Treba mi recept za dobar povrtni temeljac.
Nakon toga mi treba napisati kako to čuvati, smije sli se zamrznuti i tako to... pliz?![]()
Treba mi recept za dobar povrtni temeljac.
Nakon toga mi treba napisati kako to čuvati, smije sli se zamrznuti i tako to... pliz?![]()
Što više raznovrsnog povrća, mrkvice, peršina, korabice, celera, list peršina malo graška i to je to...možeš ostaviti zamrznute u malim plastičnim čašicama i onda samo vadiš za što ti već treba
zgodno i praktično :D
Nisam nikad kuhala povrtni temeljac (uvijek mesni), ali mislim da bi se trebao kuhati od dosta raznolikog korjenastog povrća (luk, celer, mrkva peršin, korabica, pastrnjak), nešto lisnatog (list kelja, kupusa, koja prokulica) i nešto cvjetnog (cvjetača, brokula - do dodati pred kraj).
Posoliti po ukusu, dodati biber u zrnu i još koji začin koji voliš osjetiti.
Temeljac procijediti na najsitnije sito, ohladiti i spremiti u plastične posudice u zamrzivač. A možeš ga razliti i u jogurt čaše, smrznuti, pa onda takve "ledene kocke" spremiti u vrećicu u doboko.
A povrće pojesti isti dan.
Bitno je da povrće ne ostane u juhi, jer onda juha brzo prokisne.
U makrobiotici se povrtni temeljac kuha od ostataka povrća, pri čemu se misli na eko uzgojeno povrće i ne koristi se ono što nije dobro (trulo, osušeno), i ne miješa se previše vrsta povrća (najviše pet). Može se koristiti npr. kora i koštice sa 'mesom' od bundeve, debele stabljike od blitve, 'koceni' karfiola, zelja itd. Može se naravno ubaciti cijele komade korjenastog povrća - mrkva, celer. Kuha se 20 minuta, procijedi i ohladi i može se čuvati 3-4 dana u frižideru.
Ja ne bih u povrtni temeljac stavljala povrće tipa karfiola i kupusa koje ima jak miris, i koje bi onda pri svakom dodavanju preuzimalo aromu. Ovaj ewin mi se čini dobar.
I ja se slazem. Bez obzira sto jako volim i brokulu i karfiol i kupus, totalno mi pokvare okus i juhama i temeljcima i svemu u sta ih stavim uz ostalo povrce.
![]()
To je tako jednostavno?
Sad me sram...
Ma, ne treba. Ovo ostaje za buduća pokoljenja forumašica, koje znaju koristiti pretražnik![]()
a što je potrebno za doooobar MESNI temeljac?
(i nemojte reći MM da sam pitala)![]()
... i što napravite sa svim tim divnim ocjeđenim povrćem?
Nije valjda da bacate?
Stručnjaci kažu da je, za doooobar mesni temeljac, potrebno meso staviti u hladnu vodu, pa onda staviti da kuha. Treba ti, naravno i dobar komad mesa. Sad mi je taj "dobar komad" malo individualan. Ja recimo volim da je malo šaren, znači da ima i određenu količinu masnoće (kokošije meso sa kožicama). I onda taj komad fino smjestiš u neki veći lonac, dodaš zelen (mrkva, peršun, celer, luk, svi su sastojci opcionalni, ja nekad ne stavljam u opće zelen), zaliješ vodom i pristaviš da se fino iskuha (ja min 1 sat). Ja na početku samo malo posolim, a pravo začinjavanje odradim pred kraj kuhanja. Izvadiš krupne komade, procjediš kroz cjediljku, i dalje koristiš kao ti treba.
Divno povrće možeš, uz dodatak već pomenutog temeljca, izmiksati u divnu krem juhu od povrća, ili poslužiti uz neki dresing kao prilog (ako se nije previše raskuhalo, onda je juha pravo rješenje).
A ako si pravila mesni temeljac, onda nakon svega imaš gotov ručak, meso na lešo sa povrćem![]()
Ja za mesni temeljac obavezno komad mesa npr. junetine i jednu finu kost iz mesnice, obavezno kuhati na najmanjoj vatri jer ako vrije onda se juha zamuti. Kuham bar 2-3 sata!
Povrće korjenasto i glavicu crvenog luka obavezno zapečem na plamenu i onda tup u juhicu!
I kao što je neko već spomenuo u posudice i zamrzivač!
Ja sam totalno neuka..ewa prvotno napisa
koliko se kuha taj temeljac?
Zamrzne se kad je ohlađen do kraja?
kuha se dok povrće nije do kraja skuhano, ohladiš, razliješ u posude i u zamrzivač.Shiny prvotno napisa
za mesni treba najprije kuhati samo meso, a povrće pred kraj, jer će se inače raskuhati.
Vidim da se s povrtnog preslo na mesni, pa samo da nadodam svoj koji koristim kad radim rizoto od plodova mora -
lignje (na kolutice ili obicne, ovisno o razpolozenju) kuham sat vremena u posoljenoj vodi - mljaaac, kako je rizoto onda fin![]()
Za sta vi koristite te temeljce?
Mesni i povrtni su meni juhe (no, temeljce ne smrzavam nikad, niti procjedjujem), a ovaj gore za ovo gore![]()
Pa da, ali pravi rižoto možeš zaboraviti bez te juhe.
Meni je fora povremeno napraviti temeljac od suhog graška "na japanski" pa zamrznem u manjim porcijama i traje neko vrijeme.
Ja ih koristim za sve što se lagano dinsta, rižota, šnicle pod poklopcem na lagano, ma možeš ih dolijevati u sve jer tako samo poboljšavaš ukus jelima... :DZorana prvotno napisa
Kuha se sa kombu algom.Mony prvotno napisa
Ukratko, suhi zeleni grašak (polovice bez ovojnice) se namoči preko noći, ujutro se voda promijeni i doda se toliko da je ukupni volumen otprilike dvostruk u odnosu na ocijeđeni grašak, doda se nekoliko centimetara kombu i kuha se pol sata, 45 minuta. Potom se sve glatko ispasira ručnim mikserom (kombu možeš ostaviti ili izbaciti - po želji) i u gotovu kremu se doda žlica-dvije tamari soja umaka. Rasporedi se u manje porcije i smrzne. Eto ti temeljac za krem juhe i slično.
Kod nas postoji i domača tjestenina jerišće, koju kuham u mesnom temeljcu, tekućina se ne ocjeđuje, već zapravo uvri jer se ne stavlja previše. Ili za pravljenje riže. Korice, a to su vaši mlinci, se isto moče u mesnom temeljcu. Ovo je ono pored supa, čorbi i dodavanja varivima.Zorana prvotno napisa