Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: Uputnica

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno Uputnica

Curke molim Vas za pomoć,

21.4. sam imala treči pobačaj i prošli ponedjeljak sam išla u petrovi i napravila dobar dio pretraga ali trebam napraviti još kontrolu hormona štitnjače te kariogram i tipizaciju ali mi moj socijalni dr ne želi dati uputnicu za kariogram i tipizaciju jer je to skupo

Da li on kao moj socijalni doktor može tako postupit ?

mrkvica05 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

možda da postaviš ovo pitanje na Pravnim savjetima? ili da moderatorica premjesti?
    ja nažalost ne znam odgovor :?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

mislim da ne može,ali ipak neka ti netko odgovori tko zna s pravnog stajališta

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

I meni je soc. ginekolog odbio pisati uputnicu za kariogram... a trebao je (tko bi drugi? Kardiolog?).

Pitala sam i doktoricu opce prakse, no ona nije mogla - rekla je da, s obzirom da svaka zena ima pravo na soc. ginekologa, iskljucivo ginekoloske pretrage/lijekove ona ne moze pravdati.

Nisam shvatila iz tvog posta jesi li razgovarala s doktoricom opce prakse ili ginekologom.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pitaj na rodinim pravnim savjetima.

Ja mislim da može odbiti, ali ... nakon 3. pobačaja, sramota za doktora!

A da li imaš napisano od dr. iz Petrove koje pretrage trebaš napraviti? I kod koga si tražila uputnicu?

Čačkaj dalje i ne odustaj!

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Viki, mora ti dati uputnicu, nakon trećega pobačaja u pravilu se rade kariogrami partnera (HLA tipizacija manje-više, skupo je, ali se liječiti ne može, a i odbacili su većpomalo teoriju o njezinu utjecaju).
    Imaš li napismeno preporuku specijalista da obavišt potrebne pretrage? Mene je dr. zavlačio dok mu nisam donijela od dr. Duića (Merkur, a radi i privatno) i dr. Radončića podugačak popis pretraga koje mi je na kraju dao (uz negodovanje, no njegov problem).
    Važno je znati da su vam kariogrami uredni (najčešće budu), ali i imunologija i trombofilija.
    Zadnje što mi je moj gin. odbio dati je recept za Decortin (a lijepo mu prof. iz Petrove napisala da ga moram uzimati), nije mi htjela dati ni dr. opće prakse, ali mi je dala broj kontrolora u HZZO-u kojemu sam trebala otići i potužiti se (no kako Decortin košta 15-ak kuna, a HZZO radi kad i ja, od 8 do 16, još nisam otišla).
    Inzistiraj na uputnici, a ako si u ZG, traži uputnicu za Zajčevu i Duića ili mu odi privatno.
    Sretno!

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

E, sad vidim da si u ZG, možeš me na pp kontaktirati za detalje.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno Re: Uputnica

Citiraj viki i zvonac prvotno napisa
    Curke molim Vas za pomoć,

21.4. sam imala treči pobačaj i prošli ponedjeljak sam išla u petrovi i napravila dobar dio pretraga ali trebam napraviti još kontrolu hormona štitnjače te kariogram i tipizaciju ali mi moj socijalni dr ne želi dati uputnicu za kariogram i tipizaciju jer je to skupo

Da li on kao moj socijalni doktor može tako postupit ?
    Mislim da socijalni doktor ne smije ni u ludilu tako postupiti, a sada možda sam u krivu, oni za te uputnice koje izdaju dobivaju novce ( ili se varam), a pogotovo ne smije postupiti tako tim više ako imaš napisano od specijalista.
    Moj socijalni doktor kada sam se pobunila protiv jedne uputnice ( pregled napravljen), dobila sam odgovor: ovo je napisano od specijalista, bolje spriječiti nego liječiti, i morala sam ponovno na isti taj pregled i vidi čuda nađeno mi je nešto, ali ništa tako strašno.
    Čim imaš od specijalista napismeno mora ti dati uputnicu, bila skupa pretraga ili bila jeftina.
    Recimo,hormoni štitnjače nisu jeftina pretraga, a pogotovo antitijela štitnjače koje se rade.
    Ali nakon 3.spontanog pobačaja moraš imati pravo na to.

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

U odnosu na neke druge pretrage, hormoni štitnjače nisu skupi (privatno cca. 220 kn, antitijela nešto malo skuplja), no kod HLA tipizacije i kariograma radi se o tisućama kuna, što nije razlog da ne dobiješ uputnicu jer je to nekakav standardan protokol nakon tri spontana.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

on može odbiti ako procjeni da neka pretraga nije potrebna
    i to što specijalist napiše nije njemu obavezujuće
    a i sad postoji mogućnost da specijalisti pišu interne uputnice u svojoj bolnici, tako da ako se ta pretraga radi u bolnici u kojoj ti spec. radi i on to može napisati, ali ni oni često ne žele nego prebacuju na primarnu
    ma sve su to nekakve igre koje se slamaju preko leđa pacijenta
    čast izuzecima, ali i neki specijalisti znaju zahtijevati tonu raznih pretraga
    ali mislim da u ovom slučaju ne bi trebao odbiti
    ginekolozi su inače škrti s uputnicama, ne znam zašto, i puno stvari koje bi oni trebali pisati, šalju u opću

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Prije svega hvala Vam svima na odgovorima.
    Nisam vidjela da je tema prebačena pa sam mislila da je izbrisana. :/

Specijalist mi je rekao da će mi napisati na otpusnom pismu koje daljnje pretrage trebam napraviti ali je samo napisao ''Dobila upute!!!'' Neznam ko bi po njemu mi na kontu toga dao uputnicu.

Jučer sam ga zvala pa mi je rekao da će mi to napisati sljedeći put kad dođem u bolnicu. Neznam iz kojeg razloga ja sad moram čekati do 27.7. i pogotovo kad mi je rekao da će mi odmah napisati na otpusnom p. ..... i kažu gužve u bolnicama, stvarno se čudim zašto ... organizacija im i nije jača strana.

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ništa me ne čudi, ja sam se tri puta vraćala sestri da mi dopiše pretrage koje je preskočila ili je napisala polovično ili nije znala kako napisati ni na koji labos uputiti.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

A gdje se radi tipizacija i kariogram ?

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Na Rebru, kariogram (razgovor i vađenje krvi za oba partnera u onoj novoj bijeloj zgradi na početku, gdje je hitna, mislim), a tipizacija u laboratoriju (nova zgrada iza strae zelene, 2. kat, tu se rade i ostale pretrage, koagulacija, imunologija, trombofilija).
    U pravilu idu 3 uputnice: jedna za kariogram oba partnera, druga za HLA tipizaciju oba partnera i treća za sve ostalo što stane na jednu uputnicu, a radi se zajedno s tipizacijom.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Da li se za to treba naručiti ? I koliko se dugo čekaju nalazi ?
    Saznala sam da se za štitnjaču moram naručiti :?

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Naručuje se, čeka se kako koja pretraga. Odi na pdf Potpomognuta oplodnja, topik IMUNOLOŠKE PRETRAGE, tamo imaš dosta o tome.

Evo link:

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=63063

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Hvala ti puno.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

mora ti izdati uputnicu...budi i dodatno osigurana da ti ne bi naplatili 1200 kn za kariotipizaciju....

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •