Pokazuje rezultate 1 do 50 od 99

Tema: da li reciklirate?

Threaded View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj mishekica prvotno napisa Vidi poruku
    I dalje sve recikliramo, kako sam već navela, no muče me neke sumnje ima li sve to ikakve koristi...

Naime, još u osnovnoj školi prof. biologije i kemije nam je rekla kako se papir uopće ne isplati reciklirati jer se potroši (i onečisti) puno više vode + električne energije. Rekla je da se eventualno isplati raditi karton od starog papira, ali ne i papir. Je li se u međuvremenu što promijenilo i je li ona uopće bila u pravu, ne znam... Zna li netko od vas?

Druga stvar - plastika. Da bi se (uspješno) reciklirala, potrebno je odvojiti pojedine vrste. Dakle, svaki komadić plastike koji bacite, netko bi trebao pregledati i sortirati. Različite vrste plastike međusobno se ne podnose (uglavnom), a neke se i ne mogu reciklirati... Uglavnom, plastika je problem. Možda bi najefikasnije bilo spaljivati je (naravno, u adekvatno opremljenim spalionicama) za dobivanje toplinske energije.
    Ima li netko od vas možda informaciju kako se kod nas na otpadu sortira plastika, odn. radi li to itko uopće? Napominjem da je to izrazito dugotrajan, naporan i, prije svega, skup postupak. To me žalosti.
    Ne možeš na ovo jednoznačno odgovoriti...

Nije bitno samo odvajanje, baš kao što si i rekla. Bitno je ima li u nekoj razumnoj blizini mogućnosti prerade tog odvojenog otpada. Razumna blizina = ono što ne generira dodatne troškove skladištenja i transporta. U Zagrebu se spalionica još nije napravila, prerađuje se metal (Cios otkupljuje, koliko ja znam); papir (otkupljuju Pan i Belišće), staklo (prerađuje Straža) i za drugo ne znam. Zapravo da, pet ambalaža se isto prerađuje.

Mi smo u bivšoj firmi isto imali odvajanje štajaznam zauljenih krpa i drugih stvari (govorim o vremenu prije desetak godina i više) a onda je sve to zajedno išlo na Jakuševac. Kako je sada - nemam pojma. Nadam se da je bolje, a bojim se da je samo još gore.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 16.11.2012. at 11:06

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •