vidim puno novih stvari, ali sutim ko zalivena dok ne provjerim stanje stvari....
a u cem je problem? vidim frka s avatarima, smajlicima, kuhanjem....
vidim puno novih stvari, ali sutim ko zalivena dok ne provjerim stanje stvari....
a u cem je problem? vidim frka s avatarima, smajlicima, kuhanjem....
I kod nas piletina sa pireom, te salata od pomidora (kao sta sandraf i Nani kazui mocarela).
Kod mene 100 vrsta povrća zapečenog s rižom i piletinom.
teleci kotleti i brdo salate
sutra: telece snicle i cuspajz.
za vikend bilo, pa se rasteglo: sarma u rastici, sogandolma i punjene paprike, supica od pileceg bataka, lukmira i zelena salata.
A znate da moram pitati...sogandolma?
Crveni luk napunjen fasiranim mesom :D
nesto super, sto ja ne znam napravit. ustvari, nisam nikad ni pokusavala.![]()
daj detalje?? (kiss)apricot prvotno napisa
ma jednostavno je:
malene glavice crvenog luka (ociscene od oljupine) obare se u vodi s malo sirceta (octa, da se ne raspadnu u kuhanju), obaruju se dok ne omeksaju toliko da se mogu razdvajati slojevi luka.
smjesa za punjenje ista je kao za punjene paprike, znaci (junece) fasirano meso, luk, persun, mrkva, so, biber i malo vode - da smjesa bude meksa.
loptice od luka pune se (kroz otvore koji ostanu nakon ciscenja glavica, znaci racunati na velicinu prsta koji mora tuda proci) smjesom i kuhaju u malo vode dok meso ne bude kuhano, BEZ MIJESANJA jer bi se luk raspao.
obicaj je da se po sogandolmi stavi malo kiselog vrhnja, a radi ukusa moze i "ucvrkana" mljevena paprika u puteru.
u slast!
Opereš rižu , nasjeckaš povrće (ja kupila papriku, luk jedan i drugi, tikvicu, patlidžan, mrkvu, pešin i paradajz) i meso (ja kupila piletinu - dva batka i dva karabatka).
U tepsiju (lastijeru) prvo staviš rižu, pa povrće i meso i staviš peći na 180°.
Vode ne trbaš dodavati jer povrće pusti svoj sok.
Tepsiju malo namasti maslinovim, meso će pustiti nešto masnoće.
Kako pravite rizu u rerni? ja ne znam, pa da me ubijes![]()
Uvijek ili zagori, ili se dobro ne ispece (skuha, sta li...)
Kako prpiremate. ja bih rado ovo povrce sa rizom od Apricot, ali ja to prvo skuham na ploci, pa poslije sve zapecen u rerni. Nevolja je ta sto mi nekako suho ispadne![]()
A meni baš sočno - Orka uzme kruh pa još umače u taj sok što ga povrće pusti.
dopuna recepta za sogandolmu:
zaboravila sam dodati u smjesu s mesom rizu ili, kako ja to pravim, rendani krompir. inace cete dobiti loptice za bilijar :D
rizu u rerni pravim po principu da na jednu mjericu rize stavim 3,5 - 4 mjerice vode (tecnosti), a koristim talijansku (ili je slovenacka? :ces, ces po glavi: ) rafiniranu rizu okruglog zrna (onu sa daskom na slici, zeleno-bijelo pakovanje). ostalo kako me vec krene...
ja sam danas radila nešto iz role,ime neznam..ide ovako:
na luku prodinstam grah iz konzerve,dodam malo paradajza i prebacim u vatrostalnu zdjelu,na to stavim pečene kobasice i preko toga restani krumpir koji polijem s malo soka od kobasica i stavim u rolu dok krumpir ne zarumeni.
može umjesto restanog pire krompir,al ja ga ne volim![]()
a sutra nam dolaze gosti na ručak(MM je na godišnjem) pa ćemo roštilj,pomfrit,pohane tikvice i palačinke s pršutom.
Mislim da ću napraviti i banana kocke..zaljubili smo se u njih.![]()
kak idu te palačinke s pršutom ?!dolega prvotno napisa
nasjeckam pršut,malo sira naribam dodam 1 jaje i pola kis.vrhnja i malo peršina.premažem s tim palačinke,zarolam,pa u brašno,pa onda jaja(tada krajeve stisneš vilicom da se zalijepe)i na kraju u mrvice i ispečem.a isto tako je odlično kad ih napunim povrčem npr.kukuruzom,graškom,mrkvom...povrče prodinstam i dodam malo paradajza(sosa)začinim i nadjenem palačinke pa spoham.nekad u to dodam i puretinu na kockice.mljac
Te palacinke su super, samo s njima imas jako puno posla, a i zmazes jaaako puno sudja...
Mi danas varivo od slanutka.
ja danas pileća jetrica-saft i palenta + ukiseljeni karfiol, mljac.
probat ću ove palačinke jedan dan, ak mi bojan dozvoli, izgleda mi da je to mrak !
Ja danas kuham jaje, komada 1. Na dijeti sam.![]()
I mi slanutak. Na grah-način.dille prvotno napisa
Danas kus-kus s tunom, kaparima i lukom. Da ima finog paradajza ubacila bih i njega, ali ovaj 'domaci' NL nema okus ni po cemu, pa cemo bez njega.
File od zubaca i blitva.
U NL nema blitve, ima samo onaj kineski pak-soy (ili bok-choy), koji joj je relativno slican, tako da kad dodjemo u Hrv. prvih tjedan dana je blitva na meniju.(a i MM je iz Splita :namigVrlo tesko se moze naci i kelj.
Ja sam presla na pomidore iz konzerve. Iskljucivo cijele jer onda znam da sama mogu skinuti zaostalo ljusku i bez zacina.dille prvotno napisa
Je li tebi paksoy ima premalo zelenog dijela lista? Ona velika debela stabljika mi je bezveze. Ima neke tvrde konce zbog kojih bi trebalo po duzini izrezati na kratke komade inace ti to sve zapinje i grebe. Onda mi bude zao placati kad vidim da je iznad stabljike svega 1 cm zelenog lista.
Kupila svega dvaput i odustala. Vele Kinezi da je tajna u rezanju na rezance ili sitne komadice, ali meni je i tako bez vaze.
Bez veze, naravno.bez vaze
Da. Tako sam i pomislila. Ali svejedno, previse truda i para, premalo muzike.
Kelj ti ja btw prilicno lako nadem. Cak ga i hajn ima dosta redovno.
Ali u principu povrce se svodi na patlizdan, tikvicu (da nisu prepisali ratatuile od francuza ne bi nikad ni to imali) i one osusene i nikakve mahune sperziebonen.![]()
Sve sto bih ja je skupo. Siroke mahune (snijbonen) kostaju kao i meso.![]()
btw, za danas nemam ideju.
bas bih voljela preskociti kuhanje jedan dan.
u srijedu sam pekla listove i skroz su se raspali. valjda nisu bili narocito svjezi. pecem ih vec godinama, ovo je drugi put da su se raspali. :ljuti:
Evo ti jedan odlican bezmesni recept s mahunama:
600g mahuna
2-3 reznja cesnjaka, narezanog na tanke rezance
10 sundried tomatoes
feta
origano
Na mjesavini maslinovog i obicnog ulja lagano preprzi cesnjak (ne predugo, da ne postane gorak), stavi tomatoes i mahune, podlijevaj vodom (jako malo, tek toliko da nisu na suhom) i dinstaj dok mahune ne omeksaju. Kad je gotovo stavi dosta origana, a kad se malo ohladi namrvi fetu. Mljac!
Ja cu danas pileca prsa u spinatu. Pojma nemam kako cu to napraviti, ali mi je to jedino ostalo u frizideru, pa cu nesto iskombinovati.
Sinoc sam kuhala (za danas) varivo od boba: dinstani luk, mrkva, bob, krompir i male njokice od jaja i brasna. Greskom sam ga ostavila da se kuha barem sat dulje ... i iznenadjenje ... suuuper je. Mozda zato jer je i kozica sasvim omeksala. Sreca da nije zagorilo (volim Zepter)
ja sam se poželjela jesti bob,kaj nije on tek u ljeti?
danas smo ručali kod mojih,a za večeru krpice sa šunkom:
zamjesiti tijesto od 30dkg brašna,1 jajeta,soli i vode.razvaljati na tanko i rezati krpice,skuhati ih u slanoj kipućaj vodi par min.vatrostalnu zdjelu namazati maslacem i krpice pomješati sa smjesom u koju ide 20-30dkg kuhane ili suhe šunke,1 jaje,pola kis.vrhnja,peršina i začina.odozgora staviti malo maslaca i zapeći u roli 15-ak min.
dolega, mozda je ovo bio suhi? ili iz zamrzivaca?
ja ga nisam jos jela ove godine, a - obozavam ga.
samo ga skuham u slanoj vodi i prelijem maslinovim uljem, preko natrgam malo moraca ili kopra, sto vec kupim (neki prodaju morac pod kopar, a meni neugodno buniti se).
samo su me zgadili pricama o bubicama u bobu (brrrrrrrr)
Vjerojatno je suhi.
Inače ja sve grahoraste biljčice koristim cijele godine, ne samo u sezoni. Grah imamo domaći i njega obavezno zamrznem, pa traje.
Ulovila me službena frka jer sutra počinjem raditi.
Pa sam krenula organizirat tjedni raspored kuhanja i nastojim nekako da sve ostane kao do sad (znači, kuhano svaki dan).
Tako da za sutra imam spremnu junetinu iz današnje juhe + pire krumpir + paradajz sos.
Ja opet ne znam sta da kuham?
U petak smo imali pohovane snicle, krompir i spinat, u subotu pitu od sira, jucer krompir na pole sa sirom, te supica...
Danas razmisljam o grahu. Ima jedan fazon. Ja ga ne znam napravit. Samo dva puta u zivotu sam ga kuhala.
Apricot se sigurno isciscava![]()
:pljes: :pljes: :pljes:snorki prvotno napisa
Mi danas teletinu u umaku od sampinjona, knedle od sira i matovilac. I kremsnite od jucer.
Glede boba - nije suhi, vec smrznuti![]()
Na trznice dolazi negdje pocetkom 6 mjeseca (mislim), ali jako kratko traje... A i smrznuti se jako tesko nadje...
A danas juha od cvjetace i pita zeljanica![]()
Obožavam pitu zeljanicu, ali samo onu koju napravi moja mama. Ona razvija tijesto, ja sam probala sa gotovim ali nije ispalo tako fino iako je smjesa ista!
Slazem se za tijesto... Moja mama radi najbolje...
Jučer sam skuhala varivo od kelja s piletinom za danas. Danas moram nešto napraviti za sutra. Možda gulaš od vrganja.
Može li mi netko nešto skuhati - luda sam od posla?
Dobra fora :Dapricot prvotno napisa
Draga moja, postoje ti mjesta gdje drugi skuhaju i posluže, a ti samo sjedneš i jedeš. Zovu se restorani.apricot prvotno napisa
Dobar tek!
Ja ovih dana ne stignem ni do zahoda, a ne da čekam po restoranima.
Osim toga, više volim domaću hranu (belj).
Pa gdje je sveki kad je najpotrebnija?![]()
Danas: supa s knedlama, pečena teleća rebarca i krompir.
Otišla na more na 6 mjeseci.ninet prvotno napisa
Bez prethodne najave!
A gdje je ekstaticni vristeci smajlic?apricot prvotno napisa
Samo da se pohvalim s jucerasnjom zeljanicom ... polizali tepsiju ... Najgore je sto smo je "morali" jesti vrucu, a najbolja je kad se malo ohladi ... pa smo u roku 20 minuta morali sve dovrsiti ... pa nije bilo za brata kojeg sam pozvala na zeljanicu... Danas cemo spinat (opet zeleno) s krompirima i jajima...
danas kotlete s kromopirom u lastijeri i zelena salata. za desert jagode sa slagom! :D :D
Jooj, nemoj jagode sredinom travnja i to pogotovo ako su uvoz iz NL.