mishekica prvotno napisa
I dalje sve recikliramo, kako sam već navela, no muče me neke sumnje ima li sve to ikakve koristi...
Naime, još u osnovnoj školi prof. biologije i kemije nam je rekla kako se papir uopće ne isplati reciklirati jer se potroši (i onečisti) puno više vode + električne energije. Rekla je da se eventualno isplati raditi karton od starog papira, ali ne i papir. Je li se u međuvremenu što promijenilo i je li ona uopće bila u pravu, ne znam... Zna li netko od vas?
Druga stvar - plastika. Da bi se (uspješno) reciklirala, potrebno je odvojiti pojedine vrste. Dakle, svaki komadić plastike koji bacite, netko bi trebao pregledati i sortirati. Različite vrste plastike međusobno se ne podnose (uglavnom), a neke se i ne mogu reciklirati... Uglavnom, plastika je problem. Možda bi najefikasnije bilo spaljivati je (naravno, u adekvatno opremljenim spalionicama) za dobivanje toplinske energije.
Ima li netko od vas možda informaciju kako se kod nas na otpadu sortira plastika, odn. radi li to itko uopće? Napominjem da je to izrazito dugotrajan, naporan i, prije svega, skup postupak. To me žalosti.