Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: Zrelost za skolu

Datum pristupanja
    May 2007

Početno Zrelost za skolu

Kod nas u BiH uvedena je devetogodisnja osnovna skola. Obveznici su djeca koja do 1.3. te godine napune 5,5 godina.
    Buduci da moja kcer nekoliko dana izmice tom roku, mozemo birati da li da ide sa 5g i 11,5 mjeseci ili 6g i 11,5 mjeseci.
    Napominjem jos jednom da je rijec o devetogodisnjoj skoli, u prvom razredu nema brojcanih ocjena a nastava traje oko 2,5 sata dnevno. Po nekoj logici, treba krenuti godinu ranije nego u osmogodisnju.
    Ali posto mozemo birati, mene zanima misljenje vas koji vec imate skolsku djecu. Kako roditelj moze procijenti kad je dijete spremno za skolu?

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tesko da ce ti netko moc dati odgovor posto je to kod vas neki nas 0 razred, nesto sto ce i nas zadesiti - obavezna predskola, bitno je razlicito dijete s 5-6-7god.
    zar je odluka na vama? nema nekog testiranja?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

flower, ima testiranje, naravno, ali roditelji vode dijete na testiranje onda kad zele da ga upisu u skolu. Mi mozemo odluciti hocemo li je odvesti godinu ranije ili kasnije, zbog datuma rodjenja.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a što dijete kaže?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ma dijete sad ima tek 4,5. Ali ja o tome razmišljam jer nekoliko curica s kojima se druži krece u skolu, jedna cak i sa 5g i 4 mjeseca, pa nam je tema aktuelna

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja obično razmišljam puno unaprijed. ali ti si me nadmašila...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ima nas još koji razmišljamo i o školi i o učiteljici i o da ne nabrajam dalje

Ribica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    Imam skoro 37 godina, nikad se nisam napila niti drogirala.Jesam li ja normalna ?
    Malo off topic:

Imam isto pitanje, samo godinu manje! :D

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ja ne bih.To je još nesputano, živo, oduševljeno i zaigano dijete.Kada krene u školu postat će odgovorno, a za tako mala leđa to je velik teret. Godina puno znači, a roditeljima se često čini malo.

Ja sam krenula godinu ranije u školu i nikda neću zaboraviti kako sam se žarko htjela igrati sa Barbikama dok su se curice već zaljubljivale...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ribica 8)

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    ribica 8)
    vas dvije krećete u školu godinu kasnije!

ja sam krenula sa 6 godina i 3 mjeseca, i nije mi žao. kikica sa 6 godina i 5 mjeseci. ona je prešla "granicu" za školu za 10 dana, i morala sam pisati molbu.

išla je 2 godine za redom u malu školu u vrtiću, i više nije htjela .

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

marko ide za 2 godine sa 6 i pol i to je to, odluka je donešena, promišljena, odvagana i eto.....

ići će u školu u kojoj mu radi baka, ne u moju.....

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Iz osobnog iskustva, sto kasnije to bolje. Kad se sjetim sebe i svog polaska u skolu sa 6 godina i 3 mjeseca sad tek kuzim da sam bila emocionalno nezrela, a roditelji to ocito nisu kuzili ili nisu htjeli prihvatiti.
    Zasto dijete na tako velik i ozbiljan korak gurati godinu dana ranije ako moze i kasnije. Uostalom proci ce testiranje pa ce strucnjaci reci svoje. Al ne bih se povodila onim idu joj prijateljice pa da budu ista generacija. Radije - ako budem sigurna da ce za godinu dana biti psihički i fizički spremnija, ići će..
    Dijete od 5,11 godina je znatno drugacije od djeteta od 6,11 godina.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Da sam bar ja mogla krenuti sa 5 godina u školu... Krenula sa 6 i kusur i jedva dočekala. Eto me još u školi
    Šta je bolje za tvoje dijete ne znam... i ne vjerujem da ćeš tu naći odgovor

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

čuj, moje je mišljenje da je dijete individua za sebe i netko s 5 i pol je zreliji nego netko sa 7 i pol. ti najbolje znaš za svoje dijete. ima tu raznih faktora koji muče roditelja poput: i susjedina mala ide itd. najgore što se može dogoditi je da se upiše dijete koje emocionalno nije spremno biti u 1.razredu. ta 1 godina koju je moglo ostati doma učinit će mu takve porbleme i to ne samo njemu već i roditelju i učitelju... treba stvarno dobro vidjeti koliko dijete ima koncentraciju na nečem, je li još jako zaigrano, može li uopće sjediti i slušati... ako roditelj upiše dijete godinu dana ranije zbog raznih faktora, a da dijete nije spremno čini mu medvjeđu uslugu.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Hvala svima na odgovorima.
    Da je to osmogodisnja skola, ja ne bih imala dileme. Ona je rodjena 15.9. i krenula bi te godine kad puni 7 upravo u vrijeme pocetka skolske godine.
    Ali sad je to skola od 9 godina, i dobna granica djece koja se upisuju je pomjerena. To je vrlo saroliko - upisuju se djeca od nepunih 5,5 pa do 7 godina, roditelji razlicito odlucuju.
    Janoccka, nisam ni pitala sta je bolje konkretno za moje dijete nego sam mislila da neko moze reci (iz svog iskustva, mozda i profesionalnog) kako prepoznati kada je dijete spremno za skolu. [/quote]

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Jeste razgovarali o tome? Osobna iskustva su, kao što vidiš vrlo različita...
    Klinci moje sestre su krenuli sa 5 godina u školu u Australiji i nije im bilo ni malo stresno... Nije to bio onaj sistem sjedni u klupu i slušaj.
    2,5 sata se meni ne čini puno za skoro 6godišnje dijete. Ja za svoje dijete uopće ne bih razmišljala jer sam uvjerena da bi njemu takva škola bila super. Da li se možete ispisati ako vidite da ne ide?

Pogledaj malo možda ti pomogne:
    http://razvojdjece.crolink.net/knjiga.asp?ID=2709

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    ja obično razmišljam puno unaprijed. ali ti si me nadmašila...
    ja o tome razmišljam od 01.05.2003. od dana kad sam rodila
    za 1 mj je izbjegla obavezu, znači ne mora, ali da li radi tih mjesec dana da "trune" godinu dana u vrtiću, ionako mislim da ne rade niš posebno pametno tamo
    a opet 1 godina bez obaveza
    a sad me već hvata panika
    dal da je dam s 6 godina i 4 mjeseca ili godinu dana kasnije?
    mislim koju god odluku da donesem da neću bit zadovoljna

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    ja o tome razmišljam od 01.05.2003. od dana kad sam rodila
    za 1 mj je izbjegla obavezu, znači ne mora, ali da li radi tih mjesec dana da "trune" godinu dana u vrtiću, ionako mislim da ne rade niš posebno pametno tamo
    a opet 1 godina bez obaveza
    a sad me već hvata panika
    dal da je dam s 6 godina i 4 mjeseca ili godinu dana kasnije?
    mislim koju god odluku da donesem da neću bit zadovoljna
    moj je rođen pinku kasnije... stariji je krenuo sa 6i9mj i to mi je bilo taman... s mlađim šizim jer bi on sada odmah u školu i po znanju bi i mogao u prvi sada odmah (totalna razlika od brata)... ali emocionalna zrelost?
    s obzirom da nisam kompetentna za takvu vrstu procjene ostaviti ću zadnju odluku na tetu iz vrtića u čiju sposobnost, kompetenciju i predanost djeci beskrajno vjerujem ...
    (ovako prebacujem odgovornost )

Ribica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Rođena sam na početku 4. mjeseca i išla sam s puni 7 i pol godina u školu. Što se mene tiče to je bila totalna propast. Svi su bili djetinjasti i nedorasli.

Mišonja je rođen 6.4. i cijelo vrijeme je bio u vrtiću sa starijom grupom. Njegova cijela grupa trebala je krenuti najesen u školu, a za njega je bilo da li da krene u školu ili da li da ga preselimo u drugi vrtić. (Mi smo se u međuvremenu selili). Kako je bio spreman za školu, a kako bismo izbjegli i šok da dva puta upoznaje novu djecu, upisali smo ga u školu. Nismo pogriješili. Još je zaigran, ali to ne želim sputavati, i ja sam još uvijek zaigrana, a 5x sam starija od njega. :D

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ja sam i u OŠ i u SŠ imala ljude koji su bili cijelu godinu razlike ali se nikad nije osjećala ta godina, da je netko stariji i zreliji ili mlađi i zaigraniji.
    Kod mojih cura je razlika 13 mjeseci i vjerojatno će ići istu godinu u školu, jedna sa 6 i pol druga sa 7 i pol, no tko zna kakav će do tada biti zakon, sada su godina i pol i dvije i pol, idu u istu jasličku skupinu i ova manja ne pati što je s većima, skoro pa im je ravnopravna u svemu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •