e da , za štrebere da si ponove
http://www.dives-rasadnik.hr/home/pr..._surfinije.asp
e da , za štrebere da si ponove
http://www.dives-rasadnik.hr/home/pr..._surfinije.asp
Htjela sam nadopisati ovo al mi se sinoć mališa probudio pa sam žurno sve pogasila. Dakle, moja je prvu godinu preko zime isto bila u kući, al ne gdje se grije. Onda sam je iznijela na balkon i postala je prevelika za unošenje u kuću(tj.nemam gdje s njom) pa sam je ostavila da prezimi vani. Prošlu zimu su joj se grane tijekom par jako hladnih noći/jutara nekako objesile i pobojala sam se bila za nju, al je poslije bilo sve 5. Meni stoji na južnom balkonu koji je jako dobro zaštićen sa svih strana(osim dakle južne 8) ). Kad na kraj proljeća/početkom ljeta iziđu mlade grane trebam jako paziti da ih ne sprži prejako sunce-njeni igličasti listovi su još nježni i meki i nisu postali kožasti pa ih sunce sasuši. Tako ja mojoj palmici znam priuštiti suncobran. Al ta njega traje svega par dana, max 10ak.dunja&vita:-))) prvotno napisa
Makita- imaš li neku slikicu, baš bih voljela vidjet tu plamicu liti cikas?
Meni je cvijetni balkon san snova, imam balkon, nemam vremena... imam po doma džunglu, vrt traži svoje, a balkon će valjda doći na svoje kad djeca malo poodrastu...
Ifi, pa nije to takav problem.Ifigenija prvotno napisa
Treba ti cca 100-200 kn (ili više ako kupuješ i tegle i držače) i jedno sat vremana.
Kupiš zemlju, tegle, držače, cvijeće (pelargonije npr. ) u rasadniku ili na placu, sajmu, gdje god.
Natrpaš tegle zemljom, popikaš cvijeće unutra postavljaš na ogradu i svako veče ili jutro zaliješ (5 min posla).
I jednom tjedno prihraniš.
Stvarno malo uloženog truda za cvijetni balkon cijelo proljeće i ljeto.
Samo treba volje.
A kako ti je sve u kaosu i ne znaš od kuda bi počela, ovo ti je dobar početak.![]()
Stvrano ti nema puno posla oko toga, malo je trošak dok sve ne pokupuješ, onda jedno popodne/vikend dok sve presadiš i onda samo zalijevas svaku večer kad ekipa zaspe, a po danu se diviš cvijeću (i sebi što si to zasadilaIfigenija prvotno napisa
)
Ifi, ak si u Zg - u, imaš volje skuhat kavu i ispeć muffine - samo zovi, sigurno nas ima puno koje bi ti pomogle![]()
kahna prvotno napisa
Ima kod mene i kave i muffina (ima i čokoladne torte), tko će pomoć oko sađenja?![]()
To bi bilo super! Sad imam grdu upalu sinusa, a kad ozdravim, javim sekahna prvotno napisa
![]()
evo nešto što bih ja preporučila... definitivno prekrasna biljčica - bakopabubica27 prvotno napisa
http://www.cvijet.info/savjeti/kateg...savjet/65.aspx
ja sam prošle godine kupila malenu za 8kn negdje u 6. mj. (znači, dosta kasno) i do kraja ljeta se toliko razrasla da sam ju nekoliko puta presađivala... naravno, oni kojima se ne da tako uzgajati daju malko više novčeka i imaju odmah veliku
inače...planiram opet začine i paradajzeke uzgajati... čak sam imala i jagodice... (pričam o uzgoju na terasi)
Molila bih malu pomoć. Željela bih na terasu (jug i zapad) zasaditi neko žuto cvijeće - što je moguće nezahtjevnije. E sad, gledam još od prošle jeseni balkone na jednoj zgradi na Bukovčevom trgu s diiivnim žutim cvijećem i ne prepoznajem u njima niti jednu od vrsta koje se najčešće spominju kao balkonsko i sl. cvijeće. Uglavnom, radi se o biljci koja je cvijetala tijekom gotovo cijele zime, i sada ponovno i to još većim intenzitetom. Već sam mislila da je možda umjetno cvijeće, ali nije, svaki put se pozorno zagledam u taj balkon i vide se promjene na cvijeću. Došla sam u napast i da pozvonim ljudima i pitam o kojem je cvijeću riječ
, ali naravno tko bi znao na koje zvono pozvoniti. Ima li tko ideju što bi to moglo biti - cvijetovi dakle žuti, okruglastih latica, promjer cvijeta cca 2-2.5 cm, cvijeta cijelu zimu, evo sada i u proljeće. Hvala na pomoću unaprijed.
hrčkić, jedino što mi pada na pamet su mačuhice.
Hvala, ali nisu maćuhice, njih ipak prepoznajem![]()
Cvjetovi su slični po izgledu kao bakope, ali svaki cvijet je veći nekoliko puta od cvijeta bakope. Također, grmolikog su oblika. Morat ću fotkati tuđi balkon i staviti ovdje![]()
Jel možda bidens ?
uf, nije na žalost, već sam i njega posumnjala, ali ništa. hvala na trudu!
Nemam sliku svoje cikasice, al ih ima po netu
http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=183
Ova gornja slika je taman kad se mlade grane spremaju izrasti i raširiti
Samo da se pohvalim, jučer sam posadila nekoliko teglica (krasnih, glinenih) začinskog bilja- majčinu dušicu, kadulju, origano![]()
Prekrasno izgledaju, jako dekorativno, mirišu, a poslužit će i u kuhinji.
Kaj joj raste, tako, više grana odjednom?makita prvotno napisa
A meni rekli, jedna grana godišnje![]()
Moja nije niti blizu ove, za sada ima 6 listova 8)
Još si ja mislim, pa kako porežeš suhe? kaj ti onda ostane?![]()
ja bih te balkonske padalice zasadila - dal da kupim sadnice ili sjemenje? Nisam dosad obraćala pažnju na to..
I
Mislim da sam na nekoj prethodnoj str. napisala da prvih par god nisam ništa rezala, imala je kad sam je kupila 5 grana sa ovim svojim listićima.kahna prvotno napisa
Sad je oko 5 god u mene i prošle god. joj je izbilo odjednom10ak grana i to je bilo to za prošlu god. Ja čisto zadovoljna
tako i ja. pa sam se malo zagledala u onaj cvijetni forum i pogubila u cvijećubetty blue prvotno napisa
.
mislim da ću uzeti sadnice visećih pelargonija i par korita od 80 cm. koja je cijena sadnica?
[quote="M.a.r.t.apa sam se malo zagledala u onaj cvijetni forum i pogubila u cvijeću [/quote]
i ja isto! ostala fascinirana. Tek se ufuravam u taj svijet cvijeća, sad sam malo pogledala što sve imam doma, kako se sve to zove i tak...
Mene isto zanimaju cijene sadnica - ja bih one milion bells, prekrasne su mi - i di kupiti a da ne bude neko smeće?
Što se tiče kupovine sadnica:
Ja osobno imam jednu tetu od koje uzimam (ima doma plastenik)
ili na sajmu u Sesvetama (pogotovo trajnice za kamenjare)
i cijene su u prosjeku (bile lani) cca 5 kn/komad.
A ove godine sijem jerbo ne radim pa stežem remen![]()
Za friške...nije vam to neka investicija,ja sadim 1 na 20 cm korita. To ispadne 45 kn za sadnice,nekih 60 kn za zemlju (ok,priznajem,ja miješam sa zemljom iz vrta) i ak morate kupiti korita. Na njih ne trošite puno,ukrasi i ornamenti na njima neće se vidjeti kad puzavice počnu bujati,bitno je da imaju rupice za otjecanje vode i da imaju određenu čvrstoću u slučaju da ih morate skidati s balkona ili prozora radi nevremena.
mbm lučko!betty blue prvotno napisa
ja godinama sanjam cvjetni balkon i ove si to napokon mogu ostavriti... cvijeće sam izabrala, ali imam pitanjce. dal netko zna di ima za kupiti onih nosača koji se objese na ogradu sa okruglim kukama? sve koje sam vidla imaju četvrtaste kuke, a ograda je okrugla, pa me strah da ne bi bilo baš stabilno...
sad sam se sjetila.
imam ja još pitanja.
vanjska jedinica od klime stoji vani, na balkonu, jer po novim odredbama ne smije stršat van, pa ovako meni ide na živce. e sad, ja bi na nju stavila male (relativno) teglice sa sukulentima. smijem ili?
balkon je istočni i nenatkriven.
Bočne stranice gledaju na jug i sjever. tu bi stavila male nosače i one manje saksije. na koju stranu može ići začinsko bilje?
U stanu ima hrpu zelenog, necvjetajućeg bilja- filadendron, dracenu, difenbahiju, zeleni ljiljan, fikus, fikus benjamin.... što od toga smije van, makar na pod, a da ga ne sprže vrućine?
Vidiš, ja nikada nisam vidjela četvrtaste :/babyboys prvotno napisa
Ima ih na sajmu u Sesvetama (vidjela sam danas) smeđe i srebrne (sjajne) 15kn/ komad.
Vjerovatno onda ima i na Jakuševcu nedjeljom.
Četvrtaste sam prošle godine kupila u Bauhausu i to one koji se lijepo mogu formirati širina i za ogradu/gredu i za žardinjeru.
moj balkon je na jug i sunce mi vecinu toga sprzi, pa se bojim opet saditi!! :/
bucka, kod mene je većina cvijeća na jugu.
Dobro, za posaditi u zemlju biram naravno samo najizdržljivije. Na prozorima sam nekoliko godina imala pelargonije i krasno su cvale. Pokušavala sam ih, za velikih vrućina, zalijevati ujutro i uvečer. Nekada sam zaboravilapa su svejedno podnijele. Ove godine planiram surfinije, one traže još više vode.
Ma zasadi nešto, šteta da su ti prozori pusti.
Ja ću http://www.cvijet.info/savjeti/kateg...savjet/81.aspx pa kud puklo da puklo! Samo da ih nađem za kupit..
lani sam imala verbene, bile su prekrasne...
sve dok nismo bili na moru, doma bila tuča, a sveki ih nije sklonila.
Predivne su i zbilja imaju puno cvijetovabubica27 prvotno napisa
aliiiii moraš im redovito skidati odcvale cvijetove![]()
Čuvarkuća je zakon-ako je zalijevaš raste, ako nisi stagnira. I lijepa je u širokoj plitkoj posudi
Većini tih biljčioca je tajna u redovnom skidanju cvijetića, nije to teškokahna prvotno napisa
![]()
Razmisli o samom imenu cvijetabubica27 prvotno napisa
![]()
Ja sam ishlapila lani sa jednom teglom, oboružaj se vremenom i strpljanjem![]()
(i nemoj reći da te nisam upozorila).
Mislim, cvijet je stvarno predivan, ali eto da znaš što te čeka.
i meni je prepredivna, to mi je najljepša balkonska biljčica.makita prvotno napisa
Spada li u kaktuse ili?
Ma ja ne vjerujem da će ih kod mene bit baš toliko, računam tek sa kojom tisućicomkahna prvotno napisa
![]()
Al možda imaš pravo..al onda opet, što je to tako lijepo a sa minimalnom brigom i njegom? Sve ima svoju cijenu![]()
Možda je rješenje da ne stavim bas u sve žardinjere m.b., možda da ih pomijeđšam sa bokopama, kako bi to izgledalo?
Je l bi bilo bolje da su u pitaru (žardinjeri) izmješane, m.bells, bakopa, m.bells, ili pitar bakopa, pitar m.b. :?
Meni je čuvarkuća propalakrumpiric prvotno napisa
![]()
U početku dok se samo širila i rasla bila je baš lijepa, ali otkako je procvjetala, nekako je stala sa širenjem i onda valjda padalo puno kiše po njoj (ne znam što bi drugo mogao bit razlog) ali više nije lijepa, i pri sređivanju balkona ovo proljeće, morat ću je khm khm
Ja sam čitala da je ne treba puno zalijevat i da zato znaju bit lijepe na krovovima kuća.
Pišem sama sa sobombubica27 prvotno napisa
![]()
Ipak je jedna žardinjera čuvarkuća preživjela i zimu i baš je lijepa, puna malih glavica, jedna vrsta su skroz zelene, a druga imaju po sredini crvenkastu boju. Jedino eto, cvijet nije onako lijep kao na slikama.
Imam lanjsku Azeleu japonicu, ovako izgleda http://www.photoready.co.uk/flora-fa...-japonica.html
i prekrasna je biljka, grmovita i bogata i nikakve brige ni njege oko toga, a daje prekrasne cvijetove!
evo i naših čuvarkuća, u oslikanom bivšem akvariju
http://public.fotki.com/mislava/uvarkua/dodano.html
i lanjske, neprežaljene (pokoj im duši) verbene
http://public.fotki.com/mislava/uvar...en2008024.html
Prijavljujem da sam nabavila svoj dugo željeni veliki ružmarin. Doduše, manji je nego što sam htjela, visok oko 60 cm, ali ipak dovoljno velik. Ima ih u MBM. Uz teglice raznog mediteranskog začinskog bilja na ogradi, napravili smo mirisni balkon. Cvjetnice su samo dvije - to su djeca sebi izabrala.
Ako je netko vidio oblikovana stabalca masline prikladna za balkon, molim da to ovdje pribilježite.![]()
Evo da i ja dodam slikice.
Friško slikano jučer :D
Ovogodišnje što je za sada procvalo.
Samo next ima par slika![]()
Spada u sukulente. U njih spada i ona biljka "novac" što je spominjana prije, što je vole iz feng šuijakrumpiric prvotno napisa
Ona propada ako procvjeta je r se i tako razmnožava valjda. Meni je najlakše posaditi izdanke nastale oko stare čuvarkuće. I ne treba je zalijevati često, ona sporo raste![]()
mislava prvotno napisa
jooj, ovo mi je super, sad si mi dala ideju, imam jedan stari akverij doma...
Kahna, predivno mi je tvoje cvijeće, tako nešto ja sanjam godinama...
ja se moram pohvalit da su mi procvjetali bijeli zumbuli u tegli na prozoru, a da ja nisam ni skužila :D
jel njih smijem presadit dok cvjetaju lil baš i ne?
kahna, cvijeći ti je super
ja sam za sad kupila clematis rougr cardinale, za sad ratse ko blesav , vidjet ćemo kako će cvjetati
balno mi gleda na istok, velik i svijetao, ne znam što bih posadila, mislila sam million bells -a li sam se pomotala kas ste rekle za kupljenje cvjetića-ali nije ni to strašno
nekako razmišljam da napravim neestetski potez i kupim od svega što mi se sviđa po jedan komad-million bells, bakopu, minijaturne maćuhice, zvončići i sl, pa da vidim kako će mi što uspjevati i svidjeti se pa da nagodinu zaozbać krenem
e sad, da su ovi bar stavili sliku uz cvijetak http://www.kalia.si/sl/clanki/clanki...cvetoca-druzba