Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 58

Tema: Cijepljenje protiv krpeljnog meningitisa

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno Cijepljenje protiv krpeljnog meningitisa

Cure zanima me dal ste vi svoju djecu cijepile protiv krpeljnog meningitisa, dal tko zna kakve su nuspojave, i općenito o tome. Naime, čula sam da ove godine ima puno krpelja navodno zbog duge zime, pa neznam dal da cijepim mišića il ne. Pomagajte

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja ti ne znam nista o tome. Javljam se zato jer mi je ovo sto si napisala proturijecno: "zbog duge zime ima puno krpelja". Zar ne bi trebalo biti obrnuto?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A da li se dijete izlaže krpeljima? Tj., idete li u područja u kojima ima puno krpelja? I to onih zaraženih?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam cijepila Grgu, nije bilo nikakvih nus pojava.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    A da li se dijete izlaže krpeljima? Tj., idete li u područja u kojima ima puno krpelja? I to onih zaraženih?
    Dovoljno je malo protrčati Ribnjakom...ima ih koliko hoćeš pa čak i onih zaraženih...ili prošetati se Sljemenom...

Govorim iz iskustva. Imala sam pesa i znam gdje se mogao zaraziti od krpelja s time da na Sljemenu čak nije niti bio....

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A što se tiče doba kad se pojave krpelji, to je temperatura iznad 15 stupnjeva...i proljeće i jesen...ima ih najviše..

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ma mi i živimo malo izvan Samobora, oko nas je šuma tak da je dosta izložen, e a sad dal su zaraženi neznam. Naime, danas mi je u autobusu kolegica rekla da- nemojte se sad smijat mi - njen pas dobio krpelja i bilo mu je grozno loše, i da su išli kod veterinara koji im je rekao da zbog duge zime, i meni je to proturiječno, ima tak puno krpelja i da su zaraženi i da je njen pas pobro zaraženog, i da nezna hoće li preživit. Kolko znam do sada u okolici Samobora nije bilo zaraženih, e a sad tko zna. Mi smo puno vani i šećemo, pa me strah da ne poberemo kojeg zaraženog.

passek avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Roko_mama prvotno napisa
    Naime, danas mi je u autobusu kolegica rekla da- nemojte se sad smijat mi - njen pas dobio krpelja i bilo mu je grozno loše, i da su išli kod veterinara koji im je rekao da zbog duge zime, i meni je to proturiječno, ima tak puno krpelja i da su zaraženi i da je njen pas pobro zaraženog, i da nezna hoće li preživit.
    To nije nimalo smijesno. Ja sam se s problemom krpelja i upoznala preko opasnosti zaraze piroplazmozom kod pasa.
    Jedan od mojih pasa je i obolio i izvukao se "za dlaku" . Setani su bili na Savi.
    U to vrijeme nisam ni cula da se ljudi brinu zbog mogucnosti zaraze za ljude.
    Tek sam u Austriji vidjela puno plakata koji su sugerirali cijepljenje ljudi.
    Uzrocnici bolesti kod ljudi i pasa su razliciti.

Problematiku krpeljnog meningitisa i cijepljenja bi svakako trebalo ispitati.
    Vidi npr. linkove
    http://www.cybermed.hr/forum/read.ph...&i=4524&t=4524
    http://www.zzjzzv.hr/?GS=ak&PG=&SFR=159

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Da, znam da je krpelja vrlo lako pokupiti, a vidim da je Rokovoj mami lokacija Samobor, a ne znam da li su krpelji u Samoborskom gorju zaraženi, no to se lako može doznati. Ja isto razmišljam o cijepljenju, mi živimo ispod Medvednice a zapadna Medvednica je valjda najopasnije područje; moja nećakinja je krpelja skupila u parku :shock: u Gajnicama. MM i ja smo cijepljeni, mi smo dosta planinarili pa smo se zato cijepili. Mi smo pitali neuropedijatricu za ovo cijepljenje i ona baš nije oduševljena, no mislim da je to zato što ne želi izlagati L. neobaveznim rizicima.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vec smo razgovorali o tome.
    Vise na http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...t=krpelj#60227

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ljudi pa o čemu vi pričate? Krpelja se može zaraditi i u sred asfalta! Evo za primjer, prošlu jesen mali od moje prijateljice(piše tu na forumu, doduše rijetko) je zaradio krpelja u glavi. Beba od 3 mjeseca. Odakle? Tko će znati. Vozili ga u kolicima po ulici i kad su došli kući skužili crnu točku u kosi. Otišli do liječnika, kad ono krpelj. Doc rekla da je vjerojatno pao s drveta!?!?!

Ne morate ni ići u šumu da bi ga pokupili.

Inače moj pas ga je već 2 puta imao, na sreću, nije bio zarazan, no svejedno je dobio lijek. Veterinar mi je rekao da su najčešće opasni u proljeće (4,5 mj.)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cijepili smo Luku, ali se ne sjećam od koje se dobi može cijepiti. Znate li od koje dobi se može?
    Htjela bih cijepiti i Josipa ali njega nismo još ni docijepili nakon 1. godine jer je stalno prehlađen

passek avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Lijecnik s linka iz mog posta kaze od 2 godine.

gapi

Početno Cjepivo za djecu i cjepivo za odrasle + raspored cijepljenja

Već nekoliko godina u Hrvatskoj postoji cjepivo protiv krpeljnog meningoencefalitisa za djecu od 1. - 11. godine. Stariji od 12 godina cijepe se cjepivom za odrasle.
    Cijepljenje se provodi s dvije doze u razmaku od mjesec dana, a treća doza daje se nakon godinu dana. Da bi se održao imunitet docjepljuje se svakih 3-5 godina. S ovom shemom zaštita se postiže 2 tjedna nakon druge doze.

Postoji i brži način zaštite. Daju se 3 doze u tri tjedna (0 dan, 7. dan i 21. dan). U tom slučaju puna zaštita postoji za tri tjedna. Prva je docjepa nakon godinu i pol, a dalje svakih 3-5 godina.

gapi

Početno

Ove godine ima jako puno krpelja. Očito da im je snježni pokrivač poslužio kao dobar termoizolator pa su preživjeli prilično hladnu zimu.

Sjeverozapadna Hrvatska je rizično područje za ovu bolest. Ona nije prečesta. Otprilike godišnje oboli oko 50 osoba. Ono što je grdo kod ove bolesti je činjenica da nema lijeka kojim bi se djelovalo na uzročnika i da se zbog oštećenja mozga mogu javiti vrlo neugodne privremene ili trajne posljedice.

Prošle godine cijepila sam sebe i svoju obitelj. Premda ne odlazim jako često u prirodu nisam željela strahovati zbog mogućnosti oboljevanja od nečeg što se može uspješno spriječiti cijepljenjem. Poznajem neke čiji su članovi obitelji preboljeli ovu bolest. Nažalost, neki su imali i trajne posljedice.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

gapi, vrijedi li ovo sa docijepljivanjem nakon 3 do 5 godina i za odrasle, ja sam naime cijepljena, lani sam se tebala docijepiti (3 godine) ali nisam radi trudnoće, hoću li se sada moći samo docijepiti ili moram sve ispočetka?

Drago mi je da sam pročitala ovo o puno krpelja ove godine, MM silno želi voditi dijete u prirodu, a ja ne bih riskirala.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ja sam cijepila Leu. Ide u tri doze. Prva prošle godine krajem 5. mj., druga krajem 6., treća će biti ovih dana. Svaka košta 200 kn. nuspojava nije bilo, barem ono što ja vidim, ali neki se ovdje ne bi složili s time (Davore 8) ), ne znam. Istina je da se krpelj ne može zaraditi samo u šumi. Ono što me potaknulo na cijepljenje prije mora prošle godine jest činjenica da je jedna moja susjeda s 15 god. išla doma iz škole, u gradu, po pločniku iznad kojeg je bilo neko drvo s kojeg je PAO krpelj, bio zarazan, ona dobila meningitis, bila 3 mjeseca bolesna i navodno ima neke posljedice. Kolika je vjerojatnost da se to sve poklopi? Mislim, nema ih valjda baš tak puno zaraženih, i to još u gradu i da padne na nju baš kad je prolazila...

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja cu cjepiti luciju ove godine- prosle godine nisam jer sam mislila da nema potrebe.
    dok mi prije dva dana od sogi pesek nije zaradio krpelja tu, pred kucom ( a savski gaj je svasta, al u prirodi nije)

gapi

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    gapi, vrijedi li ovo sa docijepljivanjem nakon 3 do 5 godina i za odrasle, ja sam naime cijepljena, lani sam se tebala docijepiti (3 godine) ali nisam radi trudnoće, hoću li se sada moći samo docijepiti ili moram sve ispočetka?
    U ovom slučaju dovoljno se docijepiti s jednom dozom.

Službeno se docijepljuje svake 3 godine. Austrijanci koji najviše cijepe, prvi put docijepljuju nakon 3 godine, a dalje svakih 5 godina ako je osoba mlađa od 60 godina (kod starijih osoba zaštita se brži gubi).

I inače vrijedi princip da ukoliko osoba iz bilo kojeg razloga ne poštuje shemu cijepljenja da se s cijepljenjem nastavi bez ponavljanja prethodno danih doza.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Davore 8) jel imate vi kakva iskustva i mišljenje o ovom cjepivu, jer vidim da ste dosta informirani o tome jer ja još uvijek važem cijepiti ili ne. Puno hvala

passek avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Na prethodnoj diskusiji o krpeljima
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...t=krpelj#60227

egemama izmedu ostalog spominje cjepivo koje dijete moze dobiti u roku 72 sata ukoliko ga ugrize krpelj !!
    Ima li neko jos dodatnih informacija o toj vrsti zastite?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Tko živi na rubu šume, ima psa kojeg redovito vodi u šetnju, ide na kampiranje, vikendima ide pješice na Sljeme ili oko Samobora u gorje, planira logorovanje, želi postati drvosječa (dakle ima vjerojatnost zaraze cca 1000 puta veću od ostatka populacije)... DA.
    U svim ostalim slučajevima dobro je znati kako se protiv te pošasti bore Austrijanci - pincetom i to odmah.
    Malca temeljito nafajtam s repelentom prije odlaska u šumu i nadam se najboljem. Tko se fura na plikove od uboda komaraca, krpelja, buha, obada... neka se drži cjepiva. (u nepalskoj džungli uvjerio sam se da su repelenti zakon )

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

pincetom i to odmah.

A što ako ga ne vidiš odmah?

Malca temeljito nafajtam s repelentom prije odlaska u šumu i nadam se najboljem
    Meni se nije dovoljno samo nadati. Ali to ovisi o iskustvima. Ja sam se malo prepala

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

I? Sad te netko još treba nagovoriti da se odete cijepiti? Pa hajte!

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Davore, jel mene pitaš?
    Pa mi smo se cijepili. Nemoj se opet ljutiti, neću se raspravljati kao na onom topicu, samo kažem da je mene strah, a da se i ja slažem s vama što se tiče diskutabilnosti cjepiva, slažem se...Ali...

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Razmisljamo vec neko vrijeme i sad sam odlucila da ipak idemo. Imam veliko "imanje" i ako mi maca i pesek svake godine pokupe po nekoliko, ja sam pokupila prosle godine dok sam lezala na dekici s malim ispred kuce, pa onda bolje sprijecit nego lijecit.

passek avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Malca temeljito nafajtam s repelentom prije odlaska u šumu i nadam se najboljem.
    Kojim repelentom? Koji su O.K. za klince? Po kojim dijelovima tijela se namaze ili nasprica i sto s glavom?

gapi

Početno

Zaštita nakon uboda nije moguća. Nekada su se u roku od 48 do 72 sata nakon uboda davala gotova antitijela (gotova zaštita), međutim ta je praksa napuštena jer se nije pokazala dovoljno sigurnom i efikasnom.

Pojedinci ponekad koriste brzu shemu cijepljenje (0. dan, 7. dan, 21. dan) nakon ugriza krpelja. Ta praksa ima svoju logiku jer je inkubacija bolesti prosječno 14 dana i bolest obično ne započinje odmah neurološkim simptomima pa neki smatraju da brzom shemom u razdoblju od 21 dan mogu postići zaštitu. Problem je u tome što ta verzija primjene cjepiva nije službeno dokazana nego je cjepivo registrirano isključivo kao zaštita prije uboda.

gapi

Početno Repelenti

Kod primjene repelenata budite svjesni da su to potencijalno toksične tvari i da ih ne treba nanositi na ruke niti lice jer klinci često s rukama idu u usta što je u ovom slučaju stvarno nepoželjno. Trebamo voditi računa o tome da repelent pruža zaštitu kroz nekoliko sati pa ako cijeli dan boravimo u prirodi trebali bi ga nanjeti više puta na dan.

Savjetujte se s pedijatrom koja je najranija dob djeteta za primjenu repelenata.

Repelent je dodatno sredstvo zaštite protiv krpelja i komaraca, ali nikako sredstvo koje nas štiti od bolesti koju nam spomenute životinjice mogu prenjeti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cjepila sam Mirtu kad je imala 1,5g. Doktorica je tvrdila da nema nuspojava, ali ona je dobila temperaturu skoro 40 samo jedan dan. Kasnije smo na stranici proizvođača cjepiva pročitali da je temperatura kao temperatura moguća i to čim je manje dijete - temperatura može biti viša. Cijepljenje smo dovršili, a ovo ljeto imamo revakcinaciju nakon 3g. Ledu nisam cijepila i ne znam da li ću je cijepiti.

gapi

Početno nus pojave

Od prošlog proljeća u Hrvatskoj je široko dostupno posebno cjepivo za djecu koje se može primjeniti već od 1. godine života. I prije su se u Hrvatskoj sporadično cijepila djeca cjepivo za odrasle jer je tada to bila jeidna opcija.

Crvenilo, bol na mjestu uboda i temperatura su nus pojave moguće kod svih cjepiva. Cjepivo koje je posebno namjenjeno djeci ima puno manje aktivne supstance nego prijašnja cjepiva s tim da je učinkovitost zadržana. Manje aktivne supstance znači i manju mogućnost nuspojava.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Gapi Imas PP

mamaduda avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

na koje mjesto se daje cjepivo?

gapi

Početno

Cjepivo se daje u misic u gornji dio nadlaktice (deltoidni mišić).

Cijepljenje djece provode pedijatri, a odrasle cijepe liječnici opće prakse.
    Cijepljenje se može obaviti u Zavodu za javno zdravstvo.

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Jucer smo se cijepili i nije bilo nikakvih nus pojava Samo se danas ujutro zalio da ga buba ruka

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiram sa Medicina.hr

"Prevencija bolesti uključuje mnoge postupke, od dezinsekcije ugroženih područja do pasivne imunizacije eksponiranih. Bitno je istaknuti da krpelj nakon što dospije na domaćina oko 6 sati traži mjesto za hranjenje, 2 sata buši kroz kožu, i potrebno je najmanje 10 sati da siše kako bi ta osoba bila zaražena. Ovaj prikaz govori da ima vremena za djelovanje prije nego što krpelj nekoga zarazi. Osim toga ovaj put ukazuje i na neka mjesta na koja možemo djelovati u prevenciji uboda krpelja. Uvlačenjem hlača u čarape i majice u hlače produžavamo put koji krpelj treba preći i povećavamo mogućnost pronalaženja krpelja tijekom njegova kretanja. Također ukoliko nosimo odjeću svijetlih boja povećavamo mogućnost uočavanja krpelja uslijed boljeg kontrasta. U prevenciji je važna i inspekcija tijela na krpelje nakon povratka iz endemskih područja krpeljnog meningoencefalitisa, kao i upotreba repelenta za insekte na koži i odjeći pri zalasku u takva područja. Ukoliko se krpelj ipak učvrstio u koži potrebno ga je što hitnije odstraniti.

Odstranjivanje krpelja ne smije biti nasilno jer postoji mogućnost da rilce krpelja ostane u koži. Kako krpelj otvore za zrak ima na zatku, ukoliko na krpelja kapnemo kap ulja ili ga premažemo vazelinom zbog pomanjkanja zraka on će se nakon nekog vremena početi otpuštati i omogućiti da ga izvučemo uhvativši ga sterilnom pincetom."

MamaRibice avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Kalypso prvotno napisa
    Odstranjivanje krpelja ne smije biti nasilno jer postoji mogućnost da rilce krpelja ostane u koži. Kako krpelj otvore za zrak ima na zatku, ukoliko na krpelja kapnemo kap ulja ili ga premažemo vazelinom zbog pomanjkanja zraka on će se nakon nekog vremena početi otpuštati i omogućiti da ga izvučemo uhvativši ga sterilnom pincetom."
    Hrvatski zavod za javno zdravstvo:

pregled tijela nakon boravka u šumi kako bi se uočeni krpelji što prije odstranili sa pincetom bez ikakva premazivanja krpelja sa kojekakvim tvarima jer tek tada dolazi do pojačanog izlučivanja sline krpelja, što može uvjetovati ubacivanje veće količine virusa i bakterija u organizam čovjeka

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Moje iskustvo je da nakon 15 min setnje po sikari krpelj se priljepio za mene, a ne bas 6h, ako sam dobro shvatila. Ulje nikad nije pomoglo, probala i petrolej. Obavezno galava ostaje unutra, cak i sa pincetom. Iskustvo su mi tata, psi i macke. Na kraju se sve svodilo na zilet i kratki rez da se ocisti mjesto od glave. Valjda mi bas i ne ide :/

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moj muz ga je izvadio pincetom kod doktora, nije ostala glava. dakle moze ga se i pincetom cijelog izvadit.
    samo ga treba dobro uhvatit za tijelo i vrtit u jednom smjeru.

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Krpelja treba uhvatiti pincetom što bliže koži i lagano okrenuti suprotno od smjera kazaljke na satu i onda povući.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

eh, da , suprotno od kazaljke na satu.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja ih rucno vadim nasoj kujici. Treba ih odvrtati malo duze.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A koliko jako zavrtite? (45 stupnjeva, 90 stupnjeva, 180 stupnjeva)? :/

Jel se povuce polako ili naglo?

Kak znate da vam nije pinceta preostra pa ga u stvari slomi?

Kak znate da nije glava ostala?

Sve hocu znati

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Jucer smo skakutali oko kuce, pridvecer usli u kucu, kad ono krpelj na glavi. Hladni znoj, pa temperatura, pa panika, pa...A cijepili smo se prosli tjedan. Gamad jedna sitna. MM me smirivao, a ja sam samo trcala ko muha bez glave. Otisli smo do doktorice ona je to ljepo skinula i kraj. Pa..., jesmo se cijepili, ali rekla je da slijedecih mjesec dana pazimo na nekakve crvene krugove. To je neka druga bolestina koja se moze ljecit samo antibioticima. Super. Bas imamo srece. Ma, sva sam u ........Sad svaki put kad cemo ici van cu samo gledati jel nekaj plazi po njemu i branit mu da se baca po travi. :/

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    A koliko jako zavrtite? (45 stupnjeva, 90 stupnjeva, 180 stupnjeva)? :/

Jel se povuce polako ili naglo?

Kak znate da vam nije pinceta preostra pa ga u stvari slomi?

Kak znate da nije glava ostala?

Sve hocu znati
    ja sam se tek poslije onog svog posta sjetila da sam i ja jednom MMu vec skidala krpelja .
    daklem, primis ga s pincetom, ali ne prejako da ga ne slomis i lagano krenes kruzit u smjeru suprotnom od kaz. na satu i tako dok se ne pusti.
    sve treba radit njezno i polako i vampircic je vani .
    onda pogledas kako izgleda krpelj (makar je sitan, moze se vidjet jel glava na mjestu), pa pogledas mjesto uboda i ako vise nema nikakve crne tockice, znaci da je ok.
    normalno je da je ubodeno mjesto nakon vadjena malo crveno, ali bi to za par sati trebalo proc.
    ali ako se ne usudis sam vadit, to ti isto moze dok napravit u ambulanti, gotovo za minutu.

mamaduda avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

malo je off topic,
    ali pošto smo se odlučili cijepiti zanima me da li ste uzele račune za cijepljenje za iduću poreznu prijavu
    koliko sam skužila iz topica kad je porezna prijava bila aktualna, računi za djecu bi prošli ako na njima stoji samo prezime :?

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Pojma nisam imala. Nisam dobila racun.

mamaduda avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

račune ne daju sami, treba ih tražiti

ja sam tek poslije trudnoće saznale za to, a kad se sjetim koliko sam mogla imati računa što sam svaki mjesec plaćala kod privatnog doktora
    sad znam za drugi put :D

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

i kad ides privatno kod ginica?

mamaduda avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

ja sam shvatila da mogu i računi od ginića

ako griješim ispravite me...

imaš nešto o tome ovdje: