Stranica 3 od 5 PrviPrvi 12345 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 242

Tema: O "modernim" (super)mamama...

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Roditeljstvo nema monotonu formu nego se stalno razvija, ja se uvijek nadam pozitivnom razvoju.
    Nekome je danas nešto nemoguće, ali za koju godinu stvar postane jasnija pa i ne tako nemoguća.
    Recept tu ne funkcionira nego vrijeme. Recept se uvijek prilagođava situaciji.
    Imaš tu i utjecaj države u kojoj živiš i njihovu tradiciju odgoja koja je nekima, danas mogu reći, genetski zapisana...recimo ovaj moj primjer gdje mi je jedno dijete genetski Njemac, a drugo Hrvatica.
    Njemac - disciplina i red, Hrvatica - sve je moguće...

Pitanje istomišljenika i neistomišljenika na forumu je ok. Istomišljenici se itekako razlikuju u hrpi drugih stvari, možda su u jednom momentu bili čak i neistomišljenici, ali su vremenom uočili neka mišljenja kao zanimljiva pa ih rado čitaju i inspiriraju se s njima.

Forumski virtualni život ima i svoja nepisana pravila koja bi svela u poslovicu ...ne trči pred rudo...ne ispuhuj se na tastaturi...popij i pojedi nešto, ako si gladan...protrči malo ako si se ukočio od sjedenja...ne piši u PMS-u bez dodatne obrade samog sebe...jer pisana riječ ostaje i ne možeš je više izbrisati...ali možeš promisliti i naći neku rečeničku formulaciju koja inspirira, a ne vrijeđa...i to je riješenje koje svakog zadovoljava...Kad bi tako bilo diskusija bi bila ugodnija i ne bi bilo uvrijeđenih.

Osobno pokušavam nikoga ne uvrijediti jer blokiram pozitivu diskusije, a to mi nije neki pozitivni cilj. Više bi to bilo traženje nekog riješenja u tom momentu.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    kao prvo ja se uopće ne osjećam prozvanom i volim ovaj forum.

ali, ajmo malo vidjeti što se sve očekuje, što je to sve "must have" kod "modernih - retro" mama. nabrojati ću samo neke stvari:
    1. prirodni porod (drip, epiz. - to još ajde, naročito ako je zbog neznanja, svjesna epid. i carski - no way)
    2. isključivo dojenje prvih 6 mjeseci, pa uključivalo to ragade, mastitise, bebe na cici 24/7 i još kojekakve nevolje; nikakve boce, dude i slične mirilice za slučaj da mama nije dostupna. dojenje svakako do 2. godine.
    3. platnene pelene, za pranje isključivo voda
    4. nošenje bebe u marami - kolica nula bodova
    5. spavanje u istom krevetu, pa značilo to i neprospavane noći do treće godine
    6. inzistiranje na ekstra zdravoj prehrani, koja nikako ne uključuje bilo koju gotovu hranu (razne line, dukatine, kao i razne mitilice za mirnu kavu s frendicama i sl)
    7. ne odvajanje od djeteta sve dok ono samo ne izrazi želju, da bi npr. prespavao kod bake - to je brat bratu do cca 5. godine
    8. bilo bi dobro kad bi mama ostala kući sa djetetom do najmanje treće godine, ali u tom slučaju nikako se ne smije pretvoriti u klasičnu kućanicu, nego mora intenzivno raditi na sebi, svojoj osobnosti i samosvjesti
    9. u odgoju djece ne smije se koristiti nikako "po guzi", ali niti vikanje, oštre zabrane, kazne i nagrade također nisu dobrodošle - isključivo razgovor i objašnjavanje
    10. ima toga još oho-ho, možete sami nastaviti niz, samo letimičnim prelaskom preko raznih topica.

i da, ovo gore navedeno je samo za početnike, za napredne ima još zahtjeva, kao što su: porod u kući, neprekidno nošenje djece kožu-na-kožu do 6. mjeseca, ekološko dojenje, bezpelenaštvo od rođenja itd.

zar vam se koji put ne čini da je sve to malo previše za današnju ženu, koja ipak ne živi više u "retro" uvjetima kad je cijelo selo odgajalo dijete? a ima i skroz drugačije želje i potrebe nego ondašnje žene. jer tko danas još želi dijeliti svoj dom sa svekrvom, a znamo koliko je teško ponekad biti sam sa djetetom.
    Ja prva, da se držim svega gore navedenog, ne bi uživala u roditeljstvu, nego doslovce pucala po šavovima (kao mnoge mame ovdje na forumu).
    i zato mislim, iako je sve ovo gore navedeno sigurno dobro za dijete, treba malo olabaviti sa zahtjevima prema samoj sebi.
    svaka cast citas mi misli

roby avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Jel mogu ja s dudom među vas???

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj roby prvotno napisa
    Jel mogu ja s dudom među vas???

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

zar vam se koji put ne čini da je sve to malo previše za današnju ženu, koja ipak ne živi više u "retro" uvjetima kad je cijelo selo odgajalo dijete? a ima i skroz drugačije želje i potrebe nego ondašnje žene. jer tko danas još želi dijeliti svoj dom sa svekrvom, a znamo koliko je teško ponekad biti sam sa djetetom.
    Ja prva, da se držim svega gore navedenog, ne bi uživala u roditeljstvu, nego doslovce pucala po šavovima (kao mnoge mame ovdje na forumu).
    i zato mislim, iako je sve ovo gore navedeno sigurno dobro za dijete, treba malo olabaviti sa zahtjevima prema samoj sebi.
    A što ako sve to vrijedi i pucanja po šavovima? Što ako nije uživanje jedini kriterij? Što ako promjenimo neke od uvjeta u kojima živimo? Što ako barem pokušamo? Što ako volimo imati ideale makar ih nikad ne dostigli? A što ako uspijemo, sasvim slučajno?

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Od svih tih silnih, ova mama radi ovo, ona radi ono. Ili ne radi ovo ili ono.
    Ja vjerujem da sam ja svome djetetu najbolja mama od svih mama, jer sam njegova .
    Isto tako vjerujem da je i svakome drugome djetetu njegova mama najbolja iz istog razloga - jer je njegova.
    Isto vrijedi i za tate naravno.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj kahna prvotno napisa
    Ja vjerujem da sam ja svome djetetu najbolja mama od svih mama, jer sam njegova .
    Isto tako vjerujem da je i svakome drugome djetetu njegova mama najbolja iz istog razloga - jer je njegova.
    gle, kad sam došla na forum, a nakon rješavanja problema dojenja što mi je bio prvi razlog dolaska, upravo sam se ovako osjećala - otpor i tko vas šiša sa svim, ja sam svojoj djeci super mama.

e onda, nakon što sam malo više toga pročitala, pa i počela pisati - taj stav otpora se promijenio i uopće se više ne radi o tome koja je mama bolja, gora, više vrijedna, manje vrijedna. neke svoje stavove i principe imam, neke još gradim, neki moji postupci su dobri, neki manje dobri, neke se trudim mijenjati, neke ne itd. tu sam našla pregršt odličnih savjeta, uživam u čitanju zanimljivih i pametnih postova i naročito u ovakvim zanimljivim raspravama. najbolje od svega u ovom forumu mi je kako neki stavovi koji su npr. dijametralno suprotni mome, mogu imati savršeno logičnu i dobru argumentaciju koja te navede na razmišljanje.

moj post na ovoj temi je pisan isključivo iz razloga što smatram da je ovo razdoblje kad su djeca mala prevrijedno da bi izostavili uživanje u njemu. ja sam valjda, za razliku od pikule taj neki sve u svemu hedonistički tip osobe, jednostavno nisam tip žrtve, i stvarno volim uživati u životu i svim onim sitnicama koje svaki dan nosi sa sobom. a iako smatram da je lijepo imati neke ideale, a neke svakako i imam, nije mi strana ni ona...za ideale ginu samo budale...(tko je to izjavio - jel bora?).

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ali, ajmo malo vidjeti što se sve očekuje, što je to sve "must have" kod "modernih - retro" mama. nabrojati ću samo neke stvari:
    1. prirodni porod (drip, epiz. - to još ajde, naročito ako je zbog neznanja, svjesna epid. i carski - no way)
    2. isključivo dojenje prvih 6 mjeseci, pa uključivalo to ragade, mastitise, bebe na cici 24/7 i još kojekakve nevolje; nikakve boce, dude i slične mirilice za slučaj da mama nije dostupna. dojenje svakako do 2. godine.
    6. inzistiranje na ekstra zdravoj prehrani, koja nikako ne uključuje bilo koju gotovu hranu (razne line, dukatine, kao i razne mitilice za mirnu kavu s frendicama i sl)
    7. ne odvajanje od djeteta sve dok ono samo ne izrazi želju, da bi npr. prespavao kod bake - to je brat bratu do cca 5. godine
    8. bilo bi dobro kad bi mama ostala kući sa djetetom do najmanje treće godine, ali u tom slučaju nikako se ne smije pretvoriti u klasičnu kućanicu, nego mora intenzivno raditi na sebi, svojoj osobnosti i samosvjesti
    9. u odgoju djece ne smije se koristiti nikako "po guzi", ali niti vikanje, oštre zabrane, kazne i nagrade također nisu dobrodošle - isključivo razgovor i objašnjavanje
    10. ima toga još oho-ho, možete sami nastaviti niz, samo letimičnim prelaskom preko raznih topica.

i da, ovo gore navedeno je samo za početnike, za napredne ima još zahtjeva, kao što su: porod u kući, neprekidno nošenje djece kožu-na-kožu do 6. mjeseca, ekološko dojenje, bezpelenaštvo od rođenja itd.
    1. meni je svaki porod prirodan, pa i carski i s epi i s dripom jer šta je unutra mora van, a hoće li pri tome bit male ili veće pomoći to je tek tehnička stvar. ja sam svoje dite rodila uz drip.
    2. provala dojit, nije išlo, doviđenja sveta siso - bočice dobar dan (a bome i laku noć). duda je bila još lipše pozdravljena, a i s većim oduševljenjem.
    3. samo jednokratne pelene, platnene su mi lipe samo za vidit i tu se završava svo moje oduševljenje.
    4. marama - 0 bodova, živila kolica.
    5. krevetići su izmišljeni kako bi u njima spavale bebe. da se mislilo cilu familju strpat u bračni krevet radili bi se od 5 metara širine. (bez obzira što mi spavamo zajedno, ali tek od 3. rođendana)
    6. jede se šta se ima i šta se ponudi, pa čak i hrenovke i salame i panceta i razne dukatele. fažol se probao sa 6. mjeseci. sva moguća lina se jela do godinu i pol starosti.
    7. još se nismo zapravo odvojili jer posao ne računam kao odvajanje.
    8. mami pukao kućanski film nakon 2,2 godine od poroda i odlučila dite dat u vrtić, a sebi "vratit život".
    9. rekli bi ljudi: hau jes no. moš mislit. pa da bude dok psi laju, karavane prolaze. ima ona jedna stara: svakoj pi**i na volju-sebi tugu i nevolju. ja urlam.
    10. pitajte moje dite ko joj je najbolja mama na svitu pa ćete se prosto začudit: ja uvjerljivo vodim. tvrdi mala da sam joj najbolja i najdraža i da me najviše voli

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bora je izjavio, al ovdje se uopce ne radi o idealima. Nego, daj, molim te, odakle si izvukla taj izraz "tip zrtve"? I sta bi uopce bilo "uzivanje"? Bauljanje po ducanima? Brojanje ovaca dok nam netko treci turpija nokte, sta konkretno?
    A sto se tice onih uvjeta koji si provizorno slozila, to je samo odraz tvog vlastitog shvacanja kako bi nesto trebalo izgledati, nikako odraz realnosti. Koja je tako i tako totalno individualna.
    A neke stvari si i totalno bezveze nabacala... Pogledaj ono o pelenama, odakle ti to da se peru samo u vodi? Pogledaj ono o dojenju, to su preporuke koje vaze neovisno o tome koliko je tko moderniziran. A i ton ti je nekako mracan...ko da se podrazumijeva da ce dojenje biti mucenje svoje vrste pa tko izdrzi izdrzi.
    Nasa djeca spavaju s nama od rodjenja. Iskreno receno, ne sjecam se neprospavane noci.
    O rafiniranoj hrani valjda vec trube i ptice na granama i znanje o tome nije privilegija majki, pa bile one i takozvane retro.....dalje mi se stvarno neda.

Uglavom, lista ti je katastrofa.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kako ti je samo promakla furka na Juula? A vidi vraga, nama sad na roditeljskom sastanku u skoli preporucili njegove knjige. Hmm, kuda ide ovaj svijet.... 8)

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ja ponekad ne mogu vjerovati koja sam koza - da se tako dam uvuć u te moderne-retro priče. Skoro sam ubila život u sebi ganjajući to majčinsko savršenstvo.
    Sad sam skužila da mi je smisao za humor najjači adut; uz humor prolazi sve živo i bude dobro. Za razliku od korektnih situacija u kojima me nema, ako kužite, malo sam nesuvisla. Trudna sam, umorna, muče me nesanice imam upalu grla, sutra mi je termin, cerviks mi je zatvoren ko zapečatiran i pijem pivo... a propos retro majčinstva...
    Al za zdrava načela jesam - dušom i tijelom, pa npr. hranim dijete zdravo - jer kod mene doma i nema ničeg drugog - brate gadi mi se gotova hrana i junk food i sl, dojenje ok, imam platnene pelene, sling mi je super jer su mi kolica opterećenje (lijena sam)... ali isto tako kužim da je ravnoteža života poanta... plus još nešto - mi trebamo njih odgajat, dakle učit ih odraslom životu, ne obratno, što znači da je najbolji odgoj onaj u kojem dijete gleda zdravog, ispunjenog odraslog čovjeka, po cijenu toga je dijete pomalo i po strani... jer i treba bit. Ne u ljubavi, nego u njegovim (špiljskim) željama i prohtjevima.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ne znam u koju kategoriju mama spadama, da li moderne, retro, ap, ili nešto drugo. Mislim da je najtočnije da sam savršeno nesavršena i da jako volim svoje dijete.

Porod nije baš bio prirodan, niti smo se uspjeli povezati odmah nakon poroda jer su mi ga odnijeli, ali smo se zato povezivali do besvijesti godinu dana mog porodiljnog, a to činimo i danas.

Nikada nije imao dudu i bočicu, a evo dojim ga još i danas s više od tri godine (za sisanje kaže he-hm). Koristili smo platnene, nosili se u marami (kolica mi skupljaju prašinu), spavamo svi zajedno u krevetu i neizmjerno uživamo.

Ne jede baš zdravo jer kruh koji nije bijeli neće niti pogledati. Jede paštete, hrenovke, dukatina, ali i zelenu salatu, orahe, lješnjake, jabuke, kruške, banane, variva, pa tu malo kompenziramo.

Spavao je nekoliko puta kod bake i dede, spavati će i uskoro jer MM i ja imamo godišnjicu braka pa se izvodimo na romantičnu večeru, a poslije ćemo u miru poraditi na drugom djetetu bez straha da će nam klinac uletiti u dnevni boravak i pitati što radimo (to nam se jednom dogodilo, a mi smo mu odgovorili da se igramo. Mislim da nam nije povjerovao jer je bio dosta sumnjičav).

Nikada ga nismo udarili niti nećemo, a da viknem, viknem, ponekad izgubim živce, ali trudimo ga se saslušati, uvažavamo njegovo mišljenje, i uglavnom se dobro slažemo.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ma sve su mame super dok god su najbolje mame svojoj djeci... pa čak i kad ti vrište da si najgora mater na svitu...
    ifigenija... oće ti to (termin i to )

MarikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    ja mislim da MC voli biti "svemirac"
    A voli i da citira
    MC,puno naucim i od tebe,i od tvojih neistomisljenica.Evo ti jedno zahvalnosti

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je totalno nevjerojatno da se izrodila lista s "pozeljnim" kvalitetama, i da ju je x korisnica popunilo

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

I ja sam to pomislila.
    Slažem se sa Zoranom.
    A ovo za "žrtvu", mislim da za to baš trebaš biti tip- da od sebe voliš praviti žrtvu, bez obzira na to jelo dijete iz bočice ili dojilo, imalo jednokratne ili platnene...

Ako si taj tip, koji se voli uživljavati u ulogu žrtve, uvijek će ti to biti tlaka.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

I ja bih potpisala Anchie76. Po meni, o roditeljstvu ima smisla pricati samo kao o stanju duha, a ne o skupu pre-pre-pojednostavljenih vanjskih obiljezja. Ali, ako nekog veseli... (samo da ne preraste u nadmetanje !!)...

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

nevjerovatno je da se mnoge koje ispunjavaju (skoro pa sve) te kvalitete ne prepoznaju u toj listi.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je smijesno da takva lista uopce postoji... mislim ono, pa valjda je nesto vise u tom roditeljstvu od te postojece liste?

Isto kao sto mi je smijesno da se i u sali takva lista pravi kao defnicija nekog super prefiksa...

Nezna covjek jel bi se smijao ili plakao.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    nevjerovatno je da se mnoge koje ispunjavaju (skoro pa sve) te kvalitete ne prepoznaju u toj listi.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

.
    Super napisano.Ja bih ovaj tvoj tekst stavila na rodin portal,čisto kao pripremu za forum

Međutim,meni to ne znači previše.Ja sam svojoj djeci super,najbolja mama.Ponekad.Ponekad sam vještica.I jesam.Ali to sam ja.Ja nisam ni ona koja doji predškolca jer mi je to bezveze,nisam niti ona koja nosi dijete u marami jer mi nije praktično,platnene pelene su mi nešto najgore što se moglo vratiti iz povijesti ma koliko poboljšana verzija bila,kolica su mi zaaaakon,spavanje zajedno u krevetu DA ali dok meni to odgovara,prirodni porod da ali prirodan porod za mene je nešto sasvim drugo od onog što se tu priča,rađati kod kuće za mene je privlačenje pozornosti na neprikladan način(bar kod nas u Hr),odvojim se od djeteta kad za tim osjetim potrebu,povučem za uho kad pretjeraju i zadnje ali najvažnije-MRZIM engleske riječi u hrvatskom jeziku.Prema tome stvarno nisam po ničemu moderna majka.I ponosim se time zato što sam ono što jesam.I na tebe Cvijeta što si sve ovako lijepo sročila

Maya&Leon avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Loryblue prvotno napisa
    1. meni je svaki porod prirodan, pa i carski i s epi i s dripom jer šta je unutra mora van, a hoće li pri tome bit male ili veće pomoći to je tek tehnička stvar. ja sam svoje dite rodila uz drip.
    2. provala dojit, nije išlo, doviđenja sveta siso - bočice dobar dan (a bome i laku noć). duda je bila još lipše pozdravljena, a i s većim oduševljenjem.
    3. samo jednokratne pelene, platnene su mi lipe samo za vidit i tu se završava svo moje oduševljenje.
    4. marama - 0 bodova, živila kolica.
    5. krevetići su izmišljeni kako bi u njima spavale bebe. da se mislilo cilu familju strpat u bračni krevet radili bi se od 5 metara širine. (bez obzira što mi spavamo zajedno, ali tek od 3. rođendana)
    6. jede se šta se ima i šta se ponudi, pa čak i hrenovke i salame i panceta i razne dukatele. fažol se probao sa 6. mjeseci. sva moguća lina se jela do godinu i pol starosti.
    7. još se nismo zapravo odvojili jer posao ne računam kao odvajanje.
    8. mami pukao kućanski film nakon 2,2 godine od poroda i odlučila dite dat u vrtić, a sebi " stara: svakoj pi**i na volju-sebi tugu i nevolju. ja urlam.
    10. pitajte moje dite ko joj je najbolja mama na svitu pa ćete se prosto začudit: ja uvjerljivo vodim. tvrdi mala da sam joj najbolja i najdraža i da me najviše voli

Ti si definitivno KRALJICA

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    mislim ono, pa valjda je nesto vise u tom roditeljstvu od te postojece liste?
    gle čuda. pa usudila bih se reći da je, da ima više u tom roditeljstvu... to pokušavam(o) saznati sudjeljujući na ovom forumu... no ne razumijem što je toliko sporno u toj listi koja naravno treba poslužiti kao sukus onoga što se ovdje propagira kao foruma udruge (zanemarimo ironičnu intonaciju posta).... prirodan porod, isključivo dojenje do 6. mjeseci, ne po guzi, AS uvijek i bez iznimke itd..... u čemu je problem ? jel je nešto od navedenog neistinito? jel postoje članice udruge koje smatraju isključivo dojenje do 6. mj nonsensom il koje nisu težile tome ? :? ajd baš da vidim tko će se javiti

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

gle, kad sam došla na forum, a nakon rješavanja problema dojenja što mi je bio prvi razlog dolaska, upravo sam se ovako osjećala - otpor i tko vas šiša sa svim, ja sam svojoj djeci super mama.

e onda, nakon što sam malo više toga pročitala, pa i počela pisati - taj stav otpora se promijenio i uopće se više ne radi o tome koja je mama bolja, gora, više vrijedna, manje vrijedna. neke svoje stavove i principe imam, neke još gradim, neki moji postupci su dobri, neki manje dobri, neke se trudim mijenjati, neke ne itd. tu sam našla pregršt odličnih savjeta, uživam u čitanju zanimljivih i pametnih postova i naročito u ovakvim zanimljivim raspravama. najbolje od svega u ovom forumu mi je kako neki stavovi koji su npr. dijametralno suprotni mome, mogu imati savršeno logičnu i dobru argumentaciju koja te navede na razmišljanje.

moj post na ovoj temi je pisan isključivo iz razloga što smatram da je ovo razdoblje kad su djeca mala prevrijedno da bi izostavili uživanje u njemu. ja sam valjda, za razliku od pikule taj neki sve u svemu hedonistički tip osobe, jednostavno nisam tip žrtve, i stvarno volim uživati u životu i svim onim sitnicama koje svaki dan nosi sa sobom. a iako smatram da je lijepo imati neke ideale, a neke svakako i imam, nije mi strana ni ona...za ideale ginu samo budale...(tko je to izjavio - jel bora?).
    :? Ne vidim kakvu poveznicu ima tvoj post na moj koji si citirala :?
    Samo sam ukratko htjela reči što je kasnije rečeno:

Meni je smijesno da takva lista uopce postoji... mislim ono, pa valjda je nesto vise u tom roditeljstvu od te postojece liste?

Isto kao sto mi je smijesno da se i u sali takva lista pravi kao defnicija nekog super prefiksa...

Nezna covjek jel bi se smijao ili plakao.
    Stvarno ne vidim potrebu za nekim listama koje bi bile nekakvo mjerilo, na zamišljenoj skali do 10, koliko je koja od nas dobra mama.
    Vjerujem da sve proizlazi iz ljubavi prema vlastitiom dijetetu, da nas ista ta ljubav navodi da činimo za svoje dijete ono što u datom trenutku smatramo najboljim i najprihvatljivijim.
    Ne vidim razloga da mjerilo za ''super mamu'' bude, dali je dojila ili ne,
    dali vozi svoje dijete ili ga nosi....... da ne nabrajam dalje.
    Mislim da bi bilo puno jednostavnije složiti neku crnu listu totalno neprihvatljivog ponašanja od strane majke ili oca.
    Npr. našlo bi se tu zanemarivanje, vrijeđanje, matretiranje, izgladnjivanje, a nažalost toga ima.
    Prema tome, još jednom naglašavam, totalna mi je besmislica jedan ovako kratak popis koji opisuje dobrog roditelja.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

:? Ne vidim kakvu poveznicu ima tvoj post na moj koji si citirala :?
    Samo sam ukratko htjela reči što je kasnije rečeno:
    ...
    Stvarno ne vidim potrebu za nekim listama koje bi bile nekakvo mjerilo, na zamišljenoj skali do 10, koliko je koja od nas dobra mama.
    ...
    pa poveznica je ta, što sam i pokušala objasniti u mom postu, ali valjda neuspješno, da ja tu listu uopće nisam napisala kao nekakvo mjerila za super mamu, to mi nije bilo niti na kraj pameti - kao niti da se javljaju mame s postovima tipa ja ispunjavam 3,4,7 i 9 pa nisam/jesam super mama. i uopće nisam razmišljala o tome da bi rasprava mogla krenuti u tom smjeru. Anchie 76, ja stvarno nisam imala na umu nikakav super prefiks - naslov topica je tek kasnije promijenjen. Jer uopće se ne radi o tome koliko je koja mama dobra.

dakle, niti jednom rječju nisam pričala o roditeljstvu, kako kaže kanga, nego baš o skupu pre-pre-pojednostavljenih vanjskih obilježja. i samo sam se pitala je li to možda malo previše za današnju ženu.

...al ovdje se uopce ne radi o idealima. Nego, daj, molim te, odakle si izvukla taj izraz "tip zrtve"?
    ovo je bilo reagiranje na pikulin post o idealima i žrtvi - odgovor na pitanje da li sve to vrijedi pucanja po šavovima (to bi bila neka vrsta žrtve, ne?)

Pogledaj ono o pelenama, odakle ti to da se peru samo u vodi?
    mislila sam na pranje beba, a ne pelena.

A sto se tice onih uvjeta koji si provizorno slozila, to je samo odraz tvog vlastitog shvacanja kako bi nesto trebalo izgledati, nikako odraz realnosti.
    ja opet ne razumijem, kako je to odraz mog shvaćanja? možda nije odraz realnosti, ali sigurno je odraz nekakvog duha roditeljstva koje ovaj forum propagira. možda sam se opet krivo izrazila, ali ako na forumu postaviš pitanje na bilo koju navedenu točku, dobiti ćeš od članica udruge otprilike odgovor u stilu liste. da budem još jasnija - ako npr. postaviš pitanje da se bojiš boli i da bi htjela epiduralnu - koji savjet ćeš dobiti? dojenje preskačemo, to valjda nije sporno; dijete mi je dobilo osip od pelena; nošene bebe su pametnije, organiziranije, više uče...itd. (Juul spada pod 10 - nastavi niz 8) )

činjenica je da je ovo edukativan forum i da se ove stvari propagiraju. niti ja ne vidim što je tu sporno? :?

no, valjda kad je ovako sve na kupu i članicama udruge djeluje malo too much

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

... i samo sam se pitala je li to možda malo previše za današnju ženu.
    Ja sam te tako i shvatila, a u ovo dolje se ne bih štela mešat

... no, valjda kad je ovako sve na kupu i članicama udruge djeluje malo too much

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cvijeta - imas krivu retpostavku - clanice foruma nisu clanice udruge- clanice udruge neodrazavaju u svojim misljenjima misljenje udruge (barem nije uvijek tako)...itd...
    sto tebi smeta u tim savjetima koje dobijes na forumu?
    gdje su oni tebi previse? kad bi odgovorila naova pitanja i tako h postavila drugima dobila bi odgovore koje trazis.
    na ovaj nacin tvrdeci da je to nesto Rodino kreces od krive pretpostavke i naravno da dobivas nerazumijevanje i topik koji ide u krivom smjeru.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

i samo sam se pitala je li to možda malo previše za današnju ženu
    ne

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Vidim da ipak ima i onih koji su me shvatile baš onako kako sam mislila
    I da se vratimo na sam početak topica - retro mame su out, super mame su in 8)

Loryblue, nažalost, moram te izvijestiti da, usprkos činjenici da se svaki put do suza nasmijem tvojim toplim postovima, niti ti ne zaslužuješ prefiks "retro".

Maya&Leon avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Super mama je super umorna

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    jel postoje članice udruge koje smatraju isključivo dojenje do 6. mj nonsensom il koje nisu težile tome ? :? ajd baš da vidim tko će se javiti
    A zasto ne bi postojale? sigurno ih ima ohohoo koje nisu dojile prvih 6 mjeseci, isto kao sto ih ima koje ne koriste platnene, koje ne voze djecu u AS, koje ne misle da je produzeno dojenje nesto posebno spektakularno, koje ne spavaju s djecom, koje ne koriste maramu itd...

I sto bi se svaka morala ispovjedati? Jel bi ja sad morala nabrojati sto moje dijete nije sve dobilo od toga gore? Jel bi onda bio manji pritisak na sve druge?

ja mislim da je nesto bitno i to cu trubiti na forumu, netko drugi ce misliti da je nesto drugo bitno pa ce to trubiti na forumu, i tako svatko od nas.. i tako dobijes ogromnu kolicinu stvari za koje ljudi misle da su bitne.

A na svim korisnicama je da vide sto od toga svega sto cuju na forumu je NJIMA bitno i da rade onako kako misle da je dobro.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I mislim kakva f** super mama. Ja bih rekla da je na forumu NEMA - nema te koja nije pukla, koja nije ljuta, koja ne drekne, koja ne reagira s vremena na vrijeme onako kako ne bi zeljela...

O cemu mi pricamo? To ne postoji. To je mit. Kao sto ne postoji supermen, tako ne postoji ni supermama

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Meni se čini da ovdje neki neke druge uporno čine ludima.
    Cvijeta je napisala post u polušaljivom tonu. Sastavila je listu stvari koje se vrlo jasno propagiraju na forumu i o kojima se ljude i kroz forum želi educirati kao o stvarima koje su bitne za kvalitetno roditeljstvo. Članice udruge (koje su na forumu samo forumašice) redom smatraju točke te liste poželjnima i nema članica udruge na forumu koje bi u nekoj diskusiji pobijale te točke (naravno, koliko sam ja primijetila, nisam radila detaljnu analizu). I sad se svi prave da nikad nisu čuli za te stvari i o čemu se tu uopće priča?!
    Uporno se dokazuje ženi ono što je i sama napisala - da je to pojednostavljeno gledanje na stvari. Ja se slažem. Ali ovo je edukativni forum udruge i udruga vodi računa kako i o čemu se tu piše. O stvarima sa cvijetine liste se piše baš onako kako je ona rekla - na način da su to stvari koje čine kvalitetnog roditelja. I šta je sad čudno u tome da ljudi to primijećuju?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa
    Uporno se dokazuje ženi ono što je i sama napisala - da je to pojednostavljeno gledanje na stvari. Ja se slažem.
    Mislim da je preblago receno da je pojednostavljeno.

Citiraj vertex prvotno napisa
    O stvarima sa cvijetine liste se piše baš onako kako je ona rekla - na način da su to stvari koje čine kvalitetnog roditelja. I šta je sad čudno u tome da ljudi to primijećuju?
    Ako je TO sto cini KVALITETNOG roditelja, onda se ja odmah mogu baciti s mosta, jer NIKAD necu biti kvalitetan roditelj. NIKAD i nema sanse da ikad postanem jer neke stvari ne mogu vratiti natrag.

To su samo neke od x stvari koje mogu doprinijeti roditeljstvu, ali da to pobrojano defnira dobrog od loseg roditelja, losu od supermame, ma dajte molim vas nemojte me zafrkavati.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

To su samo neke od x stvari koje mogu doprinijeti roditeljstvu, ali da to pobrojano defnira dobrog od loseg roditelja, losu od supermame, ma dajte molim vas nemojte me zafrkavati.
    Tako je, slažemo se. Ali ako učiš s foruma (a mislim da puno ljudi uči) po svoj prilici ćeš tim stvarima davati ogromnu važnost, možda i preveliku. Na forumu se te stvari često brane upravo na takav način - kao ono što čini razliku između kvalitetnog i manje kvalitetnog roditelja.
    Ne moraš mi objašnjavati kako ti ni nitko drugi iz udruge ne misli da su TO stvari koje čine kvalitetnog roditelja - ja samo tvrdim da nije čudno da je cvijeta napisala post kakav je, jer je to ono što se s foruma vrlo često iščitava, bez obzira način na koji je do toga došlo.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Pa gle, neću se baš baciti s mosta jer nisam ispunila sve uvjete za kvalitetno roditeljstvo, ali radim na tome. Mislim, radim na poboljšanju roditeljstva, ne na bacanju s mosta. I radit ću dok god srce u meni bije :smajlićreklamiraožujsko:

Međutim, može se primjetiti kako neke forumašice ipak ostavljaju dojam (slučajno, namjerno) da ispunjavaju redom sve točke iz spornog posta, bile članice Udruge ili ne i da je to tako prirodna, normalna i nadasve jednostavna stvar.
    Cvijeta je vjerojatno smatrala da se i one trebaju malo opustiti, pa se našalila na svoj račun, čisto da se svi skupa malo:

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vertex, ne znam bas jel to sve tako kako si napisala. Meni se cini da je tu na forumu manje-vise ista situacija kao i u okolini u kojoj zivimo: najvise "upadaju u oci" stvari koje ne radi vecina. A to sto ljudi takve stvari primjecuju je samo zato sto ih tjera da se preispituju. Onaj tko je nacisto sa sobom, ko npr. Loryblue , takvih problema nema.

Ovu cvijetinu listu sam kod prvog citanja dozivjela onako kako je valjda i trebalo: ko polusprdacinu. Ali, nisam sigurna koliko sve skupa jeste smijesno. Koliko bi bila smijesna npr. ovakva lista:

1. porod uz sve blagodati moderne medicine - tko je jos vidio mucit se ako nije potrebno, i zub vadimo s anestezijom
    2. s dojenjem probati pa ako ne ide, nikom nista - adaptiranih mlijeka pune police, danasnjim majkama stvarno nije potrebno mucit se s ranama, zastojima mlijeka i bebom koji visi na sisi po citave dane
    3. jednokratne pelene, kome jos pada napamet ispirat govanca i zezat se s pranjem platnenih, halooooo nismo u 19. stoljecu
    4. kolica su must have - jos kad imas dudu u kombinaciji - mila majka, kakve marame, kakvi slingovi, to jos valjda rade samo zene u africkim plemenima i to samo zato sto ne znaju za bolje
    5. veliki NE spavanju u zajednickom krevetu - mislim ono....na trzistu ima toliko finih i slatkih krevetica za kupiti, a necemo ni da ispasta seksualni zivot roditelja jelte
    6. fala Bogu pa se danas ne moramo zezati s kuhanjem kasica po pet puta na dan, otvori teglicu i udri...a osim toga, i nas su hranili pastetama i salamama i sta nam fali?
    7. dijete sto prije slati na vikende i za praznike babama i didama, valja se malo i odmoriti i naci vremena za sebe
    8. karijera nije nimalo za zanemariti. Osim toga, valjda bi prolupali 24 sata s djetetom i tako iz mjeseca u mjesec..
    9. U odgoju je vazno da se zna tko je gazda. Nacelno se djecu ne bi trebalo tuci, ali nekad jednostavno nema izbora. Sto se vikanja i zabrana tice, necemo ih valjda pustit da nam skacu po glavi???

Slobodno nastavite niz...

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Cvijeta je vjerojatno smatrala da se i one trebaju malo opustiti, pa se našalila na svoj račun, čisto da se svi skupa malo:
    ... ispeci pa reci a opet je dočekana na nož. :/

Baš kako kaže vertex, stavovi se brane na tako radikalan način da neke stvari dobivaju na važnosti kao da o njima život ovisi, maltene.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa
    Pa gle, neću se baš baciti s mosta jer nisam ispunila sve uvjete za kvalitetno roditeljstvo, ali radim na tome. Mislim, radim na poboljšanju roditeljstva, ne na bacanju s mosta. I radit ću dok god srce u meni bije :smajlićreklamiraožujsko:

Međutim, može se primjetiti kako neke forumašice ipak ostavljaju dojam (slučajno, namjerno) da ispunjavaju redom sve točke iz spornog posta, bile članice Udruge ili ne i da je to tako prirodna, normalna i nadasve jednostavna stvar.
    točno tako. :D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

AdioMare, zar nismo sami odgovorni za svoje dojmove?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A ja cu samo spomenuti da SVI mi pisemo samo ono sto zelimo i da svi ostavljamo onakav dojam na forumu kakav MI zelimo da korisnici imaju o nama.

I tko zna da li i te osobe koje ostavljaju taj dojam na forumu u 4 kuta svoga doma isto tako djeluju... Sumnjam.. Jerbo super mama ne postoji (kao ni supermen ) pa onda nemamo o cemu pricati.

A to sto netko ima potrebu djelovati kao supermama, ocigledno ima tu potrebu iz nekih drugih razloga, ili mozda treba sama sebe uvjeriti da je super mama (i dobiti tu potvrdu na forumu) jer je okolina tlaci itd.?

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Zorana, zato u svemu nekako treba postojati mjera, granica, zar ne? I u tvom i u cvijetinom postu se da izabrat

Čast beskompromisnim stvarima, ali ostalo je umjetnost.

Za svoje dojmove? Pa jesmo, naravno. Samo puno ljudi ima isti dojam i to je sve.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zeznuta stvar su ti dojmovi. 8)

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa
    stavovi se brane na tako radikalan način da neke stvari dobivaju na važnosti kao da o njima život ovisi, maltene...
    .....
    Samo puno ljudi ima isti dojam i to je sve.
    Eto, samo da potpišem.

donna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj senna prvotno napisa

svaka cast citas mi misli
    po svemu ovome ja NISAM mama jer....
    1.dijete rođeno HITNIM :/ carskim nakon cijelodnevnog natezanja sa mnom i dripom koji me šibao svake 2 min i nije išlo
    2.nije dojeno dijete -odhranjeno na adaptiranom..a šta da se radi .nisam zato nemajka! nije išlo...
    3.od početka do danas-pampersice
    4.nemam maramu nego sam ju vozala u kolicima 3u1
    5.oh jedino sam tu MAJKA jer dijete spava s nama.ponekad u kinderbetu.
    6.jede lina dan danas inače ništa nebi jela voli dukatino
    7.spava redovno kod bake vikendima
    8.u jaslicama od druge godine života
    9.vičemo obadvije itekako
    10.imamo dudu još dan danas

ispričavam se nekim "savršenim"majkama koje se na ovo sve zgrožavaju :shock:

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da, stvarno si uzasna majka. Dajte, cure, ne pretjerujte.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Eto upravo je TO bio problem s tom listom. Sto je neki shvacaju predoslovno, i smatraju da je iskljucivo ta lista olicenje uspjeha roditeljstva

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Eto upravo je TO bio problem s tom listom. Sto je neki shvacaju predoslovno, i smatraju da je iskljucivo ta lista olicenje uspjeha roditeljstva
    A lista je pala s neba?

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Dajte, cure, ne pretjerujte.
    Stvarno, ovo moram potpisati.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

izgleda da je ovih devet točaka nekakvo Sveto pismo majčinstva uz koje se trebaju stavljati kvačice..

najbolja mi je ekipa koja se onda zgraža nad onima koji pojedini uvjet ne ispunjavaju..

ja ću navesti primjerice spavanje u zajedničkom krevetu..netko u Ameriki je napisao knjigu o tome kako je to super i neophodno

netko je to tu pročitao i sad smatra da je to jedan od must have uvjeta za odgajanje djeteta

to je sve u redu, ako to pojedincima odgovara, ali nije ok da ti isti pojedinci drugima nameću guilty trip da su bešćutnici ako malo dijete spava u svom krevetu u svojoj sobi

a tu se zna pronaći dosta tih sveznajućih pravednika

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •