Nisam sigurna da u (kršitelj koda)ovim vocnim kasicama nema konzervansa jerbo pise da nema konzervansa *, a onda dolje ta * znaci 'u skladu sa zakonom'. Dakle, ima ali u dozvoljenim kolicinama.
A zakaj onda pise da nema? Zakaj?
Nisam sigurna da u (kršitelj koda)ovim vocnim kasicama nema konzervansa jerbo pise da nema konzervansa *, a onda dolje ta * znaci 'u skladu sa zakonom'. Dakle, ima ali u dozvoljenim kolicinama.
A zakaj onda pise da nema? Zakaj?
da nema konzervansa hrana se ne bi mogla držati za dulji vremenski period
Limunska kiselina je nazalost samo 1 od mnoooooogih konzervansa koji se koriste(od kojih su neki vrlo stetni, npr. uzrokuju rak, itd... i u nekim zemljama su zbog tog zabranjeni)
i ti isti se koriste u (kršitelj koda)ovim kašicama ? ili bilo kojim drugim ?! :?anchie76 prvotno napisa
moja mama sprema zimnicu bez konzervansa i nikad se nije pokvarila.
U principu ako se u nekakvoj namirnici nalazi limunska kiselina ili vritamin C (antioksidansi) neće promijeniti boju ni okus neko duže vrijeme, a sterilni uvjeti pakiranja i vakuum brinu se da se ne pokvari. Dakle, nema brige od kvarenja, ali ostaje pitanje: čega unutra uopće ima? Ako se pogleda sastav, ispada da su sve te "kašice" zapravo voćni sokovi zgušćeni rižinim brašnom, a vritamina C ima jedino ako služi za konzerviranje (smajlić kojemu je zlo). Hoće reći da je odlično za po putu i bilo kakve klimatske uvjete, ali ne za svakodnevnu prehranu.
PS. Dok sam radio u jednoj firmi koja puno posluje s Arapima, šljakeri su jedino pričali o tome kako su u Libiji proizvodili alkoholna pića koja su tamo zabranjena. Isto tako su se i kiselo smješkali na svoj fijasko s pokušajem dobivanja vina od dječijeg soka od grožđa - nije se niti pokvario, a kamoli fermentirao :/
"**** djecja hrana spada u skupinu dijeteskih proizvoda i kao takva prolazi
stroze kontrole kao i kod same proizvodnje, tako i kod pakiranja,
transporta, carine i sl. **** vocne i povrtne kasice ne sadrze umjetne
konzervanse, a oznaka *prema zakonu znaci da sastojci i dodaci odgovaraju
Hrvatskom pravilniku za dijetetske proizvode ( gdje spada i reguliranje
dojenacke hrane) donesenom od strane Ministarstva zdravstva .
Sto se tice konzerviranja, to se radi procesima ukuhavanja, tj. povisenom
temperaturom, kao kod recimo spravljanja pekmeza u domacinstvu."
Evo, to su mi odgovorili iz (kršitelj koda)a
Inace, u Austriji i Njemackoj su zakoni strozi, pa je i sastav kasica bolji. Ne znam zbog cega se kod nas zakon ne postrozi. :?
Inace, na pakiranjima kasica u Austriji cak pise "provjereno stroze nego sto zakon predvidja".
I jos nesto, ovdje uopce (pricam o (kršitelj koda)u, ne znam za druge proizvodjace) nema tih kasica napravljenih od soka i zgusnutih rizom, o kojima Davor prica - ja sam to vidjela jedino u Zagrebu.
zanimljivo je kako se nakon tolikog silnog napretka ponovno vraćamo na staro. ljudi su jeli više povrća, a manje mesa jer mesa nisu imali, odnosno bilo je skupo i ne za svaki dan. takodjer su djecu hranili domaćim stvarima jer za kašice nisu imali novaca, prematali ih u platnene pelene jer nisu imali novaca za jednokratne i dugo dojili djecu jer je bilo najjeftinije. meni ne padaju na pamet nikakve (kršitelj koda)ove kašice, kupit cu ih tu i tamo za po putu, a djetetu cu kuhat sto i nama, samo njemu vise lesano i bez zacina i to je to