci, druga im ne bi bila takva kao i ja i baš sam si sva retro!!

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Ailish prvotno napisa
    mislim ono. Nekome tko forum (bilo koji) čita kao Sveto pismo ionako nema pomoći
    treba tu rečenicu pročitati u kontekstu u kojem je napisana. hvala.

A zamisli razloga: na svim drugima se osjecam ko svemirac, skoro pa nema istomisljenika, svi u nekom desetom filmu.
    pa mogu si to itekako zamisliti. i ja se ovdje ponekad osjećam kao svemirac.

Svatko od nas voli razmjenjivati iskustva s osobama s kojima se osjeca misaono povezan. A i nije bas da mi se slobodno vrijeme gubi na rasprave s neistomisljenicima s kojima skoro pa svaka tema zavrsi s povuci-potegni.
    i jedno i drugo ima svoju čar. ponekad baš želim raspravu sa neistomišljenicima jer mi puno više pruža nego silni smajlići i srčeka potpore i odobrenja.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    i jedno i drugo ima svoju čar. ponekad baš želim raspravu sa neistomišljenicima jer mi puno više pruža nego silni smajlići i srčeka potpore i odobrenja.
    Zato ovdje imamo tebe pa nam nikad nije dosadno.. Uvijek zabavno 8)

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ailish je napisala/o:
    Citat:

treba tu rečenicu pročitati u kontekstu u kojem je napisana. hvala.
    Jesam. Nema na čemu. Još uvijek mi se čini da forum nije ni knjiga ni skup naputaka.
    onaj tko je previše sugestivan i ima premalo samopouzdanja mogao bi fino nagrabusiti slijepo slijedeći svakojake savjete i prenemaganja po ovom forumu
    .
    ali na istom tom forumu su vrlo rijetki topici u kojima nema suprotstavljenih savjeta i mišljenja[/quote]

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja zaista ne razumijem zašto bi se bilo tko na ovom forumu mogao osjetiti prozvanim vezano za ovu temu? Pa zar ne želi svaka mama najbolje svom djetetu? Zar ne dolazimo uvijek iznova na ovaj forum i na ove stranice baš u nastojanju da naučimo nešto novo ili riješimo nedoumice? Stvarno ne mislim da iti jedna mama koja posjećuje kako rodu tako i druge roditeljske forume, čita knjige o odgoju, stalno iznova preispituje svoje stavove i prikuplja informacije može biti "loša" na bilo koji način. A što će tko izabrati, koje "pomagalo" za nošenje ili koji pristup u odgoju, individualno je i ovisi o mnogo čimbenika na koje ponekad i ne možemo utjecati.

A pojam supermama djeluje mi jednako neprirodno kao i sve složenice koje počinju sa famoznom riječju super - prenaglašeno i pregrubo. Odgovor na pitanje kakve smo mame najbolje će nam dati naša djeca jednoga dana - jedina nagrada koju ja sanjam je da mi se moje dijete i za 15 ili 20 godina raduje kao što mi se raduje danas

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja mislim da MC voli biti "svemirac"

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

ponekad baš želim raspravu sa neistomišljenicima jer mi puno više pruža nego silni smajlići i srčeka potpore i odobrenja.[/quote]

X

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ailish,
    nitko nije ni rekao da je knjiga, al kontriram tvrdnji da je sve tako lako i samo stvar "informiranog izbora".

onaj tko je previše sugestivan i ima premalo samopouzdanja mogao bi fino nagrabusiti slijepo slijedeći svakojake savjete i prenemaganja po ovom forumu
    .
    ali na istom tom forumu su vrlo rijetki topici u kojima nema suprotstavljenih savjeta i mišljenja
    da davor vs mujica il neki drugi "padobranac". onog dana kad na cjepivima bude luna rocco vs. davor (pa radilo se ne o načelnom stavu, nego nekom segmentu te teme), kad bude mama juanita vs. saradadevii na temi poroda, kad bude samaritanka vs. maja na temi o dojenju osmogodišnjakinje onda možemo pričati o suprotstavljenim mišljenjima. i da ne bude opet zabune, da ima različitih mišljenja ima, al mi pričamo o mišljenjima koja se suprotstavljaju.

u tom kontekstu, imam osjećaj da je upravo topic o ab bio jedan od rijetkih gdje su se stvarno suprotstavila mišljenja.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A zasto bi se svi ti ljudi suprostavljali jedni drugima ako su istomisljenici? Ne kuzim te. STa je problematicno u tome sto se grupa istomisljenika druzi na ovom forumu i razmjenjuju misljenja i iskustva?
    Meni je isto tako ok nekad se suprostavljati, ali sam puno vise naucila iz konstruktivnih tema na kojima se uglavnom javljaju istomisljenici.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

A ja bas obrnuto - kad mogu procitati argumente za i protiv, jos kad ih netko strastveno brani, pa se mogu uzivjeti i u to stajaliste. A ako se bas svi slazemo, nema tog zara, netko nesto pametno sroci, onda vecina potpisuje, aplaudira i salje srca. Pa pogledajte najcitanije i najaktivnije topice - one gdje se oko neceg sukobljava. I da, tu se slazem sa MC, vecinom je velika vecina protiv dva-tri padobranca, kao iznimke drzim abortus, dojenje sedmogodisnjakinje, carski rez i neasistirani porod kuci (gdje je dosta bilo neregistriranih gostiju).

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ne dam šarati po zidovima

ne dozvoljavam djetetu da me tuče, štipa, grize

ne skačem na svaki prohtjev ( ono dam si vremena da prije toga obavim wc, ili popijem vodu ili kulturno završim telefonski razgovor )

ne smatram da je vrtić zlo ( mislim i na vrtić kao ogradicu i vrtić kao instituciju )

ne smatram da je tv zlo

i evo postam po forumu ,godinama

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

A zasto bi se svi ti ljudi suprostavljali jedni drugima ako su istomisljenici? Ne kuzim te. STa je problematicno u tome sto se grupa istomisljenika druzi na ovom forumu i razmjenjuju misljenja i iskustva?
    pa jesam li ja riječ rekla da je to problematično ?! :/ samo onda ne stoji da se ovdje suprotstavljaju mišljenja... ma, deder se vi to međusobno dogovorite, pa mi javite da se znam ravnat'.

i evo postam po forumu ,godinama
    i sad ostane da se zapitamo: jesi li ti normalna ?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nisam

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    samo onda ne stoji da se ovdje suprotstavljaju mišljenja... ma, deder se vi to međusobno dogovorite, pa mi javite da se znam ravnat'.
    Nekad se suprotstavljaju, nekad ne... Imamo topica za svaciji ukus

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mc, meni mujica nije padobranac, evo ga natukao već 1000 postova, a nije ni da su to bila sama srčeka i x-ići
    nisi ni ti, ni maria, da ne nabrajam
    da, ima forumaša koji se iščuđavaju što takvi koji se ne slažu s većinom (iako je i to upitno, necjepiše npr. nisu većina) rade na forumu, ali što onda? Tako dugo dok moderatori korektno rade i rasprave su kvalitetne (a jesu) meni je svejedno koja je strana brojčano u prednosti

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Uistinu ne razumijem zasto se ista napisano na ovom forumu ili portalu, uzima kao recept za idealno roditeljstvo. Istina je u onom sto kaze MGrubi, vidi, pa odluci i snosi posljedice (to ja ionako stalno govorim)

I tako vazem...sto bih ili ne bih, i kako, i sto mogu izvesti ili ne. Postoje nacelna slaganja, no pitanje je kako sve to izvesti u praksi Pa izvedem ono sto mogu, a ono sto ne mogu, prijedem preko toga ili ostavim da me grize, do nekih drugacijih vremena kada cu moci vise.

Bit supermame je u ljubavi, i davanju sebe, to je ono u nama a ne u pelenama ili bocicama ili cemuvec.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Evo i mog iskustva/razmisljanja o ovoj temi. Niti se osjecam, niti se trudim osjecati kao supermama (zapravo, uvijek mi je malo neugodno ako dobijem komentar u tom stilu). Roditeljstvo mi jednostavno nije nesto sto bih mogla ili zeljela evaluirati na bilo koji nacin. Svaki pokusaj vrednovanja, po mom misljenju, previse pojednostavljuje stvari i odvlaci paznju sa sadrzaja na formu (npr. marama ili ne – lako mjerljivo, ali vrlo ograniceno i povrsno predstavljanje prave biti, a to je - zadovoljavanje djetetove potrebe za bliskim kontaktom, ukljucenoscu u zivot, i jos ponecim tesko mjerljivim...). Iako ne tezim savrsenstvu, imam roditeljske ideale koje njegujem i prilagodavam novim spoznajama do kojih dolazim. U praksi, ponekad sam blize, a ponekad dalje tim idealima, ali nastojim da se ne uzbudujem previse oko toga. Cak i kad prilicno zastranim, trudim se da ne razvijem osjecaj krivnje (na propuste i odstupanja gledam kao na nesto sto prethodi necem boljem). Uzivanje u cijeloj toj prici mi je zapravo jedini bitni cilj koji si postavljam (a s njim nekako spontano dolazi i sve ostalo sto treba i djeci i meni). Ponekad potonem, i to jako duboko. Ali, jos se nikad nije dogodilo da ne izronim.
    Sve sto sam napisala vrijedi i za moju djecu. Od nijh zapravo i najvise ucim o tim stvarima

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Storma prvotno napisa
    Uistinu ne razumijem zasto se ista napisano na ovom forumu ili portalu, uzima kao recept za idealno roditeljstvo. Istina je u onom sto kaze MGrubi, vidi, pa odluci i snosi posljedice (to ja ionako stalno govorim)
    a ja ne razumijem kako vi ne razumijete da ta rečenica o informiranom izboru, o odluci i o snošenju posljedica za nju je takva da ti jednostavno ne ostavlja prostora za izbor. i to bi voljela da mi neko od vas objasni.

a ako slučajno pomisliš da imaš još jedno dijete koje si odgajao u predforumovskom vremenu i da je, ako ga malo bolje pogledaš, za sada čisto pristojno i zadovoljno dijete, e onda si već u najopasnijoj zoni - onoj da u raspravi napišeš "...a šta je nama/meni falilo..." što je zabranjena rečenica No.1 foruma.

a što se tiče pdf-a o necijepljenju, taj je još i najbolji jer tu barem imaš neke kakve/takve statističke pokazatelje o učestalosti nuspojava.
    a koja je učestalost nuspojava svih ostalih primjera - siva zona.

Sad tu ide neki smajlić, čisto da se vidi ton kojim pišem, a koji nipošto nije napadački, odnosno ne traži odgovor tipa "brate mili, imaš brdo foruma o roditeljstvu, pa šta si se zakačila za ovaj". a zakačila sam se za njega jer mi je, unatoč svemu, kako je rekla Zorana, jedino ovaj "sjeo". Mislim da bi mogao proći ovaj:

ali, ovdje nam je dobro krenulo, a moglo bi se nastaviti i na novom topicu pod naslovom "alter ego super-mama (iliti tko, kako, kada i pod kojim okolnostima krši 10 zlatnih rodinih pravila roditeljstva)

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

10 zlatnih rodinih pravila roditeljstva
    ali u tome je stvar, cvijeta to jednostavno ne postoji, to je plod tvojih interpretacija i definitivno to nije nesto sto ima rodin naziv.

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Bit supermame je u ljubavi, i davanju sebe, to je ono u nama a ne u pelenama ili bocicama ili cemuvec.
    x

ili supertate...ja bih radije rekla bit odgoja ja se svom dijetetu zelim iskreno dati 101% ali ne zbog epiteta supermame vec zato sto ju beskrajno volim...ali i zato sto su se meni moju roditelji tako davali ( a nisam dojena vise od par mjeseci, platnene su tad bile cini mi se jedine pelene...)ali ja znam da su se oni davali 101% to dijete osjeti..

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

..morala sam prekinuti pisanje jer se L probudila..

a ja sam post koji je napisala mama_jos_malo shvatila bas tako ja volim svoje dijete a to neki vide kao retro neki kao moderno...a ja znam da ju jednostavno volim i sve sto radim radim iz ljubavi

meni je post bio

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

pitanje dali sam super-dobra-mama ili super-nenormalna-mama najbolje je postaviti mojoj okolini...mislim da odgovor vec znam.
    ja se trudim biti mama, uz pomoc ovog foruma, jer me netko jednog dana samo bacio u more roditeljstva a nije ni pitao dali znam plivati. tada mi se cinilo da je rodin forum sigurno i zanimljivo mjesto gdje bi se mogla pridrzati, dok ne naucim plivati. nekada sam imala osjecaj da cu potonuti pod pritiskom, ali sam shvatila da nema zlatnog puta roditeljstva, nema zlatnog puta ka supermami.
    stvar je u tome, da ja sada ne samo odgajam svoje dijete, nego se mi kao roditelj i dijete zajedno razvijamo - prema boljem, nadam se. rodin forum mi je u tome pomogao, jer mi je pokazao neke stvari, za koje nikad prije cula nisam, jer neki ljudi mi ne daju da cujem, a neke stvari se vec dugo vise ne cuju...

mozda zato roda ima taj neki "agresivni-nedemokratski-alternativni-u boj" stih, jer kad nas je malo moramo puno vise galamiti da bi nas netko cuo. a reakcije "ostalog svijeta" ukazuju samo na to, da ultimativni konzesus jos nije postignut, da ima materijala za raspravu - i to je dobro.

svatko mora odluciti za sebe i za svoju djecu, dok oni ne budu mogli sami. ali jedno mora ostati jasno, ma na kojoj se strani rasprave nasli: savrsenstvo na ovom svijetu ne postoji, a suditi i u potpunosti procijeniti mozemo tek kad imamo sve informacije - mozda u iducem zivotu.

kanga, jako si to dobro napisala! ne bih ni ja bolje, ali pokusala sam.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Storma prvotno napisa
    a ja ne razumijem kako vi ne razumijete da ta rečenica o informiranom izboru, o odluci i o snošenju posljedica za nju je takva da ti jednostavno ne ostavlja prostora za izbor. i to bi voljela da mi neko od vas objasni.
    msilim da je sada najbolje uzeti sebe kao primjer, da ne nitko ne osjeti povrijeden.

ja sam kao beba od cjepiva dobila visoku temp. kada je moja mama, kojoj nitko nije rekao sto treba ciniti, vidjela da mi je pol guze nateklo i da imam visoku temp (bila je noc), reagirala, bilo je (relativno) prekasno. rodena sam sa potpunim sluhom a neko vrijeme nakon toga se ustanovilo da imam ostecene slusne zivce. doktori su rekli mojoj mami da su ostecenja nastala zbog cjepiva, temperature ili kombinacije...i tako je moja mama snosila posljedicu svoje neinformiranosti (ili nezgodnog spleta okolnosti).

ja sam svjesna mogucih negativnih posljedica cijepljenja za svoje dijete. ipak sam odlucila cijepiti ju. znam na sto moram paziti, i poprilicno strepim. zasto sam ipak donijela takvu odluku? zato sto ne bih imala podrsku, a to je najvazniji dio.
    svjesna sam najgorih, najcrnijih mogucnosti koje se mogu dogoditi. i spremna sam snositi posljedice koje bi mogle proizaci iz toga. i to je tako. JA snosim posljedice svojih odluka. U ovom slucaju, snosi ih i moje dijete, i moj muz. i zelim informirani izbor.

kao ljudi, svakodnevno donosimo odluke koje odreduju nas zivot. kao roditelji, odredujemo zivot nekoga drugoga, i time je teret jos tezi. zato je nagrada tako velika - tolika ljubav, toliko povjerenje.

postoje situacije u kojima smo, nazalost, poprilicno nemocni, nebitno iz kojih razloga.
    no postoje i one druge, u kojima nasa odluka ucini veliku razliku.
    i jos neke trece, koje su mozda samo naizgled bitne.

u svijetu u kojem zivimo, dobar roditelj svaki dan balansira na tankoj zici. vozimo djecu u as, pustamo ih na cestu, medu druge ljude i, ruku na srce, vecinu vremena nas drzi nada da ce sve biti u redu.

nema garancije da ce sve biti dobro, zivjeli mi po icijim pravilima. no fantastican je osjecaj znati da dajes sve od sebe. da uklanjas ono lose sto mozes. i volis i dajes se i cinis najbolje sto mozes.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ni ja nisam super mama, a mogla bih staviti kvačicu na mnoge stvari na cvijetinom zlatnom popisu. Iako to nisu rodina pravila -lijepo od tebe da si ih tako sažela. Mene su upravo te stvari i te odluke pomogle da se bolje posvetim svojoj djeci i da imam bolji odnos s njima koji je daleko od supersavršenog. To najbolje znaju cure koje me tješe kad pogubim živce i izjadam se na forumu. ali ako sretnem mamu koja je apsolvirala tvoj popis ja ću joj skinuti kapu i bez imalo zavisti staviti krunu i lentu Supermama, jer te stvari zaslužuju jako puno truda i odricanja i posvećenosti i vrijeme je da jedna na drugu budemo ponosne.

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

kao prvo ja se uopće ne osjećam prozvanom i volim ovaj forum.

ali, ajmo malo vidjeti što se sve očekuje, što je to sve "must have" kod "modernih - retro" mama. nabrojati ću samo neke stvari:
    1. prirodni porod (drip, epiz. - to još ajde, naročito ako je zbog neznanja, svjesna epid. i carski - no way)
    2. isključivo dojenje prvih 6 mjeseci, pa uključivalo to ragade, mastitise, bebe na cici 24/7 i još kojekakve nevolje; nikakve boce, dude i slične mirilice za slučaj da mama nije dostupna. dojenje svakako do 2. godine.
    3. platnene pelene, za pranje isključivo voda
    4. nošenje bebe u marami - kolica nula bodova
    5. spavanje u istom krevetu, pa značilo to i neprospavane noći do treće godine
    6. inzistiranje na ekstra zdravoj prehrani, koja nikako ne uključuje bilo koju gotovu hranu (razne line, dukatine, kao i razne mitilice za mirnu kavu s frendicama i sl)
    7. ne odvajanje od djeteta sve dok ono samo ne izrazi želju, da bi npr. prespavao kod bake - to je brat bratu do cca 5. godine
    8. bilo bi dobro kad bi mama ostala kući sa djetetom do najmanje treće godine, ali u tom slučaju nikako se ne smije pretvoriti u klasičnu kućanicu, nego mora intenzivno raditi na sebi, svojoj osobnosti i samosvjesti
    9. u odgoju djece ne smije se koristiti nikako "po guzi", ali niti vikanje, oštre zabrane, kazne i nagrade također nisu dobrodošle - isključivo razgovor i objašnjavanje
    10. ima toga još oho-ho, možete sami nastaviti niz, samo letimičnim prelaskom preko raznih topica.

i da, ovo gore navedeno je samo za početnike, za napredne ima još zahtjeva, kao što su: porod u kući, neprekidno nošenje djece kožu-na-kožu do 6. mjeseca, ekološko dojenje, bezpelenaštvo od rođenja itd.

zar vam se koji put ne čini da je sve to malo previše za današnju ženu, koja ipak ne živi više u "retro" uvjetima kad je cijelo selo odgajalo dijete? a ima i skroz drugačije želje i potrebe nego ondašnje žene. jer tko danas još želi dijeliti svoj dom sa svekrvom, a znamo koliko je teško ponekad biti sam sa djetetom.
    Ja prva, da se držim svega gore navedenog, ne bi uživala u roditeljstvu, nego doslovce pucala po šavovima (kao mnoge mame ovdje na forumu).
    i zato mislim, iako je sve ovo gore navedeno sigurno dobro za dijete, treba malo olabaviti sa zahtjevima prema samoj sebi.
    Pikula idemo redom, za ovu lentu treba se potruditi

1. 100% prirodni porod (vidi priču )nakon dva dana trudova :shock: rodila bez epiziotomije
    2. dojila do 7 mjeseci isključivo, po tablici uvodila dohranu (dojimo još uvijek bez naznaka prestanka ) Dva mastitisa (jedan s temperaturom 40), ragade sve kako treba za lentu
    bočica, duda, što je to?
    3. platnene pelene od trećeg dana (prva tri dana u rodilištu jednokratne) no peru se ipak s detrdžentom
    4. marama, mei-tai spas za Retruše kolica: 2 komada parkirana (odbija se voziti)
    5. do ponoći spava u kinderbetu, a onda s nama (preselimo je k sebi kad idemo spavati)
    6. inzistiramo na punovrijednoj hrani za sve pa i za dijete lina i tina ne kupujemo (iliti ne suportiramo financijski)
    7. do 12 mjeseci je nitko nije čuvao bila je ili sa mnom ili s tatom, a sad baka samo u radnom vremenu roditelja (vikendi nou vej)
    8. dok sam bila na porodiljnom nisam bila "klasična" kućanica (što god to značilo), radila sam na sebi, čitala, uređivala se , kuham svaki dan, čistim svaki dan, peglam (jesam li i ja domaćica s punim radnim vremenom drugdje?) ...
    9. lijepa riječ zlata vrijedi, mi se ne udaramo i ne vičemo jedni na druge

Jesam li za služila tu lentu?

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Zaslužuješ lentu čim je imaš volje zatražiti Ak ti je stalo, pola posla obavljeno

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

mogla sam i bez traženja dobiti počasnu lentu, s obzirom da sam uvodno rekla da sam Retro

Stranica 2 od 5 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •