Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 77

Tema: tata na porodiljnom dopustu

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno tata na porodiljnom dopustu

MM i ja imamo malo specifičnu situaciju pa molim nekog ako zna odgovor nek napiše.

u 6 mjesecu je meni termin poroda, meni je to prva trudnoća i prvo dijete a njemu treće. dvoje djece iz njegovog prvog braka također žive s nama.

e sad, mene zanima ako nakon prvih 6 mjeseci porodiljnog ja odem raditi da li on ima pravo biti drugih 6 mjeseci na porodiljnom?

da li on ostvaruje pravo biti na tom porodiljnom do 3 godine starosti djeteta jer to je njemu 3 dijete (ili to pravo pripada samo majkama)?

kako se obračunava naknada porodiljnog dopusta za drugih 6 mjeseci ako ih koristi otac?

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

znam da otac ima pravo na drugi dio porodiljnog i još dodatna dva mjeseca (znači ti si 6 mj. na porodiljnom, a on 8 mj. - naknada je mislim ista, odnosno 2500 za drugi dio porodiljnog

a da li ima pravo do 3. godine to ne znam

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

gledaj, ovo je zaista specifičan slučaj, pokušala sam malo tumačiti zakon, ali sam bez odgovora koji bi zadovoljio tvoje pitanje. obzirom da do sada nismo imali (bar koliko ja znam) takvih slučajeva, a vidim i da se nitko ne javlja, savjetujem ti da nazoveš HZZO.
    negdje se spominje da otac ima pravo koristiti sva prava koja bi inače pripadala majci ako je ona u tome spriječena, ali ovdje je problem što nemaš ti pravo na trogodišnji porodiljni nego samo on (ako uopće i ima)!
    bila bi ti zahvalna ako bi nas obavijestila o odgovoru HZZO-a!

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

božana, hvala. mislim i da je najpametnije nazvati pa vidjeti točno što oni kažu. obavijestit ću vas.

bobaibeba avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Da se prikrpam ovdje s pitanjem.
    Ako bi ja koristila porodiljni do 6 mjeseci djeteta a dalje tata,onda njemu računaju prosjek za porodiljni kao i meni-6 zadnjih isplaćenih plaća,limit je 2500,jel tako?

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj bobaibeba prvotno napisa
    Ako bi ja koristila porodiljni do 6 mjeseci djeteta a dalje tata,onda njemu računaju prosjek za porodiljni kao i meni-6 zadnjih isplaćenih plaća,limit je 2500,jel tako?
    Ovo i mene zanima. Koliku bi otac morao imati plaću da dobiva maximum od 2500 drugih 6 mjeseci?

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa
    Citiraj bobaibeba prvotno napisa
    Ovo i mene zanima. Koliku bi otac morao imati plaću da dobiva maximum od 2500 drugih 6 mjeseci?
    u svakom slučaju veću od 2500.

bobaibeba avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Još a pitam,jel u prosjek ulazi puna plaća prije skidanja kredita ili baš samo ono kaj dobiješ na kraju?
    Jer su nam svi krediti na mm-ovoj plaći a moja je čista pa do sad nisam o tome razmišljala.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

da li može tata koristiti ta dva dodatna mjeseca porodiljnog kad istekne mojih godinu dana? ja bi se vratila na posao a on da onda uzme porodiljni jer bi nam to taman super uletilo dok ne pocnu jaslice.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Tata mora koristiti rodiljni tri mjeseca do bebinih godinu dana, da bi se steklo pravo na produženje od još dva mjeseca dopusta (koji onda po izboru mogu koristiti tata ili mama).

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Pitanje.
    Da li tata moze koristiti porodiljni dopust unutar prvih 6 mjeseci djetetove starosti umjesto majke?

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Pitanje.
    Da li tata moze koristiti porodiljni dopust unutar prvih 6 mjeseci djetetove starosti umjesto majke?

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moze, od navrsena 42 dana zivota djeteta

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Hvala ti, jel mozda imas kakav link zadetaljnije informacije kako to sprovesti u djelo

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Za koje razdoblje te interesira? Ako je za 2009 godinu link na novi zakon ti je ovdje .

A iz tog novog Zakona, kod zaposlenih roditelja :

1. Rodiljni dopust

Članak 12.

(1) Zaposlena majka ili samozaposlena majka za vrijeme trudnoće, poroda i njege novorođenog djeteta, ima pravo na rodiljni dopust do navršenih 6 mjeseci života djeteta ako ovim Zakonom nije drugačije propisano.
    (2) Zaposlena majka ili samozaposlena majka obvezno koristi rodiljni dopust 28 dana prije dana očekivanog poroda i koristi ga u neprekidnom trajanju do 42. dana poslije poroda (u daljnjem tekstu: obvezni rodiljni dopust).
    (3) Dan očekivanoga poroda utvrđuje izabrani doktor opće/obiteljske medicine na prijedlog izabranog doktora ginekologa iz obveznoga zdravstvenog osiguranja.
    (4) Zaposlena majka ili samozaposlena majka može početi koristiti rodiljni dopust iz stavka 1. ovoga članka i 45 dana prije dana očekivanog poroda, prema nalazu i ocjeni izabranog doktora ginekologa iz stavka 3. ovoga članka.
    (5) Nakon proteka obveznoga rodiljnog dopusta iz stavka 2. ovoga članka, ako se roditelji tako sporazumiju, pravo na rodiljni dopust do navršenih 6 mjeseci života djeteta može koristiti djetetov otac.
    (6) Ako je dijete prerano rođeno, rodiljni dopust iz stavka 1. ovoga članka produžuje se za onoliko vremena za koliko je dijete prerano rođeno.

i iz odredbi roditeljskog dopusta:

(3) Pravo na roditeljski dopust iz stavka 2. ovoga članka u pravilu koriste oba roditelja iz stavka 1. ovoga članka, u jednakom trajanju od 3 ili 15 mjeseci, a mogu ga koristiti pojedinačno, obostrano istodobno ili naizmjenično, sukladno osobnom dogovoru i pod uvjetom da pravo na roditeljski dopust prema članku 13. stavku 4. ovoga Zakona ne koristi samo jedan od roditelja.
    (4) Ako djetetov otac koristi pravo na roditeljski dopust u trajanju od najmanje tri mjeseca, roditeljski dopust iz stavka 2. ovoga članka produžuje se za dva mjeseca.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

HVALA

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

da li tata može koristiti samo jedan mjesec porodiljnog ili mora npr.minimalno tri?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

minimalno tri mjeseca mora koristiti ako žele steći uvjet za produžiti porodiljni, inače mislim da uvjet nije tri minimalno.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Cure bila bi vam zahvalna ako mi netko može pojasniti situaciju sa tatinim porodiljnim u slučaju trojčeka
    Čitala sam novi zakon koji vrijedi od 1.1.2009 (naši bi trojčeki trebali stići u 2009.) i spominju se te tri godine,ali dosta mi je nerazumljiva situacija oko broja mjeseci koje mora iskoristiti tata i kada to može biti, a najviše od svega me zanima ova opcija koja navodi neku mogućnost da jedno vrijeme tata bude na porodiljnom istovremeno s mamom. To mi se čini idealno ali toliko mi je nejasno napisano da nekako ne vjerujem da je istina.
    Zna li netko od vas više?
    Unaprijed hvala.

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

isto bi se prikrpala ovdje s pitanjem o tati na rodiljnom dopustu. dakle, moze li otac koristiti samo zadnja 3 tjedna (do godinu dana djeteta) i koliko ranije se treba javiti poslodavcu odnosno HZZO. Naime ako se maloj smiri alergija i ukoliko necu ostajati na njezi dulje onda bi isla u ovoj godini raditi barem par dana da steknem pravo na puni godisnji, i da krenem na godisnji, a volila bi da ta 3 tjedna mm ostane s princezom doma...

hvala!!

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

molim vas, tko zna: kako, kad i gdje tata de prijaviti da ce on ostati na porodiljnom nakon mojih 6. mj.? cula sam da se s djetetovih punih 5 mj. mora ici prijaviti ako ces ostati jos 6 mj. pa valjda vrijedi i za tatu... hvala!

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

da, ista procedura kao kad ideš ti produžavati porodiljni, 30 dana prije, na HZZO, dakle kad beba napuni 5 mj vrijeme je da to riješite. obzirom da od 1.1. na snagu stupa novi zakon po kojem taj drugi dio porodiljnog koriste oba roditelja u jednakom dijelu, morat ćeš vjerovatno ići i ti da bi se usuglasila da samo otac koristi drugi dio, naravno sve to ako to idete obavljati u siječnju.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

recite mi moliim vas sto ako ne ode s 5 mjeseci javiti na hzzo prijaviti drugih 6 mj porodiljnog? i jel ima koji rok za prijavu toga. moja kuma ima curicu 5,5 mj. i uopce nije isla produziti porodiljni

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

još joj nije kasno, mislim da bi joj eventualno mogla kasnit naknada ako se ne prijavi na vrijeme.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj malo janje prvotno napisa
    recite mi moliim vas sto ako ne ode s 5 mjeseci javiti na hzzo prijaviti drugih 6 mj porodiljnog? i jel ima koji rok za prijavu toga. moja kuma ima curicu 5,5 mj. i uopce nije isla produziti porodiljni
    Ja sam otišla par dana prije isteka 6 mj.
    Produžit će joj, ali joj može naknada kasniti mjesec dana - ovisno kojeg je datuma u mjesecu otišla.
    Hzzo šalje rješenje o produžetku na kućnu adresu majci, ali šalje i obavijest poslodavcu. E sad, to bi mogao biti problem. Ja taj dio nisam znala, pa mi poslodavac dobio rješenje o produžetku porodiljnog tek 2 tjedna nakon produžetka :/ . Nisu mi pravili probleme :D , ali čujem da neki prave.

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Podižem temu.

Zanima me koji se sve dokumenti moraju dostaviti HZZO-u i poslodavcu ako otac ide drugih 6 mjeseci na roditeljski dopust.

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ispunjava se zahtjev na hzzo-u, odnosno izjava roditelja kojima se oni usaglašavaju oko termina korištenja
    zahtjevu se prilaže odobrenje poslodavca i tatin prosjek plaće
    plus osobne iskaznice i zdravstvene knjižice na uvid, te preslika kartice tekućeg računa na koji će tata primati naknadu

poslodavca ste dužni obavijestiti najmanje 30 dana ranije (i mama svog o povratku (ako je korisnica po novom zakonu. ako nije tada ide samo obavijest a ne i odobrenje) i tata svog o početku korištenja), s tim da se poslodavac mora složiti sa predloženim terminom - odnosno ima se pravo ne složiti i odgoditi termin za najviše 30 dana.
    zahtjev na hzzo se također podnosi najmanje 30 dana ranije

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Hvala na odgovoru.
    Ne znam jesam li korisnica po novom zakonu. O čemu to ovisi?
    Dijete je rođeno 28.12.2008.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Laura29, novi Zakon ti vrijedi od 1.1.2009. pa pretpostavljam da nisi, ali neka potvrdi tko zna.
    Vesna72, mamma san, znate li možda jeli moguće da tata bude u prvih 6 mjeseci zajedno s mamom (novi Zakon predviđa to istovremeno i obostrano) na porodiljnom.
    Ako da, koliko se onda dobiva naknada tj. dali mama i dalje ima svoju punu plaću?

Hvala vam.....

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

annabell, novi zakon razlikuje rodiljni (do 6 mjeseci starosti djeteta) i roditeljski dopust (nakon 6 mjeseci starosti djeteta)

za roditeljski predviđa obostrano i istovremeno korištenje - čl.14.st.3:
    Pravo na roditeljski dopust iz stavka 2. ovoga članka u pravilu koriste oba roditelja iz stavka 1. ovoga članka, u jednakom trajanju od 3 ili 15 mjeseci, a mogu ga koristiti pojedinačno, obostrano istodobno ili naizmjenično, sukladno osobnom dogovoru i pod uvjetom da pravo na roditeljski dopust prema članku 13. stavku 4. ovoga Zakona ne koristi samo jedan od roditelja.
    kod rodiljnog (do 6 mjeseci) - otac ga može koristiti nakon što majka iskoristi obavezna 42 dana, i pod uvjetom da se majka vrati na posao - čl.12.st.5 zakona:
    Nakon proteka obveznoga rodiljnog dopusta iz stavka 2. ovoga članka, ako se roditelji tako sporazumiju, pravo na rodiljni dopust do navršenih 6 mjeseci života djeteta može koristiti djetetov otac.
    samo jedan roditelj može biti na punoj plaći u određenom trenutku.

laura, ti koristiš po starom. što znači da ti trebaš samo obavijestiti poslodavca 30 dana ranije da se vraćaš na posao, ali za oca će tražiti i odobrenje (pokazala praksa ) jer on sa korištenjem svog prava tek počinje i primjenjuje se zakon koji važi u trenutku predaje zahtjeva za ostvarenje prava.

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Hvala na objašnjenjima !

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Pitanje:
    Budući da će kod nas tatek koristiti roditeljski dopust, interesira me da li, u ne daj Bože slučaju neke bebine bolesti, može mama uzeti bolovanje za njegu djeteta s tim da je tata to vrijeme i dalje doma na roditeljskom dopustu?

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj Dream_ prvotno napisa
    Pitanje:
    Budući da će kod nas tatek koristiti roditeljski dopust, interesira me da li, u ne daj Bože slučaju neke bebine bolesti, može mama uzeti bolovanje za njegu djeteta s tim da je tata to vrijeme i dalje doma na roditeljskom dopustu?
    možda griješim, ali kako je meni moja dr. rekla, ako je jedan roditelj na porodiljnom, drugi roditelj nema pravo na bolovanje na osnovi bebe.
    ja sam prošli tjedan bila shrvana nekom virozom pa sam zvala i rečeno mi je da ne može dobiti na bebu (čak i da je ona bolesna), eventualno na mene uz ogromne komplikacije i na kraju nam je je njegova dr. izašla u susret (nakon što je razgovarla s mojom dr) i otvorila njemu bolovanje kao da je on bolesan.
    kažem, tako su nama ispričale naše doktorice.
    ukratko, treba biti udobre sa svojom doktoricom

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ja podizem ovu temu zbog svoje kolegice.

Naime, ona u petak mora ici u bolnicu na konizaciju
    Imaju bebu od 3,5 mjeseca i sina od 3 godine.

Ona je na porodiljnom naravno, stariji sin je bolestan i neide u vrtic.
    Da li pedijatrica moze odbiti otvoriti bolovanje ocu za starije dijete ako je majka hospitalizirana?
    I jos nesto, bebica je iskljucivo dojena beba, dakle tata ce barem 3x dnevno dovoditi bebicu na dojenje i pokupiti izdojeno mlijeko od mame, ima li tu kakvih osnova za tatino bolovanje?

Please help, pedijatrica ne popusta jer tvrdi da bez obzira na hospitalizaciju mame, tata ne moze na bolovanje.

Spominje li se takva situacija u zakonu i gdje tocno da joj isprintam.

Hvala na bilo kakvom odgovoru

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

podižem i ja sa sličnim pitanjem

mama koja je na porodiljnom je hospitalizirana, tata ostaje kod kuće čuvati bebu

koje su mu opcije bolovanja, na koga ga može otvoriti, kakve potvrde donijeti?

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Bili na HZZO-u. Naravno da su nas poslali doma po još neke papire. Stoga, drage mame i tate, slijedi popis svih papira koji vam trebaju za tatu ako želi na roditeljski dopust.
    1. preslika djetetova rodnoga lista
    2. prosjeci zadnjih šest očevih plaća
    3. potvrda iz očeva poduzeća o dopuštenju korištenja roditeljskoga dopusta (mora pisati datum otkad otac želi ići na RD)
    4. preslika očeva tekućega računa
    5. pismena potvrda iz majčina poduzeća o njezinu povratku na posao (mora pisati datum kad se majka vraća na posao)
    6. na uvid majčina i očeva zdravstvena iskaznica

Slijedi popis potrebih popunjenih obrazaca koji se dobivaju u HZZO-u.
    1. dva ispunjena zahtjeva za korištenje RD-a
    2. Izjava kojom majka daje svoje dopuštenje da otac rabi RD
    3. Izjava s podatcima o tekućem računu na koji će se uplaćivati RD

Zahtjev za nagradna dva mjeseca predaje se kad dijete navršava 11 mjeseci u pravnu službu HZZO-a.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Marsupilami i Mirjana, možda ovo može pomoći:
    ja sam nedavno imala situaciju da je liječnik opće prakse dao MM bolovanje na njegu djeteta iako sam ja na porodiljnom (dakle liječnik o.p. je pristao) ali kasnije HZZO nije "priznao" to bolovanje tj. nije htio firmi refindirati sredstva sa obrazloženjem da sam ja korisnik "bolovanja" tj. porodiljnog pa on ne može istovremeno. Međutim, razlog za to je što imamo 3 male bebe (trojke) i žalili smo se u direkciju ZG (mogu vam dati kontakte na pp) te uspjeli to pobiti.
    Rekla je žena da je istina da može biti samo jedan roditelj korisnik ALI ako okolnosti to uvjetuju može i tata na bolovanje. Hospitalizacija majke je svakako takva okolnost i ja se ne bih dvoumila niti sekunde oko toga. Kao vam vaš liječnik neće napisati bolovanje za tatu, zovite HZZO.
    TAmo kažu da se ovakvi slučajevi riješavaju individualno, iako načelo, prema Zakonu ipsada da ne može, čim postoje argumenti -ipak može. Samo trebaju neke dokaze npr. papire od mame koja je u bolnici (što vam nije problem poslati?)

Sretno!

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Uh, sorry na gramatičkim pogreškama.
    Žurim, bebe čekaju

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Puno hvala

Za dokaze nije problem jer majka ima povijest bolesti s datumom zakazane hospitalizacije i uputnicu za istu

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

eh da i moze broj na pp?

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj mirjana prvotno napisa
    podižem i ja sa sličnim pitanjem

mama koja je na porodiljnom je hospitalizirana, tata ostaje kod kuće čuvati bebu

koje su mu opcije bolovanja, na koga ga može otvoriti, kakve potvrde donijeti?
    Jedna od opcija je i otvaranje bolovanja za njegu člana obitelji. Misim da je do 15 dana. To je koristio MM nakon mog poroda carskim rezom.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj laura29 prvotno napisa
    3. potvrda iz očeva poduzeća o dopuštenju korištenja roditeljskoga dopusta (mora pisati datum otkad otac želi ići na RD)

5. pismena potvrda iz majčina poduzeća o njezinu povratku na posao (mora pisati datum kad se majka vraća na posao)
    Evo mene opet. Dan D se bliži, tako da krećemo u akciju.
    Interesira me tko u poduzeću izdaje ove potvrde.
    I MM i ja radimo u velikim firmama, pa ne znam da li potvrdu izdaje kadrovska služba ili nadležni rukovoditelj/direktor.

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

I ja imam situaciju: imamo dijete sa posebnim potrebama s kojim sam još godinu dana na porodiljnom kojeg ne mislim prekidati, no u 12.mj trebam roditi drugo dijete. kako izvesti da MM ode na porodiljni a da ja ne prekidam njegu djeteta? ako itko nešto zna pomozite..

Provincijalkaa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Podižem temu. Zanima me može li se porodiljni dopust kombinirati tako da prvo ja uzmem 1 mjesec pa muž 3 pa ponovo ja ostatak?

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Tu moraš razjasniti na što misliš. Rodiljni (do 6. mj. djeteta) ili roditeljski (od 6.mj.).
    Za rodiljni, ne znam. Za roditeljski, može.

Provincijalkaa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Mislila sam na roditeljski (poslije 6 mj.). Hvala @ MarijaP

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Jedno kratko, ali možda malo neobično pitanje: MOže li tata koristiti drugi dio porodiljnog dopusta (nakon bebinih navršenih 6 mjeseci) ako je tata na burzi (nezaposlen)?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj majarb prvotno napisa Vidi poruku
    Jedno kratko, ali možda malo neobično pitanje: MOže li tata koristiti drugi dio porodiljnog dopusta (nakon bebinih navršenih 6 mjeseci) ako je tata na burzi (nezaposlen)?
    ne dok ne nezaposlen, ali ti ako želiš možeš otić radit, pa si to ostavit za neke bolje dane da iskoristiš, u tom slučaju imaš pravo i na dojenje

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Hvala!!!

Tetka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Kakva je procedura s koristenjem roditeljskog dopusta tatamakoji nisu u bracnoj zajednici s mama ali zive skupa i priznali su bebu?

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •