Stranica 3 od 4 PrviPrvi 1234 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 194

Tema: Kako ste preboljeli....

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    kod mene nije privremeno (traje već godinu dana), i isto se javilo tek rođenjem drugog djeteta. :/
    a najviše me muči što sam takva samo prema zari.
    Naježila sam se od ove rečenice....
    Jer je tako i kod mene i ponekada se pitam ispašta li moje dijete zbog toga. I svaki put kada vičem, bolje rečeno urlam, kasnije mi bude užasno krivo i onda kada zaspi dođem mu u krevet pa ga ljubim i mazim i grlim...
    Ma radim ja to i inače, ali stvarno ponekad imam osjećaj da sam mogla i drugačije. Da ne moram baš toliko štititi Ivu i ono najgore, bojim se da ne počne osjećati mržnju prema seki zbog toga što ona u nekim stvarima ima prednost (hranjenjem oblaćenje i sl.) Inače ju stvarno voli i ljubi i ona voli njega, smije mu se, veseli mu se.
    MM t drugačije, ali on nije taj koji je doma s njima 24h.
    Voljela bih se promjeniti, ali baš onda kada trebam ne znam se iskontrolirati.
    A on meni bez ikakvog povoda dođe i kaže:
    "-Mama?
    -molim sine?
    -ja tebe volim!"
    Ma i ja to njemu kažem, ali mislim da ponekad ipak ne bih trebala toliko urlati...
    Mene zanima kako da se kontroliram???

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Citiraj BusyBee prvotno napisa
    , da se nasi mama i tata "ne sjecaju" dijelom jer im je krivo i sram ih je kakvi su bili,
    Ja sam uvjerena da se oni zaista ne sjecaju tih trenutaka. Mi ih se sjecamo jer su nam se urezali u glavu..
    Bome, u mom slucaju, nadam se da si u krivu. Radije bih da se prave nego da su zaboravili, da su im neke stvari bile toliko rutinske da ih se sad ne sjecaju.

monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa
    Jer je tako i kod mene i ponekada se pitam ispašta li moje dijete zbog toga. I svaki put kada vičem, bolje rečeno urlam, kasnije mi bude užasno krivo i onda kada zaspi dođem mu u krevet pa ga ljubim i mazim i grlim...

ponekad ipak ne bih trebala toliko urlati...

Mene zanima kako da se kontroliram???
    E ovako isto i ja, a u zadnjih par dana stariji M. kad zaurlam zove tatu da ga spasi :shock: :shock: :shock: i onda se ja povučem u sebe, jer me to zaboli.

I to onda plače :tatice, tata, tatice... i to traje po 10-15 min. ma užas. Baš sam se sinoć isplakala jer sam ljuta na samu sebe. Kako to sebi mogu dozvoliti da mu to radim? I to moje urlanje je počelo u zadnjih 2-3 mjeseca, mada sam i prije nekad znala, ali sad u zadnje vrijeme ...užas.

Moja mama nikad nije imala takve ispade, ali tata užasni psovač i galamdžija i mislila sam da ja nikad takva neću biti , ali i ja nažalost užasno psujem , dok MM nikad ili rijetko da opsuje.

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

I kod mm-a i kod mene se vide tragovi naših roditelja. MM ima 'cooliraj ga' pristup, da je češće sa njima bogami bi ih i udario (ovako samo dolazi u iskušenje), zahteve im ispunjava kad se već skoro rasplaču...Ja držim predavanja kad me iznerviraju, uhvatim tu i tamo sebe kako im nabijam osećaj krivice jer sam se mučila kuvajući a oni ne jedu ili jer sam radila da bih im kupila igračku a oni je frljnuli na pod...

Mm je imao detinjstvo kog se 'ne seća' - oca koji nikada nije bio tu i ultrastrogog kad je bio tu, majku koja je bila rastrzana između posla i kuće/dece/zidanja nove kuće/vinograda. Sa njima (mm-om i deverom) se počelo zaista baviti tek kad su krenuli u školu valjda jer je sveki bila učiteljica pa je znala sa decom tog uzrasta. Ipak, obojica imaju osobine koje jako cenim kao što su samosvesnost, samouverenost, vredni su i cene porodicu iako se obojica ne snalaze baš u ulozi roditelja.

Mene i brata je uglavnom čuvala baka. Zorana je opisala svog oca a ja sam čitajući njen post videla u njemu svoju majku. Ona mi je nabila taj večiti osećaj krivice (za i najminorniju glupost), dala mi je potpuno pogrešne smernice oko vrednovanja mene kao osobe u svačijim očima (pa i mojim) pa imam večitu potrebu da se nešto dokazujem i izvinjavam, i ja bih tako s vremena na vreme da neko 'igra oko mene'. Srećom pa je tata bio idealan otac ali, eto, upoređujući njega i mm-a tugujem jer moja deca nemaju oca kakvog sam ja imala.

Stresem se kad skapiram da sam moja mama. Ispravljam ponašanje istog trenutka mada mi se neretko ponovi mnogo puta. Mm-a je teško preodgojiti ali i to se trudim

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

dandanas se ulovim kako se ponasam tocno ko moja mama
    najveća mi je tragedija kad moja mama i ja u isti čas izgovorimo zari apsolutno identičnu rečenicu.

mojoj mami smiješno. a ja se smrznem. i skroz potonem.
    Joj i ja!

bobaibeba avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Upravo sam večeras još nešto završavala nakon što je Grga zaspao i baš sam razmišljala kako mi se čini da sam dosta razdražljiva sad pred kraj trudnoće i da onda on strada ni kriv ni dužan.A stvarno je zlatno dijete i jako je žalostan ako se ljutim ili vičem na njega.I onda mi dođe i zove me majkice i traži da se "mazimo i gulimo" (grlimo) a ja bi si najrađe jezik odrezala i kao velim neću više i onda se to opet ponovi.
    Ja ga presvlačim i žuri mi se a on bi da ga mazim i ljubim i onda ga ja mazim minutu a on bi još i onda ja ljutito to prekidam i oblačim ga jer je valjda sve drugo bitnije nego da se sada mazimo I sada to znam ali u tom trenutku kao da je vrag ušao u mene i osjećam se kao najgora mama.
    I ubija me taj osjećaj da ga emocionalno ucjenjujem,i trudim se da ne jer mi je to nešto najgore na svijetu a opet mi se čini da to ponekad radim.Najgore je što imam takvo iskustvo u djetinjstvu a moja svekrva ima još jednog sina koji još živi s njom i ono ucjenjuje ga emocionalno katastrofa.i onda ja to gledam i slušam i to je zadnje što bi htjela svom djetetu i onda mi se to dogodi.
    A sjećam se svoje mame kad smo bili mali,bila je stvarno super mama ali je imala neke stvari koje su mi išle na živce koje su mi urezale više od nekih dobrih.Najviše se sjećam njezinih generalki i pospremanja subotom.Počela bi ujutro i do popodne bi već bila umorna i iscrpljena ali bi i dalje pospremala i postajala bi naravno sve živčanija i onda ne daj bože da ju nešto pitaš ili krivo napraviš.E to sam si obećala da neću raditi svom djetetu i onda se nekad uhvatim da počnem nešto raditi dok je on zaigran i nisam još gotova a on mi počne visiti na nogavici a ja to moram završiti i pod cijenu da se izderem na njega.Mislim,čekićem bi s po glavi.

Evo sad sam se malo ispuhala.Ali me strah kaj će biti kad rodim i kad budem imala još manje vremena.Stvarno moram nešto poduzeti u vezi toga i skulirati se .

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Pisala sam čitavu srcedrapateljnu ispovjest, valjda vuru i pol, jer sam dvaput išla dojiti, a sad ne mogu ispočetka. Potpuno razumjiem i suosjećam i suučestvujem. Želim to promjeniti, trudim se ali su slabi rezultati. Porazno.

Sve vas i želim nam da budemo toliko snažne da se mijenjamo, ma koji uzroci naših nesavršenosti bili!

Pusa, bok

P.S. Hvala kaj ste iskrene, potpisujem Zoranu, Lutonjicu i sl.

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Da, ne znam di je prva litanija otišla. A htjela sam još samo reći da mi je najgore kad mi vele joj divim ti se, troje djece, a ja ono u sebi umirem jer nema baš puno za diviti se. Ustvari to urlanje ubije sve ono što je dobro, primjerno i pohvalno.

Žao mi je kaj je prvi post izgubljen, ali nemam više snage ponavljati iako bi jerojatno i vama bilo ohrabrujuće. Možda kad se naspavam. Presitni su sati...

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Mislim da je jednom Nick Cave rekao kako je shvatio da je samo malo poboljšana verzija svog oca. Uf, mene to plaši. Cijeli život nastojim pobjeći od tog obrasca ponašanja.
    Kad sm bila bez kose zbog kemoterapije branila mi je da joj dolazim na posao, ona kaže da je štitila mene, a štitila je sebe. Njena krilatica je, daj meni da napravim, kad ja to radim bolje.
    Kod sina još to ne vidim, mali je, ali boli kad sam prema mm ista kao i ona prema mom tati, a od toga mi je srce pucalo.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vi u trenutku isprike mozete biti najiskreniji na svijetu, ali ako se ponašanje ponavlja iz dana u dan vasem djetetu ta isprika ne govori i ne mijenja puno...
    ima samo mali dobar ucinak, ako je to vec nesto jako ucestalo i bez osnovne zelje za promjene, a to je da dijete shvati da smo nesavrseni, da shvati da i mi imamo zute minute/sate/dane i da to sto je ono napravilo nije zasluzilo ovakvu reakciju. s pozicije djeteta i to moze biti puno.

ja sam takva kakva sam, nisam savrsena, mislim da ni to nije dobro, a nisam ni zen, niti ne zelim biti zen - to nije u mojoj prirodi, ja imam crve u guzi, drugi sam tip, meni je samo zao sto nisam uvijek najbolja ja, ili barem na desnoj strani krivulje, plasi me ta jedna koja zivi u meni, nju moram malo dati u kontrolu.

a sa prenosom obrasca - to rijetko ide potpunim rezom iz generacije u generaciju, ja se nadam da sam poboljsana verzija, mislim da bi mi losije bilo da sam gora od njih ili ista, ovako poboljsana idem dalje.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja volim N.Cavea

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nije dugo da smo o ovoj temi pricale
    http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...light=fakultet

necu kljucati, cisto da imate vise stofa...ocito je nepresusna tema.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala na linku. Bas sam sinoc pricala s muzem na temu...i kaze on da jednostavno moram prihvatiti da mi je bilo tako kako mi je bilo, da se moji starci najvjerovatnije nece nikada promijeniti i to je to.
    Razmisljala sam malo o tome, kao i o ovome sto kazu Bubica i Maja. I osjetim olaksanje kad razmisljam u tom pravcu. Ali, i dalje ostaju ti negativni obrasci na kojima se mora raditi.
    Vidim da mi je i sestra pokupila iste stvari. Bas sam maloprije pricala s njom na telefon i ton s kojim se ona obraca djetetu....ko da slusam mamu. Onaj zajedljivi, iritantni, nestrpljivi ton koji samo sto ne kaze: najradije bih da sam sama i da me svi ostave na miru. :/
    Sreca pa se ja uspijem kontrolirati u toj groznoj stavki; ne udaram djecu. Jednostavno sam si to izbacila iz sistema, to mi je tabu. Ali, nisam sigurna kako se nauciti kontrolirati kod ovih svakodnevnih sitnica u kojima se derem bezveze. Mozda poceti meditirati... :/ A i meni je problem ko i kod mnogih: iz nekog razloga najstarije dijete ispasta. Valjda oni vremenom gube privilegiju da ih se smatra malima i slatkima. Pa se jos javi i taj famozni problem oznacen kao sindrom velikog stopala I kad imas jedno ili vise manje djece oko sebe, ovo najstarije se nekako pocne uzimati zdravo za gotovo.
    Razmisljala sam da si oblijepim sobu sa kojekakvim parolama i poticajnim tekstovima ko sto je onaj "S cime odrasta vase dijete". Ili kako se vec zove....
    Idem sad bojati jaja.

Za one koji sudjeluju, ako moze jos samo kratak opis kako se odnosite prema bilo kome iz problematicne okoline s kojim ste "osudjeni" na kakav-takav kontakt jer je rijec o blizoj rodbini, a nikako vam ne sjeda, nemate nikakvih dodirnih tocki, nikakvih tema osim onih o vremenskoj prognozi, cak imate i jako ruznu zajednicku proslost itd.
    Kako se postavite prema tim ljudima s obzirom na strah kad su u pitanju djeca....? Mene nekad nervira stalno se uplitati u te problematicne situacije, nekad mi uzasno ide na zivce sto moram "otrpiti" nekoga tih sat vremena jer djeca i to kuze. A ne mogu prekinuti kontakt jer nije ni to rjesenje.
    Svjesna sam da i tu moramo prije svega rijesiti stvari u svojoj glavi....ali kako? (a po mogucnosti bez psihoterapije )

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    H A i meni je problem ko i kod mnogih: iz nekog razloga najstarije dijete ispasta. Valjda oni vremenom gube privilegiju da ih se smatra malima i slatkima. Pa se jos javi i taj famozni problem oznacen kao sindrom velikog stopala I kad imas jedno ili vise manje djece oko sebe, ovo najstarije se nekako pocne uzimati zdravo za gotovo.
    Sad sam baš uspavljivala mlađu a starija mi stalno ulazi u sobu i zove da se dođem igrati. I uhvatim se kako se ljutim na nju. A zašto??? Tek kad sad razmislim- što će se dogoditi i da se mala probudi? Ništa.

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Za one koji sudjeluju, ako moze jos samo kratak opis kako se odnosite prema bilo kome iz problematicne okoline
    nikako. prekinula sam sve odnose. nije pohvalno. nije ništa. jednostavno se pomiriš s tim da je bilo kako je bilo i da te to učinilo tobom kakva jesi i da je to sve voda pod mostom i gotovo. nemam vremenski stroj. ne mogu se vratiti nazad. i ne mogu ispraviti. pokušavala sam, nije išlo. s tatom sam razgovarala godinama o tome. kad je on i dalje nastavio to poricati i tvrditi da ja izmišljam da je radio što je radio , odustala sam i otišla. baki (njegovoj mami) sam zabranila da me zove.

s mamom (svojom) sam razgovarala i to raščistila, iskreno i otvoreno.
    i sad možemo pričati o svemu

(a po mogucnosti bez psihoterapije )
    zašto bez? ako imaš mogućnosti, ja ti je svim srcem preporučam.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja sam preboljela... tocnije, skuzila sam da nemam sto preboljeti...

preko Rada od Byron Katie - gdje bas na papiru dobrano opandrcis po najblizima i (osim sto malo razbistris sliku konkretnog odnosa) saznas malo vise o sebi (vlastita kritika ali konstruktivna(!) a ne ona kojom se ubijas u pojam)...
    njezin Rad su prepoznali i kognitivno-bihevioralni terapeuti te ga koriste u ordinacijama... radi se i s djecom...
    vec smo spominjali Rad ovdje na forumu...

meni je puno pomoglo da RAZDVOJIM utjecaje iz djetinjstva na moje ponasanje sada i ovdje...
    ne negiram te utjecaje uopce ali ih ipak tretiram odvojeno za potrebe rada na sebi... jer me moje dijete treba sada i ovdje - pa kad zeznem zesce, po stoti put - jos mi samo treba da se na sve to ubijam u pojam kako me to nesto iz djetinjstva (po mogucnosti ranog) proganja i nema sanse da to ispravim...
    jedino sto kuzim zasto bi okrivljavanje roditelja pomoglo je - da se malo teret odgovornosti ipak prebaci na prijasnje generacije... nekome to super funkcionira (pomalo im i zavidim)... nekome manje...
    meni skoro uopce - osjecaj slobode mi je pre dragocjen - ali cijena je preuzimanje potpune odgovornosti za sve sto radim... eto, tako ja nekako funkcioniram trenutno i dobro mi je...
    a rad mi je relativno brzo pomogao u vrlo zagadjenom odnosu i zastopanim komunikacijskim kanalima izmeju mene i bivseg... i sad smo si stvarno ok...

analizu utjecaja, poveznica itd bi ipak prepustila strucnjaku da osjetim potrebu ici kojemu...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

e da, a kad smo isli bracnom savjetniku - on nam je rekao da se te analize vise ne rade...
    to je old-school... :/

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

meni je trebalo 100g da se oslobodim osjećaja krivnje/manje vrijednosti/želje da udovoljim i dobim odobrenje od moje mame.Ona je onako žrtva tip osobe koji stalno želi izvući neko sažaljenje i time me natjerati da plešem kako ona svira-ili se derati ili me pljusnuti ili sl.Sa sestrom je skroz drugačija,valjda je vidjela da joj sa mnom to nije uspjelo-mislim sličnosti postoje samo bez šamaranja.Ja sam nakon ne znam koje svađe i plakanja jednostavno zaključila da mogu postojati uspješna i sretna makar me moja mama ne vidi takvom ili ne odobrava moje postupke.I osijećala sam se tako slobodno

Ona i dalje pokušava komunicirati sa mnom po starim obrascima ali kad krene sa zajedljivošću jednostavno kažem da ne želim razgovoarati o tome niti na taj način i da ako ne prestane inzistirati da idem kući.Sad prestane.Rezultat svega je da iako ja jako volim svoju mamu i zbog njenog groznog djetinjstva sam ju skoro pa i prestala kriviti za njene postupke,ja nemam neku potrebu za bliskošću sa njom niti ju imam prečestu potrebu vidjeti,čuti i sl.

Nekako svi mi skupljamo loše odgojne elemente iz svog djetinjsta ali ipak izbacimo one najgore i tako smo ipak malo bolji iz generacije u generaciju.

Ja sam od nje pokupila vikanje-ali u puno manje opsegu.A onda se sa druge strane tješim time da bez obzira što se kod mene doma uvijek deralo,mi smo barem komunicirali i sve se riješavalo odmah i sad,ništa nismo puštali da stoji i taloži se-uvijek smo se morali svi odmah pomiriti/izljubiti,nije bilo durenja i slanja po sobama,kutovima...U suprotnosti sa mm-ovom familijom gdje se nitko ne dere,svi se smiješe, svi su sretni i mirni ,a onda kad pukne nekom film 2 puta godišnje svi ne razgovaramo po 3mj.Moram reći da se i to dosta promijenilo od kada sam ja u toj kući

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    H A i meni je problem ko i kod mnogih: iz nekog razloga najstarije dijete ispasta. Valjda oni vremenom gube privilegiju da ih se smatra malima i slatkima. Pa se jos javi i taj famozni problem oznacen kao sindrom velikog stopala I kad imas jedno ili vise manje djece oko sebe, ovo najstarije se nekako pocne uzimati zdravo za gotovo.
    Sad sam baš uspavljivala mlađu a starija mi stalno ulazi u sobu i zove da se dođem igrati. I uhvatim se kako se ljutim na nju. A zašto??? Tek kad sad razmislim- što će se dogoditi i da se mala probudi? Ništa.
    I kod nas ovako.
    da, ništa se neće dogoditi, osim što malu neću onda uspavati još sat vremena, umjesto da se to vrijeme posvetim starijoj jedan na jedan.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, ništa se neće dogoditi, osim što malu neću onda uspavati još sat vremena, umjesto da se to vrijeme posvetim starijoj jedan na jedan
    e mene to izluđuje, ali totalno.
    gle, zara, ako nas pustiš na miru 5 minuta, uspavat ću margitu i nas dvije možemo onda raditi što god hoćeš i samo sam tvoja.
    ali ne, bolje je ne dat margiti da spava.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Maja prvotno napisa
    Ja mislim da puno previše očekujemo od sebe.
    XXX
    I puno mi je draže na ovakav način razgovarati na ovom forumu, kad možemo otvoreno pričati o svojim slabostima, iznositi svoja iskustva u prevladavanju slabosti. Nema nikakve svhe svoja očekivanja pretvarati u projekcije svog bića - u nekoliko trenutaka nisam se osjećala dobro na ovom forumu jer sam mislila da su ovdje svi samo savršenstvo.
    Bolje je i svrsihodnije izreći svoje slabosti jer svi bismo željeli u svakom trenutku biti nježni i pažljivi roditelji i jedni drugima možemo u tome mnogo pomoći. Zato mi je drago Zorana da si otvorila ovu temu i sve ste mi cure sada još draže.
    I ja ponekad povičem na Ivana. I isti čas mi je žao. A posebno mi je bilo žao kad su mi moji petnaestogodišnji blizanci u jednom trenutku otvoreno zamjerili što vičem na malenog. Nisam niti sanjala da su toliko osjećajni i da ih to smeta. Rekla sam im iskreno da mi je žao.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

da, ništa se neće dogoditi, osim što malu neću onda uspavati još sat vremena, umjesto da se to vrijeme posvetim starijoj jedan na jedan
    gle, zara, ako nas pustiš na miru 5 minuta, uspavat ću margitu i nas dvije možemo onda raditi što god hoćeš i samo sam tvoja.
    Identično i kod nas. I mene to izluđuje....
    I nikako da to shvati!!! Di je onaj smajlić kaj lupa glavom o zid stvarno ponekad fali!

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

I jedna stvar koja mene jako muči i nekako mi se čini kao da sama sebi skačem u usta.

"Oni su mali, ali su veliki,
    odnosno hoću reći,
    nisu više mali, ali su dosta veliki
    da ne budu mali.....!"

Jeste me shvatili?

Znam da se gore navedeni citat odnosi na starije klince i uzet je zna se odakle, ali...ponekad kada neke stvari objašnjavam Janku, kao kaj on može ili ne može, kaj seka može ili ne može, UVIJEK mi ovaj citat pande na pamet! I kako mu objasniti kako ujedno može biti i veliki i mali? :/

Aneta avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

O, napokon sam nasla ovaj topic i drago mi je jer nisam jedina koje muci "pitanje nasledstva". I ja se plasim da cu ponavljati greske mojih roditelja i sjetim se toga svaki put kad povisim ton i se iznerviram.
    Mislim da je vec napredak sto smo svjesne onoga sto smo povukle od roditelja. Sad ostaje samo raditi na tome, a to mi nikako nije jednostavno...
    Prije nego se Lovre rodio znala sam kakva mama zelim biti i sto niposto necu raditi. A onda zivot mi je pokazao da nije sve tako jednostavno kako pise u knjigama...
    Ternutacno mucim se sa Lovrinim "necu" na sve sto mu kazem i sa svojim temperamentom :/

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa
    Identično i kod nas. I mene to izluđuje....
    I nikako da to shvati!!! Di je onaj smajlić kaj lupa glavom o zid stvarno ponekad fali!
    Vidim da nas ima još
    Htjela sam gore reći samo da je naravno da super kad uspavam mlađu i da mogu sa starijom biti 1 na 1, ali kvragu i sve to ako sam vikala na nju jer budi seku.
    Eto to.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    Vi u trenutku isprike mozete biti najiskreniji na svijetu, ali ako se ponašanje ponavlja iz dana u dan vasem djetetu ta isprika ne govori i ne mijenja puno...
    ima samo mali dobar ucinak, ako je to vec nesto jako ucestalo i bez osnovne zelje za promjene, a to je da dijete shvati da smo nesavrseni, da shvati da i mi imamo zute minute/sate/dane i da to sto je ono napravilo nije zasluzilo ovakvu reakciju. s pozicije djeteta i to moze biti puno.

ja sam takva kakva sam, nisam savrsena, mislim da ni to nije dobro, a nisam ni zen, niti ne zelim biti zen - to nije u mojoj prirodi, ja imam crve u guzi, drugi sam tip, meni je samo zao sto nisam uvijek najbolja ja, ili barem na desnoj strani krivulje, plasi me ta jedna koja zivi u meni, nju moram malo dati u kontrolu.

a sa prenosom obrasca - to rijetko ide potpunim rezom iz generacije u generaciju, ja se nadam da sam poboljsana verzija, mislim da bi mi losije bilo da sam gora od njih ili ista, ovako poboljsana idem dalje.
    Potpisujem. Jedino mozda ne ovo o poboljsanoj verziji jer nemam pojma sto bi to (u mom kontekstu) trebalo znaciti. Nesto sto je bolje jednom, losije je drugom. Ja tezim samo tome da ono sto cinim bude dobro u kontekstu trenutka, mjesta i ljudi u kojem se dogada, a posebno u kontekstu gdje se ja u svojoj glavi nalazim u tom trenutku. Ni prije ni poslije nego u tom trenutku.

A kako ne mogu biti vise nikad u potpunosti u kontekstu trenutaka iz proslosti, ne zamaram se i ne zamjeram nikom nista.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne znam, meni je trenutak kad sam se "pomirila" sa starcima bio nekakav prijelomni, a ne znam kako sam do toga došla, tj ne mogu pomoći.
    mislim da u ovom grmu lezi zec i da je to maja lijepo rekla

dokle god smo 'ovisni' o starcima, makar toga bili nesvjesni, dokle god ih ne prihvacamo onakvima kakvi jesu i nastojimo ih promijeniti - dotle smo sigurno u tom zatvorenom krugu...
    a jako je tesko toga se osloboditi i trijezno i realno ih vidjeti i prihvatiti ih sa svim svojim manama...

ni meni ni dan danas ne uspijeva uvijek i ponekad voljela bih da su vise ovakvi ili onakvi....

a za ono kakva sma prema svojoj djeci, odgovorna sam samo ja, ne oni...

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Ancica prvotno napisa
    Ja tezim samo tome da ono sto cinim bude dobro u kontekstu trenutka, mjesta i ljudi u kojem se dogada, a posebno u kontekstu gdje se ja u svojoj glavi nalazim u tom trenutku. Ni prije ni poslije nego u tom trenutku.
    Ovo je odlično!
    Kako sam ja to shvatila, ne grizeš cijeli komad odjednom (jer, ne ruši se cijela odgojna slika ako ti fališ jedan komad, to onda nema veze s realnošću), već dio po dio, kako nailazi i kada nailazi: od trenutka do trenutka, od situacije do situacije - s jednim jako važnim elementom koji valja naglasiti:
    a posebno u kontekstu gdje se ja u svojoj glavi nalazim u tom trenutku.
    jer ne možeš davanje tog trenutka vinuti u nedostižne ideale, već realne mogućnosti s tendencijom davanja svog maksimuma tog trenutka.

A kako ne mogu biti vise nikad u potpunosti u kontekstu trenutaka iz proslosti, ne zamaram se i ne zamjeram nikom nista.
    Ovaj citat mogu nadopuniti s onim dijanem od neki dan gdje kaže da je ljubav odluka kao i svaka druga.
    Dakle, jednom treba odlučiti da su neke stvari stvar prošlosti i tamo ih ostaviti.
    Kako ih tamo ostaviti? Tako da tu odluku doneseš iz ljubavi, a ne iz gorčine.
    Nije lako, ali mislim da vrijedi pokušati.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne znam, meni je trenutak kad sam se "pomirila" sa starcima bio nekakav prijelomni, a ne znam kako sam do toga došla, tj ne mogu pomoći.
    mislim da u ovom grmu lezi zec i da je to maja lijepo rekla

dokle god smo 'ovisni' o starcima, makar toga bili nesvjesni, dokle god ih ne prihvacamo onakvima kakvi jesu i nastojimo ih promijeniti - dotle smo sigurno u tom zatvorenom krugu...
    a jako je tesko toga se osloboditi i trijezno i realno ih vidjeti i prihvatiti ih sa svim svojim manama...

ni meni ni dan danas ne uspijeva uvijek i ponekad voljela bih da su vise ovakvi ili onakvi....

a za ono kakva sma prema svojoj djeci, odgovorna sam samo ja, ne oni...

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa
    dokle god ih ne prihvacamo onakvima kakvi jesu
    Ja sam o tome na ovaj način razmišljala:
    Moja mama je jedna od onih žena/osoba koja....
    Moj otac je jedan od onih roditelja/ljudi koji....
    Mislim, ako mogu prihvatiti da uopće postoje ljudi koji imaju drugačiji odgoj, svjetonazore i sve ostale različitosti u odnosu na mene, ja u tom kontekstu moram moći sagledati i svoje roditelje: prije svega kao ljude, osobe, muškarca i ženu koju neću gledati u ulozi mojih majke i oca, jer tada čovjek nekako nije realan i objektivan. Općenito je teško biti objektivan kada si ti i netko od tebe voljen u pitanju...

Moja sestra i dan danas o mami razmišlja kao o nekome tko je od nje jači i veći, ( naglasak je da samim tim i TREBA) superheroju čija takva slika nju ni nakon 40 god. nije napustila... iako je potpuno jasno da mama sa svojih 60 godina iz dana u dan fizički kopni, pobolijeva, realno može manje nego prije...
    Nekako mi se čini da sam ja u tom smislu napravila ipak jedan korak više, pa na mamu gledam kao jača i veća i ona koja treba dati mami, jer može više.
    Ne znam, koliko god da su postojale neke stvari koje bih ja željela da su bile drugačije nego ih je izvela moja mama, ona ima neku čudnu moć da mi u trenu akumulira energiju koja briše i najgorče suze, tako da mi je i danas ostalo još "samo" to, da kad god padnem trčim mami

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

pročitala sam više manje sve komentare i moram priznati da se i ja ponekad tako osjećam iako najveću sličnost s mojom mamom vidim u prevelikoj brizi za dijete. stalno sam ustrašena, što će biti ako ovo ili ono, gledam jel diše...uf, baš me opterećuje bez razloga jer je moj sin zdravo dijete.
    takva je bila i moja mama ali ja sam bila bolesna pa ima neko opravdanje.
    no, ima jedna stvar za koju smatram da je istinita:
    naši roditelji su nas odgajali na jedan način, griješili ili uspijevali, mi kao njihova djeca smo smatrali da su u tome i tome pogriješili i zakunili se da tako mi nećemo. no, sada kad smo roditelji-ne činimo njihove greške, nego svoje za koje ćemo doznati tek kad nam to djeca budu rekla.
    na žalost, svi roditelji griješe imajući najbolje namjere...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Preboljela nikad nisam, jer su moji roditelji učinili puno puno štete, vjerojatno iz neznanja i krivih inputa sa strane, ali mene je to okrenulo u sasvim suprotnu stranu. Možda će ovo zvučati neiskreno i zakrinkano, ali budući da znam kako je meni bilo u tom odnosu, jako puno sam premišljala o tome da ja to nikada, ali baš nikada neću raditi svom djetetu i evo ima 5,5 godina, a ja se još uvijek držim toga.
    Vjerojatno je to i tako jer imam jednog predivnog malca, s više njih je možda drugačije, ali bitno je o tome razmišljati i shvaćati gdje su greške to je velika stvar, a drugo će doći samo po sebi.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ŠTAVI TO PRIČATE O BEBAMA MOJA MARA VOLIJEDNU CICU JASAM BOLESAN EVO SMAJLIČI 8) :shock: 8)

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Cvijeta? Si dobro?

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    ŠTAVI TO PRIČATE O BEBAMA MOJA MARA VOLIJEDNU CICU JASAM BOLESAN EVO SMAJLIČI
    :shock:
    vrišt
    to se garant sinek dočepal interneta

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa
    Vec sam danas napisala cijelu citabu i onda me je glupi glupan od foruma odlogirao na svoju ruku...

Uglavnom, mislim da smo se odmakli od teme u pravcu price o prihvacanju ili neprihvacanju vlastitih roditelja.

Ja od 16.-te godine prakticki ne zivim s roditeljima. Znaci imala sam vise nego dovoljno vremena da neke stvari razrijesim, a pogotovo sam razrijesila tu potrebu da ih mijenjam, uostalom, kod mene je ta potreba bila kratkog vijeka. Tim vise sto mi je caca pokojni, jelte.

Ono sto se meni dogodilo je da kad sam "realno pogledala" svoju mamu, slika mi se naglo pokvarila. Hocu reci, dotad sam glancala kakav takav privid necega. Sad se ponekad pitam jel mi uopce trebalo da ju detaljnije pogledam... :/ Dakle nemam ja tu nikakvih iluzija vise.

Ono sto me muci je cinjenica da moj caca ponekad progovara kroz moja usta. Ne znam sto bi tu pomoglo. Mozda kakav egzorcizam... :/

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ili kako bi moj prijatelj Beigbeder to ljepše od mene rekao:
    "Sve vam to pričam jer očito postoji izravna veza između odgoja naših roditelja i našeg ludila: mi nadoknađujemo ono što su oni propustili. Ne nasljeđujemo samo obiteljsko prezime i nešto love, nasljeđujemo neuroze, oskudice, neliječene depresije, neosvećene frustracije. ... Svi mi imamo svoj intimni gulag, u našoj je dubini neka nepravda koju nikada nećemo prevladati."

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ili kako bi moj prijatelj Beigbeder to ljepše od mene rekao:
    "Sve vam to pričam jer očito postoji izravna veza između odgoja naših roditelja i našeg ludila: mi nadoknađujemo ono što su oni propustili. Ne nasljeđujemo samo obiteljsko prezime i nešto love, nasljeđujemo neuroze, oskudice, neliječene depresije, neosvećene frustracije. ... Svi mi imamo svoj intimni gulag, u našoj je dubini neka nepravda koju nikada nećemo prevladati."

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Forka

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Ono sto se meni dogodilo je da kad sam "realno pogledala" svoju mamu, slika mi se naglo pokvarila.
    Marta, što je taj trenutak, kada si je realno pogledala, konkretno promijenio u vašem odnosu? Što je taj trenutak (uopće) mogao promijeniti kada je već puno ranije, u tvojoj podsvjesti, njena realna slika imala svoje mjesto?
    Jesi li ti bila iznenađena onim što vidiš ili si samo naučila imenovati postojeće?
    Naravno, ako želiš odgovoriti.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nije mi bas do psihoterapije na forumu, pogotovo o takvim intimnim stvarima, ali uglavnom, u jednom incidentu (koji se NIJE dogodio izmedju mene i mame) ja sam se nekako odmakla od situacije i sagledala nju i njenu reakciju. I onda mi je postalo jasno jos sto reakcija, 200 situacija i 300 incidenata. Ne bih rekla da mi je iz posvijesti izasla realna slika, rekla bih da je slika koju sam imala prije bila prilicno NErealna.

petraa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Drage cure,ja mislim da ste odlične i na najboljem putu da ispravite same to krivo,čim ste toga svjesne,na pola puta ste do uspjeha

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ma, da, naravno, preosjetljive i preintimne stvari su to za ovakvo mjesto, ali mislila sam samo na relacije tipa: udaljile smo se, zahladile odnose, ili, ne znam...
    rekla bih da je slika koju sam imala prije bila prilicno NErealna
    Ovo može poprilično uzdrmati temelje, slažem se.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa
    Ma, da, naravno, preosjetljive i preintimne stvari su to za ovakvo mjesto, ali mislila sam samo na relacije tipa: udaljile smo se, zahladile odnose, ili, ne znam...
    rekla bih da je slika koju sam imala prije bila prilicno NErealna
    Ovo može poprilično uzdrmati temelje, slažem se.
    Da, uzdrmalo je moje temelje, njene nije. Udaljile smo se u smislu da sam se ja udaljila, sto je rezultiralo ugodnijim odnosom, ne bi vjerovala.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

oprostite na nepažnji i uletu mog sina u ovu ozbiljnu temu.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    oprostite na nepažnji i uletu mog sina u ovu ozbiljnu temu.
    Znaš na što me to podsjetilo?
    Na onu reklamu kako je nastao Twiks... KAAAARAMELA!!!

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Ono sto se meni dogodilo je da kad sam "realno pogledala" svoju mamu, slika mi se naglo pokvarila. Hocu reci, dotad sam glancala kakav takav privid necega.
    Da, neke stvari počneš gledati drugim očima kad odeš od kuće. Samo onda neki misle da si se TI promijenila otkad si otišla

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja mislim da je izvrsno to što ne ponavljamo najveće, najočitije greške svojih roditelja. A sad, baš svaku glupost iskorijeniti, to je teško... Ponekad sam nervozna kad spremam, a M. me zove da se igram. Poslije shvatim - ah, kako sam samo nepogrešivo ponovila davnu situaciju... Ali ne lupam po guzi, ne pljuskam, ne etiketiram, ne dajem nadimke, ne stavljam sarkastične primjedbe itd. itd., radim sve suprotno od toga. Pa mi se čini da je to ipak dosta napretka, tj. da jesam "prijelomna osoba" na genealoškom stablu ne baš najsjajnijih odgajatelja vlastite djece. A moji kikači neka to još poboljšaju.
    A ponašanje prema onima kojima se nešto u odgoju zamjera, za što je pitala Zorana... Ovisi o MOJEM raspoloženju. Ako sam loše raspoložena, vrlo ih rado podsjetim na propuste i greške. A kad sam dobro raspoložena, što najčešće jesam, tada sam uvjerena da svatko da onoliko koliko u danom trenutku može i da svatko postupa najbolje što može i u skladu s onim što je njemu dano. Ako nije znao bolje - a što se može, nije. Korist je od toga očita - ponukalo je mene da postanem prijelazna osoba i da zaustavim prenošenje istih loših odgojnih obrazaca. Barem onih najlošijih. A sitnije se greške uvijek potkradu i možda nisu loše. Ponekad pogriješiti koristi duši, da bude skromnija i suosjećajnija.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ovo mi je uvijek zanimljiva tema, isprintao sam si temu pa cu doma procitati sto ste sve napisali, sad ne stignem.

Ja bih zasad ukratko dodao: trebamo biti svjesni naseg naslijedja i uporni da opet i opet korigiramo sebe kad primjetimo da se ponasamo u skladu sa tim starim sablonama. Jest da je to ponekad naporno, ali zaista donosi plodove (takav je moj osjecaj, mislim da cu usprkos dijelu tog naslijedja kojeg prenosim dalje na svoju djecu, ipak biti puno drugaciji, bolji, roditelj nego moji roditelji).

MamaRibice avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pokusajmo to sagledati i sa pozitivne strane - znamo kakvi ne zelimo biti pa mozemo raditi na tome da budemo kakvi zelimo biti (i fokusirati se iskljucivo na to)

Ja sam odlucila prihvatiti proslost takvu kakva je. Ne mogu nis mijenjati i, jos vaznije, ne mogu nikog promijeniti. Na to se potrosi puno zivaca i energije, a postigne se samo kontraefekt.
    Mogu mijenjati samo i iskljucivo sebe i na tome intenzivno radim.

Ne prekidam zato sve "problematicne" kontakte, ali pokusavam ljude gledati kroz njihove pozitivne osobine. Koliko god to u pocetku bilo tesko, koliko god me nesto zivciralo ili boljelo, nastojim pronaci sitnice koje su pozitivne i fokusirati se na njih. I veselim i ponosim se svakom malo pomaku.

Nastojim se ne ubijati zbog situacija u kojima sam reagirala krivo nego se pohvalim kad nekaj napravim dobro. I o tome razmisljam navecer prije spavanja.
    Ponekad si odvrtim i neku situaciju koja bas nije bila bajna, ali joj promijenim tijek, ispravim je i onda zaspim sa osmijehom na licu, umjesto sa griznjom savjesti.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •