Ovako...zanima me koliko je bebi dosta majcinog mlijeka za jedan obrok (beba 1,5mj)?
I ako normalno samo dojimo a ja si hocu svaki do svaki drugi dan pospremiti mlijeka..kada i koliko izdajati (pumpicom)?
Ovako...zanima me koliko je bebi dosta majcinog mlijeka za jedan obrok (beba 1,5mj)?
I ako normalno samo dojimo a ja si hocu svaki do svaki drugi dan pospremiti mlijeka..kada i koliko izdajati (pumpicom)?
Beba ne popapa svaki put istu količinu. Neki put je gladna pa pojede više, neki put bi samo popila pa uzme vodenasti dio, a neki put bi se samo mazila. Tako da ja ne znam odgovor na pitanje koliko bebi treba po obroku.
A za izdajanje, znam da je u to vrijeme ideja o izdojenom mlijeku briljantna, uvijek sam planirala kako ću izdojiti pa ću moći ovo pa ću moći ono, ali nikad nisam. (kad je počeo sa dohranom onda sam izdajala neko vrijeme) U većini slučajeva poremeti ponudu i potražnju pa nisam htjela riskirati, a i dojenje je najljepša stvar na svijetu. Naravno, ako imaš značajan razlog onda je to druga stvar.
Ako baš želiš izdajati mislim da je najbolje poslije podoja da isprazniš dojku do kraja, spremiš u frižider pa u drugu bočicu opet. bitno je ne mješati hladno sa friškim mlijekom.
Ako baš želiš izdajati mislim da je najbolje poslije podoja da isprazniš dojku do kraja, spremiš u frižider pa u drugu bočicu opet. bitno je ne mješati hladno sa friškim mlijekom.
potpisujem ovo, tako sam ja radila i spremala mlijekeco u hladnjak jer sam trebala počet radit kad je malecka imala pet mjeseci, imala sam pun frižider pokvarenog mlijeka( i stvarno ne znam u čemu sam pogriješila jer sam uredno sve sterilizirala i koristila (kršitelj koda)ove vrećice za pohranu mlijeka )
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=277&Show=2135lilamili prvotno napisa
izdojeno mlijeko može stati u frižideru samo 8 dana. možda je to bio problem?
tekst s portala Izdajanje - koliko mlijeka je potrebno vašem djetetu?Prema istraživanjima, isključivo dojene bebe stare od jednog do šest mjeseci popiju dnevno u prosjeku 750 ml mlijeka. Različite bebe trebaju različite količine mlijeka, ali se uglavnom kreću u okviru od 570 do 900 ml dnevno.
Kako biste predvidjeli potrebnu količinu mlijeka, može vam pomoći sljedeće:
Odredite broj podoja tijekom dana (unutar 24 sata).
Podijelite 750 ml s brojem podoja.
To će vam dati okvirnu količinu izdojenog mlijeka koju će vaša beba trebati po jednom hranjenju.
Primjer: Doji li dijete 8 puta dnevno, možete pretpostaviti da će trebati oko 95 ml po jednom hranjenju (750/8=93,75).
Angelina_2, sorry ako sam nešto propustila. zašto bi se izdajala?
to nisam znala jer sam u uputama od (kršitelj koda)a pročitala nešto drugačije, unatoč mom neznanju trudila sam se trošiti ponekad smrznuto a friško stavljati u frižider, kad sam skužila ( sama ) da se mlijeko kvari jako brzo sve je završilo u smeću a najviše što mi je bilo glupo davati joj mlijeko koje je već bilo smrznuto a friško stavljati u frižider ( sigurno se neki hranjivi sastojci time gube ), uglavnom shvatila sam da se ta opcija isplati samo u slučaju da izdajam na poslu i sa sobom nosim poseban hladnjak a to nisam bila u mogućnosti, drugi put neću ništa čuvat - što potrošim potrošim a što ne pravac smeće, iako se iskreno nadam da mi izdajalica neće ni bit potrebna ovaj put
meni izdajanje nikad nije išlo! mlijeka je uvijek bilo dovoljno (čak i za obje) ali izdojit sam mogla jaaako malu količinu i trajalo bi cijelu vječnost.
no, ionako je bilo samo par puta da ja ne bih bila pri ruci pa mi nije bilo važno.
ma trebam za dva tjedna u svatove (kumovi smo) pa da mu mogu ostaviti doma klopu
Ja sam za takve kratkotrajne potrebe (kad sam morala par sati na fax, na primjer) izdajala ili po noći, kad bi prespavao obrok, ili ujutro, prije nego bi se probudio. Uglavnom mi je bilo dosta izdojiti se iz jedne dojke (cca. 60 ml za obrok), a drugu bih mu ponudila kad bi se probudio. Dakle, istog tog dana, malo ranije, tako da mlijeko bude čim svježije.
Za dugotrajna izdajanja (tipa svaki drugi dan), ne znam, nisam trebala.
Ja sam par put izdojila kad sam morala izaći da ju MM nahrani ako bude trebalo. Uvijek sam bila max. 45 min, pa nije trebalo i ona sam ju probala nahraniti da ne bacam. Nikad nije htjela, nije baš prihvaćala bočicu a i to mlijeko kad sam izvadila iz frižidera i ugrijala je imalo grozan miris po bljuvotinama
E, da, to je točno! Zaboravila sam: ni moji klinci, navikli na prirodno pakiranje mlijeka, uglavnom nisu šmirglali bočicu i silikonske dude. Većinu vremena sam jurila natrag da ih podojim, ili bi ih mm nosio k meni na fax u pauzi.Sirius Black prvotno napisa
Angelina_2, pred koji mjesec pročitala sam "trik" jedne novopečene mame koja je htjela u svatove, a dojila je: u hotelu gdje je bila večera iznajmili su sobu, pa su bebu tamo čuvali baka i/li deda. Mama bi po potrebi otišla gore i bebu podojila, presvukla, smirila ili što je već trebalo, pa se vratila natrag. I tako do sitnih sati 8) Beba je ionako većinu vremena spavala, a njoj je srce bilo na mjestu. Možda pomogne, ne znam jeste li u mogućnosti isprobati tu (ili neku sličnu) opciju.
hoce on flasicu![]()
ma imamo opciju da ide mama, imamo i sobu al mi ju bed vuci da se muci sama s njim a doma i druga baka i deda idoma je ipak doma..
sve si mislim pa nisu svati na kraju svijeta. 13 km udaljeno...pa to mogu doma 4-5 puta :/
mozda se obje bake skompaju pa zajedno odu u hotel![]()
Pa onda si na konju. Kako god odlucis, dobro se zabaviAngelina_2 prvotno napisa
![]()
imam pitanjce..
izdajam u plastične posude i zamrznem
čitala sam da mlijeko u zamrzivaču traje 3-4 mjeseca, ok
kad hoću odmrznuti, stavim na 24 sata u hladnjak, zagrijem pod toplu vodu i dam djetetu, jel to točno?
što ako popije pola od jedne doze?
mogu li drugu polovicu još iskoristiti za sljedeći obrok ili za sutra?
ja na tvom mjestu to sto ostane ne bi davala. ja se trenutno iskljucivo izdajam i tako hranim malog. mlijeka sam navukla i vise nego njemu treba (zalosno sto nece sisu nikako pored tolike zapremine) i po izdajanju izdojim oko 300 ml a izdajam sada 5-6 puta u toku 24 sata. buduci moj malac nece kol puno, tj jednako jede i uvijek isto kol, prvih 80-100 ml bas vodenog mlijeka bacim a ostalo mu dam odmah nakon izdajanja (sad imamo ritam pa mogui predvidjeti kada je gledan tako da ne stoji mlijeko u boci ni 20 min po izdajanju). prije sam odvajala u dvije boce i jednu davala odmah a jednu za 2 sata al kako jede sada svakih 4 sata a po noci nece nemam potrebe za tim, ostatke bacim jer nisam odusevljena kako izgleda nakon frizidera. frizider mi je opcija samo za slucaj kada moram trknuti na posao pa ostavim mm. tako da ti je moj savjet uvijek sto svjezije i ne cuvaj ostatke, hladno ne mozes dati a ne mozes ga dva puta grijati, to ne ide.ne trebas se bojati da mlijeka nece biti, sto vise dijete ili izdajalica vuce to ga je vise. kad se vratim na posao ja mislim ujutro izdojiti za preko dana da ima, a po povratku s posla za vecer, tako ce opet biti koliko je moguce svjeze.
mislim da mozes dok je toplo samo ne ponovno zagrijavati...ja kaj ne pojede bacim...(iako je jako rijetko da tak jede..) obicno odmrznem pa nece flasicu pa svekjedno bacim![]()
Nije skroz vezano uz temu, al tiče se izdajanja (vidim da cure koje odgovaraju ipak imaju iskustva s tim, pa reko da pitam):
koju/kakvu izdajalicu kupiti? Gledam jučer neku Phillipsovu, u Konzumu košta 350 kn, takva ISTA u drogeriji u sklopu King Krossa dođe 480kn!!! :shock: :shock: Pa ko je tu lud...
A kaj se tiče usporedbe više proizvođača - jel se tu ima na kaj posebno obracati paznju ili je bilo kakava dobra? :?
ja imam (kršitelj koda)ovu - 350kn u Konzumu (u ljekarni su skuplje) - i zadovoljna sam
Phillips je preuzeo (kršitelj koda) pa na svim proizvodima stoji naljepnica Phillipsa. U Getrou, DM-u i Konzumu (kršitelj koda) Phillips izdajalica košta 349kn kao što kaže icyoh. Točno je da su ljekarne oko 100kn skuplje, pa čak i više :/
Ma to je ta za koju sam i ja napisala da je u ljekarni 130 kn skuplja..![]()
Dakle, ta (kršitelj koda)ova je ok?
ja imam tommee tippee, izvrsna je, a plaćena u ljekarni 280 kn, dobiješ posudu za sterilizaciju i poklon čašu( my first cup)
Imam (kršitelj koda)ovu i zadovoljna sam. Izdajam 6 puta dnevno svaki danNeroslava prvotno napisa
Prvog dana dojenja imala sam cirkus jedan! Grudi tvrde kao kamen, bebi rodjen ranije pa slabasan i u inkubatoru za 2 dana naucen na flasicu i formulu![]()
Mucenje smo rijesili nekako, ja sam te "cepove" sama stukla masazom i izvukla napolje dok se mlijeko napokon razradilo, a najlakse izmuzavanje je bilo kada Viktora natjeram da povuce preko silikonske bradavice (moje su prilicno uvucene uz sve to...)
Sada, Viktor ima 9 dana, a ja mlijeka za troje djece, tako da nocu uprkos chicco uloscima za grudi prljam posteljinu i spavam u mokroj majici koju mijenjam 3 puta za vece! Strasno. Naime, ne probudi me nekad to sto sam tako sva mokra, pa sam promukla jer mi je to mokro stajalo na plucima...
Kad dojim bebca, iz druge dojke toliko lipti da ja stavim pod nju pelenu i pelena se natopi.
Poslusala sam pametne savjete - smanjila tecnost na 2 neohodna litra dnevno, a izmlazam samo toliko da mi se grudi ne usijaju.
Med sestra mi rece da mlijeko moze u friz samo 3 sata.
To postaje problem, jer mi je jako zamorno tokom noci izmusti mlijeko, pa kroz 2-3 sata ustati, pa podgrijati...
I koliko dugo sije stajati napolju?
Ma, najveci problem mi je zapravo to nekontrolisano oticanje. Tako mi je zao tog mlijeka. Kad pomislim na majke koje kazu da nisu imale mlijeko, dodje mi da poludim - kako je to moguce?!
Inace, bebac je napokon ukapirao kako se to radi, i mada smo prvih dana poslije sisanja morali da se pomazemo maminim mlijkom iz flasice, sada je sve manje koristimo.
Jedino tata voli tu varijantu jer se sav stuzi kad odradi sve oko bebe i onda ne moze da je doji... :/ Zato kad se mali unervozi i nece da vice sa sike, tata ga grli i mazi i da mu flasicu i onda su obojica srecni. Inace, desava se da Viktor, kada ga tata uzme, jako zine prema njgovim grudima u nadi da ce ruckati![]()