-
Brane, malo mi se cine cudni ovi tvoji navodi. Kad ih citam, kao roditelj i kao netko cije dijete ide u vrtic, nevezano za to u kojoj zemlji, jednostavno osjetim cvor u zelucu i smeta mi malo sto se roditeljima obraca tako i na takav nacin. Nacina ima boljih i prihvatljivijih. Da krenem po redu...Roditelji niti bauljaju niti njuskaju po vrticima nego jednostavno zele vidjeti mjesto na kojemu ce im dijete provoditi dobar dio svog vremena.
To sto tete ne vole "takve stvari" mi je u najmanju ruku uznemiravajuce. I bas bi me zanimalo ne vole li tete takve stvari u svim vrticima ili se radi samo o odredjenom broju teta ili vrtica. Npr. ne mogu zamisliti da tete waldorfskih ili Montessori vrtica takve stvari "ne vole" jer se to direktno kaci sa filozofijom njihova pristupa takvoj pedagogiji. Ustvari, ne mogu zamisliti da bi bilo kome takvo nesto smetalo i da primijetim slicno nezadovoljstvo kod potencijalnih teta, automatski bih odustala od vrtica.
Dalje....Zasto bi djeca bila nervozna i uplasena ako teta ili ravnateljica dovede neciju mamu da pogleda kako izgleda vrticka prostorija i kako izgleda grupna dinamika koja momentalno vlada u prostoriji? Prije bih rekla da se projicira atmosfera koju tete imaju u glavi jer da imaju drugaciji stav, sasvim uspjesno bi ga prenijele na djecu. A i cini mi se totalno pretjerano ovo o roditeljima koji stalno ulaze i izlaze.
Trece, govorimo o vrticu, ustanovi otvorenog tipa, ne zatvoru. Ok je legitimirati osobu koja ulazi u vrtic, ali, molim lijepo, govorimo o roditeljima koji bi voljeli svoje dijete povjeriti doticnim osobama na cuvanje. Slazem se da je sigurnost najvaznija stavka kad se dijete nekome ostavlja na cuvanje. Ali, ima mnogo nacina kako se ta ista sigurnost moze osigurati bez da postajemo paranoicni i idemo na stetu i roditeljima i djeci.
Oprosti, ali o kakvoj higijeni pricamo? Pa djeca idu van, odlaze u parkove, uvaljuju se u pijesak i prljavstinu, setaju po tim istim prljavim ulicama i tim cipelama vrlo vjerovatno setaju po vlastitim stanovima. Zar stvarno mislis da bi necije diskretno prosetavanje po sobi ugrozilo zdravlje djece? Osim toga, postoji jako dobro rjesenje, kod beckih vrtica postoji vrlo jednostavna praksa: roditelj se izuje prije nego sto ulazi u vrticku prostoriju i problem rijesen.
I peto, mrzim iz dna duse taj pristup "red i rutina" prije svega. Par minuta skretanja paznje s rasporeda valjda ce znaciti propast svijeta za djecu koja su momentalno u prostoriji. 
Ovo stvarno, ali stvarno ne mogu shvatiti, da jedna odgajateljica preporuca dolazak u vrtic u doba kad je tamo iskljucivo cistacica. Pa sta nekog briga za prostoriju ako ne moze doci i vidjeti kakva atmosfera vlada, kako se teta ophodi s djecom itd. Ja sam ovdje kod nas obisla sigurno desetak vrtica i uvijek sam dobila preporuku doci ujutro, kad je grupa na okupu, da roditelj moze steci sto bolji uvid.
Sorry, ali morala sam reagirati. Kao roditelj, jednostavno ne osjecam dobru energiju kad citam ovo sto si napisala i nadam se duboko da je vrijeme ovakvih pedagogija i ovakvih pristupa radu na izmaku.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma