Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 51 to 100 of 104

Thread: Što danas kuhate? (12. dio)

  1. #51

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    Quote Originally Posted by dille
    Jooj, nemoj jagode sredinom travnja i to pogotovo ako su uvoz iz NL.
    ne znam odakle su, moram ih pitat. a sto se dogodilo nizozemskim?

  2. #52
    andrea's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    zgb
    Posts
    2,374

    Default

    Quote Originally Posted by dille
    pogotovo ako su uvoz iz NL.
    zašto ??

  3. #53

    Default

    Jagode se ovdje mogu kupiti tijekom cijele godine i to one prave, 'domace'. Osim sto nemaju okus ni po cemu, a najmanje po jagodama, spadaju medju najjace alergene upravo zbog OOOOOGROMNE kolicine kemikalija uz pomoc kojih su uzgajane. Zato se radije strpite do lipnja i uzivajte u onim pravim, jastrebarskim.

  4. #54

    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    3,805

    Default

    Kod nas dolaze talijanske i španjolske.
    I mislim da nije toliko problem u kemikalijama za uzgoj, nego u onima u koje se umaču da prežive par tjedana do prodaje - radi se o sredstvima protiv gljivica.

  5. #55
    andrea's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    zgb
    Posts
    2,374

    Default

    joj, fuj.

  6. #56

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    zgb
    Posts
    1,984

    Default

    Snorki,grah se vrlo jednostavno kuha i mora uspjeti.Ja ga radim ovako:večer prije očistim i namočim(nekad zaboravim pa se moči samo 10 min).grah staviti u malo vode i pustiti da ključa par min.vodu baciti.natočiti frišku,grahu dodati suho meso,peršin,mrkvu nasjeckani luk.po želji može još nekog povrča.i kuha se kuha,dok se ne skuha. na ulju napraviti zapršku od žlice brašna te dodati crv.papriku.umiješati u grah,začiniti i kuhati još 10 min.ja ubacim i tjesteninu.napravim zelenu salatu s lukom i smažem četri tanjura. 8)

  7. #57

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    zgb
    Posts
    1,984

    Default

    danas musaka od povrča.nešto me u zadnje vrijeme pucaju ti složenci,al bilo je super.


    mljeveno meso prodinstati na luku,dodati češnjak peršin,začine i malo paradajza.krumpir i mrkvu izrezati na tanko,pa prokuhati 5-6min.tikvice izrezati na deblje,posoliti,uvaljati u brašno i ispeči na vručem ulju.
    namazati zdjelu,slagati red krumpira,pa red mesa,red tikvica,pa opet meso,red mrkve i preko zadnjeg reda mesa opet krumpir.naribati sira odozgora i staviti malo maslaca.
    mljac.klinci sve pojeli.

  8. #58

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Amsterdam
    Posts
    546

    Default

    Quote Originally Posted by mamazika
    Kod nas dolaze talijanske i španjolske.
    I mislim da nije toliko problem u kemikalijama za uzgoj, nego u onima u koje se umaču da prežive par tjedana do prodaje - radi se o sredstvima protiv gljivica.
    Da, ja sam primjetila da su sada u Nl u prodavnicama spanjolske jagode koje su bezveze, bez ukusa, ogromne i kisele.

    Kasnije budu bas holandske i te su mi fine. Manje su, tamnije boje i znaju biti i slatke.

  9. #59

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    jucer smo dobili fine sparoge, pa cemo danas njih na kajganu.

  10. #60
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Kod nas u Zg ih jos nema na trznicama. Imam pitanjce u vezi sparoga: to sto zovete sparogama - jesu li stvarno sparoge ili ona druga trava koja lici na sparoge ali ima neko drugo ime i nekoliko puta je jeftinija od sparoga. Ja sam prosle godine kupovala to "nesto drugo" jer su sparoge bile SULUDO SKUPE.

  11. #61

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    anchie, da ti budem iskrena - nemam pojma. mi "ono drugo" zovemo blušči, ali stvarno ne znam u cemu je razlika. kod sparoga se oslanjam na iskusne, provjerene birace. u sebe nemam povjerenja, a i panicno se bojim zmija i inih gmazova i ne bih za sve pare svijeta krenula rukom u grm. dok drugi beru sparoge, ja berem cvijece...

  12. #62
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Tako je - bljušt ga zovu... I meni se cini da nema razlike, a mozda sam samo i uvijek to i koristila jer stvarno izgledaju slicno... U svakom slucaju veselim se sezoni...

  13. #63
    white_musk's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,838

    Default

    sparoge, ako je to ono sto se u njemackoj zove Spargel, rastu zemlji i otkopavaju se.

    ...samo kad smo kod Njemacke, zna li neko slucajno, kako se kod nas zove ono sto se kod njih zove , Goetterspeise. To je kao u prahu i pomjesano s vodom bude kao zele. Treba mi za tortu sa kiwijem, ali ne mogu da ga nadjem.

  14. #64

    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,512

    Default

    Želatina? Gustin?

  15. #65

    Join Date
    Feb 2005
    Posts
    355

    Default

    white_musk,
    ako se ne varam goetterspeise je pakovan kao vocni jogurt u casama? Takvo nesto u HR nisam vidjela. Rekla bih da je to zelirano voce. Trazis li to? U ovome na sto ja mislim ima voca (npr. ribizli) a sve je u zelatini.
    Ako ne uspijes pronaci goetterspeise jedino sto ti preostaje je preliv za torte (zelene boje) i nasjeci komadice kivija. Ako ne zelis da ti ta zelatinozna masa ima zelenu boju uzmi bezbojni preliv (ima ih crvenih, zelenih i bezbojnih).

  16. #66

    Join Date
    Feb 2005
    Posts
    355

    Default

    zaboravih reci... preliv za torte je u prahu i kuha se nekoliko minuta u vreloj vodi da postane gust.
    Brzo se zelira, pa ga je potrebno preliti sto brze preko voca.

  17. #67

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    zgb
    Posts
    1,984

    Default

    šta niko niš ne kuha?

    ja sam danas radila pitu od krumpira.

  18. #68

    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,512

    Default

    Ja jučer mahune sa teletinom. Ima i za danas.

  19. #69

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    294

    Default

    Mi danas tijesto u umaku od vrhnja za kuhanje i plavog vrnja!Dora to kad jede mumlja od uživanja!

    Skuhaš tijesto koje hoćeš,meni su najbolji pužići.
    Luk izrezan na polumjesece se prodinsta,doda se naribana poli salama.Kad se to kratko sve prodinsta doda se tijesto,sol,vegeta,crvena parika koja je najbitnija,vrhnje za kuhanje,plavo vrhnje.Može i origano!
    Pusti se 5 min da se sve skupa prokrčka i to je to!
    A varijanta koliko hoćeš!
    Super paše uz roštilj!

  20. #70

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    zgb
    Posts
    1,984

    Default

    danas smo roštiljali
    prilog:pečeni krumpir i pohane mahune
    i naravno juha i salata

    dajte malo novih ideja,jerbo ja neznam šta bi više kuhala

  21. #71

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagreb
    Posts
    679

    Default

    Dugo me nema.
    Nakon bosanske, vidim, krenulo je s nizozemskom kuhinjom.

    Jučer sam improvizirala neki čušpajz od poriluka i krumpira s hrpom lovora i mažurana, uz to malo hrenovki za muža.
    Danas - piletina zapečena u rolu s vrhnjem i Podravcem, kroketi i miješana salata.

    Upravo sam skuhala i za sutra - govedina Stroganoff, uz nju će valjda biti riža i matovilac.

  22. #72
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Sunce, kako praviš govedinu Stroganoff? Baš me zanima. A i ova piletina u rolu mi zvuči fino. Daj recepte!

  23. #73

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    Drage zene koliko se grah kuha. Ima skoro tri sata da sam ga stavila na sporet i jos nije gotov. :?
    Hocel ovo dok se ne porodim?

    p.s inace ga nikad ne kuham

  24. #74

    Default

    Jesi ga prije namocila?

  25. #75
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    mi smo se jucer na zumberku nabrali - sparoga.
    najeli smo ih se za branja sirovih, navecer kuhanih, a bit ce i danas

  26. #76

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    949

    Default

    mi ćemo danas čimulice(prorasle) na salatu s jajima i krumpirom, te piletinu..za desert kocku čokolade

  27. #77
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    e, da.
    i sinoc sam napravila tortu, ivar me nagovorio (kupovni biskvit, fila od mlijeka i oraha plus narezane banane).
    mmmm, jedva cekam doci doma, zato sam cijeli dan samo na vodi.

  28. #78

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    Quote Originally Posted by dille
    Jesi ga prije namocila?
    Nisam. Sto, jel trebalo?
    Dosla sam u iskusenje da napravim sendvic

  29. #79
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    treba ga namociti preko noci

  30. #80

    Default

    A joj, Snorki, mislim da ti sendvic danas ne gine!:namig:

  31. #81

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    Nikad nisam cula da se grah mora namocit preko noci
    A gotov je i nije los. Samo sam ja ogladnilaaaaaaaaa. Necu ga zadugo kuhat

  32. #82

    Default

    Quote Originally Posted by snorki
    A gotov je i nije los.
    A i malo je hrskav, zar ne?

  33. #83

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    Quote Originally Posted by dille
    Quote Originally Posted by snorki
    A gotov je i nije los.
    A i malo je hrskav, zar ne?
    Nije 8) Samo sam ga na gusto skuhala jer je MM tako narucio, a posto on slabo sta voli, ja jedva docekala da pojedem grah jer ga nisam jela godinu dana.
    Ovo je onaj tamni. Nije los :D

  34. #84

    Default

    :pljes: :pljes: :pljes:!

  35. #85
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Ja kuham onaj iz konzerve

  36. #86

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    zgb
    Posts
    1,984

    Default

    Quote Originally Posted by snorki
    Nikad nisam cula da se grah mora namocit preko noci
    A gotov je i nije los. Samo sam ja ogladnilaaaaaaaaa. Necu ga zadugo kuhat
    A ja se lijepo potrudila i napisala ti kak se kuha grah,ati nisi ni pročitala.

  37. #87
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    Quote Originally Posted by anchi pp
    Kod nas u Zg ih jos nema na trznicama. Imam pitanjce u vezi sparoga: to sto zovete sparogama - jesu li stvarno sparoge ili ona druga trava koja lici na sparoge ali ima neko drugo ime i nekoliko puta je jeftinija od sparoga. Ja sam prosle godine kupovala to "nesto drugo" jer su sparoge bile SULUDO SKUPE.
    kod nas dolje se kaze "kuke i sparoge".
    kuke su slicne, samo tanje i zavijenije. ja volim i njih.
    sparoge su skupe jer moras cijeli dan traziti po trnju da bi ih nabrao strucak. a gdje je bilo rata nije ni pametno ih ici brati . zato su nam ove na zumberku otkrice, u sat-dva skupili dva tri kila.

  38. #88

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    Ima li ko prijedlog za ispec pilece filete. Nesto bez jaja, jer sam ih jutros zaboravila kupit
    Ko nema u glavi ima na Forumu

  39. #89

    Default

    Quote Originally Posted by dolega
    Quote Originally Posted by snorki
    Nikad nisam cula da se grah mora namocit preko noci
    A gotov je i nije los. Samo sam ja ogladnilaaaaaaaaa. Necu ga zadugo kuhat
    A ja se lijepo potrudila i napisala ti kak se kuha grah,ati nisi ni pročitala.


    Ko nema u glavi ima na Forumu

  40. #90

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    949

    Default

    Quote Originally Posted by snorki
    Ima li ko prijedlog za ispec pilece filete. Nesto bez jaja, jer sam ih jutros zaboravila kupit
    Ko nema u glavi ima na Forumu
    ako imaš vrhnja, sira i šunke ili pečenice (a to ja uvijek imam u kući ko prvu pomoć) onda evo recept:
    dobro (po svom guštu) začiniš filete, okreneš na tavi, pa kad porumene složiš u vatrostalnu, naribaš sir i složiš fete pečenice, preko proliješ sa vrhnjem za kuhanje, malo parmezana i zapečeš dok vrh ne dobije koricu i porumeni. Serviraš uz salatu po svom izboru...mljac :D

  41. #91

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    Quote Originally Posted by MajaMajica
    Quote Originally Posted by snorki
    Ima li ko prijedlog za ispec pilece filete. Nesto bez jaja, jer sam ih jutros zaboravila kupit
    Ko nema u glavi ima na Forumu
    ako imaš vrhnja, sira i šunke ili pečenice (a to ja uvijek imam u kući ko prvu pomoć) onda evo recept:
    dobro (po svom guštu) začiniš filete, okreneš na tavi, pa kad porumene složiš u vatrostalnu, naribaš sir i složiš fete pečenice, preko proliješ sa vrhnjem za kuhanje, malo parmezana i zapečeš dok vrh ne dobije koricu i porumeni. Serviraš uz salatu po svom izboru...mljac :D
    Ovaj recept bi se meni svidio, ali MM-u ne bi Tezak tip

  42. #92

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    949

    Default

    Quote Originally Posted by snorki
    Ovaj recept bi se meni svidio, ali MM-u ne bi Tezak tip
    Fala ti Bože na MM-u! Moš' mu ispeć jaje i salatu, sve o.k.

  43. #93

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    Treba mi recept paprika punjenih krompirom. Wewaaaaaaa, pomocccc.
    Gledala sam na pretrazniku, ali se ne mogu snaci.
    Znam sve sta ide u nihz, ali mi nije jasno hocu li rizu prvo proprzit ili cu je odmah filovat sa krompirima?
    I je li mogu one crvene debele paprike. Mislim da su to babure

  44. #94
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    snorki, šta će ti riža u paprikama s krumpirom?
    Crvene babure nisu najbolja varijanta - najbolje su one seljačke paprike tanke kore, ali ako nema - nema!
    Naribaj krumpir, začini i puni. Naulji tepsiju, poslaži, ispeci i na kraju zalij kiselim vrhnjem.

    Evo, napisah ovo i sad me opet neće biti neko vrijeme.
    Cure, pazite što radite, budite dobre, nemojte se svađati, ne stavljajte milijune smajlića, kada dođete do treće stranice, otvarajte novi topic... Tako da vam uopće ne treba moderator...
    Šmrc!

  45. #95

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Amsterdam
    Posts
    546

    Default

    Quote Originally Posted by snorki
    Treba mi recept paprika punjenih krompirom. Wewaaaaaaa, pomocccc.
    Gledala sam na pretrazniku, ali se ne mogu snaci.
    Znam sve sta ide u nihz, ali mi nije jasno hocu li rizu prvo proprzit ili cu je odmah filovat sa krompirima?
    I je li mogu one crvene debele paprike. Mislim da su to babure

    Ne valjaju velike crvene. Apri je dobro rekla.

    U fil naribaj krompir i crveni luk. Dodaj so i biber.

    Drugo nista ti ne treba. Okolo mozes sloziti neko drugo povrce tipa tikvice, pomidore ili sta ja znam ali i ne moras.

    Riza ti definitivno ne treba.

  46. #96

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    Apricot se javila :D
    Crvene paprike mi neki dan na pijaci uz jabuke dao prodavac. Nekakve su specijalne iz Sjeverne Italije (mi blizu stanujemo), navodno zdrave da zdravije ne mogu bit.
    Ja stavila rizu, jer sam to vidjela od svekrve, a mislim da je i moja baka nekako tako pravila.
    Napunila sam i tri zelene, tanke paprike, te ostatak fila rasula po tepsiji. Onda sam umutila dvoje jaja i povlaku, te sve to prelila i ostavila da se zapece. Jedino me strah da mi nece riza ostat "ziva", jer nisam strucnjak za rizu iz rerne. :/
    I jos se moram pohvalit da postajem haos kuharica. Pa i bio je red poslije 2,5 godine braka

  47. #97

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    Quote Originally Posted by Lilly
    Quote Originally Posted by snorki
    Treba mi recept paprika punjenih krompirom. Wewaaaaaaa, pomocccc.
    Gledala sam na pretrazniku, ali se ne mogu snaci.
    Znam sve sta ide u nihz, ali mi nije jasno hocu li rizu prvo proprzit ili cu je odmah filovat sa krompirima?
    I je li mogu one crvene debele paprike. Mislim da su to babure

    Ne valjaju velike crvene. Apri je dobro rekla.

    U fil naribaj krompir i crveni luk. Dodaj so i biber.

    Drugo nista ti ne treba. Okolo mozes sloziti neko drugo povrce tipa tikvice, pomidore ili sta ja znam ali i ne moras.

    Riza ti definitivno ne treba.
    Hej zene, kod nas u Bosni stavljaju rizu.
    A sto ne valjaju crvene paprike?

  48. #98

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Amsterdam
    Posts
    546

    Default

    Pa i ja sam Bosanka. Kod nas ne stavljaju. :D

    Debele crvene paprike imaju debelu ljusku koja poslije davi (doduse ja svaku papriku gulim pa mi to ne bi trebao biti razlog) ali crvene ne bih koristila za to i zbog toga sto bas i nemaju neki ukus u poredenju sa tankim zutim. Fali im miris.

  49. #99

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    Quote Originally Posted by Lilly
    Pa i ja sam Bosanka. Kod nas ne stavljaju. :D

    Debele crvene paprike imaju debelu ljusku koja poslije davi (doduse ja svaku papriku gulim pa mi to ne bi trebao biti razlog) ali crvene ne bih koristila za to i zbog toga sto bas i nemaju neki ukus u poredenju sa tankim zutim. Fali im miris.
    Taj miris paprika ja ne osjecam od kada sam otisla iz domovine.
    A otkud vam sad zute paprike? Ja sam nasla one zelenkaste, duge, tanke...Nisu nesto. A ove crvene babure kao sto napisah umjesto sice kusura dao mi prodavac.
    Lilly, pogledaj u svako dolmljenje ide riza. ne znam iz kojeg si kraja, ali ja sam iz sred sredine. Znaci SA i okolina od 50 km. :D MM je iz Krajine i isto se paprike filuju sa rizom i krompirima.

    Dolma- punjenje krompirom, mesom i rizom.

  50. #100

    Default

    Quote Originally Posted by snorki
    Dolma- punjenje krompirom, mesom i rizom.
    Hvala! A vec sam zaustila...

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •