-
KARIOGRAM
Zanimaju me vaša iskustva u slučajevima kada su kariogrami oba roditelja u redu a u trudnoćama se javljaju problemi (trisomija) i
ako netko ima iskustva i spoznaja o tome što bi trebalo osim onih standardnih pretraga.
-
Berlin,
dosta sam proucavala trisomiju; MM i ja imamo uredne kariograme, nakon treceg missedab je dokazana trisomija (mi smo u zrelijim godinama pa je zbog toga kod nas sklonost trisomijama povecana... posebo moje godine su tu bitne).
Doktori inace kazu da je pojava trisomije cisto stvar nesrece i da su statisticki gledano male vjerojatnosti da ce se ponoviti. Nema nekih posebnih ispitivanja, no bilo bi dobro provjeriti hormone te eventualne probleme s homocisteinom i folnom kiselinom; MTHFR C677T mutaciju (povezana je s povecanim homocisteinom i manjkom folne kiseline) pa vezano uz to i razinu homocisteina a mozda i razinu folne kiseline u krvi - naime naletila sam do nekih istrazivanja kod kojih kazu da manjak folne kiseline mozda moze potencirati sklonost trisomijama, mislim da za sada to nije potvrdjeno no moguce je da ima nesto u tome. Naletila sam i na neke clanke koji kazu da je folna kiselina bitna i za muskarace - povezali su unos folne s boljom pokretljivoscu spermija.
Zakljucak koji sam iz svega sto sam procitala mogla izvuci je da se treba hraniti zdravo, o tome smo dosta pisale na prije zaceca: http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=3302
i ici na slijedecu priliku.
Sretno
-
Puno ti hvala na odgovoru, znaš da svaka informacija zlata vrijedi.
-
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma