Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: BSG

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno BSG

Prvo da napomenem da sam s tim cjepivom na "vi". Bili smo danas kod pedice zbog konjuktivitisa, cim smo usli sestra me napala da zasto se ne javljam na telefon, da me zvala da dodemo da malcu pogleda oziljak od bsg-a. Oziljka nema. I sad mi kaze da, kad se skupi dovoljan broj djece, da ce nas zvat i da moramo doc na ponovno cjepljenje. A pedica je imala los dan pa s njom bas nista nisam uspjela razgovarat.
    Doma sam pricala sa sveki, doktorica je, pa sam se nadala da ce mi ona znat objasnit. Ona se cudom cudila, kaze da prvo malac mora proc testiranje. Meni testiranje nitko nije spomenuo.
    Dakle, o cemu se tu radi, kakvo je to docjepljivanje i sta ako to ne napravimo?
    Ja sam stvarno neupucena...

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Kaj sam na ignore listi il kaj?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ne znam ti
    al pošto si spomenula "cjepljenje" u manje od 24h će ti se javiti mujica i/ili Davor

ja bih prvo testirala, ne bih cjepila "na sljepo"

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Pogledaj na http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...&highlight=bcg

A ima još hrpa ako ukucaš "bsg" ili "tuberkuloza"

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Podizem ovu svoju temu jer sam totalno u brizi.
    U petak smo obavili ppd, danas bili na ocitavanju, negativan je pa je dobio bsg.
    E sad je problem u temp. koju je sad navecer dobio. 38.3! Odjednom, bio je sasvim ok preko dana, mozda malo cendraviji. Uzasno je plakao poslje kupanja i samo zbog toga sam mu mjerila temp jer uopce nije vruc.
    Pedica je rekla da nema nikakvih nuspojava od tog cjepiva a ni on nije reagirao ni na jedno cjepivo dosad.
    I zato me sad strah! Jel moze ipak doc do reakcije ili kakvih komplikacija?
    Stvarno sam u brizi pa vas molim da mi sto prije odgovorite jer cu izludit do jutra!

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Kako je prošlo sve?

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Pa eto, ne znam ni sama. Temp. je prosla do jutra, kasnije je dobio lagani, al stvarno lagani osip samo po licu koji se povukao do navecer.
    Ovo mjesto gdje je cjepljen je crveno i lagano oteklo.
    Ali uopce ne znam jel sve to povezano s cjepljenjem ili nije..

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

CROATIAN
    Page 1 of 2
    BCG (Bacillus Calmette-Guerin) CIJEPLJENJE
    BCG (Bacillus Calmette-Guerin) VACCINATION
    Informacije za pacijente
    Information for Patients
    Tuberkuloza (TB) je bolest uzrokovana bakterijom (zvanom Mycobacterium tuberculosis). TB
    plu}a je naju~estalija, premda se bolest mo`e razviti bilo gdje u tijelu. TB plu}a se {iri s osobe
    na osobu kad se uslijed ka{ljanja, kihanja ili pjevanja kapljice raspr{e po zraku. Osobe koje se
    nalaze u blizini mogu udahnuti te kapljice i zaraziti se. Ve}ina ljudi koji su se zarazili ne
    pokazuju simptome, ali se u manjeg broja zara`enih TB razvije u aktivno oboljenje, ~esto tek
    mnogo godina nakon originalne zaraze. Osobe u kojih je visoki rizik zaraze su:
    ♦ Putnici po zemljama gdje je TB uobi~ajena pojava, npr. Azija i Afrika
    ♦ Zdravstveni radnici i njegovatelji grupa sa visokim TB rizikom
    ♦ Bli`I ~lanovi obitelji oboljelih od TB.
    [to je to BCG cjepivo? BCG cjepivo je `ivo cjepivo koje donekle za{ti}uje protiv TB. BCG
    cjepivo ne spre~ava da se zarazite ako ste izlo`eni TB bakterijama (klicama) ali je vjerojatnije
    da }ete dobiti, ako se zarazite, bla`i oblik lokalizirane zaraze nego znatno nadmo}niju po `ivot
    opasnu bolest. Za stvaranje imunoga (za{titnog) djelovanja BCG cjepiva treba pro}i izme|u 6-
    12 tjedana. BCG cijepljenjem mo`e se posti}i samo 50-60% immuniteta protiv tuberkuloze a u
    nekih osoba cjepivo s vremenom izgubi svoje djelovanje, nekada u roku od 5-15 godina.
    Djeca imaju najvi{e koristi. BCG cjepivo mo`e sprije~iti razvijanje te{kih oblika TB oboljenja u
    djece, kao {to je TB mozga (TB meningitis). Na koji na~in koristi odraslima manje je jasno.
    Prije cijepljenja trebat }e vam Tuberkulinski ko`ni test (Mantoux test) [Tuberculin Skin
    Test (Mantoux test)], zbog provjeravanja ako mo`da ve} niste pozitivni na tuberkulinski ko`ni
    test od prija{nje TB zaraze, ili ste postali nakon BCG cijepljenja. Osobe s pozitivnim
    tuberkulinskim ko`nim testom ne}e imati koristi od cijepljenja, dapa~e mo`e se pojaviti te{ka
    reakcija na mjestu cijepljenja.
    Jedna od nepovoljnosti poslije BCG cijepljenja je da se kasniji tuberkulinski ko`ni testovi
    pokazuju kao pozitivni. To zna~I da ne}emo biti u stanju znati je li to zbog TB zaraze ili je to
    rezultat BCG cijepljenja.
    Nekim se osobama ne bi smjelo davati BCG cjepivo. Ako netko ima niski imunitet, ili
    trenuta~no boluje na primjer od vodenih kozica, ili je nedavno primio `ivo cjepivo npr. protiv
    ospica, mo`da }e mu biti preporu~eno da ne primi BCG. Prije BCG cijepljenja svaku se osobu
    posebno provjerava i od vas }e se tra`iti da prije cijepljenja potpi{ete Obrazac za pristanak.
    BCG i ostala `iva cjepiva. Ljudi koji putuju u prekomorske zemlje a trebaju primiti vi{e nego
    jedno `ivo cjepivo prije odlaska, trebali bi: a) primiti sva `iva cjepiva istoga dana ili b) ~ekati
    najmanje 4 tjedna izme|u BCG i ostalih cjepiva. To je zbog toga da se tjelesnom imunom
    (obrambenom) sustavu omogu}e najbolji uvjeti za pru`anje potrebnog imuniteta (za{tite). Neka
    druga `iva cjepiva su: oralno protiv tifusa, `ute groznice, zau{njaka, ospica, rubeole (MMR).
    BCG i oralno cjepivo za polio mogu se dati unutar 4 tjednog vremenskog perioda.
    Ima li BCG cijepljenje ikakvih {tetnih djelovanja? Kao uz svako drugo cjepivo mogu se
    pojaviti {tetna djelovanja koja u svake osobe mogu biti druga~ija. Mjesto gdje je stavljeno
    cjepivo mo`e biti bolno, crveno i nate~eno. To se obi~no pobolj{a lije~enjem. Osim toga mogu
    nate}I `lijezde pod pazuhom i na vratu, {to je nekada potrebno lije~iti. Veoma je rijetko da se od
    July 2005
    [DOH-7610]
    BCG – Information for Patients
    ______
    References:
    BCG Vaccine and Consumer Medicine Information: Connaught Laboratories: Canada.
    Winks M, Levy M, Westly-Wise V. and The NSW Tuberculosis Advisory Committee. (1994). Controlling Tuberculosis in New South
    Wales. New South Wales Health Department. North Sydney.
    Barclay L. A review of BCG complications since the introduction of a different BCG vaccine. 2000. CDC: Darwin.
    (See http://www.nt.gov.au/nths/publich/cdc/vol5/bcg.htm)
    Colditz GA, Brewer TF, Berkley CS, Wilson ME, et al Efficacy of BCG vaccine in the prevention of tuberculosis - Meta-analysis of
    the published literature. JAMA 1994; 271 (9): 698-702.
    Grange JM. Complications of bacille Calmette-Guerin (BCG) vaccination and immunotherapy and their management. Comm Dis
    Pub Hlth 1998; 1 (2): 84-8.
    The Role of BCG Vaccine in the Prevention and Control of Tuberculosis in the United States. MWR: April 26, 1996 / Vol. 44 / No.
    RR-4. US Department of Health and Human Services.
    The Australian Immunisation Handbook 7th Edition: National Health & Medical Research Council.
    Page 2 of 2
    cijepljenja razvije op}a BCG infekcija.To se obi~no dogodi osobama niskog imuniteta uklju~uju}I
    one koji su HIV pozitivni, neishranjeni ili imaju ozbiljan medicinski problem. U rijetkim
    slu~ajevima, mo`e do}i do smrti.
    Budu}I da BCG ne spre~ava potpuno rizik od tuberkuloze va`no je da znamo prepoznati
    simptome aktivne TB bolesti, kao {to su: uporan ka{alj (vi{e od tri tjedna), iska{ljavanje
    sukrvi~avog ispljuvka, vru}ica, no}no znojenje, neobja{njivi gubitak te`ine i umor. Ovi se
    simptomi mogu pojaviti iz vi{e razloga, ali ako ih primijetite trebali biste se se obratiti na va{u
    lokalnu plu}nu kliniku ili lije~niku op}e prakse i da vas po{alje na rentgen.
    [to se doga|a poslije BCG cijepljenja? U roku od jednog do tri tjedna nakon cijepljenja,
    pojavi se poput zrna sitna crvena kvr`ica (pri{ti}). Kvr`ica se obi~no smek{a i rastvori, te se u
    ve}ine ljudi pretvori u mali ~ir. Zacjeljivanje ~ira od kojeg ostane mali o`iljak, mo`e uzeti i do tri
    mjeseca.
    Mjesto gdje je stavljeno cjepivo trebate njegovati na slijede}i na~in:
    Pustite da mjesto cijepljenja prirodno zacijeli i dr`ite ga ^ISTO i SUHO . Nemojte mazati
    kremama ili mastima.
    ♦ Ako je potrebno, pokrijte lagano sterilnom gazom ali NEMOJTE stavljati flaster, vatu ili
    krpicu direktno preko mjesta cijepljenja.
    ♦ Izbjegavajte udarce i ogrebotine.
    ♦ Mo`ete nastaviti normalnim aktivnostima kao {to su tu{iranje, plivanje i {portovi.
    Ako vas ne{to brine ili osje}ate popratne pojave,
    nazovite
    TB Prevention & Control Centre (Chest Clinic) na:
    July 2005
    [DOH-7610]
    Nadam se da ćeš moći pročitati zbog slova,meni se čini da je tu puno bolje objašnjeno nego na hrvatskim stranicama.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Hvala ti sirius! Mislim da ce bit sve ok.
    Eto, kad imam pedicu koja nikad nema vremena objasnit mi neke stvari onda panicarim.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Eto ti što je opsjednutost: ja BSG čitam kao "BattleStar Galactica"

Sorry na OT.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Eto ti što je opsjednutost: ja BSG čitam kao "BattleStar Galactica"

Sorry na OT.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu