Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Željezo-beba 4,5 mjeseca?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno Željezo-beba 4,5 mjeseca?

Sorry ako sam negdje propustila, ali nisam uspjela naći ono što me zanima. Naime, moj će bebač uskoro 4,5 mjeseca i na zadnjem pregledu je pedijatrica rekla da mu dajem željezo-1 mg dnevno natašte do 8 mjeseci života pa će se onda vidjeti krvna slika. Ako bude ok, ne uzima više, a ako bude potrebe,nastavit će i dalje. Papa samo moje izdojeno mlijeko pa kao zato. Zanima me je li to normalno postupanje da se bez prvotnog uzimanja krvne slike daje željezo? Bila je neka gužva taj put pa je nisam o tome detaljnije ispitivala,inače ja sve preispitam

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Moja sreća isto slabo jede. I danas s gotovo godinu, a tad pogotovo. Kad smo bili u toj dobi doktorici se učinila blijedom, poslala nas je na vađenje krvi. Željezo bilo čini mi se 110 i ništa joj nije propisala. Ne vidim razloga za prevenciju... ??? Ili??? :?
    Možda da pitaš da ti da uputnicu za vađenje krvi? Nije prestrašno, iz prstića jednom piknu i gotovo. Ali znat ćeš na čemu si.
    Držim fige da sve bude u redu.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

<Joj sad vidjela da je bebač 4,5 mj., učinilo mi se 8. Pa ja uopće neznam šta bi on trebao po njoj jesti sa 4,5 mjeseca???? Pa da kaže: ...dojiš, pa zato???? (kršitelj koda)? :?

mali karlo avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

karlo je pio željezo al sad se ne mogu sjetit kolikojemali bio, al znam da sam ga samo dojila i pedici se činio blijed i izvadili smo mu krvnu sliku i željezo mu je bilo na grnici i pio ga je do godine dana, tada samo isto vadili krv i bilo je ok.

Glupo mi je da ti je dala a da niste vadili krvnu sliku :/

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Kad je Matej imao 3 mjeseca, pedijatar nam je rekao da mu je jako blijed pa nek malo provjerimo hemoglobin, a kad ono Hb je bio iznad gornje granice. I još je blijed, ali ima takvu put, na mamu.
    Mama mi je rekla da je i ona sa mnom često išla na kontrole željeza jer sam, prema pedijatru, bila jako blijeda. A uvijek sve OK.

Ja mu ne bi davala željezo napamet. :/

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Koliko ja znam željezo se po nekakvog programu daje preventivno od te dobi. Patrik ga je pio no kasnije mu se svako malo pokazala potreba da ga ponovno pije. Evo sada opet moramo po jednu kuru. Ne znam dal svi pedijatri to prepisuju, ali za većinu pedijatara za koje sam se raspitala znam da prepisuju. E sada zašto, ja to ne bih znala stručno objasniti. Uglavnom prvi puta smo u toj dobi isto dobili željezo bez predhodnog vađenja krvi, a sada samo uz potrebu.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Željezo bez krvne slike-ne.
    Kad je M. bila stara 6 mjeseci također smo išli pogledati željezo jer je bila samo dojena i sve je bilo ok.
    Ja sam blijeda, tanke, bijele kože, a željeza uvijek ko u priči. Izgled nema veze s tim.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Natuknula je kao da u svim adaptiranima ima dodano dovoljne količine željeza, a u mom mlijeku namanje :? On je inače zdrava beba, evo s navršenih 4 mjeseca je bio 8 kg i 69 cm što znači da se u točno mjesec dana udebljao 850 g i narastao 4,5 cm hranjen isključivo mojim mlijekom, a što se tiče puti, baš svi komentiraju kak je taman u faci 8) možda se njoj na pregledu učinio blijed...ili kako kažete daje se svakako preventivno...uglavnom ped. je na godišnjem, ali ću svakako idući tjedan nazvati i pitati detaljnije.Thnx svima na odgovorima

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Megi08 prvotno napisa
    Natuknula je kao da u svim adaptiranima ima dodano dovoljne količine željeza, a u mom mlijeku namanje :?
    ...a na njenom stolu (kršitelj koda) i **** blokići

Ništa ne brini, doji bebača i sve će biti u redu. Možeš ti eventualno malo pojačati sebi željezo, ali ne lijekovima nego prehranom uz dosta C-vitamina da ti se željezo iz hrane bolje apsorbira.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

A jel nije istina da se željezo slabije apsorbira u majčino mlijeko? Pitam samo. Zašto je praksa da se željezo prepisuje preventivno?

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa
    Zašto je praksa da se željezo prepisuje preventivno?
    ovisi o pedijatru, naš nije ljubitelj propisivanja željeza.
    mihi je negdje sa četiri mjeseca, nakon bolničkog liječenja, hemoglobin bio 90, ped je rekao da bi on dao šansu vitaminu c i dobili smo rok od dva tjedna. sad se više ne sjećam točno, ali nakon ta dva tjedna je bio 100 i nešto sitno i onda nakon još mjesec dana na donjoj granici.

Cvrčak avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Nikako ne bi davala zeljezo bez prethodno napravljene krvne slike.

ovdije je tekst o dojenju i zeljezu kojeg bi bilo zgodno procitati.

Ukratko: 1. Zdravo, doneseno dijete ima prirođene zalihe željeza koje su mu, uz kombinaciju sa željezom koje dobiva iz majčinog mlijeka, dostatne do navršenih 6 mjeseci.
    2. Iako je količina željeza u majčinom mlijeku mala, jako se dobro apsorbira- 20-40%. Usporedite to s 4% željeza koje se apsorbira iz adaptiranog mlijeka obogaćenog željezom. Visoka razina laktoze i C vitamina u mlijeku pomaže apsorpciji željeza.
    3. Dojena djeca ne gube željezo u stolici, kao što se događa djeci koja piju kravlje mlijeko.

Zalihe željeza koje dijete ima pri rođenju, kombinirane sa željezom koje dijete dobiva iz majčinog mlijeka, obično su dovoljne za održanje razine hemoglobina u normalnom rasponu: 10.2 – 15 gm/dL dok dijete ne napuni 6 mjeseci života. Nakon toga, dijete je spremno za nadohranu i mama može voditi računa o tome da mu nudi hranu koja je bogata željezom.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

i mi se borimo sa željezom od Eminog 3 mj života, stalno je hg ispod granice i usprkos pijenju preparata on je i dan danas ispod normale. Pedijatrica nas je poslala na kompletnu obradu kod hematologa na Šalatu.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj ane30 prvotno napisa
    i mi se borimo sa željezom od Eminog 3 mj života, stalno je hg ispod granice i usprkos pijenju preparata on je i dan danas ispod normale. Pedijatrica nas je poslala na kompletnu obradu kod hematologa na Šalatu.
    dali ste uopce vadili zeljezo ili je ono dano samo na temelju hemoglobina? nadam se da to nije slucaj.. Moj sin ima talasemiju kod koje je hg uvijek ispod granice, ali to nije uopce povezano sa zeljezom.. a razloga za nizak hg ima puno.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj samamama prvotno napisa
    Citiraj ane30 prvotno napisa
    dali ste uopce vadili zeljezo ili je ono dano samo na temelju hemoglobina? nadam se da to nije slucaj.. Moj sin ima talasemiju kod koje je hg uvijek ispod granice, ali to nije uopce povezano sa zeljezom.. a razloga za nizak hg ima puno.
    na temelju nalaza hemoglobina smo pili željezo ali prije tjedan dana sam kontrolirala željezo i bilo je 2.1

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •