Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: Vinogradska-papp-kombinirani probir

Sandee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno Vinogradska-papp-kombinirani probir

U pon. idem u Vinogradsku vaditi krv za kombinirani probir - jel'netko bio u posljednje vrijeme i jel'znate kakva je situacija u labosu (radi se o endokrinoloskom labosu) sto se tice cekanja, guzve i sl.? Imaju li trudnice mozda prednost? Moram doci na vrijeme na posao...

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ja sam bila prije mjesec i pol. gužva ima, ali imaš na prijemnom posban prozorčić za trudnice i još neke koji imaju prednost. dobiješ kartončić neke boje sa nekim brojem i onda oni prozivaju. ja sam sigurno čekala neki 1 h

Sandee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Jao... tnx!

bzara avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ja sam bila prije nekih 10 dana! ne znam jel ti tvoj dr. rekao oni su ti sada promijenili. više ne vade krv oni nego ti moraš donijeti krv! moraš ne gdje izvaditi krv i samo im doneseš, ostaviš i platiš! ja sam imala sreću pa je bilo dvoje ljudi prije mene, i bila sam gotova za 5 minuta ( oko 11 sam došla). nalaze dobiješ ili isti dan ili rano ujutro drugi dan!

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

ja sam bila prije nekih 5 mjeseci i bilo je gotovo expresno. Ovo za vadit krv drugdje 1. put čujem :/

bzara avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

da, da! to ti je novo sada kod njih, možda zadnjih 2-3 tjedna imaju takvo pravilo! kada sam ja bila, bila je jedna cura koja nije donijela krv. poludili su bili! bilo mi je to baš bez veze, izvadim krv i onda s tom epruveticom hodam po gradu! :/
    ali takvo im je pravilo sada!

Sandee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

To mi je nevjerojatno, kakav je to labos?!
    Doduse, ja sam ih zvala u petak da pitam od kad do kad se vadi krv i zena je uredno izrecitirala vrijeme, a nije nista spominjala da krv sam nosis... Mozda je to bio nekakav privremeni rezim? :?

bzara avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ne znam! neću tvrditi ništa ali tako je bilo evo prije 10 tak dana! jesi rekla za što trebaš vaditi krv? jer istina je da se u labosu kod njih vadi krv, ali za kombinirani moraš donijeti! možda da provjeriš još jednom da ne bi bez veze došla pa te vratili! jer svi su jaaaako "ljubazni"

Sandee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Da, bas sam pitala u kojem terminu se vadi krv za kombinirani probir Downa i zena nije ni trepnula, vec je samo izrecitirala 'od 8 do 9.30... Ne kuzim zasto bi se za druge pretrage vadilo tamo, a samo za tu ne? Uglavnom, vidjet cu sutra, ali ako sutra to ne obavim, niti ne budem jer sam vec 13+5, a bome ne kanim sutra ujutro trckarati po labosima pa im se opet vracati gore. A i uzv je radjen jos u petak, tako da rezultat bi bio upitno pouzdan. Ali ako mi stvarno kazu da moram negdje drugdje vaditi, cut ce me...

bzara avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

tak i treba!! samo ti njima reci! ajde baš javi kak je bilo, ak ti nije problem!
    i sretno sutra!

Sandee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

E, cut ce me ako je tako - em se placa, em iz svoje place ionako izdvajam lovu za zdravstvo, a usluge koristim nikad, i jos da dodjem tamo i da me secu po privatnim labosima da vadim krv i nosim im epruvetu - e, ne moze! Ako su jos i neljubazni - gotovi su.
    Ako je tako, samo cu zbog toga morati odustati od te pretrage jer uzv nalaz ce zastarjeti, gestacijska dob odmice, a sutra se moram pojaviti na poslu do 9 (kako bih zaradila placu i odvojila svoj dio za zdravstvenu skrb u RH) i jednostavno, uz najbolju volju, ne mogu obilaziti labose.
    Ipak, usrdno se nadam da su odustali od te prakse donosenja krvi... :/

Sandee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Bila jutros u Vinogradskoj, vade krv tamo u labosu, guzva je prilicna, ali trudnice imaju kakvu-takvu prednost, iako je i njih puno pa se opet ceka. Doduse, sve mi je bilo zalud jer sam 13+5, moja doc nije mislila da ce to biti problem, ali je bio, tako da mi nisu dali napraviti test jer rezultati navodno ne bi bili realni, iako se svugdje u literaturi spominju tjedni 11. do 14. (ili u najgorem slucaju 13+6), ali u Vinogradskoj inzistiraju na 10. do 13 + 0. :/

bzara avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ma znaš šta možda i bolje! ionako ti testovi nisu pouzdani!
    vidiš kako je to da sada vade krv a ja sam bila evo prije točno 2 tjedna i morala sam posebno vaditi krv i onda im to nositi! ma znaš šta nek je to iza mene, otišla sam jer me užasno strah, prvo dijete nam je umrlo poslije poroda! ali mislim da idući puta neću ići!
    želim ti sretne preostale mjesece trudnoće, i da rodiš prekrasnu i zdravu bebu!

Sandee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Tnx!

Sandee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Cula sam se s ginekologicom i rekla je da taj test ne ovisi o gestacijskoj dobi (koja, uostalom, moze biti i tek djelomice pouzdana), vec o velicini fetusa, koja mora biti izmedju 44 i 88 mm. Eto, otpilili su me bez veze, trebala sam jednostavno inzistirati da naprave test, pa kakav god rezultat bio, ipak su moji novci u pitanju, a i moje zdravlje. Uglavnom, ako vam se tako nesto dogodi, inzistirajte da ga naprave. :/

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

ja sam radila sa 12 + 5, a beba je bila tjedan veća - rekla mi je dr. da sam došla tjedan kasnije da ne bi bilo niš od toga...

bzara, ne slažem se s tobom, pogotovo ako je Sandee već odlučila radit test. Kombinirani probir je pouzdaniji od double i triple testa i obavezan je u Europi kod svih trudnica bez obzira na dob. Nije ga loše napraviti. Uostalom, ja sam bila sretnija i mirnija trudnica kad sam dobila taj rezultat.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Sandee - moja beba je bila 7,5 cm

Sandee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Meni je zapravo zao sto ga nisam napravila, kad vec imam tu mogucnost. Jasno mi je da laboranti nisu specijalizirali ginekologiju, ali malo vise informiranosti ne bi nikoga ubilo. Lijepo cu napisati jedno prosvjedno pisamce procelnici endokrinoloskog labosa jer sam stvarno ljuta i razocarana.

bzara avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

draga andiko, nisam mislila ništa loše! meni je svejedno hoće li netko ovdje raditi test ili ne! ja sam se samo nadovezala na to što nije danas uspjela napraviti test, da ju utješim!
    nije bilo ništa loše u tome! ja sam isto radila taj test, pa kad sam dobila nalaz i pročitala ga, nisam bila ništa mirnija! ali svatko od nas je drugačiji! ja sam samo rekla da se ne sekira i da joj želim ugodnu i mirnu trudnoća kao uostalom i svim trudnicama ovdje!

Sandee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Lijepo ja nazvala ginekologa nakon Vinogradske i kaze mi doc da PAPP ne ovisi o gestacijskoj dobi nego o velicini fetusa, koja u periodu radjenja testa mora biti izmedju 44 i 88 mm. Takodjer, na internetskoj stranici labosa navodi se da se probir radi od 11. do 14. tjedna, a da je optimalni probir izmedju 11. i 13. tjedna gestacije. Isto tako, u formularu za probir pise da se uzimanje krvi vrsi izmedju 10. i 13. tjedna, a nesto nize da se uzv radi od 10. do 13. (+6/7) tj. Na izjavi o informiranom pristanku u naslovu stoji 11. do 14. tj., a u pretposljednjem odlomku kaze se da se radi o istovremenoj primjeni uzv i biokemijskih mjerenja. Dakle, ako je uzv radjen s 13+5 (sto na obrascu stoji kao savrseno u redu opcija, a kod mene je bio slucaj), a radi se o istovremenoj primjeni uzv i biokemijskih mjerenja, ne kuzim u cemu je bio problem.
    Napisem ja lijepo mail dr. Tislaric, voditeljici loabosa, i dr. mi odgovori savrseno ljubazno i u ekspresnom roku, sto me odusevilo. Ispricala se zbog postupka osoblja, no smatra da su imali pravo jer kod njih je optimalno vaditi krv izmedju 11. i 13. tjedna (tj. kada je CRL 45 - 75 mm). No, kod mene je to bio slucaj (CRL je bio 73mm) te i dalje mislim da su trebali biti razumniji i informativniji, a obrazac preciznije srocen.
    No, vec i odgovor mi je puno znacio jer stvarno mogu reci da brzina i nacin na koji je srocen odaju da je dr. Tislaric svijetla tocka hrvatskog zdravstva.
    No, ako ce netko imati slican slucaj, neka bude odlucniji od mene - neka trazi objasnjenje na licu mjesta, i ako ste spremni preuzeti rizik da test ne bude optimalan (a ja sam bila spremna, samo sto njihovo ponasanje nije ostavljalo mjesta diskusiji tako da sam samo mogla pokunjeno otici doma), o tome treba biti informiran i dati pacijentu da odluci.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •